Γιατί ο Μάρκο Σίλβα επέλεξε τον Φιγκέιρας

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον Φιγκέιρας που ανοίγει το δρόμο των μεταγραφών της νέας σεζόν για τον Ολυμπιακό.

Γιατί ο Μάρκο Σίλβα επέλεξε τον Φιγκέιρας

Στην Αθήνα βρίσκεται από το μεσημέρι της Τρίτης ο Ντιόγκο Φιγκέιρας. Ο Ολυμπιακός έβγαλε από το ταμείο του γύρω στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ για να τον πείσει να αλλάξει την ερυθρόλευκη εμφάνιση της Σεβίλλης με εκείνη των πρωταθλητών Ελλάδας, ενώ άλλα τόσα θα εισπράξει ο 25χρονος φουλ μπακ έως το καλοκαίρι του 2019, καθώς η συμφωνία φαίνεται να «κλειδώνει» με τριετές συμβόλαιο.

Πρόκειται για μία εξέλιξη την οποία είχε αποκαλύψει με κάθε λεπτομέρεια το Contra.gr από τις 19 του μήνα, πριν από έξι μέρες με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Φιγκέιρας: Η εισήγηση Σίλβα από τη Σεβίλλη». Από τότε σας είχαμε ενημερώσει ότι ο Πορτογάλος άσος θα αποτελέσει, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεταγραφή των «ερυθρολεύκων» για την επόμενη περίοδο και οι εξελίξεις δικαίωσαν το σχετικό ρεπορτάζ μέχρι κεραίας.

Το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού πέρασε με επιτυχία χθες τις ιατρικές εξετάσεις, υπέγραψε και απομένει η λιτή ανακοίνωση στη διάρκεια της ημέρας. Το ερώτημα που προκύπτει από εδώ και πέρα αφορά τους λόγους για τους οποίους ο 38χρονος κόουτς επέλεξε τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά και το τι προσδοκά από την παρουσία του στα άκρα της άμυνας.

ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ Ο ΣΙΛΒΑ

Το πρώτο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι ο Μάρκο Σίλβα γνωρίζει πολύ καλά τον Ντιόγκο Φιγκέιρας. Είχε προσωπική άποψη και για την ποδοσφαιρική του αξία, αλλά και για τον χαρακτήρα του. Σχετικά με την αξία του, άλλωστε, το γεγονός ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν βασικό στέλεχος των κατόχων του Europa League, κάτι λέει. Την περίοδο 2013-14 το κοντέρ έγραψε 38 συμμετοχές, ενώ την επόμενη άλλες 35. Φέτος, ωστόσο, δεν τα πήγε καλά ούτε στην Ιταλία όπου μετακόμισε ως δανεικός στη Τζένοα και επέστρεψε άρον-άρον στην Ισπανία στα μισά της διαδρομής, ενώ και υπό τις οδηγίες του Ουνάι Έμερι δεν κατάφερε να γίνει ξανά βασικός στην ενδεκάδα.

Ο Μάρκο Σίλβα μπορεί να μην δούλεψε υπό τις οδηγίες του, αλλά τον έχει αντιμετωπίσει ουκ ολίγες φορές στο πρωτάθλημα της Πορτογαλίας και τον ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά. Με μια πρόχειρη προσέγγιση θα μπορούσε κανείς να πει ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν με αυτά του Ομάρ Ελαμπντελαουί.

ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

Με κύριο γνώρισμα την ταχύτητα, την εκρηκτικότητα και την άρτια τεχνική κατάρτιση, ο Φιγκέιρας στην καλή του μέρα μπορεί να οργώσει την πτέρυγα. Αν βάλουμε στην πλάστιγγα τις ανασταλτικές και τις δημιουργικές του αρετές, το ζύγι θα γείρει προς την επίθεση, καθώς αρέσκεται να βρίσκεται πολύ συχνά πάνω από τη μεσαία γραμμή και να συμμετέχει στο σκέλος της ανάπτυξης.

Αυτό είναι κάτι που θέλει πολύ ο κόουτς του Ολυμπιακού από τα ακραία μπακ. Να μπορούν να βγουν στην επίθεση, να συνεργαστούν με τον αντίστοιχο εξτρέμ, να πάνε στο «ένας με έναν» και να έχουν την ευχέρεια να ταΐσουν τους επιθετικούς. Αυτά τα κάνει και με χαρακτηριστική άνεση ο Φιγκέιρας, το θέμα είναι αν θα θυμάται και πότε ότι βασική του δουλειά είναι να μαρκάρει.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΑΡ

Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη μεταγραφή προηγήθηκε από οποιαδήποτε άλλη. Τεχνική ηγεσία και διοίκηση μέτρησαν ασφαλώς και τον τραυματισμό του Ομάρ στον αστράγαλο, ο οποίος θα τον κρατήσει αρκετό ακόμη καιρό εκτός δράσης. Ενδεχομένως να του στερήσει και τη μεταγραφή σε άλλη μεγάλη ομάδα του εξωτερικού, ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς για σοβαρά συμπεράσματα.

Όπως όλα δείχνουν, πάντως, ο Νορβηγός διεθνής μάλλον δεν θα είναι στη διάθεση του προπονητή του για τα προκριματικά του Champions League, άρα ήταν επιβεβλημένη μια έτοιμη λύση. Ένας παίκτης που και να ξέρει από… Ευρώπη, αλλά και να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του χωρίς να χρειαστεί μεγάλο διάστημα προσαρμογής. Μιλάμε, άλλωστε, για έναν ποδοσφαιριστή με 21 παρουσίες στο Europa, με δύο γκολ και τρεις ασίστ στην -πολύ απαιτητική- διοργάνωση.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙ-ΜΑΣΟΥΑΚΟΥ

Η ικανότητα του νέου αποκτήματος των Ερυθρολεύκων να παίζει και στην αριστερή πτέρυγα επιτρέπει στο τεχνικό τιμ να σχεδιάζει τα πλάνα του με σχετική ασφάλεια ακόμη κι αν αποχωρήσει ο Αρτούρ Μασουακού. Σε μια τέτοια περίπτωση, άλλωστε, ο Φιγκέιρας θα αποτελέσει εναλλακτική λύση, καθώς θα αποκτηθεί και αριστερός μπακ «πρώτης γραμμής», πιθανότατα καλύτερος από τον Αργεντινού Λουίς Ιμπάνιες (27) του Ερυθρού Αστέρα, το όνομα του οποίου ακούγεται τελευταία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Έφτασε στην Ελλάδα ο Φιγκέιρας
Όταν ο Φιγκέιρας τρέλανε την Ισπανία με τη ΓΚΟΛΑΡΑ του!
Ντιόγκο Φιγκέιρας: Η εισήγηση Σίλβα από τη Σεβίλλη

News 24/7

24MEDIA NETWORK