Ο Περέιρα, ο Ντομίνγκες και οι καμικάζι του ΟΑΚΑ

Είναι αλήθεια πως ο Ολυμπιακός θα πάει υποψιασμένος στο ΟΑΚΑ. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μπουν 11 καμικάζι στο γήπεδο. Σε αυτό το ματς δεν χωράνε παίκτες που θα σηκώνουν τα… πόδια σε κάθε δυνατή διεκδίκηση, ούτε άνευροι μισθοφόροι. Σχόλιο: Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Ο Περέιρα, ο Ντομίνγκες και οι καμικάζι του ΟΑΚΑ

Δεν ξέρω πόσοι το έχουν καλοσκεφτεί, αλλά η ρεβάνς Κυπέλλου της Τετάρτης έχει εξελιχθεί σε ματς της χρονιάς για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή για πολλούς όποιος περάσει στα ημιτελικά θα αγκαλιάσει και την κούπα (Ξάνθη, Απόλλων και Ηρακλής οι άλλοι διεκδικητές). Δεύτερον, επειδή ο αγώνας (μετά το 1-1 του "Καραϊσκάκη") αποτελεί το πιο δυνατό crash test για τον Ολυμπιακό, μέχρι το φινάλε της περιόδου.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, για την ΑΕΚ δεν έχουμε πολλές απορίες. Ο Δέλλας αναμένεται να κάνει το πολύ μία αλλαγή σε σχέση με την ενδεκάδα που παρέταξε στο Φάληρο (σ.σ. προσωπικά πιστεύω πως δεν θα κάνει καμία) με τον Κολοβέτσιο να διεκδικεί μια από τις θέσεις του Λαμπρόπουλου και του Τζανετόπουλου. Οι "κιτρινόμαυροι"» μπροστά στον κόσμο τους που θα γεμίσει το ΟΑΚΑ θα επιχειρήσουν να παίξουν με το σύστημα του πρώτου αγώνα. Πίεση ψηλά, passing game, εκμετάλλευση των κενών χώρων και υψηλό ρυθμό για να χαλάσουν το παιχνίδι των "ερυθρολεύκων". Όλα αυτά είναι λίγο-πολύ αναμενόμενα.

Το μεγάλο ερωτηματικό και ο "άγνωστος Χ" σε αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα αναμέτρηση θα είναι ο Ολυμπιακός. Μπορεί κανείς να πει με σιγουριά τι περιμένει να δει από την ομάδα του Περέιρα στην Καλογρέζα; Μάλλον όχι. Μπορεί το τελευταίο δείγμα γραφής να ήταν ενθαρρυντικό, έστω και κατά διαστήματα (σ.σ. αναφέρομαι στη ρεβάνς με την Ντνίπρο), ωστόσο και κενά αέρος παρουσιάστηκαν και αδυναμίες στην άμυνα, αλλά και νεκρά διαστήματα. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα πάλεψε πολύ, κυρίως στο διάστημα που έμεινε με 10 παίκτες λόγω της ανόητης αποβολής του Μιλιβόγεβιτς και αν κάνει κάτι ανάλογο την Τετάρτη, θα βάλει δύσκολα στους γηπεδούχους.

Σε ό,τι αφορά στην αναβολή του αγώνα της Κομοτηνής, είμαι από εκείνους που πιστεύουν πως το νόμισμα έχει δύο όψεις και εξαρτάται ποια θέλεις να δεις. Πολλοί λένε ότι ο Ολυμπιακός θα πάει φρέσκος και ξεκούραστος στον επαναληπτικό κάτι που ισχύει, ενώ κάποιοι λένε ότι έχουν ξεχάσει πως θα έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την τελευταία αγωνιστική υποχρέωση, κάτι που επίσης ισχύει.

Καλύτερα θα ήταν για τους πρωταθλητές να έχουν ένα παιχνίδι στα πόδια τους, αλλά από τη στιγμή που δεν γινόταν να διεξαχθεί παιχνίδι στην έδρα του Πανθρακικού, τουλάχιστον απέφυγαν τη λασπομαχία και τους πιθανούς τραυματισμούς. Από την άλλη, κόντρα σε μια ομάδα ρυθμού όπως η φετινή ΑΕΚ, τι ρυθμό μπορεί να έχει ο Ολυμπιακός μετά από τέτοια απραξία; Αυτό θα φανεί στο γήπεδο…

Με μπροστάρη τον Τσόρι

Παράλληλα, ο Περέιρα σκόπευε σύμφωνα με την ενδεκάδα που είχε ανακοινώσει να κάνει και ορισμένες δοκιμές ενόψει ΟΑΚΑ, με πιο σημαντική εκείνη του Μποτία δίπλα στον Σιόβα, αλλά και του Χάρα στην κορυφή της επίθεσης. Τελικά ούτε το ένα είδαμε ούτε το άλλο. Ο Ισπανός στόπερ αν επιλεγεί για το ματς της Τετάρτης, θα παίξει για πρώτη φορά μετά από περίπου 3 μήνες απουσίας λόγω τραυματισμού. Όσο για τον Αργεντινό, ο Περέιρα ήθελε να του δώσει μια συμμετοχή για να δει πόσα καλά… πατάει πλέον, αλλά δεν του δόθηκε η δυνατότητα να τον δει στην πράξη. Παράλληλα, δεν έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα του Ομάρ, με αποτέλεσμα ο Σαλίνο να είναι το φαβορί για το δεξί άκρο της άμυνας.

Το ζητούμενο, βέβαια, για τον Ολυμπιακό δεν αφορά τόσο το ποιοι θα παίξουν, όσο το πώς θα παίξουν. Είναι σίγουρο πως αυτή τη φορά δεν πρόκειται να γίνουν πολλά πειράματα, όπως στο πρώτο παιχνίδι. Οι πρωταθλητές θα παραταχθούν με ό,τι καλύτερο διαθέτουν, κάτι που σημαίνει ότι στο αρχικό σχήμα θα βρίσκονται οι Τσόρι, Μήτρογλου, Κασάμι, Μανιάτης, Αφελάι κι ένας από τους Ντοσεβί, Ντουρμάζ. Ειδικά ο Ντομίνγκες, δεν γίνεται να λείψει από αυτό το ματς, ούτε για να δέσει τα κορδόνια του.

Οι μπαρουτοκαπνισμένοι επί σκηνής

Οι μπαρουτοκαπνισμένοι, λοιπόν, θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, άρα και ο βαθμός δυσκολίας για τους "κιτρινόμαυρους" θα είναι μεγαλύτερος, παρότι θα έχουν την ώθηση της εξέδρας, το τεράστιο κίνητρο, αλλά και τον ενθουσιασμό. Σε τελική ανάλυση, η ΑΕΚ κυνηγάει την υπέρβαση σε αυτήν τη μάχη που θυμίζει εκείνη του Δαυίδ με τον Γολιάθ. Αν τα καταφέρει, η επιτυχία της θα είναι τεράστια, αν πάλι όχι, μικρό το κακό. Τουλάχιστον μικρότερο από το να μείνει εκτός ο Ολυμπιακός, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι αναταράξεις στον Πειραιά θα είναι έντονες και θα τις νιώσουν όλοι…

Το μεγάλο ερωτηματικό αφορά στο αν οι "ερυθρόλευκοι" θα μπορέσουν να επιβάλλουν το δικό τους παιχνίδι κόντρα σε μια ομάδα που έχει μάθει να έχει τη μπάλα στα πόδια, να την κυκλοφορεί γρήγορα και χωρίς περιττές ενέργειες, μια ομάδα που θα τρέξει ξανά πολύ, προκειμένου να βγάλει τα... συκώτια και να αποδιοργανώσει τους αντιπάλους της.

Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι στη φετινή πορεία της ΑΕΚ δεν υπήρξε κάποιο παιχνίδι που να της στραβώσει. Ούτε στο πρωτάθλημα της Football League, αλλά ούτε και στους αγώνες κυπέλλου που έδωσε ως τώρα, δεν βρέθηκε να κυνηγά το αποτέλεσμα, εκτός από τον αγώνα της Κέρκυρας τον οποίο ισοφάρισε (1-1), αλλά είχε ως δεδομένο και τη ρεβάνς στην έδρα της.

Θα μπορέσει, ωστόσο, ο Ολυμπιακός να επιβάλλει το δικό του νόμο στο ΟΑΚΑ, να βάλει την ΑΕΚ να τον κυνηγά κι όχι οι δικοί του παίκτες, τους γηπεδούχους; Θα δείξει χαρακτήρα πρωταθλητή σε ένα παιχνίδι που είναι εκ των προτέρων υποχρεωμένος να κυνηγήσει το γκολ εκτός έδρας και μαζί την πρόκριση;

Τα περιθώρια είναι πολύ στενά και για τον Περέιρα και για τους παίκτες του. Αυτό φρόντισε να τους το ξεκαθαρίσει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. "Όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει, στο καλό και να μας γράφει" ήταν το κεντρικό μήνυμα κι όποιος δεν το κατάλαβε, θα διαβάσει και το… υστερόγραφο μετά από το τέλος της αναμέτρησης.

Πάει υποψιασμένος

Είναι αλήθεια πως ο Ολυμπιακός θα πάει υποψιασμένος στο ΟΑΚΑ, άρα δύσκολα θα αιφνιδιαστεί, όπως στο πρώτο παιχνίδι. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μπουν 11 καμικάζι στο γήπεδο. Σε αυτό το ματς δεν χωράνε παίκτες που θα σηκώνουν τα… πόδια σε κάθε δυνατή διεκδίκηση, ούτε άνευροι μισθοφόροι.

Όσοι παίξουν θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αφήσουν την ψυχή τους στο χορτάρι και να ματώσουν για την πρόκριση. Ο προπονητής καλείται να τους πείσει γι’ αυτό κι εκείνοι να το δείξουν πάνω στο "καυτό" χορτάρι της Καλογρέζας.

Είναι σίγουρο πως το "ταβάνι" του Ολυμπιακού, ακόμη και του φετινού που δεν έχει ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες, είναι ψηλότερο από εκείνο της ΑΕΚ. Είναι άλλες οι παραστάσεις, εντελώς διαφορετικός ο βαθμός δυσκολίας, αλλά και η εμπειρία ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων. Όλα αυτά, όμως, οι "ερυθρόλευκοι"» θα πρέπει να τα δείξουν μέσα στο γήπεδο κι όχι στα λόγια.

Θα πρέπει να είναι έτοιμοι για όλα, αλλά και να έχουν λίγη τύχη, καθώς είναι γεγονός ότι στα τελευταία παιχνίδια τους γύρισε επιδεικτικά την πλάτη. Για να το γυρίσουν, πάντως, θα πρέπει να το θελήσουν και να το κυνηγήσουν. Αλλιώς δεν γίνεται. Αν δεν θέλουν να ψάχνουν πάλι για δικαιολογίες, ας φροντίσουν αυτή τη φορά να τιμήσουν τη φανέλα που φορούν και να νιώσουν, έστω για μια φορά, τι περιμένει από αυτούς ο κόσμος τους!

Διαβάστε ακόμη

Ο Κασίγιας δεν ξεχνά τον Ολυμπιακό (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK