Με... συνταγή Ζαρντίμ και Ιντέγε σε ρόλο Μπερμπάτοφ

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τη δοκιμασία του Ολυμπιακού στο "Emirates" και τον Μάρκο Σίλβα που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει την τακτική Ζαρντίμ απέναντι στην Άρσεναλ.

Με... συνταγή Ζαρντίμ και Ιντέγε σε ρόλο Μπερμπάτοφ

Αποφασισμένο να ρισκάρει και να μην περιμένει στο 1/4 του γηπέδου καρτερικά την Άρσεναλ, όπως συνέβη στο πρόσφατο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Μπάγερν, θέλουν οι τελευταίες πληροφορίες τον Μάρκο Σίλβα. Ο Πορτογάλος τεχνικός θεωρεί... γήινη ομάδα τους "κανονιέρηδες" σε αντίθεση με τους "εξωγήινους" του Πεπ Γκουαρδιόλα, οι οποίοι απλά δεν παίζονται από αντιπάλους του "ερυθρόλευκου" βεληνεκούς και εμφανίζεται διατεθειμένος να αιφνιδιάσει, αρκεί οι παίκτες του να εφαρμόσουν πιστά το πλάνο και η ομάδα του συνολικά να έχει λίγη τύχη κόντρα σε έναν πιο ισχυρό αντίπαλο.

Ο 38χρονος κόουτς των πρωταθλητών Ελλάδας έχει διαβάσει πολύ καλά τον τρόπο παιχνιδιού των "κανονιέρηδων" και θεωρεί πως παρά τη δεδομένη αξία τους έχουν και αδυναμίες, γι’ αυτό και ετοιμάζει τα σχετικά αντίμετρα. Ποια είναι αυτά; Κατ’ αρχάς θεωρεί ότι η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ έχει αδυναμίες στα άκρα της άμυνας ( Μπεγερίν δεξιά, Μονρεάλ αριστερά) και σκοπεύει να τις εκμεταλλευθεί. Γνωρίζει καλά ότι ακόμη και οι δύο μπακ της Άρσεναλ έχουν το μυαλό τους περισσότερο στην επίθεση και λιγότερο στην άμυνα, οπότε σκοπεύει να κάνει παιχνίδι στην... πλάτη τους.

Όπως ο Ζαρντίμ

Πριν πάμε, ωστόσο, στο πως θα επιχειρήσει να επιτεθεί ο Ολυμπιακός απόψε το βράδυ στο "Emirates" καλό θα είναι να σκιαγραφήσουμε το πώς θα επιχειρήσει να αμυνθεί. Το scouting report αναφέρει ότι ο Μάρκο Σίλβα θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τη συνταγή ενός συμπατριώτη του, ο οποίος πέρασε και από τον πάγκο των "ερυθρολεύκων". Στον Λεονάρτνο Ζαρντίμ αναφερόμαστε, ο οποίος πέρυσι με τη Μονακό στη φάση των "16" του UCL έκανε τη μεγάλη έκπληξη και πέρασε νικηφόρα από το Λονδίνο με 1-3, έχοντας ως βασικό στην επίθεση τον νυν άσο του ΠΑΟΚ Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, ο οποίος, μάλιστα, είχε σκοράρει το 0-2!

Σε εκείνο το παιχνίδι οι Μονεγάσκοι είχαν φρενάρει τους γηπεδούχους με διπλή ζώνη, αποτελούμενη από ισάριθμες τετράδες. Μπροστά από την αμυντική, υπήρχε άλλη μία σε πολύ κοντινή απόσταση. Με αυτό τον τρόπο οι παίκτες του Ζαρντίμ κατάφεραν να περιορίσουν τις ανάπτυξη παιχνιδιού από τις πτέρυγες, να κλείσουν τους διαδρόμους προς την εστία τους και να τρέξουν πολύ τους αντιπάλους τους σε κάθε πιθαμή του... μισού γηπέδου. Παράλληλα ανάγκασαν τους παίκτες του Βενγκέρ όσο περνούσε η ώρα και δεν έβρισκαν το δρόμο προς την αντίπαλη εστία να ανέβουν περισσότερο ψηλά απ’ όσο έπρεπε στο γήπεδο και να μείνουν εκτεθειμένοι στην άμυνα.

Το ερωτηματικό

Με βαθιές μπαλιές, λοιπόν, από την άμυνα προς τις πτέρυγες οι παίκτες της Μονακό κατάφεραν να βρουν τις τρύπες στα μετόπισθεν της Άρσεναλ, να εκμεταλλευθούν τους κενούς χώρους και με αντεπιθέσεις σεμιναριακού επιπέδου να πετύχουν όχι ένα, αλλά τρία γκολ! Το ερωτηματικό που προκύπτει αφορά το πώς θα παρατάξει την ομάδα του ο Μάρκο Σίλβα κι αν τελικά θα προστεθεί όπως με τη Μπάγερν ο Σαλίνο στην τριάδα των στόπερ. Η λογική λέει "ναι", καθώς οι "κανονιέρηδες" με Καθόρλα και Οζίλ στον άξονα, Αλέξις Σάντσες αριστερά, Τσάμπερλεν δεξιά και Γουόλτον στην κορυφή της επίθεσης, αν βρουν χώρους λόγω ταχύτητας μπορούν να βγάλουν φωτιές. Το κλειδί του αγώνα, λοιπόν, είναι να εγκλωβιστούν σε λίγα τετραγωνικά, ώστε να μην αξιοποιήσουν στο έπακρο τη δεδομένη σπιρτάδα τους.

Αν τελικά δεν γίνει η έκπληξη και ο Βραζιλιάνος μπακ πάρει θέση στον άξονα δίπλα στους Καμπιάσο, Κασάμι, θα αναλάβει να πέφτει πάνω στον Καθόρλα, μιας και ο Ράμσεϊ καλύπτει το ρόλο του αμυντικού μέσου παρά τις συχνές προωθήσεις του. Ο Πάρντο, ο οποίος θα βρίσκεται σίγουρα στο δεξί άκρο της επίθεσης θα δίνει, ως συνήθως, βοήθειες στον Ομάρ για να περιορίσουν τον Αλέξις Σάντσες, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί αριστερά είτε με τον Φορτούνη, είτε με τον Σεμπά, αν τελικά ο Σαλίνο δεν ξεκινήσει ή προτιμηθεί για το αριστερό άκρο της άμυνας αντί του απείθαρχου στο τακτικό σκέλος Μαζουακού.

Η επίθεση

Όσο για την επίθεση, ο Ιντέγε θα αναλάβει να τρέξει όσο περισσότερο μπορεί το κέντρο άμυνας των "κανονιέρηδων", καθώς ο Μερτεζάκερ παρά την ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι, δεν... στρίβει, ενώ και ο Κονσιελνί δεν είναι ιδιαίτερα ικανός με τη μπάλα στα πόδια.

Ο Ερνάνι δεν αποκλείεται ακόμη και να ξεκινήσει, καθώς λόγω ταχύτητας και ικανότητας στο "ένας με έναν", μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα στην πτέρυγα, ωστόσο, η τεχνική ηγεσία αμφιβάλει για το αν θα ανταποκριθεί με συνέπεια στα αμυντικά του καθήκοντα κι εδώ ο Πορτογάλος χάνει πόντους. Από την άλλη πλευρά, πάντως, ο Σίλβα είναι σίγουρος ότι οι παίκτες του αν είναι συνεπείς στο μαρκάρισμα θα βρουν χώρους για να παίξουν γρήγορα στην κόντρα. Εξαρτάται, λοιπόν, από τη μέρα που θα βρεθούν και το καθαρό μυαλό τους το να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και να βάλουν δύσκολα στον πολύ Πετρ Τσεχ. Σε τελική ανάλυση, εδώ "έσκυψε" πέρυσι και μάλιστα τρεις φορές -σε δύο παιχνίδια- ο κορυφαίος Μπουφόν στα δύο ματς της Γιουβέντους με τον Ολυμπιακό. Γιατί όχι και ο Τσέχος της Άρσεναλ; Μπάλα είναι και γυρίζει...

Διαβάστε ακόμη:

Σίλβα: "Δεν βάζουμε όριο στις φιλοδοξίες μας"

Ο Ολυμπιακός απέναντι σε αγγλικές ομάδες

Πάνω από 3.000 φίλοι του Ολυμπιακού στο "Έμιρεϊτς"

Βενγκέρ: "Οργανωμένη ομάδα ο Ολυμπιακός"

News 24/7

24MEDIA NETWORK