Οι εποχές αλλάζουν, οι οπαδοί αλλάζουν;

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος σχολιάζει τις ρεαλιστικές δηλώσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη στη Θύρα 7, εξηγεί ότι απλώς έκανε την υπόσχεση, πράξη, και τονίζει ότι θα πρέπει να καταλάβουν και οι οπαδοί ότι οι εποχές Αλ Πατσίνο έχουν τελειώσει και ο Ολυμπιακός ακολουθεί την πεπατημένη της... Ρεάλ.

Οι εποχές αλλάζουν, οι οπαδοί αλλάζουν;
INTIME SPORTS

Ήταν αναμενόμενο εδώ και μερικές ημέρες. Η... σφυγμομέτρηση των αντιδράσεων μεταξύ των οπαδών του Ολυμπιακού με το σφύριγμα της λήξης των μεταγραφών οδηγούσε με ασφάλεια, έστω τους μυημένους, σε ένα απλό συμπέρασμα: "Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο Μαρινάκης".

Πάντα έτσι γίνεται, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Όταν μια μερίδα του κόσμου εκφράζει δυσαρέσκεια για αποφάσεις ή χειρισμούς, η μπάλα πέφτει αναπόφευκτα στα πόδια του καθ’ ύλην αρμοδίου. Κι επειδή πολλοί γκρίνιαξαν με τις μαζεμένες αποχωρήσεις των Μανωλά, Σάμαρη, Χολέμπας και Αβραάμ, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έδωσε τις δικές του απαντήσεις.

Δεν ήταν τυχαίο, μάλιστα, ότι επέλεξε να το κάνει μπροστά στο πιο δυναμικό και συνάμα απαιτητικό κομμάτι των οπαδών της ομάδας. Στους εκπροσώπους της "Θύρας 7". Δεν απέφυγε το crash test! Αντίθετα, το επιδίωξε, καθώς ήξερε πως αν με όσα πει, καταφέρει να πείσει τους επικεφαλής των οργανωμένων, το ίδιο θα συμβεί και με τους περισσότερους από τους υπόλοιπους... αντιρρησίες και μη.

Τότε κανείς δεν μίλησε

Όσοι διάβασαν προσεκτικά τις τοποθετήσεις Μαρινάκη, με ασφάλεια φτάνουν στο συμπέρασμα ότι μίλησε με απόλυτο ρεαλισμό. Το αν ήταν ειλικρινής και σε ποιο βαθμό, ο καθένας μπορεί να το κρίνει με τα δικά του κριτήρια. Υπάρχουν, όμως, και κάποια δεδομένα που δεν μπορεί να τα παραβλέψει.

Πριν από δέκα ημέρες στο σχόλιο με τίτλο " τα χρυσά deals του Μαρινάκη" είχα επισημάνει αυτό που και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΑΕ επικαλέστηκε στο εισαγωγικό σημείωμα της χθεσινής του ομιλίας. Δεν ήταν κάτι διαφορετικό από τις προγραμματικές δηλώσεις του, στις οποίες είχε πει –αυτό που επανέλαβε πριν από λίγες ώρες- ότι ο στόχος και το όραμά του ήταν να δημιουργήσει έναν οικονομικά αυτάρκη Ολυμπιακό.

Αυτό ο Μαρινάκης δεν το είπε μόνο στον... Κόκκαλη όταν συζητούσαν για την αλλαγή σκυτάλης στον προεδρικό θώκο, ούτε το μοιράστηκε με τους "κολλητούς" του στα κρυφά. Το είπε δημόσια, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία, μάλιστα, χαρακτηρίστηκε από το σύνολο των ΜΜΕ -και όχι άδικα- ως ιστορική.

Όταν ο νυν πρόεδρος πήρε την... πάσα από τον πρώην και μαζί τα ηνία του συλλόγου, είπε τη δική του αλήθεια από την πρώτη στιγμή. Τότε δεν βρέθηκε ένας, ούτε ένας, να του πει "τι μας λες πρόεδρε! Εμείς θέλουμε κάθε χρόνο να βάζεις το χέρι στην τσέπη, να ξοδεύεις εκατομμύρια και να μας φέρνεις παικταράδες!"

Ούτε στα δημοσιογραφικά σχόλια θυμάμαι να είχα διαβάσει τότε, από κάποιον συνάδελφο μια... ένσταση του στιλ "δεν μας τα λέει καλά ο Μαρινάκης". Λογικό κι αναμενόμενο ήταν, αφού μίλησε λογικά...

Έκανε τα λόγια, πράξη

Και γιατί να το πουν εδώ που τα λέμε; Υπάρχει Ανώνυμη Εταιρεία (τέτοιες είναι ως γνωστόν οι ΠΑΕ) ή άλλου είδους εταιρεία που να θέλει να μπαίνει... μέσα ή -για να το θέσω πιο κομψά- που να έχει περισσότερα έξοδα από έσοδα; Καμία στον πλανήτη και σας το υπογράφω.

Ο Μαρινάκης δεν είπε τίποτα περισσότερο από την σκληρή πραγματικότητα και οριοθέτησε τα δεδομένα. Ο Ολυμπιακός με την τεράστια δυναμική και τα εκατομμύρια των οπαδών, δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να περιμένει λεφτά από κανέναν.

Αν, μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΑΕ έχει έναν λόγο να νιώθει υπερήφανος σήμερα, είναι όχι επειδή είπε όσα είπε εκείνη την ημέρα, αλλά επειδή κατάφερε να τα κάνει ΠΡΑΞΗ, μέσα σε τέσσερα χρόνια, ενώ στο ίδιο διάστημα και τους τίτλους κατέκτησε και αξιοπρεπή πορεία στην Ευρώπη είχε.

Ο "Ριβάλντο" του οπαδού

Πολλά, λοιπόν, άλλαξαν στον Ολυμπιακό από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία η τωρινή διοίκηση. Στην πλειοψηφία τους, προς το καλύτερο. Εκείνο που ακόμη δεν έχει αλλάξει και δεν ξέρω αν θα αλλάξει, είναι η νοοτροπία πολλών οπαδών.

Στο μυαλό τους, επειδή η ομάδα είναι πάνω κι από... θρησκεία, ο πρόεδρος πρέπει να ξοδεύει. "Πρόεδρος είσαι, θα πληρώσεις", σε ελεύθερη μετάφραση. Η μπάλα, άλλωστε, είναι κάτι... μαγικό και εντελώς απρόβλεπτο. Δεν είναι εύκολο να χωρέσει στα στενά πλαίσια της λογικής. Όπως όταν ερωτεύεσαι δεν βλέπεις μπροστά σου, έτσι και μπροστά στον Ολυμπιακό πολλοί οπαδοί του δεν βάζουν τίποτα!

Πόσο εύκολο είναι άραγε να γίνει κατανοητή η πιο χαρακτηριστική ίσως από τις ατάκες που είπε χθες ο Βαγγέλης Μαρινάκης; "Κι εγώ σαν οπαδός ήθελα να βλέπω Ριβάλντο, αλλά οι εποχές άλλαξαν...", υπογράμμισε και το ερώτημα που τίθεται αυτόματα είναι το εξής: Οι εποχές άλλαξαν, το σκεπτικό του οπαδού που θέλει τα... πάντα όλα, μπορεί να αλλάξει;

Η απάντηση είναι "ναι", αν το καλοσκεφτεί κανείς. Αρκεί να αναλογιστεί ότι η ζωή στον "κόκκινο πλανήτη" δεν ξεκινά από έναν... Μανωλά, ούτε... τελειώνει σε έναν Ροναλντίνιο. Συμφωνούμε ότι ο θεατής προτιμά να βλέπει ένα έργο με πρωταγωνιστές τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τον Αλ Πατσίνο, από τη Μαρία Αλιφέρη (που τη θυμήθηκα;) και τον Στιβ Ντούζο. Έτσι και ο οπαδός μια ομάδας προτιμά να βλέπει επί σκηνής τον Ροναλντίνιο, τον Ριβάλντο και τον Ζιοβάνι μαζί.

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίζει και το τι έχει συμβεί για να φτάσουμε ως εδώ. Δεν στέκομαι καν στα 100 εκατομμύρια που ο ίδιος ο Μαρινάκης είπε ότι έχει βάλει από την τσέπη του στον Ολυμπιακό. Ήθελε να τα βάλει, γούστο του και καπέλο του. Όπως γούστο του και καπέλο του είναι να πει πως "φτάνει μέχρι εδώ, δεν μπορώ άλλο...".

Αυτό δηλαδή που είπε πριν μερικά χρόνια ο Σωκράτης Κόκκαλης κι αντί όλοι οι "ερυθρόλευκοι" οπαδοί να του πουν ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για όσα πρόσφερε τόσα χρόνια, έφτασε στο σημείο να τα ακούει εν χορώ από την εξέδρα και να αποχωρεί αηδιασμένος...

Όπως η Ρεάλ και η Μπάγερν

Πού καταλήγουμε; Στο αυτονόητο. Δεν υπάρχει πρόεδρος και διοίκηση ομάδας που να μην κάνει λάθη. Λάθη, άλλωστε, δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα. Αυτό είναι νόμος όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στη ζωή. Σημασία, ωστόσο, δεν έχει το δέντρο, αλλά το δάσος!

Οι εποχές που οι πρόεδροι άνοιγαν τη... βρύση κι έτρεχαν εκατομμύρια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Εδώ μέχρι και ομάδες κολοσσοί, η Ρεάλ Μαδρίτης για παράδειγμα, κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες για να ισοσκελίσουν έσοδα και έξοδα και μπορεί ο Ολυμπιακός να παριστάνει το "μικρό γαλατικό χωρίο" που μόνο ξοδεύει από την τσέπη του Μοναρχίξ; Ο καθένας δίνει μόνος του την απάντηση.

Πήραν παικταράδες στους "μερένγκες". Στη Μαδρίτη μετακόμισε ο Κρόος, ο Χάμες Ροντρίγκες και ο Τσιτσαρίτο. Έφυγαν, όμως, ο Τσάμπι Αλόνσο, ο Ντι Μαρία, ο Ντιέγκο Λόπες. Από το ταμείο των Μαδριλένων βγήκαν συνολικά 122,5 εκατομμύρια ευρώ και μπήκαν 114 (σ.σ. πηγή Transfermarkt). Στη σούμα δηλαδή δαπανήθηκαν μόλις 8,5 εκατομμύρια ευρώ!

Η Μπάγερν έδωσε 50 εκατομμύρια για να πάρει Αλόνσο, Μπενατιά, Λεβαντόφσκι και πήρε... 53 από Κρόος, Μάντζουκιτς! Έβαλαν κι ένα τριαράκι για στραγάλια στην τσέπη δηλαδή. Όσο για τη Μπάρτσα που ξέφυγε λίγο και δαπάνησε 76 εκατομμύρια περισσότερα (αυτή ήταν η διαφορά στην αξία εκείνων που ήρθαν με εκείνους που έφυγαν) δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έκανε μεταγραφές και για του... χρόνου, λόγω της απαγόρευσης μεταγραφών που της έχει επιβάλλει για δύο μεταγραφικές περιόδους η FIFA. Και μιλάμε για ομάδες που τα στάνταρ έσοδά τους κάθε χρόνο από τηλεοπτικά, εισιτήρια, χορηγίες και... φανέλες προκαλούν ίλιγγο.

Με άλλα λόγια, ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη επιχειρεί να ευθυγραμμιστεί με τα δεδομένα της εποχής, έστω κι αν αυτό δεν αρέσει σε όσους υπολογίζουν και ενίοτε απαιτούν, με την... τσέπη κάποιου άλλου. Η ουσία, όμως, είναι κι αυτό δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς, πως σε μια εποχή που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, υπάρχει μια ομάδα που έχει τον τρόπο να κάνει διαδοχικές υπερβάσεις.

Υπάρχει κανείς άλλος;

Ο Ολυμπιακός μπορεί να ζήσει και χωρίς τον Μανωλά, τον Σάμαρη, τον Χολέμπας. Δεν μπορεί να "ζήσει", όμως, αν κάθε χρόνο το ταμείο είναι... μείον. Αυτό αποδεικνύεται και από μία πρόχειρη ματιά στο πού ήταν, τι έκαναν και τι κάνουν τώρα οι υπόλοιποι ανταγωνιστές.

Άρα ο Μαρινάκης έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει τη δική του "αλήθεια". Μια "αλήθεια" που είπε από την πρώτη στιγμή και αποδείχθηκε συνεπής σε κάθε λέξη. Τώρα, αν κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν κάτι διαφορετικό είναι δικαίωμά τους. Άσχετα, αν ακόμη και από αυτούς τους μόνιμους... αντιρρησίες, οι περισσότεροι κάνουν ήδη τα κουμάντα τους για ένα εισιτήριο του ματς με την Ατλέτικο Μαδρίτης...

Αν πάλι έχει κάποιος τη διάθεση να χαλάσει ακόμη περισσότερα, τα γραφεία του συλλόγου είναι ανοικτά για πιθανές προτάσεις. Αφού ο Μαρινάκης τα πουλάει... όλα -όπως λένε- ας του ζητήσουν να τους πουλήσει και την ΠΑΕ! Για να βάλουν άλλα 100 εκατομμύρια κι ακόμη πιο πολλά. Υπάρχει κανείς;

Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης: "Γι' αυτό δεν πήραμε τον Ροναλντίνιο"

News 24/7

24MEDIA NETWORK