Ο Σίλβα διόρθωσε το λάθος κι έφερε τα... Πάρντο-κάτω

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον Ολυμπιακό που δεν γινόταν να χάσει από αυτήν την ομάδα και αποθεώνει τη μαγκιά του Μάρκο Σίλβα

Ο Σίλβα διόρθωσε το λάθος κι έφερε τα... Πάρντο-κάτω
Πάρντο-Ολυμπιακός INTIME SPORTS

Βάλτε του δύσκολα! Αυτός ο Ολυμπιακός όλα τα μπορεί. Και να πάει από την κόλαση στον παράδεισο μέσα σε 25 λεπτά. Και να νικήσει τον κακό εαυτό του. Και να ανατρέψει τα πάντα όταν η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει. Και να διορθώσει τα λάθη του. Και να τρελάνει την Ευρώπη ένα λεπτό πριν τα χασομέρια.

Πόσα δεν πήγαν στραβά κι ανάποδα χθες βράδυ στο Φάληρο. Γκολ της Ντιναμό από το πουθενά. Βραχυκυκλωμένη η ομάδα για ένα ολόκληρο ημίχρονο. Χαμένο πέναλτι, χαμένη... βολή από τον Φορτούνη στο ριμπάουντ μπροστά σε κενή εστία. Ο χρόνος να περνάει και η μπάλα να μην μπαίνει με τίποτα παρά το σφυροκόπημα που γινόταν όλο και πιο έντονο όσο περνούσε η ώρα.

Τελικά χρειάστηκε ο Πάρντο από τον πάγκο για να λύσει τον "γόρδιο δεσμό" και να χτυπήσει δύο φορές. Στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα και στην τελευταία, με δύο γκολάρες έδειξε τι παίκτης είναι και πόσο δίκαια έχει αφήσει τον δαντελένιο, αλλά χωρίς ουσία και ψυχή Ερνάνι στον πάγκο...

Τον δικαίωσε και τον έβγαλε οφσάιντ

Χαρακτήρα πολύ μεγάλης ομάδας έδειξε ξανά ο Ολυμπιακός κι ας συνωμότησε το σύμπαν για να έρθουν τα πάνω κάτω στην πρώτη ώρα του αγώνα. Τον χαρακτήρα που έδειξε στο Λονδίνο και στο Ζάγκρεμπ έβγαλε και χθες σε συνθήκες ακόμη πιο δύσκολες έτσι όπως διαμορφώθηκε το σκηνικό της αναμέτρησης και με τη μπάλα να κάνει τα τερτίπια της.

Τελικά, αποδόθηκε δικαιοσύνη. Οι "ερυθρόλευκοι" πήραν αυτό που άξιζαν με έναν παίκτη που ήρθε από τον πάγκο, τον Πάρντο. Με δύο γκολ δικαίωσε τον Σίλβα που τον έβαλε και τον έβγαλε... οφσάιντ που δεν τον ξεκίνησε. Συμβαίνουν κι αυτά στο ποδόσφαιρο. Λάθος επιλογές γίνονταν, έγιναν και θα ξαναγίνουν.

Το θέμα είναι ο προπονητής να είναι μάγκας να μην έχει κολλήματα, να βλέπει και να διορθώνει τα λάθη του. Αυτό ακριβώς δηλαδή που έκανε και χθες ο Σίλβα και γύρισε το παιχνίδι σπρώχνοντας τον Ολυμπιακό σε μία ακόμη τεράστια νίκη και ακόμη πιο κοντά στη μεγάλη πρόκριση, την ώρα που η Άρσεναλ δέχθηκε 5 γκολ στο Μόναχο από τη Μπάγερν (5-1) κι έμεινε στους τρεις βαθμούς μαζί με τους Κροάτες.

Δεν μπήκε για να "πνίξει"

Λίγες ώρες πριν από το ξεκίνημα είχαμε αναλύσει το βαθμό επικινδυνότητας της αναμέτρησης, η οποία μόνο εύκολη αναμενόταν για τους εντός των αποδυτηρίων. Μπορεί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα να προέβλεπε "εύκολο βράδυ" στου "Καραϊσκάκη", ωστόσο, η ανάγνωση από τον Μάρκο Σίλβα και τους συνεργάτες του ήταν διαφορετική.

Δεν είχαν ξεχάσει ότι ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να περάσει από... Συμπληγάδες προκειμένου να φτάσει στο 0-1 του Ζάγκρεμπ, δεν είχαν ξεχάσει ότι η Ντιναμό είναι μια ομάδα με γρήγορους και κοντρολαρισμένους παίκτες, οι οποίοι βγαίνουν στην επίθεση κατά κύματα και μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα αν βρουν ανοικτούς διαδρόμους...

Όλα αυτά τα επισήμανε ο Πορτογάλος προπονητής και τις δύο προηγούμενες ημέρες στη διάρκεια της προβολής επιλεγμένων στιγμιοτύπων από προηγούμενα παιχνίδια της Ντιναμό, ενώ κάτι ανάλογο επανέλαβε και στη θεωρία λίγες ώρες πριν τη σέντρα.

Γι’ αυτό και ο Ολυμπιακός δεν μπήκε στον αγώνα με τη λογική να πνίξει τον αντίπαλο. Επιχείρησε να προσεγγίσει ψύχραιμα και έξυπνα το παιχνίδι, να ψάξει την "καλή" φάση που θα του επιτρέψει να προηγηθεί και στη συνέχεια να χτυπήσει στην κόντρα, στο ανοικτό γήπεδο εκεί όπου είναι αχτύπητος...

Δεν βγήκε ο Ερνάνι

Το κακό για τον 38χρονο κόουτς ήταν πως δεν του βγήκε το -ένα και μοναδικό- ρίσκο που πήρε στην ενδεκάδα. Αναφέρομαι φυσικά στον Ερνάνι, ο οποίος επιλέχθηκε τελικά από την τεχνική ηγεσία για το αρχικό σχήμα, λόγω της ικανότητάς του με τη μπάλα στα πόδια και στο "ένας με έναν", αλλά και λόγω του ότι ο Φελίπε Πάρντο δεν έδειχνε φρέσκος στα τελευταία παιχνίδια.

Είναι γεγονός ότι ο Ερνάνι πήρε προσπάθειες με τη μπάλα στα πόδια, επιχείρησε να επιτεθεί, σε μία από τις πρώτες του ενέργειες προκάλεσε και την κίτρινη κάρτα του Ρογκ, αλλά στα αμυντικά του καθήκοντα υστέρησε για μία ακόμη φορά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μάμιτς έδωσε εντολή να βγαίνουν οι παίκτες του από αριστερά. Επίσης, δεν είναι τυχαίο πως στη φάση του 0-1 η σέντρα για την κεφαλιά του σκόρερ Χότζιτς, βγήκε από τον Πίβαριτς, τον αριστερό μπακ των Κροατών, τον παίκτη της ευθύνης του Ερνάνι.

Αυτό το γκολ ήρθε σε ένα χρονικό σημείο (21’) που αποδιοργάνωσε τον Ολυμπιακό. Δεν είχε προηγηθεί άλλη επιθετική προσπάθεια των φιλοξενουμένων, ενώ οι "ερυθρόλευκοι" ήταν πιο δραστήριοι, έστω κι αν δεν είχαν βρει ρυθμό και ένταση.

Με το πού έγινε το 0-1 ο Σίλβα πετάχτηκε από τον πάγκο και με χαρακτηριστικές κινήσεις έδειχνε στους παίκτες του να πάρουν μέτρα στο γήπεδο. Δεν είχαν πλέον κανένα λόγο να περιμένουν τους Κροάτες και να δίνουν χώρο, όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο. Τελικά χρειάστηκε να φτάσουμε στο ημίχρονο για να γίνει το πρώτο ηλεκτροσόκ.

Δεν γινόταν να χάσει

Άλλος Ολυμπιακός μπήκε στα αποδυτήρια κι άλλος γύρισε. Με παίκτες έτοιμους να δαγκώσουν... σβέρκους, με παίκτες έτοιμος για όλα, με παίκτες που δεν περίμεναν, αλλά πήγαιναν με τη μπάλα πάνω στους αντιπάλους διεκδικώντας κάθε σπιθαμή εδάφους. Δεν γινόταν να χάσει ο Ολυμπιακός από αυτή την ομάδα. Θα ήταν παρά φύσει. Το μόνο που χρειαζόταν από ‘κει και πέρα για να γυρίσει και το σκορ ήταν να διορθωθεί το ένα και μοναδικό λάθος.

Έξω ο Ερνάνι, μέσα ο Πάρντο. Γκολ στην πρώτη επαφή με τη μπάλα από τον Κολομβιανό που έβγαζε φωτιές! Μπήκε πυρακτωμένος στο τερέν και στον πανηγυρισμό του 1-1, φάση την οποίο τελειώνει με απίθανο πλασέ, κόντεψε να φάει το χορτάρι. Την ίδια ώρα ο Κασάμι με τον Ιντέγε κατάπιναν κόσμο, ο Μιλιβόγεβιτς καθάριζε μία-μία τις μονομαχίες στον άξονα, ο Μαζουακού έβγαινε με ανεξάντλητες δυνάμεις μπροστά και ο Σεμπά κυνηγούσε τις φάσεις σα να μην υπάρχει αύριο.

Όλα αυτά κόντρα σε μία ομάδα περιορισμένων δυνατοτήτων με χτυπητές αδυναμίες στην ανασταλτική λειτουργία θα έπρεπε να κοιμηθεί ο Θεός για να μην βγουν στο χορτάρι. Κι ας χάθηκε η διπλή ευκαιρία στο πέναλτι του Φορτούνη κι ας τραυματίστηκε ο Μποτία στο ξεκίνημα του β’ μέρους με αποτέλεσμα να θυσιαστεί μία από τις διορθωτικές κινήσεις.

Από τη στιγμή της ισοφάρισης, όσοι βρεθήκαμε στο γήπεδο, πιστέψαμε ότι θα έρθει και το δεύτερο γκολ. Φώναζε από μακριά. Έστω και με το ζόρι, έστω και από... κόντρα, φαινόταν ότι ο Ολυμπιακός θα το γυρίσει το παιχνίδι. Κι όσο το ήθελε ο Θρύλος τόσο δεν μπορούσαν οι Κροάτες να αντιδράσουν στις υψηλές στροφές και στις μεγάλες θερμοκρασίες. Από ένα σημείο και μετά τα είχαν εντελώς χαμένα. Κι όταν ο Σίλβα είδε τον Πίβαριτς να αποχωρεί με δεύτερη κίτρινη κάρτα ρίχνει και το τελευταίο χαρτί του στην πράσινη τσόχα!

Το "Καραϊσκάκη" γκρεμίστηκε

Έξω ο κορυφαίος Κασάμι για να μπει ο Φινμπόγκασον και να γεμίσει ακόμη περισσότερο η αντίπαλη περιοχή. Όλα για όλα! Τελικά όσα είχε στερήσει η τύχη στον Ολυμπιακό στην πρώτη μία ώρα του παιχνιδιού του τα έδωσε απλόχερα στο τελευταίο ημίωρο. Όπως λέει και η παροιμία η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς κι εκείνους που την κυνηγούν. Οι "ερυθρόλευκοι" νίκησαν πρώτα απ’ όλα το δικό τους χλωμό πρόσωπο του πρώτου μέρους, βγήκαν τις κατάλληλες λύσεις, διόρθωσαν τα λάθη τους, έβγαλαν χαρακτήρα, το πίστεψαν και έφτασαν στη μεγάλη ανατροπή με χαρακτήρα μεγάλης ομάδας.

Με νέα γκολάρα στο 89’ από τον συνήθη ύποπτο Πάρντο και κάπου εκεί το "Καραϊσκάκη" γκρεμίστηκε. Ο Κασάμι έφυγε από τον πάγκο κι έφτασε μέχρι το κόρνερ για να πανηγυρίσει με τους υπόλοιπους, ενώ με το σφύριγμα της λήξης ο πρώτος που μπήκε στο γήπεδο και έτρεχε με υψωμένες γροθιές ήταν ο Εστέμπαν Καμπιάσο! Μπορεί να μην έπαιξε λεπτό, αλλά το γιόρτασε σαν μικρό παιδί μαζί με τους συμπαίκτες του. Αυτό σημαίνει ομάδα.

Όλα θα μπορούσαν να είναι πιο εύκολα για τον Ολυμπιακό αν οι παίκτες του ήταν περισσότερο προσεκτικοί στη φάση του 0-1, από τη στιγμή που η Ντιναμό ουσιαστικά δεν απείλησε σε άλλο σημείο του αγώνα, ενώ η πρώτη επέμβαση του Ρομπέρτο στο ματς είναι στο 70’ χωρίς ίχνος υπερβολής. Θεατής ήταν ο Ισπανός πορτιέρε, ο οποίος είναι ζήτημα αν χρειάστηκε να επέμβει σε όλο το ματς πέντε φορές!

Σε αυτό το παιχνίδι με λίγη περισσότερη φόρα από το ξεκίνημα και ίσως τον Τσόρι στο αρχικό σχήμα, ο οποίος δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού θα ήταν... πολλά με λίγα. Μια ματιά να ρίξει κανείς στις τελικές προσπάθειες (18-6) θα καταλάβει και την εικόνα της αναμέτρησης. Επίσης, θα συνειδητοποιήσει πόσο έχει βαρύνει η φανέλα του Ολυμπιακού, ο οποίος πλέον κάνει και ανατροπές. Τέτοια ανατροπή είχε να κάνει από τότε που γύρισαν το ματς με την αδιάφορη Ρεάλ Μαδρίτης ο... Μπουλούτ και ο Ριβάλντο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ολυμπιακός - Ντιναμό Ζάγκρεμπ 2-1

VIDEO: Oι πανηγυρισμοί της μεγάλης νίκης!

Τα σενάρια πρόκρισης του Ολυμπιακού

Τα καλύτερα tweets για το Ολυμπιακός-Ντιναμό

News 24/7

24MEDIA NETWORK