Οι πρώτες αφίξεις και το καραούλι για δύο "μπαμ"!

Οι κινήσεις του Ολυμπιακού στο εφετινό μεταγραφικό παζάρι θα είναι λίγες, καλές και μετρημένες. Τι ακριβώς γίνεται στην αναζήτηση του φορ και του εξτρέμ που θέλει ο Μίτσελ, σε τι ποσά αναμένεται να κινηθεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Καταγράφει και σχολιάζει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Οι πρώτες αφίξεις και το καραούλι για δύο "μπαμ"!
INTIME SPORTS

Μπήκαμε αισίως στον Ιούλιο (καλό μήνα να ‘χουμε) και είναι γεγονός ότι η θερμοκρασία σε ό,τι αφορά τις μεταγραφικές κινήσεις που ετοιμάζει από εδώ και πέρα ο Ολυμπιακός θα ανέβει τις επόμενες ημέρες. Υπάρχει, όμως, κι ένα μεγάλο «αλλά»…

Ο κόσμος περιμένει πως και πώς να μάθει τα ονόματα των νέων αστέρων της ομάδας και δη του επιθετικού και των εξτρέμ που θα τον πλαισιώσουν, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι εκεί θα πέσουν και τα περισσότερα χρήματα.

Δεν τρέφω αυταπάτες για να πιστεύω ότι μέσα στους παίκτες που μπορεί να αποκτήσει ο Ολυμπιακός ή έστω να… κοιτάξει στα μάτια είναι ο Ματιέ Βαλμπουενά, ο οποίος κάνει… παπάδες με την Εθνική Γαλλίας στο Μουντιάλ, ωστόσο, τα ονόματα που κυκλοφορούν και η στάση αναμονής των «ερυθρολεύκων» οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα πως κάτι καλό «ψήνεται».

Είχα γράψει και πριν από μερικές ημέρες πως δεν υπάρχει λόγος βιασύνης, έστω κι αν κάθε χρόνο λέμε και γράφουμε πως «όλοι οι παίκτες θα πρέπει να είναι στου Ρέντη με το ξεκίνημα της προετοιμασίας». Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο, ίσως, αλλά η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται στα τέλη του Αυγούστου. Νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να γίνει μία ακόμη μεταγραφή μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο, το πιο πιθανό είναι οι εξελίξεις να τρέξουν μετά από το Μουντιάλ.

Πριν από μερικές ώρες έριξα μια ματιά στις μεταγραφές που έχουν γίνει ως τώρα από ομάδες των προηγμένων ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, καθώς και σε ορισμένες άλλες χώρες που κυκλοφορεί ζεστό χρήμα όπως η Ρωσία και η Τουρκία.

Στάση αναμονής

Διαπίστωσα ότι οι μεταγραφές που έχουν ξεπεράσει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ σε κόστος δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 15 σε όλη την Ευρώπη και το γράφω με στοιχεία, χωρίς την παραμικρή διάθεση υπερβολής. Για να γίνω περισσότερο κατανοητός οι «ακριβές» μεταγραφές ως τώρα σε όλη την ήπειρο είναι οι ακόλουθες:

Η Τσέλσι έχει αποκτήσει τους Φάμπρεγκας και Ντιέγκο Κόστα, οι οποίοι κόστισαν γύρω στα 40 εκατομμύρια έκαστος, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να καλύπτεται από την πώληση του Νταβίντ Λουίζ στην Παρί (62).

Η Μπάγερν ως τώρα έχει αποκτήσει ως ελεύθερο τον Λεβαντόφσκι από τη Ντόρτμουντ και τον Ρόντε από την Φραγκφούρτη, επίσης, ως ελεύθερο, ενώ η Μπορούσια αγόρασε τον Ιταλό Ιμόμπιλε με ένα 2οάρικο από την Τορίνο, τον Τούρκο Σαχίν που επέστρεψε στα παλιά λημέρια από τη Ρεάλ (7 εκατ.) και έναν-δύο ακόμη παίκτες χωρίς τα κόστη να περάσουν το φράγμα των 10 εκατομμυρίων.

Στην Αγγλία η Μάντσεστερ που έχασε σημαντικές μονάδες όπως ο Βίντιτς και ο Φέρντιναντ, έχει σπάσει τον κουμπαρά για τον Σο της Σαουθάμπτον και τον Ερέρα της Μπιλμπάο που στοίχισαν γύρω στα 65 εκατ. συνολικά, η Λίβερπουλ έδωσε γύρω στα 30 για τον Λαλάνα (κι αυτός της Σαουθάμπτον) και τον Εμρέ Τσαν της Λεβερκούζεν (12 εκατ.), ενώ είναι έτοιμη να σπρώξει τον… άτακτο, αλλά παικταρά ολκής Λουίς Σουάρες ζητώντας 100 για να πάρει γύρω στα 80-85.

Στην Ιταλία, η πρωταθλήτρια Γιουβέντους το μεγαλύτερο ποσό που έχει δαπανήσει ως τώρα είναι 5,5 εκατομμύρια για τον Στουράρο της Τζένοα, τον οποίο άφησε εκεί για μία ακόμη χρονιά ως δανεικό, προκειμένου να «ψηθεί», ενώ άλλα 4,5 περίπου δαπανήθηκαν για τον διεθνή Μαουρίτσιο Ίσλα.

Όσο για την Ισπανία, ακριβότερη μεταγραφή ως τώρα είναι ο Κροάτης Ράκιτιτς, ο οποίος μετακόμισε από τη Σεβίλλη στη Μπαρτσελόνα με κάτι λιγότερο από 20 εκατομμύρια, ενώ έχουν γίνει άλλες 4-5 μεταγραφές συνολικά, το κόστος των οποίων κυμαίνεται γύρω στα 12. Με τόσα πήρε η Βαλένθια τον Αργεντινό Οταμέντι και η Μπάρτσα τον τερματοφύλακα Μπράβο από τη Σοσιεδάδ και τον Αντρέ Τερ Στέγκεν από τη Γκλάντμπαχ…

Δεν ξέρω αν σας κούρασα με ονόματα και αριθμούς, ωστόσο, όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το… πανηγύρι δεν έχει ξεκινήσει, καθώς επίσης και στο ότι δεν υπάρχει διάθεση για μεγάλες υπερβάσεις γενικώς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Κατ’ επέκταση, στον Ολυμπιακό φαίνεται πως καλά κάνουν και περιμένουν, για ό,τι καλύτερο μπορεί να τους προκύψει, καθώς τα χρήματα που σκοπεύουν να δαπανήσουν τους επιτρέπουν να κινηθούν για πολύ καλές περιπτώσεις. Δεν είναι λίγα τα 6 που έχουν βγει στην άκρη για τον σέντερ φορ (σ.σ. ο Φινμπόγκασον πήγε τελικά στη Ρεάλ Σοσιεδάδ με 7,5), ούτε τα περίπου 4 που αναμένεται να δοθούν για τον εξτρέμ. Τα ποσά αναφέρονται κατά προσέγγιση, αλλά δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα. Από ‘κει και πέρα, θα γίνουν άλλες 2-3 ακόμη κινήσεις, είτε πρώτης γραμμής, είτε για να «γεμίσει» το ρόστερ.

Αλλάξει επίπεδο η Ακαδημία

Την ίδια στιγμή η διοίκηση των «ερυθρολεύκων» ανακοίνωσε τη συμφωνία της με τον Θοδωρή Ελευθεριάδη, ο οποίος αναλαμβάνει τεχνικός διευθυντής των τμημάτων υποδομής. Μπορεί το όνομά του να μην είναι γνωστό σε πολύ κόσμο και ίσως η είδηση να περάσει χωρίς βαρύγδουπους τίτλους, ωστόσο, όσοι ξέρουν καλύτερα το θέμα, θεωρούν εξαιρετική τη συγκεκριμένη επιλογή.

Ο Ελευθεριάδης είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος που έχτισε τα προηγούμενα χρόνια όλο το οικοδόμημα στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ, με τα γνωστά –πολύ καλά- αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων και στου Ρέντη θα βρει τις συνθήκες, αλλά και τις προϋποθέσεις για να φτιάξει κάτι ακόμη πιο στέρεο και δυνατό. Λέγεται, μάλιστα, ότι οι αφίξεις στο αθλητικό κέντρο του Ολυμπιακού σχετικά με τα τμήματα υποδομής θα έχουν και συνέχεια με… ονοματεπώνυμα που θα αρέσουν σε πολύ κόσμο.

Δεν κρατιέται ο Ομάρ

Τέλος, στο αθλητικό κέντρο του Ολυμπιακού έχει εμφανιστεί ήδη κι έχει πιάσει δουλειά ένα από τα νέα αποκτήματα της ομάδας, ο Ομάρ Ελαμπντελαουί, ο οποίος ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα με τον Δημήτρη Σιόβα, προκειμένου αμφότεροι να εμφανιστούν πανέτοιμοι από το Σάββατο, μαζί με τους υπόλοιπους παλιούς και νέους για το ξεκίνημα της προετοιμασίας υπό την καθοδήγηση του Μίτσελ…

News 24/7

24MEDIA NETWORK