Έτσι έγινε η παρέλαση στην Τούμπα…

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος σχολιάζει τη σπουδαία εμφάνιση του Ολυμπιακού στην Τούμπα, ο οποίος τους νίκησε όλους. Αντίπαλο, εξέδρα και διαιτητή. Το έργο Σίλβα και η προσέγγιση του αγώνα από τον Πορτογάλο προπονητή.

Έτσι έγινε η παρέλαση στην Τούμπα…
Ιντέγε-Ολυμπιακός ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πόσοι αλήθεια περίμεναν ο Ολυμπιακός να περάσει νικηφόρα από το Λονδίνο και με 3 γκολ σε βάρος της Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, η οποία μόλις χθες επιβλήθηκε 3-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκοράροντας, μάλιστα, όλα της τα τέρματα στο πρώτο 20άλεπτο;

Πόσοι αλήθεια περίμεναν ο ίδιος Ολυμπιακός πέντε ημέρες αργότερα να υψώσει «κόκκινο λάβαρο» στον Λευκό Πύργο και να κάνει επίδειξη δύναμης κόντρα στον αήττητο εντός έδρας ΠΑΟΚ, ο οποίος τρεις ημέρες νωρίτερα είχε φρενάρει στην Τούμπα την Μπορούσια Ντόρτμουντ; Δεν ξέρω πόσοι το περίμεναν, εκείνο που ξέρω είναι ότι το περίμενε ο Μάρκο Σίλβα και οι ποδοσφαιριστές του! Γιατί; Επειδή -πολύ απλά- ο Πορτογάλος προπονητής έχει θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας υψηλού επιπέδου ομάδας, η οποία έχει αρχή και τέλος, έχει πλάνο και αρχές, ενώ δεν… έχει βασικούς ποδοσφαιριστές!

Γερά θεμέλια

Όλοι είναι βασικοί και κανένας! Όποιος μπαίνει, παίζει κι όποιος δεν παίζει περιμένει με όρεξη την επόμενη ευκαιρία που ξέρει ότι θα πάρει αρκεί να δουλέψει σύμφωνα με τα «θέλω» του προπονητή. Καιρό τώρα λέμε και γράφουμε ότι ο φετινός Ολυμπιακός πάτησε από την αρχή σε πολύ γερά θεμέλια. Δεν έγιναν ούτε πασαλείμματα, ούτε… τσιμεντοενέσεις.

Το πρώτο και σημαντικότερο ήταν ότι επιλέχθηκε ο Μάρκο Σίλβα, ο οποίος αποδεικνύει στην πράξη πως δεν είναι ούτε Μίτσελ, ούτε Βίτορ Περέιρα. Μπορεί να μην έχει την αύρα του Ισπανού, ο οποίος αγκομαχάει πλέον στη Μαρσέιγ και μάλλον δεν θα μακροημερεύσει στον πάγκο της, αλλά είναι ένας κανονικός προπονητής, ο οποίος δεν έχει απλώς καλές ιδέες για το ποδόσφαιρο, αλλά ξέρει και πώς να τις εφαρμόσει.

Το έργο Σίλβα

Σε αυτό το νέο και φιλόδοξο προπονητή, λοιπόν, η διοίκηση έκανε όλο τα χατίρια. Και σε εκείνους που του πήρε και σε εκείνους που δεν του πήρε. Και ο Σίλβα κατάφερε όλους αυτούς να τους κάνει ομάδα υψηλών προδιαγραφών, επειδή πέρα από την καλή δουλειά στις προπονήσεις και το διάβασμα των αντιπάλων είναι δίκαιος.

Όλες οι μεγάλες νίκες του τελευταίου διαστήματος, είναι απόρροια όχι μόνο των κινήσεων στη σκακιέρα της τακτικής, αλλά επειδή ο Πορτογάλος έφτιαξε πρώτα απ’ όλα τα αποδυτήρια και επέβαλε το δικό του νόμο όχι μόνο με μαστίγιο, αλλά και με καρότο.

Το έδειξε από το ξεκίνημα της προετοιμασίας με τις επιλογές του, το αποδεικνύει και στην πορεία. Για τον 38χρονο κόουτς δεν υπάρχουν βασικοί και αναπληρωματικοί. Όλοι είναι βασικοί και όλοι «ρεζέρβες», αφού εφαρμόζει στην πράξη το πάνω απ’ όλους η ομάδα.

Πάμπολλα τα παραδείγματα. Όχι παράπονα στο σκέλος της τακτικής από τον Μαζουακού και τον Ερνάνι στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς με αντίπαλο τη Μπάγερν. Έρχεται το δεύτερο παιχνίδι με την Άρσεναλ και αμφότεροι μένουν στον πάγκο. Και τι δεν θα άκουγε ο Πορτογάλος αν ο Ολυμπιακός αποδεικνυόταν εύκολη λεία μπροστά στα «κανόνια» της «Πρέμιερ Λιγκ». Για τον Σαλίνο που τον βάφτισε αριστερό μπακ, για τον Σεμπά που τον «ξέθαψε» στην Ξάνθη χωρίς νωρίτερα να έχει δείξει το παραμικρό, για τον Κασάμι που τον έβγαλε από το «ναφθαλίνη», ενώ στο μυαλό των περισσότερων -και όχι άδικα- ήταν «τελειωμένος» από την περασμένη άνοιξη…

Οι νίκες του Ολυμπιακού με τον Σίλβα στο τιμόνι δεν είναι αποκλειστικά by the book. Δεν μιλάμε απλά για μια ομάδα που είναι καλά προετοιμασία, ξέρει τα ατού τις αδυναμίες του αντιπάλου, τι πρέπει να προσέξει και πού να χτυπήσει. Όλα είναι εύκολα στο χαρτί στην πράξη είναι δύσκολα.

Έτσι το προσέγγισε

Κι επειδή για τα προηγούμενα παιχνίδια, λίγο-πολύ έχουμε αναφερθεί στις προηγούμενες ημέρες, πάμε να δούμε πως ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» προσέγγισε το παιχνίδι της Τούμπας. Κατ΄αρχάς επέλεξε να επαναφέρει στο αρχικό σχήμα τον Μαζουακού επειδή διέγνωσε πως μετά τον… πάγκο του Λονδίνου, ο νεαρός Γάλλος θα βάλει μυαλό και θα έχει αυξημένο κίνητρο. Η επιλογή τον δικαίωσε πανηγυρικά καθώς ο Αρτούρ έκανε στην Τούμπα το καλύτερό του φετινό παιχνίδι.

Στον άξονα επανέφερε την κολώνα που ακούει στο όνομα Λούκα Μιλιβόγεβιτς με τον Σέρβο όχι απλά να ανταποκρίνεται στο ρόλο του, αλλά να πετυχαίνει και το γκολ-ταφόπλακα στα όνειρα των παικτών του ΠΑΟΚ για να επιστρέψουν στη διεκδίκηση της νίκης. Δίπλα του –κι αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία- δεν έκανε το για πολλούς αυτονόητο, δηλαδή να βάλει τον «καθηγητή» Εστέμπαν Καμπιάσο, αλλά διατήρησε τον Παϊτίμ Κασάμι. Γιατί; Επειδή ο Ελβετός έχει και τη φρεσκάδα και τον τσαμπουκά, αλλά και τις δυνάμεις να καλύψει περισσότερους χώρους στο ανοικτό γήπεδο. Σε αντίθεση με τον πολύπειρο Αργεντινό, ο οποίος στα 35 του παραδίδει μαθήματα, αλλά όταν είναι κοντινές οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών.

Στο αριστερό άκρο εμπιστεύθηκε εκ νέου τον Τζίμι Ντουρμάζ, ο οποίος πάει με σπασμένα φρένα από το ξεκίνημα της σεζόν κι επίσης δικαιώθηκε. Για όσους δεν το παρατήρησαν, ο διεθνής Σουηδός είναι εκείνος που βρήκε υπέροχα τον Φορτούνη στον κενό χώρο για να βγάλει την πάσα στον Ιντέγε στη φάση του 0-1. ήταν εκείνος που σέρβιρε στον Φορτούνη μισό γκολ στο 5’ λεπτό, ήταν εκείνος που μόνο με φάουλ και κλωτσιές εκτός φάσης μπορούσε να σταματήσει.

Δεξιά ο Σεμπά χωρίς να φανεί ιδιαίτερα στο επιθετικό σκέλος, ανταποκρίθηκε άριστα στα καθήκοντά του ως αντί-Πάρντο. Κάλυψε άριστα στην πτέρυγα τον Ομάρ κόντρα στον «σπίντι» Γκάρι Ροντρίγκες, κράτησε μπάλα όποτε έπρεπε, μπήκε δυνατά σε μονομαχίες χωρίς να «μασήσει», άλλαξε πλευρά όποτε χρειάστηκε, αποδείχθηκε ιδιαίτερα αξιόπιστος την ίδια ώρα που ο Ερνάνι έβλεπε το ματς από τον πάγκο κι εκεί θα συνεχίσει αν δεν βάλει το «εγώ» του κάτω από την ομάδα.

Τέλος, διατήρησε τον αέρινο Φορτούνη στο κουμάντο του παιχνιδιού, κρατώντας στον πάγκο τον Τσόρι, ενώ -όπως από την Πέμπτη σας ενημερώσαμε σχετικά- έριξε στη «μάχη» τον Ιντέγε, τον οποίο είχε αντικαταστήσει στο ημίχρονο του ματς στο Λονδίνο ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Επειδή ήξερε ότι με την ταχύτητα, την εξαιρετική τεχνική και τα πλούσια φυσικά προσόντα θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην τριάδα της άμυνας του ΠΑΟΚ και δη στον έμπειρο, αλλά πολύ αργό Ρικάρντο Κόστα.

Έκανε παρέλαση

Για όσους δεν το υπολόγισαν, ο Ολυμπιακός έκανε παρέλαση χθες στην Τούμπα χωρίς να έχει στη 18άδα τους Ντα Κόστα, Πάρντο, Μανιάτη και στην ενδεκάδα τους Καμπιάσο, Τσόρι, Ερνάνι. Εκείνο που είχε πέρα από άριστο διάβασμα του παιχνιδιού, ωστόσο, ήταν άριστη ψυχολογία και αυτοπεποίθηση. Σε αντίθεση με άλλα ντέρμπι των προηγούμενων χρόνων οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν με… αέρα στην Τούμπα. Δεν επηρεάστηκαν από την ατμόσφαιρα, δεν δείλιασαν από τους ψευτοτσαμπουκάδες κάποιων αντιπάλων τους, δεν ασχολήθηκαν με τα όποια λάθη του διαιτητή Γιάχου.

Κι εξηγούμαι: Οι τρεις κεντρικοί αμυντικοί του ΠΑΟΚ υπήρξαν φάσεις που κτύπησαν εν ψυχρώ παίκτες του Ολυμπιακού. Ο Τζαβέλας στο 23’ πατάει τον Φορτούνη που βρίσκεται στο έδαφος, ο Βίτορ κλωτσάει τον Ντουρμάζ στο 30’, ενώ νωρίτερα (7’) είχε επιχειρήσει να κλωτσήσει εκτός φάσης και τον Σεμπά, τα ίδια έκανε ο Ρικάρντο Κόστα με τον Ιντέγε.

Όλες αυτές ήταν φάσεις που ο διαιτητής θα μπορούσε να έχει βγάλει ακόμη και κόκκινες κάρτες, αλλά δεν το τόλμησε. Επίσης, στη φάση του 39ου λεπτού στην οποία ο Ρομπέρτο σταμάτησε τον Μακ, ο άσος του ΠΑΟΚ έχει κοντρολάρει τη μπάλα με το χέρι. Όσοι αμφισβητούν όλα τα παραπάνω ας κάνουν τον κόπο να ξαναδούν τις συγκεκριμένος φάσεις και το συζητάμε. Δεν θα τις ανέφερα καν, απλά τις επισημαίνω επειδή αν είχαν γίνει ανάποδα, τώρα θα ετοιμάζονταν μέχρι και επερωτήσεις στη Βουλή. Ή μήπως κάνω λάθος;

Τους νίκησε όλους

Το θέμα μου, όμως, δεν είναι αυτό. Η ουσία είναι πως παρότι έγινε ότι έγινε ο Ολυμπιακός ήταν παλικάρι στην Τούμπα και τους νίκησε όλους. Την φανατισμένη, αλλά χωρίς ακρότητες εξέδρα, έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο με έναν ικανότατο τεχνικό όπως είναι ο Τούντορ, τα λάθη του Γιάχου, τους «καουμποϊσμούς» του Τζαβέλα και της παρέας του. Κι αυτό έγινε όχι μόνο επειδή ο φετινός Ολυμπιακός έχει γεμάτο ρόστερ και καλό προπονητή, αλλά κι επειδή είναι έτοιμος για όλα!

Ο συμβολικός πανηγυρισμός του Ιντέγε, ο οποίος μιμήθηκε τον σκύλο που σηκώνει το πόδι την ώρα της… ανάγκης του, αντικατοπτρίζει το τι έκανε ο Ολυμπιακός στην Τούμπα. Όσο κι αν πικραίνει ορισμένους, αυτή είναι η αλήθεια. Από την άλλη, είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι στην οικονομία της σεζόν ο ΠΑΟΚ, έστω κι αν έχει μείνει ήδη πίσω 8 βαθμούς, θα είναι τελικά η ομάδα που θα πλησιάσει περισσότερο από κάθε άλλη τον Ολυμπιακό στην τελική κατάταξη.

Συμπερασματικά για τον Ολυμπιακό, ο οποίος πραγματοποίησε το «6 στα 6» στο πρωτάθλημα, έχει μαζέψει 18 βαθμούς, με ισάριθμα γκολ, βάζει τρία κατά μέσο όρο κι έχει δεχθεί τρία συνολικά από το ξεκίνημα, τότε τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και τα καλύτερα έρχονται…

Διαβάστε ακόμη:

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-2

Διονύσης Βερβελές: Ποιος θα σταματήσει αυτόν τον Ολυμπιακό;

Τσάρλυ: Σε λίγες ημέρες ο Ολυμπιακός τους κέρδισε όλους

News 24/7

24MEDIA NETWORK