Ο σοβαρός Σίλβα και οι 5 που έρχονται…

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τα χαμόγελα που σκόρπισε ο Ολυμπιακός με την εμφάνισή του στο "Ντε Κάιπ", τον σοβαρό Σίλβα και τις μεταγραφές που έρχονται.

Ο σοβαρός Σίλβα και οι 5 που έρχονται…
INTIME SPORTS

Αναρωτιέται πολύς κόσμος για τη σημαντική βελτίωση που έχει παρουσιάσει από το ξεκίνημα της προετοιμασίας ο Ολυμπιακός σε σύγκριση με την άχρωμη και άγευστη εικόνα της περσινής σεζόν. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι κάποια πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά, ενώ οι απαντήσεις μοιάζουν εύκολες αν το καλοσκεφθεί κανείς.

Άπειρος αλλά σοβαρός

Ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού, παρά τα 38 χρόνια του, αντισταθμίζει το έλλειμμα εμπειρίας με σοβαρότητα. Σε αυτό το σκέλος δεν έχει καμία σχέση με τον προκάτοχό του και τα αποτελέσματα έχουν φανεί στην ομάδα. Ο Μάρκο Σίλβα εμφανίζεται μετρημένος χωρίς εκρήξεις και ακραίες συμπεριφορές, στοιχείο που έχει περάσει και στην ομάδα του έστω κι αν βρισκόμαστε ουσιαστικά στα μισά του δρόμου μέχρι να αρχίσουν οι επίσημες υποχρεώσεις.

Μια άλλη διαφορά σε σύγκριση με τον Βίτορ Περέιρα είναι ότι ο τωρινός κόουτς των πρωταθλητών προσπαθεί να ισορροπήσει σε άμυνα και επίθεση. Δεν πατάει στη συνταγή των περισσότερων συμπατριωτών του, οι οποίοι –συμπεριλαμβανομένου και του Μουρίνιο, θεωρούν ότι η βάση της επιτυχίας είναι η άμυνα. Έχοντας επιρροές από τους γείτονες Ισπανούς πιστεύει -και καλά κάνει- ότι ο καλύτερος τρόπος για να αμυνθείς είναι να κρατήσεις τους αντιπάλους μακριά από τα καρέ σου και προσπαθεί να δημιουργήσει μια ομάδα που πιέζει τον αντίπαλο από την πρώτη πάσα με επιθετικό μαρκάρισμα και συντονισμένη προσπάθεια.

Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο είχαν ποντάρει οι αρμόδιοι του συλλόγου επιλέγοντας τον Σίλβα είναι η ικανότητα να απελευθερώνει τους παίκτες του, να τους τονώνει την αυτοπεποίθηση και να τους δίνει ελευθερία κινήσεων. Έχει τον τρόπο να αξιοποιεί το ταλέντο εκείνων που ανήκουν στο οπλοστάσιό του, ενώ χωρίς δεύτερη σκέψη μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ο φετινός Ολυμπιακός διαθέτει περισσότερη ποιότητα από τον αντίστοιχο περσινό κι αυτό βοηθά τον κόουτς να εφαρμόσει πιο εύκολα τα δικά του «θέλω».

Νωρίς για χαμόγελα

Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ νωρίς και για χαμόγελα και για… πανηγυρισμούς. Η πείρα έχει διδάξει πως στη διάρκεια της προετοιμασίας δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς η δουλειά που γίνεται σε αυτό το διάστημα δεν αφορά τις πρώτες μέρες, αλλά τους επόμενους εννέα μήνες κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς. Οι παλιότεροι θα θυμούνται ίσως τις «πεντάρες» και τις «εξάρες» που μοίραζε τέτοια εποχή πριν από μερικά χρόνια ο Ολυμπιακός του Σόλιντ, αλλά… ξεφούσκωσε πολύ νωρίς στην κανονική περίοδο.

Ο Σίλβα, ωστόσο, δεν βιάζεται, δεν ενθουσιάζεται και κρατά χαμηλά την μπάλα κάτι που προκύπτει και από το μετριοπαθές προφίλ του, αλλά και από τις δηλώσεις του. Ξεκαθαρίζει πως έχει δει πρόοδο, αλλά επιμένει πως το ζητούμενο είναι ακόμη πολύ μακριά. Αν το καλοσκεφτεί κανείς δεν έχει καθόλου άδικο ο 38χρονος τεχνικός, καθώς αν ρίξουμε μια ματιά στην ενδεκάδα (σ.σ. ήταν οι ίδιες με μοναδική αλλαγή στη θέση του τερματοφύλακα) που επιλέχθηκε και άρεσε κόντρα σε Τβέντε και Φέγενορντ, θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές μέχρι το τέλος του μήνα.

Ούτε ο Αυλωνίτης με τον Βούρο θα είναι οι βασικοί στόπερ του νέου Ολυμπιακού ούτε ο Σαλίνο το αριστερό μπακ, ούτε ο Μπουχαλάκης παρτενέρ του Μιλιβόγεβιτς, ούτε ο Ντουρμάζ αριστερά, αλλά ούτε και ο Χάρα στην κορυφή της επίθεσης. Επίσης είναι σίγουρο ότι και ο σούπερ εξελίξιμος Φορτούνης θα δει κάποια παιχνίδια από τον πάγκο λόγω της παρουσίας του MVP της προηγούμενης σεζόν, Τσόρι Ντομίνγκες.

Παράλληλα, η διοίκηση σε συνεργασία με την τεχνική ηγεσία ετοιμάζεται για άλλες πέντε προσθήκες παικτών (!), οι οποίοι προορίζονται για βασικές επιλογές και εξηγούμαι: Αν όλα πάνε καλά μέσα στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί το deal με την Πόρτο για τον «δαιμόνιο» Ερνάνι, για τον οποίο η άποψη που επικρατεί στην ομάδα είναι πως μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη επιλογή και από εκείνη του Κολομβιανού Πάρντο, ο οποίος έχει κερδίσει ήδη τις εντυπώσεις. Ο 23χρονος Πορτογάλος εξτρέμ μπορεί να μην διαθέτει την ίδια επαφή με τη μπάλα στα δίχτυα, αλλά είναι «αέρας» με τη μπάλα στα πόδια, εξαιρετικός στο «ένας με έναν» και ο Σίλβα τον περιμένει πως και πως, ανεξάρτητα από τη σαφώς καλύτερη εικόνα του Ντουρμάζ συγκριτικά με το περσινό χάλι.

Κινείται προσεκτικά για αμυντικό

Επίσης, ο Ολυμπιακός κινείται πολύ προσεκτικά για την επιλογή του νέου ηγέτη της άμυνάς του. Γι’ αυτό κι έχουν εξεταστεί επιλογές όπως του Σέρβου Βίντιτς και του Αργεντινού Κολοτσίνι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν κι άλλοι υποψήφιοι μεταξύ των οποίων και ο Μπαλάντα της Ρίβερ, ο οποίος μπορεί στα 22 του να μην είναι έμπειρος, αλλά θεωρείται ικανός να κάνει τη δουλειά…

Από την Πλατεία Αλεξάνδρας είναι σε ανοικτή γραμμή με το Έρμελο και για το θέμα της απόκτησης ενός ακόμη επιθετικού περιοχής, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του Χάρα να αναστρέψει το αρνητικό –από πέρυσι- κλίμα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι επαφές και για τον αντικαταστάτη του φευγάτου Κασάμι. Μπορεί να διαψεύστηκε χθες το όνομα του σπουδαίου Εστέμπαν Καμπιάσο, ο οποίος ακόμη και στα 35, μπορεί να εξελιχθεί σε βαρόμετρο για την επόμενη ομάδα του, αλλά είναι βέβαιο ότι έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή ψάχνει ο Ολυμπιακός για να «δέσει» τον άξονά του και να αλλάξει επίπεδο…

Ο φευγάτος Μαζουακού και ο αντικαταστάτης

Τέλος, είναι σίγουρο ότι θα έρθει κι ένας βασικός αριστερός μπακ, ο οποίος θα καλύψει το κενό του Αρτούρ Μαζουακού. Ο νεαρός Γάλλος ετοιμάζει βαλίτσες και το μόνο που απομένει να μάθουμε είναι ο επόμενος προορισμός του (σ.σ. μάλλον στην Ιταλία και το «καμπιονάτο»), αλλά και το όνομα του αντικαταστάτη του (σ.σ. εξετάζονται ενδιαφέρουσες προτάσεις από την «Πριμέρα» και όχι μόνο).

Αν αθροίσει κανείς όλα τα παραπάνω, καταλήγει με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι είναι άλλος ο Ολυμπιακός που βλέπουμε ως τώρα και άλλος εκείνος που θα δούμε στη συνέχεια, αφού με τις προσθήκες και τον… Τσόρι θα αλλάξει η μισή ενδεκάδα! Άρα καλά το πάει ο Σίλβα που κρατάει μικρό καλάθι, ενώ όλοι εμείς θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή έως ότου δούμε ολοκληρωμένη την εικόνα και βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Το μόνο σίγουρο είναι πως φέτος υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και η ανάλογη σύνεση, προκειμένου να δούμε κάτι πολύ πιο ελκυστικό…

Διαβάστε ακόμη:

Ολυμπιακός - Φέγενορντ 3-1 (VIDEOS)

Σίλβα: "Βλέπουμε πρόοδο στο παιχνίδι μας"

News 24/7

24MEDIA NETWORK