Ο κυρίαρχος Ολυμπιακός και ο "Τσάρος" Σαββίδης…

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον αγώνα της Τούμπας, την προσέγγιση των δύο προπονητών, τις δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη, αλλά και τον Μακ που με τη συμπεριφορά του προκάλεσε τη διακοπή.

Ο κυρίαρχος Ολυμπιακός και ο "Τσάρος" Σαββίδης…

Σε ένα παιχνίδι που καλύτερη ομάδα ήταν ο Ολυμπιακός, σε ένα παιχνίδι που και οι δύο "μονομάχοι" έχουν παράπονα από τη διαιτησία, ο Μακ και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ήταν εκείνοι που το… τελείωσαν πριν την ώρα του και ουσιαστικά καταδίκασαν την ομάδα τους…

Η ουσιαστική διαφορά στον αγώνα που δεν ολοκληρώθηκε μέσα στο γήπεδο είναι ότι οι "ερυθρόλευκοι" έστω κι αν "φωνάζουν" για δύο πέναλτι, έπαιξαν και νίκησαν, σε αντίθεση με κάποιους παίκτες του ΠΑΟΚ και δη ο σκόρερ του 1-0, τίναξαν τον αγώνα στον αέρα, έπειτα από μία φάση που -θεωρούν ότι- αδικήθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού ήθελαν να επιστρέψουν στο γήπεδο και μετά τη δεύτερη διακοπή προκειμένου να τελειώσει το παιχνίδι, αλλά οι "αλλόφρονες" οπαδοί του ΠΑΟΚ, τους οποίους είχε "φουντώσει" ο Μακ δεν τους το επέτρεψαν και ζητούσαν από τους δικούς τους παίκτες να φύγουν από το γήπεδο!

Ο "τσάρος" Σαββίδης

Όσο για τις δηλώσεις Σαββίδη, προκαλούν έντονο προβληματισμό. Ανεξάρτητα από το αν θεωρεί ότι αδικήθηκε η ομάδα του, το να δικαιολογεί τέτοιες συμπεριφορές, να απειλεί Θεούς και δαίμονες και να "χωρίζει" την Ελλάδα στη μέση, είναι ανεπίτρεπτο και προκλητικό. Αν νιώθει "Τσάρος" μπορεί να είναι στις επιχειρήσεις και στην ομάδα του. Μόνο εκεί!

Μάλλον ξέχασε ή δεν… θυμήθηκε το αντικείμενο που έπεσε πάνω στον Μάρκο Σίλβα, αμέσως μετά από το 1-2, γεγονός που από μόνο του αρκούσε για να τιμωρηθεί η ομάδα του ακόμη και με διακοπή του αγώνα… Πρέπει να ξέχασε, επίσης, ότι ο ΠΑΟΚ έχει χάσει τρεις φορές στη σειρά φέτος από τον Ολυμπιακό, τις δύο στην Τούμπα με την ομάδα του Σίλβα και τις τρεις φορές να είναι καλύτερη…

Εκεί "χτύπησε" ο ΠΑΟΚ

Στο αγωνιστικό σκέλος, ο Ιγκόρ Τούντορ επιχείρησε να χτυπήσει στις αδυναμίες του Ολυμπιακού. Φόρτωσε τον άξονα με τρεις κόφτες (Τσίμιροτ, Χαρίσης, Αντώνης), ζήτησε από τους παίκτες του να πέφτουν πολύ δυνατά στη μπάλα σε κάθε διεκδίκηση και να ψάχνουν με μεγάλες πάσες την "πλάτη" των στόπερ, με τον Μακ να κινείται στο όριο του οφσάιντ.

Το πλάνο του Κροάτη τεχνικού ακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό οι παίκτες του προκειμένου να αποφύγουν το "επιθετικό" πρέσινγκ των "ερυθρολεύκων" από την πρώτη πάσα. Είτε ο Τζαβέλας από πίσω είτε κάποιος από τους κεντρικούς χαφ έψαχνε με μεγάλη πάσα το ξεπέταγμα του Μακ, όπως ακριβώς έγινε στη φάση του 1-0 με τον σκόρερ του ΠΑΟΚ να φεύγει στον κενό χώρο ανάμεσα σε Μποτία και Βούρο.

Λογική ήταν μια τέτοια προσέγγιση στο επιθετικό σκέλος από τον τεχνικό των γηπεδούχων. Πόνταρε στα αργά πόδια των κεντρικών αμυντικών του Ολυμπιακού, όπως και στην απειρία του Βούρου, ο οποίος κλήθηκε να παίξει βασικός την τελευταία στιγμή κι ενώ αρχικά είχε δηλωθεί στην ενδεκάδα ο Ομάρ που, όμως, δεν ολοκλήρωσε το ζέσταμα χωρίς ενοχλήσεις.

Ο κόουτς του ΠΑΟΚ έστησε την ομάδα του ουσιαστικά για να αιφνιδιάσει τους παίκτες του Μάρκο Σίλβα, κάτι που κατάφερε με το γρήγορο γκολ πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο 10άλεπτο της αναμέτρησης. Ο Μακ σκόραρε στο ίδιο λεπτό (8ο) στο οποίο είχε βρει δίχτυα ο Ελαμπντελαουί στο πρόσφατο παιχνίδι του πρωταθλήματος, τέρμα που είχε κρίνει τελικά και την αναμέτρηση (1-0).

Ήταν σαφές, ωστόσο, ακόμη και στα πρώτα λεπτά που οι γηπεδούχοι μπήκαν φουριόζοι ότι αντιμετώπιζαν τεράστιο πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας στον άξονα. Καμπιάσο και Μιλιβόγεβιτς, με τη συμπαράσταση των δύο ακραίων Σεμπά και Φουστέρ έστησαν ψηλά την πρώτη γραμμή άμυνας του Ολυμπιακού κι έκλεβαν με χαρακτηριστική άνεση, χωρίς οι παίκτες του ΠΑΟΚ να μπορούν να αλλάξουν περισσότερες από δύο-τρεις πάσες.

Η αντεπίθεση του Ολυμπιακού

Όσο περνούσε η ώρα και παρά τον δυναμισμό των γηπεδούχων σε κάθε διεκδίκηση οι "μπλε" του Πειραιά άρχισαν να στρώνουν το παιχνίδι, να πατούν καλύτερα και να πλησιάζουν προς την εστία του Βελλίδη. Η αδυναμία των παικτών του "δικεφάλου" να κρατήσουν στοιχειωδώς τη μπάλα, να την γυρίσουν και να ελέγξουν το ρυθμό, έδωσε μέτρα στους αντιπάλους τους που βρήκαν τελικά το γκολ από στατική φάση, όπως είχε συμβεί και στο 2-0 του αντίστοιχου αγώνα πρωταθλήματος (κεφαλιά Μιλιβόγεβιτς).

Μόνο ο σκόρερ άλλαξε. Ο δημιουργός παρέμεινε ο ίδιος. Ο Κώστας Φορτούνης "έσκαψε" υπέροχα στο πέναλτι, ο Καμπιάσο με κίνηση από το δεύτερο δοκάρι ήρθε μόνος του σε επαφή με τη μπάλα και στην έστειλε να αναπαυθεί στο βάθος της εστίας. Ήταν ένα γκολ βγαλμένο από το μπλοκάκι του Μάρκο Σίλβα, ο οποίος για πρώτη φορά από την ημέρα που ήρθε στη χώρα μας πανηγύρισε τόσο έξαλλα!

Κάπως έτσι κύλησε το παιχνίδι μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους. Με τον Ολυμπιακό να έχει τον έλεγχο, να προσπαθεί με ορθόδοξο τρόπο να βρεθεί μπροστά και τους παίκτες του ΠΑΟΚ να παλεύουν να τους φρενάρουν με κάθε τρόπο, τις περισσότερες φορές με φάουλ.

Το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ήταν εντελώς διαφορετικό σε σύγκριση με το πρώτο. Αυτή τη φορά οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν με διάθεση να τελειώσουν το παιχνίδι. Μετέφεραν την πίεσή τους ακόμη πιο ψηλά, "προειδοποίησαν" με το κοντινό σουτ του Φουστέρ για το 1-2 από τη μικρή περιοχή και τελικά σκόραραν δέκα λεπτά αργότερα με τον Ισπανό άσο.

Η επιτομή του αγώνα

Η φάση από την οποία προήλθε το 2ο γκολ του Ολυμπιακού ήταν η επιτομή του αγώνα. Κλέψιμο του Καμπιάσο ψηλά, πάσα προς τον Σεμπά στο αριστερό άκρο, γύρισμα του Βραζιλιάνου, προσπάθεια του Ιντέγε να μπει στην πορεία της μπάλας που πέρασε για να τη βρει γεμάτη ο Φουστέρ και να "σκοτώσει" τον Βελλίδη. Λίγο αργότερα, έπειτα από βιαστική απομάκρυνση του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, ο Καμπιάσο λίγο έλειψε να πετύχει και 3ο γκολ και να «τελειώσει» το παιχνίδι, μαζί με την πρόκριση.

Κάπου εκεί άρχισε να χάνεται ο έλεγχος όχι από τους παίκτες του ΠΑΟΚ, αλλά από μια μερίδα οπαδών τους. Αρχικά έπεσε μπουκάλι με νερό στην πλάτη του Σίλβα, ο οποίος σάστισε για δευτερόλεπτα, γονάτισε, αλλά σηκώθηκε μετά από μερικά δευτερόλεπτα και επέστρεψε στη θέση του.

Ο 38χρονος κόουτς απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι είναι σοβαρός σε όλα και απέτρεψε πιθανή διακοπή του αγώνα. Την ίδια ώρα και άνθρωποι του Ολυμπιακού, όπως ο αθλητικός διευθυντής Γρηγόρης Γεωργάτος, καλούσαν το διαιτητή να συνεχίσει τον αγώνα και να μην τον διακόψει, παρότι είχε κάθε δικαίωμα βάσει κανονισμού.

Τελικά, ο αγώνας δεν τελείωσε ποτέ μετά από τη φάση του Καπίνο με τον Μακ στο 89’ και τις διαμαρτυρίες του Σλοβάκου που ξεπέρασαν τα όρια. Ζήτησε πέναλτι, όπως είχαν ζητήσει δύο φορές στο πρώτο ημίχρονο και οι παίκτες του Ολυμπιακού, δεν του δόθηκε από τον Παππά και στη συνέχεια τα έβαλε με τον Μήτσιο, ο οποίος ήταν βοηθός γραμμής. Έπιασε το χέρι του, τον έβρισε και οδήγησε τον διαιτητή στην απόφαση να τον αποβάλει με απευθείας κόκκινη. Με άλλα λόγια ο Μακ ουσιαστικά προκάλεσε την αποβολή του και όσα ακολούθησαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δέχθηκε αντικείμενο ο Σίλβα, διεκόπη ο αγώνας!

Απίστευτο "καρφί" Ρομπέρτο

Καραπαπάς: "Αλητείες σε μας δεν περνάνε!"

ΧΑΜΟΣ στη συνέντευξη Τύπου: επεισόδιο δημοσιογράφων-Καραπαπά και αποχώρηση Σίλβα!

News 24/7

24MEDIA NETWORK