Έδειξε τα... δόντια του την κατάλληλη στιγμή!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού επί του Αστέρα στο Κύπελλο, στην καλύτερη φετινή εμφάνιση των "ερυθρολεύκων" και αποθεώνει τον Μάρκο Σίλβα.

Έδειξε τα... δόντια του την κατάλληλη στιγμή!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά πως η καλύτερη φετινή μεταγραφή του Ολυμπιακού είναι ο Μάρκο Σίλβα. Τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών αλλάζουν, αλλά η σταθερή αξία των επιτυχιών της ομάδας είναι ο Πορτογάλος προπονητής. Δεν άκουσε και λίγα τον τελευταίο καιρό. Οι αλλαγές από παιχνίδι σε παιχνίδι, οι αποκλεισμοί -για παραδειγματισμό- βασικών παικτών, η ασταθής απόδοση σε κάποια ματς, έδωσαν τροφή για σχόλια.

Ο 38χρονος τεχνικός, ωστόσο, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως όλες του οι επιλογές είναι απόρροια προγραμματισμού. Πατάει σε συγκεκριμένες αρχές, δεν τις αλλάζει και φροντίζει ώστε η ομάδα να ανεβάζει στροφές όταν πρέπει. Το παιχνίδι του Σαββάτου με την Ξάνθη, ο Ολυμπιακός το ήθελε έστω και με 1-0 για να βάλει τους τρεις βαθμούς στο σακούλι. Το πήρε κυνικά, χωρίς να εντυπωσιάσει.

Το καλύτερο φετινό παιχνίδι του

Το βράδυ της Τετάρτης που η νίκη ήταν επιβεβλημένη και με όσο γίνεται μεγαλύτερο σκορ, άνοιξαν οι... κρουνοί κι έβρεξε γκολ! Κόντρα σε μία από τις καλά οργανωμένες ομάδες του πρωταθλήματος, μια ομάδα που παραδοσιακά δυσκολεύει τους "ερυθρόλευκους", ο Ολυμπιακός έκανε το καλύτερο του φετινό παιχνίδι και έφτασε μέσα σε αποθέωση στο επιβλητικό 5-0! Την ώρα που οι άλλοι "μονομάχοι" για μια θέση στα ημιτελικά του Κυπέλλου κόλλησαν στο... Χ, οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν επίδειξη δύναμης.

Χάθηκε η μπάλα κατά διαστήματα στο Φάληρο. Έκανε το λάθος ο Στάικος Βεργέτης να παρατάξει την ομάδα του ανοιχτά με στόχο το ένα γκολ στην κόντρα που θα μπορούσε να αποδειχθεί "χρυσάφι" στη ρεβάνς της επόμενης εβδομάδας και το πλήρωσε με 5 γκολ, το ένα καλύτερο από το άλλο, σε μόλις 9 τελικές προς την εστία και 17 συνολικά.

Η ουσία της χθεσινής παράστασης, ωστόσο, δεν βρίσκεται στο πως προσέγγισε τον αγώνα ο τεχνικός του Αστέρα. Εντοπίζεται στο πως προετοίμασε την ομάδα του ο Μάρκο Σίλβα για να μπει με τέρμα το γκάζι στο γήπεδο και να μη σταματά μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Μήτσιου. Οι μισοί απ’ όσους βρέθηκαν χθες στην ενδεκάδα, είχαν δει από τον πάγκο ή την εξέδρα το προηγούμενο ματς πρωταθλήματος. Αναφέρομαι σε Καπίνο, Σιόβα, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Ιντέγε. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε περάσει από την ίδια διαδικασία... αφύπνισης και ο κορυφαίος της ομάδας φέτος, Κώστας Φορτούνης.

Όλοι αυτοί, μαζί με εκείνους που διατηρήθηκαν στο αρχικό σχήμα, "έσβησαν" το "αστέρι" της Τρίπολης. Έπαιξαν εξαιρετικό ποδόσφαιρο στον ανοικτό χώρο, χάρη στην εξαιρετικά γρήγορη και ουσιαστική μεταφορά παιχνιδιού από την άμυνα στην επίθεση, τη διαρκή κίνηση χωρίς τη μπάλα, την ένταση στις προσωπικές μονομαχίες.

Με υπογραφή Σίλβα

Ο Ολυμπιακός χθες χάρη στα… μερεμέτια που έγιναν από τον Σίλβα όλο το προηγούμενο διάστημα, λειτούργησε ως καλοκουρδισμένη μηχανή. Με τον ανεξάντλητο σε εμπνεύσεις Ντουρμάζ να συγκλίνει στον άξονα και να "τρυπάει" τη "ζώνη" των Αρκάδων, τον Φορτούνη να είναι πάντα εκεί που πρέπει, να πατάει περιοχή και να εκτελεί υποδειγματικά, τον Ιντέγε να "μασάει" σίδερα από την πρώτη του επαφή με τη μπάλα και τον Πάρντο να "οργώνει". Από πίσω Ομάρ και Μαζουακού λειτούργησαν ως "έμβολα" στις πτέρυγες, με διαδοχικά overlap, ενώ η αρμονική συνύπαρξη των δύο Σέρβων (Μίλι και Ζντιέλαρ) στον άξονα, καθόρισε και τον ρυθμό του αγώνα.

Το μόνο που είχε να επιδείξει η ομάδα του Αστέρα σε όλο το 90άλεπτο ήταν τρεις επισκέψεις στην περιοχή του Καπίνο. Εκεί ο νεαρός και ταλαντούχος πορτιέρε εξαργύρωσε την εμπιστοσύνη του προπονητή του και δικαίωσε όλους όσους πιστεύουν πως μια μεγάλη καριέρα ανοίγεται μπροστά του. Μπορεί στα προηγούμενα ματς Κυπέλλου που χρησιμοποιήθηκε να μην πατούσε πολύ γερά στα πόδια του, αλλά χθες με την ευθύνη ακόμη μεγαλύτερη, έδειξε πως και ξέρει και μπορεί. Υπό το βλέμμα του Ρομπέρτο που για πρώτη φορά κάθισε στον πάγκο από την ημέρα που μετακόμισε στον Πειραιά.

Σκόρπισε φόβο

Η χθεσινή "πεντάρα" είχε πολλαπλά οφέλη για τον Ολυμπιακό. Το μεγαλύτερο; Έδειξε ξανά τα δόντια του και σκόρπισε φόβο στους επόμενους αντιπάλους του σε όλες τις διοργανώσεις. Χωρίς την παραμικρή διάθεση για… εκπτώσεις και με αρκετούς ακόμη παίκτες έτοιμους και διψασμένους να επιστρέψουν στην ενδεκάδα.

Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί τη δεδομένη χρονική στιγμή για… όλους τους λόγους. Κι όπως φαίνεται αυτός ο προγραμματισμός και το πάτημα του κόκκινου κουμπιού καταλήγει στα δύο παιχνίδια με την Άντερλεχτ που πλησιάζουν. Αν ο Ολυμπιακός μπει έτσι και κόντρα στους Βέλγους με παίκτες στην τσίτα, αποφασισμένους να "ματώσουν" στο τερέν, η πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa όχι απλά θα έρθει, αλλά θα είναι και επιβλητική…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τα 5 γκολ του Ολυμπιακού κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης

Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης 5-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK