Μίτσελ, ο Γκουαρδιόλα του Ολυμπιακού!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει τις "εμπνεύσεις" του Μίτσελ με τους... ψευδοστόπερ Μιλιβόγεβιτς και Εντινγκά και την τριπλέτα πίσω από τον Μήτρογλου και κάνει τις συγκρίσεις με τις αλλαγές του Γκουαρδιόλα στο Ρόμα - Μπάγερν εν ώρα αγώνα.

Μίτσελ, ο Γκουαρδιόλα του Ολυμπιακού!

Συμπαθάτε με που δεν θα σταθώ κι εγώ στα επιτεύγματα του μεγάλου Ρομπέρτο. Ο Ισπανός πορτιέρε σε ένα ακόμη παιχνίδι κατέβασε τα ρολά για τον Ολυμπιακό και αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο σε μία ακόμη ιστορική νίκη. Ωστόσο, στα δικά μου μάτια άλλος είναι ο μεγάλος και διαχρονικός πρωταγωνιστής!

Στον Μίτσελ αναφέρομαι, έναν άνθρωπο, ο οποίος αποδεικνύει συνεχώς ότι όχι μόνο ως παίκτης, αλλά και ως προπονητής, είναι φτιαγμένος για τα μεγάλα και τα σημαντικά. Επί των ημερών του οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να ρίξουν στο καναβάτσο –με χρονική σειρά- τις πρωταθλήτριες Πορτογαλίας, Βελγίου, Αγγλίας, Ισπανίας και Ιταλίας. Μόνο οι Γάλλοι της Παρί του ξέφυγαν, αλλά και σε αυτούς φρόντισε να βγάλει τα… συκώτια, όχι μόνο σε έναν, αλλά σε δύο αγώνες.

Η μεταμόρφωση του Θρύλου της Ελλάδας σε Ολυμπιακό της Ευρώπης είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό δικό του επίτευγμα κι αυτό δεν συνέβη επειδή με δική του εισήγηση ήρθε ο… Ρομπέρτο στον Πειραιά. Αυτή θα ήταν η πιο απλοϊκή των απαντήσεων, αλλά αποτελεί μόνο τον ακρογωνιαίο λίθο στο «ερυθρόλευκο» οικοδόμημα, το οποίο ο ίδιος ο κόουτς δήλωσε πρόσφατα ότι μπορεί να γίνει ουρανοξύστης!

Ο Ισπανός προπονητής των πρωταθλητών Ελλάδας έχει καταφέρει χάρη στο πείσμα, τη στρατηγική και την έντονη προσωπικότητά του να φτιάξει μια ομάδα που όχι μόνο έχει το θράσος να κοιτάξει στα μάτια τους εκλεκτούς προσκεκλημένους της στο κορυφαίο επίπεδο του Champions League, αλλά και να την προσαρμόζει ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε αγώνα. Αυτό στα δικά μου μάτια είναι και το πιο δύσκολο, το πιο σπουδαίο απ’ όσα έχει καταφέρει.

Στον αγώνα της πρεμιέρας με αντίπαλο την Ατλέτικο, ο Μίτσελ άλλαξε όλα όσα μας είχε δείξει στη διάρκεια της πρώτης του σεζόν στα σαλόνια της Ευρώπης και βρήκε τον τρόπο να παρατάξει μια ομάδα που παρά τα 8 νέα πρόσωπα της ενδεκάδας έδεσε κόμπο τους «ροχιμπλάνκος» του Ντιέγκο Σιμεόνε.

Επέλεξε το 4-4-2 με τη διάταξη της μεσαίας γραμμής στην ευθεία, όταν οι περισσότεροι περίμεναν ρόμβο, και οδήγησε την ομάδα του όχι σε ένα, αλλά σε τρία γκολ κόντρα σε μία από τις κορυφαίες άμυνες του πλανήτη, απέναντι σε μία ομάδα που δεχόταν γκολ με το σταγονόμετρο.

Μας τρέλανε ξανά!

Χθες κατάφερε να μας «τρελάνει» ξανά επιλέγοντας μια διάταξη που οι περισσότεροι από εμάς ούτε καν είχαν φανταστεί. Ήξερε πως για να περιορίσει τους κινδύνους στα μετόπισθεν και να γεμίσει με ηρεμία και «καθαρό μυαλό» το –επιρρεπές στο λάθος- κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Αμπιντάλ, Μποτία, θα έπρεπε να τους θωρακίσει ανάλογα.

Επέλεξε, λοιπόν, να βάλει μπροστά τους όχι έναν, αλλά δύο «κόφτες». Τον Εντινγκά και τον Μιλιβόγεβιτς, ένας εκ των οποίων, ανάλογα με τη ροή του παιχνιδιού μετατρεπόταν σε λίμπερο μπροστά από την τετράδα της άμυνας και κάλυπτε την τρύπα ανάμεσα στα στόπερ. Λαγούς από το καπέλο, όμως, έβγαλε με την τριάδα που παρέταξε πίσω από τον Μήτρογλου κι εκεί φανέρωσε για ακόμη μία φορά την –ποδοσφαιρική και όχι μόνο- ευφυΐα του.

Για όσους δεν το πρόσεξαν ή δεν είχαν το χρόνο να το σκεφτούν μεθυσμένοι από το νέκταρ της τεράστιας νίκης, μιας νίκης που και η ιστορία χρωστούσε στον Ολυμπιακό, οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν τη Γιουβέντους με τον Μανιάτη σε ρόλο δεξιού χαφ-εξτρέμ και τον Κασάμι σε ανάλογο ρόλο αριστερά!

Η «αλεπού» του «κόκκινου» πάγκου μετέτρεψε σε πλάγιος χαφ δύο παίκτες, οι οποίοι διακρίνονται για τις αρετές τους στον άξονα, αλλά παρά το ρίσκο του εγχειρήματος δικαιώθηκε πανηγυρικά. Ο Μανιάτης πέρα από τις ατελείωτες κούρσες του για να ντουμπλάρει τον Ελαμπντελαουί στο μαρκάρισμα του Ασαμόα, έδωσε λύσεις ακόμη και στο επιθετικό σκέλος, ενώ ο Κασάμι σε αντίστοιχο ρόλο από την άλλη πλευρά και τον Μαζουάκου βοήθησε στον περιορισμό του Λιχστάινερ, αλλά –συγκλίνοντας- έβαλε και τη γκολάρα που άφησε άγαλμα τον Τζίτζι Μπουφόν!

Ακόμη και οι τρεις αλλαγές που έκανε στη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου ήταν πολύ σωστές σύμφωνα με την εξέλιξη του αγώνα, παρότι ο Αφελάι κυρίως δεν φάνηκε αντί του Μήτρογλου. Ο Ολλανδός δεν φάνηκε όχι επειδή δεν προσπάθησε ή δεν έκανε κινήσεις στον κενό χώρο για να πάρει τη μπάλα και να φύγει στην κόντρα, αλλά επειδή οι συμπαίκτες του είχαν ξεμείνει από βενζίνη και δεν μπόρεσαν να τον τροφοδοτήσουν σωστά και γρήγορα.

Η ταυτότητα του Αλέγκρι

Όπως ο συμπατριώτης του Πεπ Γκουαρδιόλα στο προχθεσινό παιχνίδι με τη Ρόμα άλλαξε τρεις-τέσσερις φορές τη διάταξη της Μπάγερν μέσα στο παιχνίδι, για να «πατήσει» τους «λύκους» του Ρούντι Γκαρσία, έτσι και ο Μίτσελ, τηρουμένων των αναλογιών, δούλεψε τόσο καλά το παιχνίδι και στη θεωρία, αλλά και στη διάρκειά του, προκειμένου να πάρει την ταυτότητα και το διαβατήριο του Μάσιμο Αλέγκρι. Τι άλλο να ζητήσεις;

Αντί για επίλογο θα μου επιτρέψετε να μεταφέρω ένα status που ανέβασε αμέσως μετά από το τέλος του αγώνα με τη Γιουβέντους ένας παιδικός μου φίλος. Παρότι οπαδός του Παναθηναϊκού έγραψε το εξής: «Στου κολλητούς μου Ολυμπιακούς, έχω πει εδώ και καιρό ότι είναι πολύ τιμητικό για την χώρα μας που ο Μίτσελ δουλεύει εδώ... Μπράβο ρε μάγκα!!!». Νομίζω ότι το φιλαράκι μου μέσα σε 25 λέξεις τα είπε όλα. Επειδή –πολύ απλά- αυτή είναι η αλήθεια.

Κόουτς συνέχισε να μας μαθαίνεις μπαλίτσα κι ας σου γκρινιάζουμε πού και πού. Μας ξέρεις, άλλωστε. Δεν ευχαριστιόμαστε ποτέ και για τίποτα… Πάλι θα στα χώσουμε με την πρώτη ευκαιρία κι εσύ πάλι θα μας αποστομώσεις με τις ατάκες, τις γνώσεις, το «άστρο», τη δουλειά σου και η ζωή συνεχίζεται.

Υ.Γ.: Τελικά δεν έκανε… πλάκα ο Μπουφόν που έπλεξε το εγκώμιο του Ολυμπιακού μία ημέρα πριν το μεγάλο παιχνίδι. Κάτι ήξερε ο τεράστιος Τζίτζι…

Διαβάστε ακόμη:

Ο άνθρωπος που δεν έτρωγε γκολ (VIDEO)

Τα ξένα tweets για την εξαιρετική εμφάνιση του Ρομπέρτο

Μίτσελ: "Ντελ Μπόσκε κάλεσε τον Ρομπέρτο στην Εθνική"

Τα ιταλικά πρωτοσέλιδα μετά το θρίαμβο του Ολυμπιακού (PHOTOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK