Νικολάου: Διάδοχος του Σιόβα και νέος Μαρκάνο!

Ο Δημήτρης Νικολάου είναι έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία που του δίνει ο Πάουλο Μπέντο από τα μαλλιά και ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για το alter ego του Παναγιώτη Ρέτσου με την καλή τεχνική και το δυνατό κορμί που μπορεί να κάνει καριέρα στον Ολυμπιακό.

Νικολάου: Διάδοχος του Σιόβα και νέος Μαρκάνο!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Δεν προκάλεσε σε πολύ κόσμο εντύπωση η απόφαση του Πάουλο Μπέντο να στηρίξει την επιλογή του 18χρονου Δημήτρη Νικολάου ως διαδόχου του Δημήτρη Σιόβα, ο οποίος εδώ και μερικές ημέρες μετακόμισε στην Ισπανία για να φορέσει τη φανέλα της Λεγανές.

Πριν από μερικούς μήνες, ο Πορτογάλος κόουτς είχε εισηγηθεί την απόκτηση του 21χρονου Μπρούνο Βιάνα, από την πρώην ομάδα του, Κρουζέιρο, με αντάλλαγμα δύο εκατομμύρια ευρώ. Από τη στιγμή που εμπιστεύθηκε το νεαρό Βραζιλιάνο και του έχει δώσει ως τώρα 12 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ έχει εμπιστευθεί και τον Ρέτσο σε 13 επίσημα ματς, γιατί να μην τολμήσει και με τον Νικολάου;

Τα πιστεύει τα νέα παιδιά ο 47χρονος τεχνικός, όχι από τότε που ήρθε στον Πειραιά, αλλά από τότε ουσιαστικά που ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα. Όταν έχεις αναδείξει στα πρώτα τους βήματα παίκτες επιπέδου Κριστιάνο Ρονάλντο και Νάνι, γιατί να μην το πράξεις και με άλλους μικρούς, όταν βλέπεις ότι ο ενθουσιασμός μπορεί να αναδείξει το ταλέντο τους;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να κινηθεί για μια πιο έτοιμη, σίγουρη και με μεγαλύτερη εμπειρία λύση. Θεωρητικά αυτή θα ήταν η σωστή προσέγγιση. Ρεαλιστικά, πόσο εύκολο είναι να γίνει κάτι τέτοιο στη μεταγραφική περίοδο του Γενάρη; Σχετικά πρόσφατο είναι το παράδειγμα του Φελίπε Σαντάνα, ο οποίος ήρθε από τη Σάλκε, ο δανεισμός του στοίχισε γύρω στο εκατομμύριο για τέσσερις μήνες και ο Βραζιλιάνος έζησε μέρες ανάλογες με αυτές που ζει τους τελευταίους μήνες ο Μανουέλ Ντα Κόστα. Κοινώς έγινε... ανέκδοτο, αφού άπαντες περίμεναν να γίνει Μέλμπεργκ με το “καλημέρα” και δεν του έδωσαν το παραμικρό διάστημα προσαρμογής.

Ο Πάουλο Μπέντο τον πιστεύει τον Νικολάου. Το είχε πρωτοδείξει στις 31 του Αυγούστου, όταν μπήκε μέσα στο γήπεδο με το σφύριγμα της λήξης του φιλικού με τον Λεβαδειακό για να του μιλήσει. Κάθισε μαζί του πάνω από πέντε λεπτά και του εξηγούσε διάφορα, τη στιγμή που ο ρεπόρτερ του συνδρομητικού καναλιού ήταν στημένος με το μικρόφωνο στο χέρι και περίμενε για την καθιερωμένη δήλωση του κόουτς μπροστά στην κάμερα.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, Ρέτσος και Νικολάου είναι αυτοκόλλητοι. Και μέσα στο γήπεδο κι έξω από αυτό. Αλληλοσυμπληρώνονται στο κέντρο της άμυνας. Δεξιοπόδαρος ο ένας, αριστερός ο άλλος. Καλύτερος αθλητής ο πρώτος, καλύτερος τεχνίτης ο δεύτερος. Δυνατά κορμιά, με μυαλό, πειθαρχία. Μαθαίνουν ο ένας τον άλλο εδώ και 9 χρόνια πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ρέντη.

ΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟ

Για να παίξει ένα νέο παιδί, θα πρέπει να βρεθεί ένας -τολμηρός- κόουτς να τον στηρίξει και να πάρει την ευθύνη. Κάποτε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς το έκανε αυτό με τον 17χρονο τότε Δημήτρη Ελευθερόπουλο. Το είχε παραδεχθεί δημόσια σε συνέντευξη Τύπου πριν από το ντεμπούτο του “Ελέ”. Δεν το “είπε” για να το πει, δεν τα συνήθιζε αυτά ο Ντούσκο, το είπε για να δώσει αυτοπεποίθηση στον Μήτσο. Του έδωσε την ευκαιρία, τον στήριξε και ο Ελευθερόπουλος ήταν για 7 χρόνια βασικός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού με ισάριθμα πρωταθλήματα.

Κάπως έτσι, αναδεικνύονται τα ταλέντα. Κι ο Μπέντο μπορεί να έχει άλλα κακά ή κουσούρια, αλλά σε αυτό τον τομέα το λέει η καρδιά του. Κάποιοι μπορεί να τον πουν “τρελό”, αλλά αυτός νιώθει “παλικάρι”. Σε τελική ανάλυση μόλις πριν από λίγες ημέρες με δύο άλλους πιτσιρικάδες τον Ανδρούτσο και τον Μανθάτη να σέρνουν το χορό, η ομάδα του γύρισε τον αγώνα με τον πολύ επικίνδυνο Παναιτωλικό, παρότι η ομάδα του Μαντζουράκη προηγήθηκε κιόλας.

Ο Δημήτρης Νικολάου είναι πολύ χαμηλών τόνων, σοβαρό παιδί, όπως λένε εκείνοι που τον ξέρουν καλά. Πέρα από στόπερ μπορεί να παίξει και ως αριστερό μπακ. Με μπόι 1.90. Αυτό το ύψος δεν του επιτρέπει να κάνει τις κούρσες που έκανε τα προηγούμενα χρόνια ο Μαζουακού ή ο Χολέμπας, αλλά κάποιοι, μεταξύ τους και ο Μπέντο, βλέπουν στο πρόσωπό του μια νέα περίπτωση... Μαρκάνο. Δεν είναι Μαρκάνο ο Νικολάου, έχει ακόμη να φάει πολλά ψωμιά, αλλά διαθέτει το “πακέτο” για να γίνει. Αρκεί να αξιοποιήσει το ταλέντο του και να συνεχίσει να δουλεύει με κατεβασμένο το κεφάλι.

Ο Πορτογάλος κόουτς, πάντως, μόλις “κλείδωσε” η αποχώρηση του Δημήτρη Σιόβα, φώναξε το “μικρό” στο γραφείο του και του είπε: “Δημήτρη, από σήμερα είσαι μόνιμο μέλος της πρώτης ομάδας. Σε πιστεύω, σε στηρίζω, συνέχισε να δουλεύεις και να πάρεις τις ευκαιρίες που αξίζεις”. Στο χέρι του πιτσιρικά είναι να φτιάξει το όνομά του και την καριέρα του με την ερυθρόλευκη φανέλα. Αρκεί να δικαιώσει τον κόουτς για την εμπιστοσύνη του. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μπέντο: Μόνιμη λύση για την άμυνα
Τα αστέρια του Ολυμπιακού που θα λάμψουν!

News 24/7

24MEDIA NETWORK