Η "μαύρη" λίστα... τρενάρει άλλες τρεις μεταγραφές

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος εξηγεί γιατί καθυστερούν οι επόμενες μεταγραφές του Ολυμπιακού και τι γίνεται με τη "μαύρη λίστα" του Μάρκο Σίλβα.

Η "μαύρη" λίστα... τρενάρει άλλες τρεις μεταγραφές

Σε ένα παζάρι όπως αυτό των μεταγραφών δύο λέξεις κυριαρχούν. Το "δίνω" και το "παίρνω". Ο Ολυμπιακός πήρε ως τώρα αρκετούς ποδοσφαιριστές με αποτέλεσμα να γεμίσει το ρόστερ του, αλλά το μόνο που έδωσε ως τώρα είναι… χρήματα. Υπό την έννοια πως δεν κατάφερε να αποχωριστεί ούτε έναν από εκείνους που δεν χρειάζεται ο Μάρκο Σίλβα για την επόμενη περίοδο και καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος του μπάτζετ.

Αναφέρομαι πρωτίστως σε Κασάμι και Μαζουακού, έστω κι αν οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές. Για τον διεθνή Ελβετό άπαντες γνωρίζαμε από τα… μισά της προηγούμενης σεζόν ότι δεν θα συνεχίσει στον Πειραιά. Όχι επειδή δεν διαθέτει την απαιτούμενη ποιότητα, αλλά επειδή δεν μπορεί να τα βρει με τον εαυτό του προκειμένου να αποκτήσει την κατάλληλη σταθερότητα στο υψηλό επίπεδο.

Ενώ, λοιπόν, είναι "φευγάτος" εδώ και μήνες και στην ΠΑΕ προσδοκούν να βάλουν στο ταμείο από πιθανή πώλησή του, έστω τα χρήματα που διέθεσαν πέρυσι για να τον αποκτήσουν και να τον πληρώσουν (γύρω στα 5 εκατομμύρια), ο πρώην άσος της Φούλαμ έχει στυλώσει τα πόδια στου Ρέντη και δεν το κουνάει με τίποτα.

Ούτε το γεγονός ότι αποκτήθηκε ο πολύς Καμπιάσο τον ενόχλησε, ούτε το γεγονός ότι ο Πορτογάλος κόουτς εμπιστεύεται ως τώρα τον ταλαντούχο Μπουχαλάκη, γεγονός που φέρνει τον Κασάμι τρίτη και τέταρτη επιλογή για μία από τις δύο θέσεις του άξονα, αν συμπεριλάβουμε στο σχεδιασμό και τον επανακάμψαντα Γιάννη Μανιάτη.

Κασάμι: "Θα… παλέψω"

Ο Κασάμι είναι σαφές ότι θέλει να φύγει, αφού δεν βλέπει φως στον Πειραιά, αλλά –σε συνεργασία προφανώς με τον μάνατζέρ του τον Μίνο Ραϊόλα- επιδιώκει να το κάνει με τον δικό του τρόπο. Δηλαδή με χρήματα πολύ λιγότερα απ’ όσα ζητάει ο Ολυμπιακός, η διοίκηση του οποίου -παρότι δεν το συνηθίζει- είναι αποφασισμένη να κάνει και σκόντο για να απαλλαγεί από το "βαρύ" συμβόλαιό του.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες που έγινε μια κουβέντα με την πλευρά του στο πλαίσιο του "είναι καλύτερα για όλους να βρεις μια άλλη ομάδα", ο αριστεροπόδαρος χαφ πουλούσε τρέλα κι έλεγε "θα μείνω και θα παλέψω"! Ξέρει ότι τα καπρίτσια του έχουν γίνει γνωστά και στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να προτιμά -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να κάθεται πάνω στα έτοιμα…

Ο Αρτούρ Μαζουακού από την άλλη πλευρά, είναι ένα από τα κορυφαία ταλέντα που απέκτησε ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια. Ξεχειλίζει από ταλέντο, έχει όλα τα εφόδια για να κάνει μεγάλη καριέρα, καθώς είναι μόλις 21 ετών, αλλά το κεφάλι του… φούσκωσε νωρίς. Γνωρίζει καλά ότι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων ομάδων, έχει αποφασίσει να φύγει "εδώ και τώρα", αλλά πρόταση ικανή να πείσει τον Ολυμπιακό δεν έχει έρθει και δύσκολα θα έρθει.

Παρά τις κουβέντες που έγιναν μαζί του, ωστόσο, εκείνος το βιολί του. Ενώ ξέρει πως αν προσγειωθεί, μια θέση βασικού τον περιμένει, δεν παραδειγματίζεται ούτε από τη συμπεριφορά του "κολλητού" του στου Ρέντη, του Ομάρ Ελαμπντελαουί, ο οποίος, επίσης, βρίσκεται στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων, αλλά μέχρι να έρθει η σωστή πρόταση, συνεχίζει τη σκληρή δουλειά και προσπαθεί να βελτιώσει το όνομά του με την ερυθρόλευκη φανέλα. Όσο σκέφτεται έτσι, όμως, ο Σίλβα δεν τον υπολογίζει και με το δίκιο του…

Υποχρεωτικό χειρόφρενο

Πολύς κόσμος ίσως να μην ενδιαφέρεται για όλα τα παραπάνω, αλλά μετράει μόνο το πόσους "παικταράδες" θα πάρει ο Ολυμπιακός. Ελάχιστοι υπολογίζουν ότι οι δύο προαναφερθέντες "μπλοκάρουν" ένα ποσό γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο η διοίκηση έχει προγραμματίσει να διαθέσει για τα κομμάτια που λείπουν από το παζλ. Με άλλα λόγια, ενώ έχουν βρεθεί οι παίκτες που θα κάνουν ακόμη καλύτερο τον Ολυμπιακό, στην ΠΑΕ τράβηξαν προσωρινά χειρόφρενο και περιμένουν. Γι’ αυτό και ο κόουτς δήλωσε μετά το φιλικό με την εθνική Κατάρ ότι "περιμένω άλλη μία μεταγραφή"…

Μαζί με τους δύο προαναφερθέντες, βάλτε και τον Ντοσεβί, ο οποίος επίσης βλέπει ότι ο ανταγωνισμός θα του περιορίσει σημαντικά το χρόνο συμμετοχής. Αντί να ψάξει, λοιπόν, για κάτι άλλο που θα βοηθήσει την καριέρα του να εξελιχθεί, προτιμά να στοιβάζεται στην ουρά για μια θέση στον πάγκο. Όλα αυτά έχουν συνέπειες και το μόνο σίγουρο είναι ότι καθυστερούν μια σειρά από δρομολογημένες εξελίξεις, κάποιες από τις οποίες παραπέμπονται πλέον στο φινάλε του μήνα και συνάμα της μεταγραφικής περιόδου.

Ανάλογη περίπτωση είναι και ο Ισπανός Μποτία, ο οποίος, επίσης, δεν αναμένεται να παίξει πολύ από τη στιγμή που βρίσκεται σε προτεραιότητα η απόκτηση ένας ακόμη πιο αξιόπιστου και σταθερού αμυντικού.

Η επιλογή Ντα Κόστα

Ο Ολυμπιακός θα πάρει άμεσα έναν στόπερ, αλλά για τις θέσεις του αριστερού εξτρέμ, του επιθετικού, ενός ακόμη κεντρικού αμυντικού, αλλά και αριστερού μπακ αν τελικά φύγει ο Μαζουακού είναι υποχρεωμένος να παίξει το παιχνίδι της υπομονής. Για το κέντρο της άμυνας, ο Σίλβα ήθελε και θέλει τον Μπαλάντα της Ρίβερ Πλέιτ. Από τη στιγμή, όμως, που πρόκειται για μια δύσκολη (και πιο δαπανηρή απ’ όσα ακούγονται) περίπτωση, προτιμά σε αυτή τη φάση τον Ντα Κόστα της Σίβασπορ, ο οποίος είναι ουσιαστικά κλεισμένος και απομένει να ολοκληρώσουν οι πρωταθλητές τη μεταγραφή του.

Η τεχνική ηγεσία θεωρεί καλή περίπτωση τον Πορτογάλο -διεθνή με το Μαρόκο- στόπερ, καθώς παρά το μπόι του (1,92μ.), δεν είναι αργός με τη μπάλα στα πόδια, θεωρείται δυναμικός στις παρεμβάσεις του και με ικανοποιητικό δείκτη τεχνικής για να κάνει με ασφάλεια την πρώτη πάσα. Δεν είναι Βίντιτς ή Άλεξ, αλλά μπορεί να κάνει τη δουλειά. Ο Ντα Κόστα θα αποκτηθεί, λοιπόν, αν δεν προκύψει κάτι καλύτερο μέσα στις επόμενες μέρες ή ώρες.

Μέχρι τέλους για Ερνάνι

Από ‘κει και πέρα, στην Πλατεία Αλεξάνδρας είναι αποφασισμένοι να περιμένουν έως τις 31 του μήνα για τη μεγάλη "καψούρα" του προπονητή που δεν είναι άλλη από τον Ερνάνι της Πόρτο. Ο 23χρονος άσος δεν ήταν ούτε στη 18άδα της ομάδας του στη χθεσινή νίκη επί της Γκιμαράες και οι "ερυθρόλευκοι" θα εξαντλήσουν τα περιθώρια, γνωρίζοντας ότι και ο ίδιος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να πιέσει τους "δράκους"! Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Ολυμπιακός έχει "σταντ μπάι" τον Βραζιλιάνο Σεμπά της Εστορίλ (σ.σ. ανεξάρτητα από το μπάσιμο της Μπενφίκα για την απόκτησή του), τον οποίο ξέρει και θέλει ο Σίλβα, αλλά… λιγότερο από τον Ερνάνι.

Σχετικά με την επίθεση, ο κόουτς επιμένει για την απόκτηση ενός ακόμη στράικερ για να πλαισιώσει τον Φινμπόγκασον, καθώς ξέρει ότι ο Χάρα είναι φιλότιμος, αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων, ενώ ο Πουλίδο δεν έχει δείξει ακόμη τα αναμενόμενα και θα χρειαστεί το χρόνο του. Είχε στην πρώτη θέση της λίστας τον Βραζιλιάνο Ζονάς της Μπενφίκα, ο οποίος, όμως, μέχρι τώρα αποδεικνύεται απλησίαστος στο οικονομικό σκέλος, οπότε εξετάζει κι άλλες λύσεις για τη γραμμή κρούσης, βάζοντας στην εξίσωση και τις θέσεις των ξένων (σ.σ. ήδη υπάρχουν τέσσερις στο ρόστερ).

Γκραν φινάλε

Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε στο λογικό συμπέρασμα πως εκκρεμούν άλλες τέσσερις ή πέντε μεταγραφές, αλλά στην παρούσα φάση θα κλείσει μόνο μία για την άμυνα και "βλέπουμε" για τις υπόλοιπες. Το μόνο σίγουρο είναι πως η τελευταία εβδομάδα της μεταγραφικής περιόδου θα είναι –όπως και τα προηγούμενα χρόνια- γεμάτη ειδήσεις για τον Ολυμπιακό, οι οποίες θα αφορούν όχι μόνο αφίξεις, αλλά και αποχωρήσεις (με λίγη τύχη…). Κάπως έτσι διαμορφώνεται το παζλ μέχρι τώρα και αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον η συνέχεια για να διαπιστώσουμε αν θα υπάρξει γκραν φινάλε!

News 24/7

24MEDIA NETWORK