Ο Γκαρθία πήρε το πρώτο χειροκρότημα

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την αποδοχή που αρχίζει να αποκτά από τον κόσμο του Ολυμπιακού ο Καταλανός τεχνικός, με τα πρώτα δείγματα γραφής της δουλειάς του, γεγονός που σημαίνει πιο πολλά από τα γκολ του Ανσαριφάρντ και την 9η σερί νίκη στο δρόμο για τον τίτλο.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΞΑΝΘΗ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
garcia olympiakos EUROKINISSI

Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ ήταν πάλι συνεπής στο ραντεβού του με το γκολ. Οκ! Ο Ολυμπιακός δεν ζορίστηκε ιδιαίτερα για να φτάσει στην 9σερί νίκη του στο δρόμο προς την κατάκτηση του τίτλου. Οκ! Τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά, αλλά λίγο-πολύ αναμενόμενα.

Ο Ιρανός στράικερ με την απίθανη επίδοση του ενός γκολ ανά 3,5 τελικές, έφτασε τα 11 σε 14 συμμετοχές, ενώ ο Ολυμπιακός συνεχίζει το νικηφόρο σερί του, προσφέροντας ωραίες στιγμές στον κόσμο του, στέλνοντας μηνύματα κι ενόψει των αναμετρήσεων με την ΑΕΚ που πλησιάζουν.

Ακόμη πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το πρώτο χειροκρότημα που πήρε με πολύ θέρμη από την εξέδρα ο Καταλανός προπονητής. Ο Όσκαρ Γκαρθία είναι μόλις τρεις εβδομάδες στην άκρη του πάγκου. Ακόμη δεν έχει προλάβει καλά-καλά να συστηθεί με τους παίκτες του. Προσπαθεί να περάσει τα βασικά της προπονητικής του φιλοσοφίας που είναι εντελώς διαφορετική από τους (δύο φετινούς) προκατόχους του.

Το γεγονός ότι ο πάντα απαιτητικός κόσμος του ανταπέδωσε το χειροκρότημα με το σφύριγμα της λήξης, αποτελεί πολύ καλό οιωνό για τη συνέχεια. Ο 44χρονος κόουτς, παρότι διανύει διάστημα προσαρμογής, κατάφερε να διευρύνει και το νικηφόρο σερί, αλλά και να κρατήσει την εστία της ομάδας του ανέπαφη για έκτο στη σειρά παιχνίδι (μαζί με τα δύο του Κυπέλλου).

Το ισπανικό μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει, με την πίεση ψηλά, την άμεση ανάκτηση της μπάλας, τη διαρκή κίνηση και τις εναλλαγές θέσεων πίσω από τον " καυτό" Καρίμ, όχι μόνο αποδίδει, αλλά αρέσει! Βοηθά τον Ολυμπιακό να παρουσιάσει στο γήπεδο το επιθετικό του DNA, ξαναφέρνει στο μυαλό εποχές Βαλβέρδε. Παρότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για οποιαδήποτε σύγκριση, δίνει ταυτότητα και προσανατολισμό στην ομάδα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μεσούσης της σεζόν.

Το χαμηλό του προφίλ, η ψύχραιμη προσέγγιση, τα μετρημένα λόγια, αλλά και η ενδιαφέρουσα αγωνιστική προσέγγιση, έχει φέρει κοντά του και τους παίκτες, αλλά και τους φιλάθλους στην πιο κρίσιμη καμπή της περιόδου. Ασφαλώς και πρόκειται να γίνουν ακόμη πολλά. Ο σούπερ σταρ Μιραλάς θέλει ακόμη τον χρόνο του. Είναι "μέσα" στο παιχνίδι, συνεπέστατος τακτικά, με διάθεση να βοηθήσει και ανασταλτικά, αλλά ακόμη το γκολ που αποτελεί τροφή για τον επιθετικό, δεν το έχει βρει.

Βρίσκεται εκεί που πρέπει, κάνει σωστές κινήσεις στο χώρο, παίζει απλά και ομαδικά, αλλά πρέπει και να σκοράρει. Όταν το κάνει, θα διώξει και το άγχος. Από τη στιγμή, ωστόσο, που είναι στις φάσεις και στις ευκαιρίες, θα έρθει και το γκολ. Όπως λένε και οι προπονητές, οι παίκτες που είναι μέσα στις ευκαιρίες θα κουνήσουν και το δίχτυ. Πόσο μάλλον ο Κέβιν, ο οποίος χρειάζεται απλά να βελτιώσει τους αγωνιστικούς ρυθμούς για να απογειωθεί και μαζί να απογειώσει όλο το σύστημα γύρω του…

Για όσους δεν το πρόσεξαν, οι "ερυθρόλευκοι" έφτιαξαν 17 τελικές, με τις 11 "εντός στόχου" κι αν δεν έπεφταν πάνω στον γίγα Ζίβκοβιτς, ο οποίος στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα έμοιαζε να παίζει μόνος του, θα είχαν καθαρίσει πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα, με το σκορ να παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει και σίγουρα έχει εντοπιστεί από την τεχνική ηγεσία είναι τα εύκολα λάθη που γίνονται κυρίως από τους κεντρικούς αμυντικούς, όταν τους ασκείται πίεση από τους αντίπαλους προωθημένους. Ένα τέτοιο λάθος του Σισέ στο πρώτο μέρος κι ένα αντίστοιχο του Ένγκελς στο δεύτερο λίγο έλειψε να βάλουν ξανά την Ξάνθη στο παιχνίδι από το πουθενά. Όλα αυτά ενόψει των αναμετρήσεων με την ΑΕΚ θα πρέπει να αποτελέσουν ταχύρυθμο μάθημα, επειδή πολύ απλά σε ματς όπως αυτά που έρχονται, ανάλογο σφάλμα μπορεί να κοστίσει ακριβά.

Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΕ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟ

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η απόφαση του κόουτς να επιλέξει ως πρώτη αλλαγή τον Θανάση Ανδρούτσο, ο οποίος, μάλιστα, πρόλαβε να αγωνιστεί σε δύο θέσεις. Ξεκίνησε ως "κόφτης" αντί του Ρομαό για να συνεχίσει ως δεξιός μπακ, όταν αποχώρησε ο Φιγκέιρας. Φαίνεται πως ο Γκαρθία ποντάρει στον πολυθεσίτη πιτσιρικά, όπως και στον Πορτογάλο μπακ, ο οποίος ήταν ένας από τους κορυφαίους. Για να μην ξεχνιόμαστε, δική του ήταν και η ασίστ στο 2-0. Η Μπράγκα μπορεί να περιμένει. Ίσως και μέχρι το καλοκαίρι...

Γενικότερα, η δεξιά πλευρά με τον Ντιόγκο και τον Πάρντο λειτούργησε καλύτερα. Ο Κολομβιανός έβγαλε ενέργεια, έπαιξε με ορμή και φαντασία, αλλά του έλειψε η καλή τελική πάσα. Στις περίπου δέκα που επιχείρησε και παρά τα ρήγματα που δημιούργησε με περίτεχνες ενέργειες, μόνο μία είχε ουσία κι ας είπε " οχι" ο Ζίβκοβιτς στο κοντινό πλασέ του Καρίμ.

Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα, όταν ξαναμπεί στο κόλπο και ο Μάρκο Μάριν που δεν αγωνίστηκε με την Ξάνθη λόγω τιμωρίας, όπως και ο ανέτοιμος, αλλά ποιοτικός κι απρόβλεπτος Καρσελά. Όπως, επίσης, και το θα γίνει στο κέντρο της άμυνας, με τον Μποτία έτοιμο να διεκδικήσει θέση ξανά από τους νεότερους Σισέ και Ένγκελς. Την ώρα που ο Βούκοβιτς κούνησε μαντήλι για την Ιταλία και τη Βερόνα, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για την απόκτηση ενός γρήγορου στόπερ.

Το πρώτοcrashtestτου Κυπέλλου πλησιάζει και ο Γκαρθιά θα πρέπει να είναι έτοιμος για όλα, όπως και η ομάδα του. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος, αλλά ο Ολυμπιακός δεν έχει την πολυτέλεια να μην τα δώσει όλα και στο Κύπελλο, παρότι η μάχη του πρωταθλήματος πλησιάζει στην απόλυτη κορύφωση…

News 24/7

24MEDIA NETWORK