Ο Σίλβα, τα παράπονα και το λίφτινγκ του Γενάρη

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για το κάκιστο απόγευμα του Ολυμπιακού, το δίκιο του κόσμου, την Άρσεναλ που άφησε τα σημάδια της και το λίφτινγκ του Ιανουαρίου.

Ο Σίλβα, τα παράπονα και το λίφτινγκ του Γενάρη

Το σφύριγμα της λήξης έμοιαζε λυτρωτικό για τον Ολυμπιακό στη χθεσινή –ψυχοφθόρα- αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό. Μπορεί η ομάδα του Μάρκο Σίλβα να έκανε το "14 στα 14" από το ξεκίνημα της σεζόν, μπορεί να έχασε ευκαιρίες, ακόμη και σε ένα κάκιστο απόγευμα για να φτάσει στο 3-0 (σ.σ. χαμένο πέναλτι Τσόρι, δοκάρι Φορτούνη), ωστόσο, οι απαιτήσεις του κόσμου είναι πάντα πολλές και οι αποδοκιμασίες –βάσει απόδοσης- μάλλον αναμενόμενες.

Ο κόσμος έχει δίκιο

Την ώρα που ο Σεμπά άρχισε να περπατά προς τη φυσούνα των αποδυτηρίων, ο Πορτογάλος τεχνικός τον πλησιάζει και του κάνει χαρακτηριστική κίνηση να επιστρέψει στο τερέν. Τον ακολουθεί με αργά βήματα προς τη σέντρα. Την ώρα που οι παίκτες του υψώνουν τα χέρια τους προς τον κόσμο και χειροκροτούν για τη συμπαράσταση, το ίδιο κάνει και ο 38χρονος κόουτς. Καταλαβαίνει ότι οι φίλαθλοι έχουν δίκιο να ζητούν περισσότερα από μία ομάδα που έχει πετύχει τόσα πολλά φέτος και το δείχνει με τη συμβολική του κίνηση.

Η αλήθεια ενός αγώνα που δεν επιδέχεται σοβαρή ανάλυση, νομίζω ότι ακούστηκε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μέσα από τα λόγια του ίδιου του Σίλβα. Συμφώνησε με όλους εκείνους που είδαν ότι η απόδοση του Ολυμπιακού ήταν πολύ κατώτερη του αναμενομένου. Υπογράμμισε ότι ήθελε να φρεσκάρει την ενδεκάδα, εξηγώντας την απόφασή του να βάλει στο αρχικό σχήμα τον Μποτία αντί του Σιόβα, τον Καμπιάσο αντί του Κασάμι, τον Τσόρι αντί του Πάρντο και τον Ντουρμάζ αντί του Πάρντο.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η συμβίωση Τσόρι-Φορτούνη στον άξονα δεν επιτρέπει στον Ολυμπιακό να έχει γρήγορη μετάβαση στην επίθεση, ενώ σε ερώτηση σχετική με το γιατί δεν έκανε την τρίτη αλλαγή, αφού η ομάδα του δεν έπαιζε καλά, υποστήριξε πως "δεν περίμενα πως θα άλλαζαν πολλά"…

Η Άρσεναλ τους "άδειασε"

Με άλλα λόγια, ο ίδιος ο προπονητής των "ερυθρολεύκων" παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς πως και να έβαζε τον Φινμπόγκασον αντί του Ιντέγε ήταν τόσο κακή συνολικά η εικόνα του Ολυμπιακού που όσους και να άλλαζε λίγα πράγματα θα άλλαζαν. Είναι γεγονός ότι οι "ερυθρόλευκοι" μπήκαν άδειοι στο γήπεδο. Χωρίς διάθεση, χωρίς κίνητρο, χωρίς καθαρό μυαλό, χωρίς φρεσκάδα κι ένταση.

Δεν μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει για αδιαφορία. Έτρεξαν, προσπάθησαν, πάλεψαν, αλλά δεν τους έβγαινε τίποτα. Ο άδοξος αποκλεισμός από την Άρσεναλ τους πήρε το… μυαλό, τους αποσυντόνισε. Λογικό σε ένα βαθμό. Λογικό, όμως, και το δίκιο του κόσμου που πήγε να στηρίξει την ομάδα, αλλά είδε ένα ματς σούπα, με αταίριαστα υλικά.

Για να είμαι ειλικρινής δεν κατάλαβα τι ακριβώς έπαιζε χθες ο Ολυμπιακός. Με ποια διάταξη μπήκε στο γήπεδο από τη μέση και μπροστά. Σου έδινε την εντύπωση ότι μπροστά από την τετράδα της άμυνας και το δίδυμο των αμυντικών μέσων, οι υπόλοιποι τέσσερις έπαιζαν γύρω-γύρω όλοι. Μπορεί να ήταν και εντολή να εναλλάσσονται συνεχώς ο Τσόρι, με τους Φορτούνη, Ντουρμάζ, Ιντέγε, αλλά δεν είμαι και σίγουρος…

Άλλη εντολή έστελνε ο εγκέφαλος, άλλο έκαναν τα πόδια. Αυτό δεν άλλαξε ακόμη και μετά από τις δύο αλλαγές με τους Σεμπά και Πάρντο να πατούν χορτάρι. Τόσα αβίαστα λάθη ο Ολυμπιακός δεν έχει ξανακάνει από το ξεκίνημα της σεζόν, ακόμη και στο δεύτερο ημίχρονο που έπαιζε με παίκτη περισσότερο μετά την αποβολή του Κυριακίδη.

Δεν τα άκουσαν για το 0-3

Είπε κι άλλα ο Μάρκο Σίλβα. Πρώτα απ’ όλα ξεκαθάρισε πως είναι πολύ ικανοποιημένος –και δικαίως- από τα φετινά επιτεύγματα της ομάδας. Μίλησε για "τέλεια πορεία" στο πρωτάθλημα και για μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια στην Ευρώπη, έστω κι αν δεν συνοδεύτηκε από υπέρβαση σε βάρος της Άρσεναλ. Από την άλλη πλευρά, ξεκαθάρισε ότι οι χθεσινές αποδοκιμασίες αφορούν αποκλειστικά τον αγώνα με τον Παναιτωλικό κι όχι την πίκρα από το 0-3 της προηγούμενης Τετάρτης.

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι στο πρώτο 6άμηνο του Πορτογάλου κόουτς στο τιμόνι της ομάδας, ο Ολυμπιακός διέγραψε συνολικά μια πολύ καλή τροχιά εντός κι εκτός συνόρων. Δεν κατάφερε, ωστόσο, να διαχειριστεί σωστά τις –αυξημένες- πιθανότητες πρόκρισης σε βάρος των «κανονιέρηδων»,ούτε τις απαιτήσεις του χθεσινού αγώνα μπροστά σε 15.οοο κόσμο (σ.σ. τόσα εισιτήρια "κόπηκαν").

Είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να επιστρέψει. Να εμφανίσει ξανά και σύντομα το πολύ καλό του πρόσωπο, αυτό που έδειχνε μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη. Έστω κι αν χρειαστεί λίφτινγκ τον Γενάρη. Ένα λίφτινγκ, το οποίο ο Μάρκο Σίλβα δείχνει να επιδιώξει με τις επιλογές του σχετικά με εκείνους που εμπιστεύεται κι ακόμη περισσότερο με εκείνους που δεν εμπιστεύεται. Τον περιμένει πολλή δουλειά, άλλωστε, και στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο και στο Europa.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διονύσης Βερβελές: Οι επαγγελματίες και τα... παιδιά της αγγαρείας

Αποδοκίμασαν την ομάδα τους οι οπαδοί του Ολυμπιακού

News 24/7

24MEDIA NETWORK