Ο Ρομπέρτο έβγαλε το πιο εύκολο μεροκάματο!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την εύκολη νίκη του Ολυμπιακού και τα ανούσια παράπονα του ΠΑΟΚ για τη διαιτησία.

Ο Ρομπέρτο έβγαλε το πιο εύκολο μεροκάματο!

Ο κόσμος που γέμισε και χθες το "Καραϊσκάκη" περίμενε έναν Ολυμπιακό καταιγιστικό, μια ομάδα που θα πατήσει το γκάζι στο τέρμα από το ξεκίνημα και δεν θα αφήσει έναν –πληγωμένο λόγω απουσιών- αντίπαλο να πάρει ανάσα.

Ο Μάρκο Σίλβα, όμως, και ο κάθε σοβαρός προπονητής δεν σκέφτηκε έτσι. Αν σκεφτόταν έτσι μάλλον θα ήταν σε κάποια εξέδρα κι όχι στον πάγκο μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό. Το έχει αποδείξει από την πρώτη μέρα και από το πρώτο ντέρμπι πως σε αυτά τα παιχνίδια το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι οι τρεις βαθμοί της νίκης και τίποτε άλλο.

Θυμηθείτε τι έγινε με την ΑΕΚ

Στο αντίστοιχο παιχνίδι του πρώτου γύρου, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε σχετικά γρήγορα όπως και χθες, ο ΠΑΟΚ ανοίχθηκε για την ισοφάριση, δέχθηκε και δεύτερο τέρμα στο πρώτο ημίχρονο και κάπου εκεί τελείωσε ο αγώνας. Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ πάλι οι "ερυθρόλευκοι" προηγήθηκαν στο α’ μέρος έπειτα από στατική φάση και απλά… περίμεναν. Μόλις ο Δέλλας επέλεξε να ρισκάρει με τη συμπλήρωση περίπου μιας ώρας αγώνα, το 1-0 έγινε 4-0.

Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και χθες. Αλλά ο Ιγκόρ Τούντορ αποδείχθηκε σε γενικές γραμμές καλά διαβασμένος. Είχε απαντήσεις ο Κροάτης τεχνικός για να περιορίσει τα ατού του Ολυμπιακού και το πέτυχε σε σημαντικό βαθμό. Μπορεί η ομάδα του να χρειάστηκε χρόνο για να μπει στο πετσί του ρόλου της και να φέρει το ματς σε μια ισορροπία, αλλά ακόμη και μετά το 1-0 επέλεξε να μη ρισκάρει.

Το ρίσκο του Τούντορ

Ήταν ούτως ή άλλως ρίσκο η επιλογή του Τούντορ να παρατάξει μια ενδεκάδα με τον Μπερμπάτοφ και τον Κλάους μαζί στην επίθεση. Επιχείρησε να χωρέσει όλα του τα όπλα ο Κροάτης στο αρχικό σχήμα, ώστε να αποκτήσει και δικαιολογίες αν κάτι δεν πήγαινε καλά. Δεν μπορεί κανείς να του πει γιατί δεν έπαιξε ούτε ο ένας ούτε ο άλλος από τους δύο διεθνείς επιθετικούς του, όπως και δεν μπορεί να του πει ότι δεν πάλεψε το παιχνίδι όσο περισσότερο μπορούσε χωρίς να το μετατρέψει σε ροντέο.

Δεν κουράστηκε ο Ρομπέρτο

Πολλοί λένε ότι ο Ολυμπιακός δεν στάθηκε στο ύψος του. Πως κόντρα σε αυτόν τον ΠΑΟΚ και με το 1-0 να έρχεται μόλις στο 8’, θα μπορούσε να πετύχει κι άλλα γκολ και να δώσει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του. Ξεχνούν δύο πράγματα: Πρώτον ότι μετά το 1-0 οι γηπεδούχοι δεν είχαν κανέναν ουσιαστικά λόγο να ρισκάρουν παρά μόνο την τέρψη των οπαδών τους που ζητούν πάντα "ένα γκολ παραπάνω". Δεύτερον ότι σε ολόκληρο το 90άλεπτο ο ΠΑΟΚ δημιούργησε όλο κι όλη μία τελική προσπάθεια προς την εστία του Ρομπέρτο, ο οποίος δεν πρέπει να υπάρχει άλλο ματς φέτος που να έβγαλε τόσο εύκολα το μεροκάματο.

Αντίθετα, οι "ερυθρόλευκοι" έστω κι αν δεν σφυροκόπησαν την εστία του Βελλίδη, έφτιαξαν από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό 12 τελικές! Μπορεί τα μεγάλα τους ατού να απενεργοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις "παγίδες" δύο και τριών αντιπάλων, να βρήκαν το γκολ από τον δεξιό τους μπακ, Ομάρ Ελαμπντελαουί, αλλά αυτό ήταν απόρροια πλάνου κι όχι τυχαίο γεγονός.

Ήταν προφανές ότι ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει να χτυπήσει στα άκρα της άμυνας του ΠΑΟΚ και δη αριστερά όπου ο Τζαβέλας είναι έμπειρος και καλός αμυντικός, αλλά όχι τόσο γρήγορος για να "φρενάρει" και τον Πάρντο και τα overlap του Ομάρ. Προσθέστε σε αυτούς και τον Φορτούνη που συνήθως έβγαινε δεξιά για να φτιάξει το "τρίγωνο" και θα φτάσουμε στο ζουμί του ματς.

Ο ΠΑΟΚ έπαιξε για την ισοπαλία

Την ώρα που ο Ντουρμάζ "σκοτωνόταν" με τον Κίτσιου και ο Μαζουακού με τον Πέλκα, ο Μακ άργησε να καταλάβει ότι πρέπει να βοηθήσει και ανασταλτικά με αποτέλεσμα να έρθει το 1-0 και να μείνει μέχρι το τέλος. Προσωπικά, θεωρώ ότι την αλήθεια του αγώνα περιέγραψε με τις δηλώσεις του ο πολύπειρος Αλέξανδρος Τζιώλης, ο οποίος μιλώντας καθαρά ποδοσφαιρικά παραδέχθηκε ότι η ομάδα θα μπορούσε να πάρει την ισοπαλία αλλά δεν απείλησε καθόλου στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου κάτι που αποτυπώνεται και από τη στατιστική ανάλυση. Απλά πράγματα, ο ΠΑΟΚ έπαιξε για να μη χάσει και ο Ολυμπιακός για να νικήσει έστω και με 1-0.

Ανάμεσα σε όσους ασχολούνται ήδη με τις αποφάσεις του Δημητρόπουλου και με το αν επηρέασαν ή όχι το τελικό 1-0, δεν συγκαταλέγεται ο Ιγκόρ Τούντορ. Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ παραδέχθηκε ότι ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος και νίκησε δίκαια, ενώ πρόσθεσε ότι οι παίκτες του σεβάστηκαν περισσότερο απ’ όσο έπρεπε έναν πιο ποιοτικό αντίπαλο.

Ο Τούντορ είπε την αλήθεια

Έστω κι αν ο ΠΑΟΚ έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται για τα δύο λανθασμένα οφσάιντ που υπέδειξε ο Τουμπακάρης στο β’ μέρος, η συνολική του εικόνα δεν του επιτρέπει να "φωνάζει". Όσο για τις φάσεις του Μιλιβόγεβιτς με τον Τζαβέλα και την αγκωνιά του Μποτία, ας έχουμε στην άκρη του μυαλού μας πόσες τέτοιες φάσεις γίνονται στα ντέρμπι, αλλά και τι συνέβη στο αντίστοιχο παιχνίδι της Τούμπας. Για να τα λέμε όλα κι όχι κάθε φορά ό,τι μας συμφέρει…

Και στον Ολυμπιακό, άλλωστε, φωνάζουν για ένα οφσάιντ του Ντουρμάζ που κακώς υποδείχθηκε από τον πρώτο βοηθό Ακρίβο, αλλά και για την πρώτη κίτρινη που δέχεται ο Ζντιέλαρ σε μια φάση που ο Κλάους τον έχει πιάσει από τη φανέλα και τον πάει βόλτα. Αν σταθούμε εκεί θα χάσουμε την ουσία. Η ουσία είναι πως ο Ολυμπιακός σωστά στημένος τακτικά και με τους παίκτες του να μη δίνουν ούτε μέτρο στο γήπεδο χωρίς να κυνηγήσουν λυσσαλέα τη μπάλα, νίκησε επειδή ήταν καλύτερος, έστω και στις λεπτομέρειες.

Ήταν καλύτερος επειδή σκόραρε, επειδή απείλησε περισσότερο, επειδή απειλήθηκε λιγότερο. Κι όλα αυτά μαζί έφεραν το χθεσινό 1-0. Όσο για τον Ιβάν Σαββίδη αντί να ψάχνει για δικαιολογίες, επειδή "έτσι πρέπει", ας κοιταχθεί στον καθρέφτη κι αν κάνει αυτοκριτική ξεκινώντας από τον Μπερμπάτοφ που για μία ακόμη φορά περπατούσε στο γήπεδο κι έβαζε τις φωνές στους συμπαίκτες του...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σάββας: "Άψογος ο Δημητρόπουλος"

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-0

Tσάρλυ: Ο Τούντορ που σώθηκε και το λάθος με Ζντιέλαρ

News 24/7

24MEDIA NETWORK