Μικρές αλήθειες για το νέο Ολυμπιακό

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος είδε το φιλικό του Ολυμπιακού με την Τβέντε στην Ολλανδία και καταγράφει μερικές αλήθειες για τη νέα ομάδα που "χτίζει" ο Μάρκο Σίλβα.

Μικρές αλήθειες για το νέο Ολυμπιακό
INTIME SPORTS

Δεν ήταν και για χόρταση η φιλική αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Τβέντε, αλλά αποτέλεσε ένα πολύ καλό ορεκτικό για τη συνέχεια. Οι "μπλε" (σ.σ. υπέροχη η δεύτερη εμφάνιση) του Μάρκο Σίλβα άρχισαν να παρουσιάζουν στο χορτάρι όλα αυτά που τους ζητάει ο Πορτογάλος τεχνικός από το ξεκίνημα της προετοιμασίας και -αν μη τι άλλο- η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο... αντί-Τσόρι Φορτούνης

Είναι μάλλον δεδομένο ότι ο νέος κόουτς των πρωταθλητών έχει ωραίες ιδέες για το ποδόσφαιρο. Ψήγματα αυτής της φιλοσοφίας είδαμε κυρίως στο πρώτο μέρος της αναμέτρησης με τους Ολλανδούς με τον Κώστα Φορτούνη σε ρόλο αντί-Τσόρι να κρατά τη μπαγκέτα και να οδηγεί μαεστρικά τους συμπαίκτες του στο δημιουργικό σκέλος.

Μικρές αλήθειες για το νέο Ολυμπιακό
INTIME SPORTS

Ο νεαρός επιτελικός μέσος δεν περιόρισε την αρχοντική παρουσία του μόνο στο υπέροχο γκολ που πέτυχε, αλλά συνολικά με τις εμπνευσμένες κινήσεις του στο χορτάρι, ορισμένες από τις οποίες –όπως μια πάρε-βάλε πάσα στον Πάρντο που αστόχησε- συνοδεύτηκαν από εξαιρετικής ποιότητας θέαμα.

Ο Κολομβιανός εξτρέμ ήταν η δεύτερη στη σειρά φιγούρα που θα μπορούσε να ξεχωρίσει κανείς στην πρώτη μια ώρα του παιχνιδιού. Παρότι το σουλούπι του τον αδικεί και δίνει την εντύπωση ότι κουβαλάει ορισμένα παραπανίσια κιλά, ο πρώην άσος της Μπράγκα είναι τούρμπο με τη μπάλα στα πόδια, ξέρει πότε να δώσει και πότε να πάει στην προσωπική ενέργεια, ενώ είναι και μέσα στο γκολ. Πέρα από το ωραίο τέρμα που πέτυχε –και με το αριστερό παρακαλώ- έπειτα από την έξοχη μπαλιά του βελτιωμένου και ορεξάτου Ντουρμάζ, έκανε πολύ ουσιαστικό και έξυπνο παιχνίδι.

Με σωστές κινήσεις, σωστό διάβασμα των φάσεων και ικανότητα να βρεθεί σε θέση βολής δικαιώνει την επιλογή του και κερδίζει με σχετική ευκολία τη θέση του βασικού στο δεξί άκρο της άμυνας.

Μιας άμυνας, η οποία και την Τετάρτη (29/7) είχε πειραματικό σχήμα. Με μοναδικό παρόντα από τους θεωρητικά βασικούς τον Ομάρ Ελαμπντελαουί, ο οποίος κράτησε με άνεση τη θέση του και επιχείρησε ορισμένες πολύ ωραίες "μπούκες" από τα δεξιά, Αυλωνίτης και Βούρος ανταποκρίθηκαν σε γενικές γραμμές κι αυτό είναι στα συν της ομάδας.

Ειδικά ο πιτσιρικάς, βελτιώνεται συνεχώς, έχει αποκτήσει θράσος προκειμένου να βγαίνει πρώτος στη μπάλα στις περισσότερες διεκδικήσεις, ενώ αποκτά σταδιακά καλή αίσθηση του χώρου και σιγουριά στις μεταβιβάσεις. Τίμιος και μαχητικός για μία ακόμη φορά ο Λεάντρο Σαλίνο, ο οποίος αγωνίστηκε αναγκαστικά σε ρόλο αριστερού μπακ, αλλά έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε ακόμη και στο επιθετικός σκέλος.

Ο σίγουρος Καπίνο και ο αντιτουριστικός Χάρα

Πίσω τους ο Στέφανο Καπίνο εμφανίστηκε σταθερός, σίγουρος και με ετοιμότητα, κάτι που έδειξε σε τουλάχιστον τρεις φάσεις, οι δύο στα πρώτα λεπτά, ενώ είναι σημαντική η πρόοδος του νεαρού διεθνούς πορτιέρε με την μπάλα στα πόδια, τομέας στον οποίο η αδυναμία του τα προηγούμενα χρόνια έβγαζε μάτια. Στο γκολ που δέχθηκε δεν φέρει ευθύνη, καθώς το σουτ ήταν με μοιρογνωμόνιο. Έχει τέτοια προσόντα, ωστόσο, που μια μέρα, αν συνεχίσει την καλή δουλειά, θα βγάζει και κάποια από τα λεγόμενα άπιαστα.

Στο κέντρο το δίδυμο Μιλιβόγεβιτς-Μπουχαλάκη δούλεψε, επίσης, σε καλά επίπεδα με τον Σέρβο καρφωμένο μπροστά από τα στόπερ να κλείνει τρύπες και να χτίζει παιχνίδι από πίσω, ενώ ο παρτενέρ του σε πιο ελεύθερο ρόλο βρέθηκε αρκετές φορές και δεξιά παρότι αριστεροπόδαρος. Δείγμα της ελευθερίας κινήσεων που παρέχει στους μέσους η τεχνική ηγεσία.

Στο τακτικό σκέλος, ο Σίλβα ελευθέρωσε τον Ντουρμάζ, προκειμένου να συγκλίνει στον άξονα και να γίνεται στήριγμα για τους υπόλοιπους προωθημένους. Μέχρι και δεξιά τον είδαμε να συνδυάζεται με τον Πάρντο, αλλά και στον άξονα με τους Φορτούνη, Χάρα. Ο Αργεντινός πάλεψε ως συνήθως, "έφτιαξε" κι ένα γκολ για τον Πάρντο, ο οποίος αστόχησε από ευνοϊκή θέση, αλλά παραμένει… αντιτουριστικός και με περιορισμένη γκάμα κινήσεων μέσα στην αντίπαλη περιοχή.

Προτεραιότητα η ταχύτητα, θέλει χρόνο ο Πουλίδο

Ο Πορτογάλος κόουτς επιχειρεί να μάθει την ομάδα του να πιέζει τον αντίπαλό στο πλάτος με τους παίκτες του να δημιουργούν συχνά τετράδες. Την πρώτη γραμμή άμυνας αποτελούσαν οι τέσσερις προωθημένοι. Αν η μπάλα περνούσε στην πλάτη τους ο Ντουρμάζ έκλινε εσωτερικά για να πλαισιώσει τους κεντρικούς μέσους και τον Πάρντο που επέστρεφε για να καλύψει τις αποστάσεις με τον Ομάρ.

Γενικά ο Σίλβα θέλει η ομάδα του να παίζει γρήγορα, ακόμη και με μία ή δύο πάσες στη μετάβαση του παιχνιδιού, δεν θέλει, όμως, επιπόλαιες κινήσεις και αβίαστα λάθη που οδηγούν σε πούλημα της μπάλας και δικαίωμα στον αντίπαλο να ξεκινήσει δεύτερες επιθέσεις.

Στο δεύτερο μέρος, η αποχώρηση του Φορτούνη περιόρισε τη δράση του Ολυμπιακού στο δημιουργικό σκέλος, ενώ όσο περνούσε η ώρα η κόπωση γινόταν εμφανής στα πόδια των παικτών, οι οποίοι το πρωί είχαν κάνει και "γεμάτη" προπόνηση, διάρκειας δύο ωρών.

Μικρές αλήθειες για το νέο Ολυμπιακό
INTIME SPORTS

Ο Πουλίδο που πήρε θέση στην κορυφή της επίθεσης, δεν έχει ρολάρει ακόμη, προερχόμενος και από τραυματισμό, ωστόσο, είναι σαΐτα στο χώρο, με πολύ καλή τεχνική, ενώ δεν δίνει σταθερό σημείο αναφοράς στα αντίπαλα στόπερ. Μπορεί σε αυτή του την παρουσία να πέρασε μάλλον απαρατήρητος, αλλά είναι επιθετικός ποιότητας και αυτό "φωνάζει" από μακριά.

Ποιότητα και βάθος

Εκείνος που κατά την ταπεινή μου άποψη έχει τρομερό στιλ και κοψιά μεγάλου παίκτη είναι ο πιτσιρικάς ο Ζντιέλαρ. Ο Σέρβος χαφ στα 20 χρόνια του τραβάει το βλέμμα ακόμη και στην πιο απλή επαφή του με τη μπάλα. Αν ο Μιλιβόγεβιτς είναι ένας χρήσιμος και προικισμένος κόφτης, ο πιτσιρικάς συμπατριώτης του έχει τα φόντα να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, αρκεί να τον πιστέψουν και να το πιστέψει.

Δυναμικά μπήκε στο τερέν και ο Κασάμι, ο οποίος τάισε τον Πουλίδο στη φάση που ο Μεξικανός έφυγε μόνος του, αλλά αντί να τελειώσει τη φάση, επέλεξε να εκβιάσει το πέναλτι. Ο Ελβετός διεθνής είναι ακόμη αργός στις κινήσεις του, έχει βαρύ σκαρί, αλλά όταν ρολάρει θα γίνει απαραίτητος ακόμη στην ενδεκάδα, αφού ερχόμενος από πίσω μπορεί να απειλήσει τα αντίπαλα καρέ.

Σε γενικές γραμμές, ο Ολυμπιακός του Σίλβα προσπαθεί να τρέξει, να ισορροπήσει μεταξύ άμυνας και επίθεσης, να είναι μια ομάδα έξυπνη και ποιοτική. Μπορεί να το καταφέρει αφού και ποιότητα διαθέτει και βάθος, αλλά θα πρέπει να λύσει τα γνωστά της προβλήματα. Αφού θυμίσω ότι χθες δεν αγωνίστηκαν καθόλου Ρομπέρτο, Μποτία, Μαζουακού, Σιόβας, Τσόρι και Φινμπόγκασον, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία προορίζονται για βασικοί, θα πρέπει να σταθούμε στο εξής:

Τα "κομμάτια" που λείπουν

Ο Μάρκο Σίλβα θέλει έναν αριστερό εξτρέμ πρώτης διαλογές και το "δείχνει". Δεν είναι τυχαίο ότι από εκείνο το κομμάτι του γηπέδου πέρασαν κατά σειρά σε ένα 90άλεπτο οι Ντουρμάζ, Πάρντο, Ντοσεβί και Γιαννιώτας, οι οποίοι σχεδόν πάντα παίζουν δεξιά κι όχι αριστερά! Επίσης, αναμένεται και στόπερ ηγέτης, ένας και καλός, καθώς θα είναι κρίμα μετά από τόση προσπάθεια να μην προσεχθούν ακόμη και ο Αυλωνίτης με τον Βούρο, ενώ υπάρχουν οι Σιόβας, Μποτία, αλλά και ο σούπερ ταλαντούχος Γούτας, για να μην ξεχνιόμαστε.

Από 'κει και πέρα, είναι πολύ σημαντικό να μην αποχωρήσουν με πώληση περισσότεροι από ένας βασικοί ποδοσφαιριστές. Αν φύγει ο Μαζουακού με 10 εκατομμύρια ή κάπου εκεί, θα είναι ένα πολύ καλό deal και… αρκετό προκειμένου η άμυνα και η ομάδα συνολικά να αποκτήσει πιο γρήγορα συνοχή. Μόνο με σταθερό κορμό θα μπορέσει και ο νέος προπονητής να περάσει πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο βαθμό τα "θέλω" του στην ομάδα.

Ευχής έργο, λοιπόν, θα είναι από εδώ και πέρα να αποχωρήσουν οι όχι τόσο απαραίτητοι, να μείνουν οι απαραίτητοι και να έρθουν τα "καλά" κομμάτια που λείπουν για να συμπληρωθεί το παζλ. Ένα παζλ το οποίο θα είναι καλύτερο από τα αντίστοιχα των προηγούμενων χρόνων. Έτσι φαίνεται τουλάχιστον μέχρι τώρα παρότι έχουμε δρόμο μπροστά…

Διαβάστε ακόμη:

Ολυμπιακός - Τβέντε 2-1

News 24/7

24MEDIA NETWORK