Έχασαν το μυαλό τους και το ματς!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος καταγράφει τους παράγοντες που καθόρισαν την ήττα του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, τα εύκολα λάθη, η αδυναμία επιθετικής ανάπτυξης και η ροκ προσέγγιση των τελευταίων λεπτών στοίχισαν πολύ περισσότερο από τα λάθη του Μάνταλου...

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Κάποιες φορές δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να περιγράψει κανείς ένα ποδοσφαιρικό 90άλεπτο. Η ΑΕΚ νίκησε, επειδή πολύ απλά, το ήθελε περισσότερο, πάλεψε περισσότερο και συνήθως η τύχη χαμογελά σε εκείνους που την κυνηγούν.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο ντέρμπι με στόχο να μη χάσει, με βασικό του μέλημα να μη δεχθεί γκολ και τελικά ηττήθηκε. Έστω και από μία καραμπόλα. Έστω κι αν υπάρχουν παράπονα από τη διαιτησία, η ουσία είναι μία. Η ομάδα του Μπέντο δεν ήταν αυτή που έπρεπε για να πάρει αυτό που ήθελε.

Σε αυτά τα παιχνίδια πέρα από συστήματα και τακτικές προσεγγίσεις, μετράει το κίνητρο. Μετράει το ποια ομάδα είναι αποφασισμένη να αφήσει περισσότερα πάνω στο χορτάρι. Κι αυτή η ομάδα ήταν η ΑΕΚ, όχι ο Ολυμπιακός.

Από το ημίχρονο κιόλας σχηματίστηκε η άποψη ότι μια ομάδα με διαφορά 21 βαθμών από την αντίπαλό της θα έπρεπε να μπει με κυριαρχικές τάσεις στο παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι», ωστόσο, όπως και πριν από τρεις μέρες στον αγώνα τους με την Οσμάνλισπορ είχαν ως βασικό μέλημα το «μηδέν» παθητικό.

Δύο-τρεις φορές άλλαξαν σωστά και γρήγορα την μπάλα στον άξονα και στην άμυνα των γηπεδούχων δημιουργήθηκαν ρήγματα. Διάρκεια, ωστόσο, δεν υπήρχε, έλειψε από ένα σημείο και μετά το καθαρό μυαλό, με αποτέλεσμα ένα «στημένο», όπως και στο αντίστοιχο περσινό παιχνίδι, να κρίνει τα πάντα.

Για τον Ολυμπιακό ήταν ένα παιχνίδι γοήτρου. Ένα παιχνίδι... φανέλας. Ελάχιστοι, όμως, ήταν εκείνοι που μπήκαν με τέτοιες τάσεις στον αγώνα. Κοντρόλαραν το ρυθμό, δεν απειλήθηκαν στο πρώτο ημίωρο, αλλά η φάση-οφσάιντ του Αραούχο που εξελίχθηκε σε τετ α τετ τους χάλασε το μυαλό.

ΧΑΛΑΣΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ

Από εκείνο το σημείο και μετά, τα νεύρα κυριάρχησαν, η αυτοσυγκέντρωση εξαφανίστηκε, η αγωνιστική πειθαρχία πήγε περίπατο κι άρχισαν τα αβίαστα λάθη το ένα μετά το άλλο. Δεν πέρασαν παρά μερικά λεπτά για να έρθει το φάουλ που προκάλεσε το 1-0, αλλά σοβαρή απάντηση δεν υπήρξε παρότι ακολούθησαν άλλα 60+ αγωνιστικά λεπτά.

Οι παίκτες του Χιμένεθ άρχισαν να κερδίζουν όλο και περισσότερες μονομαχίες πέφτοντας σαν καμικάζι στην μπάλα, δεν υπήρξε ούτε μία διεκδικούμενη μπάλα που να την αφήσουν. Αντίθετα, οι παίκτες του Ολυμπιακού, έχοντας και τέσσερις κίτρινες από το πρώτο ημίχρονο, τις τρεις σε αμυντικούς δεν έδειξαν την ίδια συνέπεια. Την ίδια διάθεση να «σκοτωθούν» για να πάρουν το ματς.

Ακόμη και στο διάστημα της μισής ώρας που προηγήθηκε της –σωστής- αποβολής του Μποτία, οι «ερυθρόλευκοι» δεν έβγαλαν ούτε μια στιγμή αντίδραση πρωταθλήτριας ομάδας. Πάλεψαν, προσπάθησαν, αλλά από ένα σημείο και μετά έκαναν το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Δεν μπορούσαν ούτε τρεις πάσες να αλλάξουν, χωρίς να μεσολαβήσει αντίπαλο πόδι για να ανακόψει την προσπάθεια.

Όσο για το φινάλε του αγώνα, εκεί τα είδαμε όλα. Τον Ντα Κόστα σέντερ φορ, τον Μάρτινς στόπερ, τον Ρέτσο κόφτη. Το τι είχε στο μυαλό του ο Μπέντο και προσέγγισε έτσι το παιχνίδι, το γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Αποτέλεσμα, πάντως, δεν υπήρξε, ούτε μια καθαρή ευκαιρία, πλην ενός μακρινού σουτ του Μάρτινς που βρήκε σε ετοιμότητα τον Μπάρκα.

Ο Ιντέγε ήταν χαμένος στις συμπληγάδες που σχημάτισαν Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος. Ο Φορτούνης πήρε τρεις φορές την μπάλα στα πόδια στη διάρκεια των 30 πρώτων λεπτών και μέχρι εκεί. Σε όλο το υπόλοιπο διάστημα, οι αντίπαλοί του και δη ο Σιμόες, τον έβγαλαν εύκολα από το ρυθμό του και τον άφησαν με το παράπονο για φάουλ που δεν σφυρίχτηκαν.

Ο Ελιουνούσι επηρεασμένος από τον τραυματισμό του, έβγαινε σχεδόν σε όλες τις φάσεις δεύτερος, κόντρα στον Ντίντακ. Ο Σεμπά σκοτώθηκε με τον Βράνιες, αλλά ούτε από εκεί προέκυψε κάτι ουσιώδες για τον Ολυμπιακό.

ΟΦΣΑΪΝΤ ΚΑΙ ΠΕΝΑΛΤΙ

Λάθη από τη διαιτησία υπήρξαν. Και η ευκαιρία του Αραούχο στο πρώτο ημίχρονο προήλθε από οφσάιντ που έβγαζε μάτι και πέναλτι-τράβηγμα υπήρξε από τον Λαμπρόπουλο στον Μποτία στο50’. Ακόμη κι ότι ο Μάνταλος έδωσε τα κουκούτσια στην έδρα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι ότι ο Ολυμπιακός κατέβηκε στο ΟΑΚΑ κατώτερος των περιστάσεων. Αυτή είναι η ουσία κι εδώ θα πρέπει να βρεθεί αντίδοτο.

Όπως με την Οσμάνλισπορ, έτσι και κόντρα στην ΑΕΚ, αλλά και στο ματς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο λίγες ημέρες νωρίτερα, υπήρξε επιθετική αφλογιστία. Λίγες καλές στιγμές, ελάχιστες «καθαρές» φάσεις. Κι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Την προσεχή Πέμπτη στη ρεβάνς της Άγκυρας θα πέφτουν κορμιά. Σε εκείνο το παιχνίδι δεν υπάρχει αύριο. Είναι ζωής ή θανάτου. Αν η πρόκριση δεν έρθει, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές. Και για την ομάδα και για συγκεκριμένα πρόσωπα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK