Φετινός Ολυμπιακός – περσινή ΑΕΚ 4-0!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού του Μάρκο Σίλβα που δεν έχει καμία σχέση με πέρυσι, κόντρα στην ΑΕΚ που έπαιξε στο Φάληρο με περσινή... συνταγή.

Φετινός Ολυμπιακός – περσινή ΑΕΚ 4-0!
INTIME SPORTS

Επειδή δεν μου αρέσουν οι κωλοτούμπες, υπενθυμίζω ότι πριν το παιχνίδι έγραφα πως το περίμενα πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι τελικά εξελίχθηκε για τον Ολυμπιακό. Είχα εξηγήσει και τους λόγους. Έπεσα μέσα κυρίως σε ότι αφορά την προσέγγισή μου για την ΑΕΚ, όχι, όμως, και για τον Ολυμπιακό και οφείλω να παραδεχθώ ότι αυτό το 4-0 αποτελεί άλλη μία επιτυχία του Μάρκο Σίλβα.

Ίδια ΑΕΚ, άλλος Ολυμπιακός

Όχι γιατί οι "ερυθρόλευκοι" έπαιξαν καμιά σπουδαία μπάλα. Όχι γιατί η ΑΕΚ δεν πάλεψε όσο και όπως μπορούσε για ό,τι καλύτερο στο "Καραϊσκάκη". Όχι γιατί ο Ολυμπιακός έπιασε την ΑΕΚ από το λαιμό και την έπνιξε. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συνέβη άλλωστε. Και δεν συνέβη επειδή ο φετινός Ολυμπιακός δεν έχει καμία σχέση με τον περσινό, την ώρα που ο Δέλλας επιχείρησε να κάνει τη ζημιά στο Φάληρο εφαρμόζοντας ακριβώς την ίδια συνταγή με το αντίστοιχο ματς Κυπέλλου της προηγούμενης σεζόν.

Ούτε διάταξη, ούτε φιλοσοφία, ούτε καν (πολλά) πρόσωπα δεν άλλαξαν στην προσέγγιση της ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό του Σίλβα. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, αυτό μπορούσε να κάνει ο Δέλλας αυτό έκανε. Το μόνο που άλλαξε ήταν τέσσερα πρόσωπα στην ενδεκάδα. Του τερματοφύλακα (Μπαρόχα αντί Ανέστη), των δύο μπακ (Γκάλο αντί Μπακάκη, Ντιντάκ αντί Σοϊλέδη) και του ενός "κόφτη" (Σιμόες αντί Ανάκογλου). Μέχρι και το πλάνο προσέγγισης του αγώνα δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο. Οι φιλοξενούμενοι επιχείρησαν να "τρέξουν" τους "ερυθρόλευκους", να πιέσουν ψηλά, να χαλάσουν το παιχνίδι κλέβοντας μπάλες και φυσικά να "χτυπήσουν" στην κόντρα.

Διαβασμένος Σίλβα

Ενώ στο αντίστοιχο περσινό παιχνίδι, όμως, ο Περέιρα την πάτησε, ο Σίλβα όχι απλά ήταν διαβασμένος, αλλά στο τελευταίο μισάωρο έκανε πλάκα στον αντίπαλο πάγκο. Ο Πορτογάλος κόουτς ήξερε ακριβώς πως θα παίξει η ΑΕΚ. Δεν την υποτίμησε, δεν επιχείρησε να ρίξει την ομάδα του στο χορτάρι με αέρα στα πανιά, αλλά περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει.

Δεν είναι υπερβολή να γράψει κανείς ότι ο Ολυμπιακός ήταν χθες περισσότερο προσηλωμένος στα ανασταλτικά του καθήκοντα σε σχέση με την ΑΕΚ. Ο Σίλβα δεν κυνήγησε το παιχνίδι, δεν ρίσκαρε ούτε στο ελάχιστο. Είχε στήσει την ομάδα του έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους στην εστία του Ρομπέρτο, καθώς ήξερε πως η ομάδα του έχει και την ποιότητα και τη συνοχή (πλέον), αλλά και το μομέντουμ για να φτάσει σε ένα γκολ. Και το γκολ ήρθε από το μπλοκάκι του Πορτογάλου, δηλαδή από μια στατική φάση.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς προπονητής για να γνωρίζει ότι η ΑΕΚ έχει μεγάλη αδυναμία στο παιχνίδι του αέρα, επειδή -πολύ απλά- δεν διαθέτει αρκετά ψηλά κορμιά στην ενδεκάδα της. Στη φάση του 1-0 ο Τσόρι στέλνει συστημένη ακριβώς στο σημείο του πέναλτι. Ο πρώτος που σηκώνεται και δεν την βρίσκει είναι ο Μιλιβόγεβιτς, ο οποίος κάπως έτσι είχε σκοράρει στο αντίστοιχο περσινό ματς, κάπως έτσι σκόραρε και πρόσφατα στην Τούμπα. Την ώρα, λοιπόν, που η μπάλα περνά πάνω από το κεφάλι του Σέρβου έρχεται ως… τρέιλερ ο Μποτία για να την καρφώσει στα δίχτυα και να γράψει το 1-0.

"Αναίδεια" από τον Δέλλα

Παιχνίδι είχαμε τελικά μέχρι το 60’ όταν ο κόουτς της ΑΕΚ επιχείρησε να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του για να τη "σπρώξει" στην ισοφάριση. Τελικά αυτή η "αναίδεια" του Δέλλα όχι απλά δεν βοήθησε την ΑΕΚ, αλλά "προκάλεσε" άλλα τρία "ερυθρόλευκα" γκολ και μία κεφαλιά στο οριζόντο δοκάρι (Τσόρι). Βρήκαν ανοικτό γήπεδο οι πρωταθλητές και χάθηκε το τόπι. Λογικό ήταν να συμβεί κάτι τέτοιο από τη στιγμή που βρήκε ο Σιμόες, ο οποίος όχι μόνο έκοβε, αλλά βοηθούσε σημαντικά και στην κυκλοφορία της μπάλας.

Όσο ο συμπατριώτης χαφ του Σίλβα ήταν πάνω στο τερέν, η ΑΕΚ το πάλευε στο χώρο του κέντρου. Σιμόες-Γιόχανσον από τη μία, Μιλιβόγεβιτς-Κασάμι από την άλλη κι όποιος αντέξει. Μόλις ο κόουτς των "κιτρινόμαυρων" επέλεξε να ρισκάρει με τον Μπουονανότε… καληνύχτα! Μέσα σε μισή ώρα, έγινε το "καλώς τα παιδιά, 3-0" (κι ένα από το πρώτο ημίχρονο 4) που θα έλεγε και ο Νίκος Αλέφαντος.

Τίποτα απ’ όλα αυτά, βέβαια, δεν θα γινόταν αν ο Ολυμπιακός ήταν ο περσινός. Δεν ξέρω πόσοι το πρόσεξαν, αλλά οι "ερυθρόλευκοι" παρατάχθηκαν σε αυτό το παιχνίδι με τον βασικό του δεξιό μπακ Ομάρ Ελαμπντελαουί εκτός 18άδας και τους Φορτούνη, Καμπιάσο, Πάρντο στον πάγκο! Ο Αργεντινός σούπερ σταρ, μάλιστα, δεν έπαιξε ούτε λεπτό. Ούτε για ζέσταμα δεν σηκώθηκε. Αντίθετα ο "Φορτού" μπήκε στο ματς την ώρα που έπρεπε κι έκλεισε ένα ονειρώδες 2οάλεπτο συμμετοχής με 2 γκολ!

Μέχρι και ο Ερνάνι που τον… ψάχναμε μέχρι χθες, έκανε το "κομμάτι" του στα τελευταία λεπτά. Κέρδισε το πέναλτι από το οποίο προήλθε το 4-0, ενώ αν το είχε χτυπήσει κιόλας (σ.σ. δεν τον άφησε ο Φορτούνης παρότι ο Πορτογάλος ζητούσε επίμονα τη μπάλα για την εκτέλεση) θα έβαζε και το δικό του όνομα στη λίστα των σκόρερ της ομάδας.

Έργο Σίλβα

Αν θέλουμε να το πάνε και λίγο παρακάτω, ο Σίλβα ήταν εκείνος που έριξε στη μάχη τον Ντουρμάζ, έστω και με ένα… πόδι, και ο Τζίμι μάσαγε σίδερα όσο άντεξε. Ο Σίλβα ήταν εκείνος που διατήρησε στο αρχικό σχήμα Μιλιβόγεβιτς και Κασάμι, επειδή ήξερε ότι οι δύο συγκεκριμένοι είχαν ρυθμό από τα ματς που έδωσαν με τις Εθνικές τους στο διάστημα της διακοπής. Ο Σίλβα ήταν εκείνος που επανέφερε στην ενδεκάδα τον Τσόρι Ντομίνγκες, κάτι για το οποίο εδώ και μέρες σας είχαμε ενημερώσει σχετικά, με την εξήγηση να είναι πολύ απλή.

Ο Πορτογάλος κόουτς ξέρει καλά ότι ο Τσόρι βρίσκει ρυθμό μέσα από τα παιχνίδια. Δεν είναι τυχαίο ότι στο διάστημα του δευτέρου ημιχρόνου ήταν πολύ καλύτερος σε σχέση με το πρώτο, στο οποίο δεν πατούσε καλά στο τερέν. Του έδωσε, ωστόσο, την ευκαιρία επειδή αν δεν έπαιζε και χθες ο Αργεντινός "μαέστρος" μπορεί να μην έπαιζε ποτέ. Μπορεί ο Σίλβα να τον έχανε, καθώς ακόμη και ο 34χρονος άσος χρειάζεται ψυχολογική διαχείριση. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον MVP της προηγούμενης σεζόν, ο οποίος βλέπει φέτος ένα 23χρονο παιδί να μαγεύει και να τον αφήνει στον πάγκο…

Την ίδια ώρα ο Σεμπά χωρίς να φανεί ιδιαίτερα στο επιθετικό σκέλος ήταν απόλυτα συμβατός στο σκέλος της τακτικής. Υπήρξαν φάσεις χθες που βρέθηκε να καλύπτει μέχρι και σε ρόλο στόπερ ο φιλότιμος και πολύ ουσιαστικός Βραζιλιάνος εξτρέμ.

Ο Ιντέγε πήρε τον αέρα του Τζανετόπουλου

Όσο για τον Ιντέγε και μόνο το γεγονός ότι πήρε τον αέρα και μάλιστα από τα πρώτα λεπτά του ταλαντούχου και πολλά υποσχόμενου Τζανετόπουλου, τα λέει όλα. Ο πιτσιρικάς στόπερ της ΑΕΚ έχασε τις πρώτες μονομαχίες και στη συνέχεια του παιχνιδιού πήγαινε πολύ φοβισμένος πάνω στον απίθανο Νιγηριανό στράικερ για να μην… εκτεθεί. Κάτι που τελικά δεν απέφυγε στη φάση του 2-0. Το πόσο σπουδαίος στράικερ είναι ο Μπράουν, ωστόσο, φαίνεται και από την ασίστ "πάρε-βάλε" στον Φορτούνη, τον οποίο έχει δει με την άκρη του ματιού του στο 3-0 και του έδωσε τη δυνατότητα να μπει στα δίχτυα.

Από τη στιγμή που ο Σίλβα κέρδισε το πρώτο και μεγαλύτερο στοίχημα που ήταν να κάνει ξανά ομάδα τον Ολυμπιακό, τα υπόλοιπα είναι σαφώς πιο εύκολο να τα κερδίσει από τη στιγμή που έχει και τα κατάλληλα "εργαλεία". Τι δεν θα άκουγε, άραγε, αν είχε στραβώσει το παιχνίδι κι εκείνος είχε κρατήσει στον πάγκο τον Καμπιάσο και τον Φορτούνη; Όταν, όμως, το "τρένο" έχει μπει σε σταθερές ράγες, όσα βαγόνια κι αν αλλάξουν, θα φτάσει στον προορισμό του. Κι άμα λάχει θα σφυρίξει και τέσσερις φορές!

Έκανε και οικονομία

Για να κάνουμε και τη σούμα, ο Ολυμπιακός όχι μόνο έφτασε σε μια επιβλητική νίκη επί ενός μεγάλου παραδοσιακού αντιπάλου του, ο οποίος ακόμη δεν έχει διάρκεια στην απόδοση σε παιχνίδια υψηλής έντασης, αλλά έκανε και οικονομία ενόψει της μάχης με τη Ντιναμό στο Ζάγκρεμπ.

Εκεί θα επιστρέψουν στην ενδεκάδα και ο Ομάρ και ο Καμπιάσο και ο Φορτούνης και ο Πάρντο. Ίσως και ο Ντα Κόστα, ο οποίος, επίσης, δεν έπαιξε παρότι έκανε ζέσταμα στο μεγαλύτερο διάστημα του β’ μέρους. Δεν χρειάστηκε να παίξει, εξάλλου, από τη στιγμή που στο τελευταίο 2οάλεπτο χάθηκε το τόπι…

"Τελικά ήρθατε" έγραψε το πανό που σήκωσαν κάποιοι οπαδοί του Ολυμπιακού προς το φινάλε του αγώνα για να πειράξουν εκείνους της ΑΕΚ. Όντως η ΑΕΚ ήρθε, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν εκεί κι όχι απλά την περίμενε, αλλά την "τιμώρησε" επειδή τόλμησε να "ζητήσει" από το παιχνίδι κάτι περισσότερο απ’ όσα μπορούσε να πάρει… Κακά τα ψέματα!

Επτά αγώνες, ισάριθμες νίκες, 21 βαθμοί, 20 γκολ ενεργητικό, τρία παθητικό. Τα λόγια είναι περιττά. Ψάξτε για τον δεύτερο… Από τώρα!

Υ.Γ.: Όταν φτάνεις στο 4-0 σε τέτοια παιχνίδια κόβεις και τις δικαιολογίες. Τι να σου πουν μετά οι… απέναντι για ένα οφσάιντ, ένα φάουλ ή μια κάρτα που δεν βγήκε; Τι να σου πουν για τον Κύζα και τον Αλεξέα; Ο Ολυμπιακός, για να μην ξεχνιόμαστε, πέρασε αέρα και από την Τούμπα με 0-2 όχι μόνο κόντρα στον ΠΑΟΚ, αλλά και κόντρα στον Γιάχο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πού να ήταν και καλός ο Ολυμπιακός…

Επικό τρολάρισμα Ολυμπιακού σε ΑΕΚ

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 4-0 (VIDEOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK