Ο Σίλβα τραβάει τ' αυτί των Ερνάνι και Μαζουακού

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος σχολιάζει την αγωνιστική συμπεριφορά των Ερνάνι, Αρτούρ Μαζουακού και τις επόμενες κινήσεις του Μάρκο Σίλβα.

Ο Σίλβα τραβάει τ' αυτί των Ερνάνι και Μαζουακού

Θετικό είναι το πρόσημο και από την απόδοση του Ολυμπιακού στο παιχνίδι με την Μπάγερν, αλλά και από την τακτική προσέγγιση του Μάρκο Σίλβα. Ο Πορτογάλος τεχνικός σε ένα από τα πιο δύσκολα βράδια της καριέρας του, παρουσίασε μια ομάδα καλά διαβασμένη παρά τα προβλήματα και τις απουσίες της, μια ομάδα που κατάφερε να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό έναν από τους κορυφαίους αντιπάλους σε όλη την Ευρώπη, μια ομάδα που με λίγη τύχη θα μπορούσε να αποσπάσει τον βαθμό της ισοπαλίας, ο οποίος θα ισοδυναμούσε με χρυσάφι.

Ο 38χρονος κόουτς πήρε άριστα στην επιλογή του Σαλίνο για να πλαισιώσει τους Καμπιάσο και Κασάμι στον άξονα. Πήρε όσα περισσότερα μπορούσε από τον Αργεντινό και τον Ελβετό χαφ, παρότι αμφότεροι είναι ανέτοιμοι, ενώ και η τετράδα της άμυνας σε γενικές γραμμές πήγε καλά, έστω κι αν αντιμετώπισαν δυσκολίες κυρίως οι δύο ακραίοι μπακ Ομάρ και Μαζουακού.

Εδώ, βέβαια, εντοπίζεται η πρώτη μεγάλη διαφορά. Ο Ομάρ με αντίπαλο τον Ντάγκλας Κόστα τα βρήκε σκούρα σε κάποιες φάσεις, κυρίως λόγω του ότι έπεσε σε ένα πολύ πιο ταχύ αντίπαλο. Ο Βραζιλιάνος εξτρέμ πρώην της Σαχτάρ και νυν της Μπάγερν είναι… σφαίρα ακόμη και για τον Ελαμπντελαουί, ο οποίος διακρίνεται για τη σπιρτάδα και για την ταχυδύναμή του. Ακόμη κι έτσι ο γεννημένος στη Νορβηγία από Μαροκινούς γονείς, "ερυθρόλευκος" μπακ στάθηκε στο ύψος του. Μια από τις εντολές του Σίλβα, άλλωστε, ήταν όταν δεν είναι εύκολη η αναχαίτιση των ακραίων του Γκουαρδιόλα, οι παίκτες του να τους… βγάζουν στη γραμμή για να σεντράρουν, από το να ρισκάρουν να φάνε ντρίμπλα και να πατήσουν περιοχή οι αντίπαλοί τους.

"Αναρχοαυτόνομος" Μαζουακού

Εκείνος που στο συγκεκριμένο σκέλος έκανε του… κεφαλιού του ήταν ο Αρτούρ Μαζουακού, για τον οποίο το τεχνικό τιμ εκτιμά πως παρότι πάλεψε δεν ακολούθησε τις εντολές στο τακτικό σκέλος. Ο Σίλβα του είχε ζητήσει να ακολουθεί τον Μίλερ όσο ο Γερμανός επιθετικός έβγαινε στο δεξί άκρο, αλλά όταν πατούσε περιοχή να τον αφήνει για τους στόπερ και να πηγαίνει πάνω στον Λαμ για να μην… μπουκάρει κι αυτός για να δημιουργήσει υπεραριθμία στην πτέρυγα. Με αυτό τον τρόπο ο Πορτογάλος κόουτς του Θρύλου ήξερε ότι θα πάρει ένα μικρό ρίσκο στην άμυνα, αλλά με τον Αρτούρ λίγο πιο ψηλά, θα ήταν εύκολο να πάρει μέτρα προς την επίθεση ο Τσόρι, για να υποδεχθεί τη μπάλα πιο κοντά στη μεσαία γραμμή να την κουβαλήσει προς την περιοχή του Νόιερ και να ψάξει τον Ιντέγε ή την ατομική ενέργεια στο τελείωμα της φάσης.

Ο Σίλβα τραβάει τ' αυτί των Ερνάνι και Μαζουακού
INTIME SPORTS

Ο Μαζουακού, ωστόσο, όταν ο Μίλερ έκανε κίνηση προς τα μέσα και ντούμπλαρε τον Λεβαντόφσκι πήγαινε και κολλούσε στον Σιόβα, δίπλα στα στόπερ δηλαδή, με αποτέλεσμα ο Τσόρι να γυρίζει πιο πίσω για να τσεκάρει τον Λαμ. Κατά συνέπεια οι αποστάσεις που είχε να διανύσει ο Αργεντινός μπαλαντέρ για να βγάλει την ομάδα του στην κόντρα ήταν μεγάλες, οι αντίπαλοι στο δρόμο περισσότεροι και οι δυνάμεις του σπαταλήθηκαν σύντομα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ζορίστηκε περισσότερο και έβγαλε τον μυϊκό τραυματισμό που πιθανότατα θα τον κρατήσει εκτός από τη μάχη του Λονδίνου με την Άρσεναλ…

Ο Σίλβα, λοιπόν, καλείται να κάνει… ιδιαίτερο μάθημα στο νεαρό Γάλλο αμυντικό, ο οποίος ξεχειλίζει από προσόντα, αλλά οφείλει να γίνει περισσότερο υπάκουος και στο ανασταλτικό σκέλος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανάλογα προβλήματα με την προσαρμογή του Αρτούρ στο αμυντικό/τακτικό σκέλος είχαν αντιμετωπίσει και ο Μίτσελ, αλλά και ο Περέιρα…

Αν ο Μαζουακού δείξει διάθεση να καταλάβει, ο κόουτς θα συνεχίσει να του δίνει ευκαιρίες, καθώς τον πιστεύει και θεωρεί ότι το μέλλον του ανήκει. Αν πάλι συνεχίσει να κινείται… αναρχοαυτόνομα, σύντομα θα πάει στον πάγκο και θα αφήσει τη θέση του στον Σαλίνο, ο οποίος δεν έχει την ίδια ποιότητα, αλλά αμυντικά είναι σαφώς πιο αξιόπιστος.

"Τσακωμένος" με το μαρκάρισμα ο Ερνάνι

Ένα άλλο θέμα, στο οποίο ο Πορτογάλος κόουτς έχει αποφασίσει να επιληφθεί κι έκανε ήδη την πρώτη κουβέντα στο γραφείο του, αφορά τον Ερνάνι. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο Σίλβα είχε στην πρώτη θέση της λίστας του για τα άκρα της επίθεσης τον εξτρέμ της Πόρτο και η διοίκηση του έκανε κι αυτό το χατίρι έστω κι αν η υπόθεση πέρασε από χίλια-μύρια κύματα. Ο Πορτογάλος άσος είναι… αέρας, ζογκλέρ με τη μπάλα στα πόδια, μπορεί να ντριμπλάρει με κάθε τρόπο και να σεντράρει εντυπωσιακά.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Το κακό είναι ότι ο Ερνάνι δείχνει να ήρθε στου Ρέντη χωρίς να έχει προσγειωθεί από το… καλάμι του! Δύο φορές που μπήκε στα ματς ως αλλαγή παρότι ξεχωρίζει με το στιλ και τις κινήσεις του έχει βγάλει άσχημη συμπεριφορά προς τους συμπαίκτες του και την ομάδα γενικότερα. Στο ματς με τον Λεβαδειακό δεν γύριζε πίσω από τη σέντρα να μαρκάρει λες και είχε… ναρκοπέδιο. Στο ματς με την Μπάγερν ζητούσε τη μπάλα στα πόδια αντί να βοηθήσει και ανασταλτικά, ενώ από τη στιγμή που πέρασε στη δεξιά πτέρυγα, άρχισε να βάζει… χέρι στον Ομάρ. Φώναζε, του έκανε παρατηρήσεις, χειρονομίες κι όλα αυτά δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον πάγκο.

Ο πρώτος που τα είδε ήταν φυσικά ο προπονητής, ο οποίος φρόντισε ήδη να του τραβήξει το αυτί και να τον προειδοποιήσει, ώστε να γίνει καλύτερος… συμπαίκτης, αλλιώς θα υποστεί συνέπειες που δεν θα αρέσουν σε κανέναν. Μπορεί ο Σίλβα να έσκιζε τα ρούχα του για να φέρει τον Ερνάνι στον Ολυμπιακό, αλλά αν ο Πορτογάλος άσος συνεχίσει να αντιμετωπίζει τους συμπαίκτες του ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού, ο κόουτς δεν θα του χαριστεί. Αυτό είναι και το σωστό άλλωστε. Πάνω απ’ όλους η ομάδα…

Ας ελπίσουμε ότι ο Ερνάνι θα το πάρει το μήνυμα όσο είναι καιρός και δεν θα δικαιώσει κάποιους κακεντρεχείς που πιστεύουν πως κάποιες τέτοιες -εγωιστικές- συμπεριφορές δεν του επέτρεψαν να αναδείξει το πλούσιο ταλέντο του σε μια ομάδα όπως η Πόρτο… Ο Σίλβα, πάντως, δεν έχασε χρόνο και φρόντισε ήδη να τον ενημερώσει για τα περαιτέρω. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο ο Ερνάνι τα έβαλε στο μυαλό του κι έχει διάθεση να διορθωθεί. Αν δεν το κάνει αυτός θα χάσει και κανείς άλλος…

News 24/7

24MEDIA NETWORK