Η... πρόκριση του Καμπιάσο!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για το πόσο απαραίτητος είναι ο Εστέμπαν Καμπιάσο για τη ρεβάνς του Ολυμπιακού στο Ισραήλ.

Η... πρόκριση του Καμπιάσο!

Αποτελεί έναν από τους άγραφους νόμους του ποδοσφαίρου πως στα δύσκολα φαίνονται οι μεγάλοι παίκτες. Όχι απαραίτητα οι μεγάλοι σε ηλικία, αλλά εκείνοι που ξέρουν πώς να σύρουν το κάρο απ’ τη λάσπη να εμπνεύσουν τους υπόλοιπους και να «σπρώξουν» την ομάδα στην επιτυχία.

Ο Εστέμπαν Καμπιάσο ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Μπορεί να πλησιάζει τα 36 (τα κλείνει τον Αύγουστο), αλλά παραμένει σημείο αναφοράς όχι μόνο στον Ολυμπιακό, αλλά για όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε στο παρελθόν.

Ο μοναδικός άνθρωπος που είχε ενστάσεις για την χρησιμότητά του με την ερυθρόλευκη φανέλα ήταν ο πρώην προπονητής της ομάδας Μάρκο Σίλβα. Ο Πορτογάλος κόουτς ήταν της άποψης ότι μια πιο «φρέσκια» επιλογή στον άξονα θα πρόσφερε περισσότερα. Αυτός ήταν κι ο λόγος που δέχθηκε με δυσπιστία την αρχική εισήγηση για την απόκτησή του, αυτός ήταν ο λόγος που δεν τον εκμεταλλεύθηκε ιδιαίτερα στη διάρκεια της προηγούμενης σεζόν, ενώ μετά το τέλος της ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί την ανανέωση της συνεργασίας.

Ο διάδοχός του, Βίκτορ Σάντσεθ, αντίθετα, έκρινε με διαφορετικά κριτήρια κι όταν ο «Κούτσου» μεταβίβασε στον πρόεδρο της ομάδας Βαγγέλη Μαρινάκη επιθυμία επιστροφής, άναψε χωρίς δεύτερη σκέψη το πράσινο φως. Ο Καμπιάσο ανανέωσε το συμβόλαιό του και εντάχθηκε στα μισά της προετοιμασίας καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Η τεχνική ηγεσία, παράλληλα, φρόντισε να του δώσει τα κατάλληλα κίνητρα χρησιμοποιώντας τον μία ημέρα αργότερα και με μία προπόνηση στα πόδια του, σε φιλικό ματς, θέλοντας να επισπεύσει την επιστροφή του στα επιθυμητά επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Απολύτως απαραίτητος

Αν ο Εστέμπαν δεν ήταν τόσο καλός και συνεπής επαγγελματίας, είναι βέβαιο ότι θα ζητούσε να βρίσκεται στη 18άδα του πρώτου αγώνα με τη Χάποελ. Θα καθόταν στον πάγκο, θα αγωνιζόταν για μάξιμουμ 20 λεπτά (σ.σ. δεν μπορούσε περισσότερο σε τόσο υψηλές στροφές όπως ο ίδιος ενημέρωσε τον κόουτς) και θα έβγαζε την υποχρέωση.

Η δική του επιλογή, ωστόσο, σε συνεννόηση με τον κόουτς ήταν να εκμεταλλευθεί ακόμη και την ημέρα του αγώνα, να κάνει δυνατή προπόνηση παρέα με τον Κασάμι (σ.σ. ανέβασαν και σχετική φωτογραφία στο διαδίκτυο), ώστε να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τα επίπεδα ετοιμότητάς του, ενόψει της «μητέρας των μαχών» στο Ισραήλ.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς με την εικόνα που παρουσίασε ο Ολυμπιακός στο πρώτο ματς με την Μπερ Σεβά, ο Καμπιάσο είναι απολύτως απαραίτητος, όχι μόνο λόγω εμπειρίας, αξίας και ηγετικής στόφας, αλλά κι επειδή είναι προπονητής μέσα στο γήπεδο. Σε ένα διάστημα που η ομάδα ψάχνεται, προσπαθεί να κάνει ανώδυνα τη μετάβαση από τα «θέλω» του Σίλβα σε εκείνα του Βίκτορ και να εντάξει τα νέα πρόσωπα στη «μηχανή» της, ο Εστέμπαν μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από ένα «καλό» ματς.

Μπορεί να είναι αυτός που θα εμπνεύσει τους υπόλοιπους, να τους ηρεμήσει όταν χρειάζεται, να φωνάξει για να τους «ξυπνήσει», να πει –τέλος πάντων- μια κουβέντα πάνω στο χορτάρι κι οι γύρω του να εκτελέσουν χωρίς γκρίνιες και μουρμούρες...

Να νικήσει το χρόνο

Για όλους αυτούς τους λόγους, άπαντες στον Ολυμπιακό επιθυμούν κι ελπίζουν ο Καμπιάσο να νικήσει τον χρόνο και να μπορέσει να μπει στο γήπεδο το βράδυ της προσεχούς Τετάρτης από το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή. Θεωρούν δεδομένο ότι, αν μη τι άλλο, η παρουσία του στο τερέν θα προσδώσει στην ομάδα ηρεμία, καθαρό μυαλό, ενώ και θα ενισχύσει τη συνολική διάθεση για μάχη, σε ένα ματς που άπαντες πρέπει να μπουν στο γήπεδο με το μαχαίρι στα δόντια.

Πέρα από τη δυναμικότητα της Μπερ Σεβά, θα πρέπει να υπολογίσουμε στην εξίσωση τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και το επίπεδο υγρασίας στο Ισραήλ, στοιχεία που επηρεάζουν κάθε ποδοσφαιριστή. Πόσω μάλλον εκείνους που δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες συνθήκες. Γι’ αυτό το έργο και του -ανέτοιμου ακόμη- Καμπιάσο, αλλά και των συμπαικτών του είναι εκ προοιμίου δύσκολο.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι, όχι ένας, αλλά όλοι, να δώσουν κάτι παραπάνω, προς όφελος της ομάδας για να γυρίσει με τη μεγάλη πρόκριση. Και ο Καμπιάσο θεωρείται καταλύτης σε αυτή την προσπάθεια. Τα υπόλοιπα θα τα μάθουμε, από πρώτο χέρι, τις επόμενες ημέρες μέχρι το βράδυ του καθοριστικού αγώνα, ο οποίος θα φέρει τη σφραγίδα του Αργεντινού άσου...

Υ.Γ.: Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι σε τέτοια ματς, είτε φύγει, είτε όχι, και ο Κασάμι είναι απαραίτητος. Δεν ξεχνώ τι έκαναν οι δύο «καραφλοί» πέρυσι στο «Emirates» κόντρα σε ολόκληρη Άρσεναλ, την ώρα που ο –δεν βγαίνω από την ενδεκάδα- Μιλιβόγεβιτς δεν δείχνει σε καλή κατάσταση...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βόμβες Γεωργάτου: "Ένα πρόσωπο έπαιξε πολύ άσχημο παιχνίδι στην πλάτη μου και του Σίλβα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK