Οι 4+2 κόκκινες κινήσεις για την επόμενη σεζόν...

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τις προσθήκες ποιότητας που πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός τη νέα σεζόν, ώστε να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο το ρόστερ του.

Οι 4+2 κόκκινες κινήσεις για την επόμενη σεζόν...

Από Μάρτη καλοκαίρι που λέει και η παροιμία ξεκίνησαν οι κουβέντες για τον Ολυμπιακό της επόμενης σεζόν. Όπως φαίνεται, βέβαια, αυτές οι –πρόωρες- συζητήσεις για το "αύριο", θα σταματήσουν, έστω και προσωρινά, μιας και η διοργάνωση του Κυπέλλου θα συνεχιστεί, όταν ο Υφυπουργός Αθλητισμού καταλάβει ό,τι -τώρα που έκανε για μία ακόμη φορά το "κομμάτι" του- θα πρέπει να συμβιβαστεί με τους διεθνείς κανόνες του ποδοσφαίρου.

Πρώτα το Κύπελλο

Είναι πολύ απλά τα πράγματα, για να κλείσω την παρένθεση και να πάμε παρακάτω. Η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους. Απαρέγκλιτα. Για όλους και προς όλους. Οποιαδήποτε παρεμβατική συμπεριφορά να τιμωρείται, όπως προβλέπεται. Αυτή η –εντελώς λάθος- προσέγγιση του Υφυπουργείου με τις διαρκείς απειλές, τις ακραίες τιμωρίες και τις "ήξεις αφίξεις" αποφάσεις, όχι μόνο δεν βοηθά τον αθλητισμό, αλλά τον απαξιώνει ακόμη περισσότερο.

Ας φροντίσει, λοιπόν, ο Υφυπουργός -από αύριο κιόλας- που θα τα πει με τους διοικητικούς ηγέτες τριών κορυφαίων συλλόγων όπως είναι ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, να λειτουργήσει πυροσβεστικά, με ρεαλιστικά κριτήρια. Μπας και ανταποκριθεί στον ρόλο του που είναι να αμβλύνει κι όχι να μεγεθύνει διαφορές, κόντρες και αντιπαραθέσεις, αν θέλει πραγματικά να έρθουν καλύτερες μέρες για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Καλές είναι οι "αγαθές προθέσεις" και τα "μεγάλα λόγια", αλλά εδώ χρειάζονται έργα και άμεσα αποτελέσματα.

Προσθήκες ποιότητας

Στα του Ολυμπιακού τώρα, λογικό είναι να υπάρχουν από τώρα σκέψεις και κινήσεις που αφορούν τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν. Μιας σεζόν ακόμη πιο δύσκολης από αυτή που πλησιάζει στο τέλος της, αφού το πιο πιθανό είναι η ομάδα να δώσει προκριματικά για να φτάσει στον στόχο της συμμετοχής στους ομίλους του Champions League. Το να κατακτήσει το Europa η Ντόρτμουντ είναι μια ισχυρή πιθανότητα, αλλά πιθανότητα και ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να χάνει χρόνο με τα "αν".

Ο Μάρκο Σίλβα στις πρόσφατες δηλώσεις στη "NOVA" -εκτιμώ ότι- είπε την πιο σωστή κουβέντα. Μίλησε για "προσθήκες ποιότητας" κι αυτό τα λέει όλα. Ακριβώς αυτό χρειάζεται ο Ολυμπιακός για να γίνει ακόμη καλύτερος την επόμενη περίοδο και να έχει συνέχεια η καλή δουλειά που έγινε φέτος από τον Πορτογάλο, τους παίκτες του, αλλά και τη διοίκηση που τους… έφερε στον Πειραιά.

Το "ερυθρόλευκο" ρόστερ θα πρέπει να βελτιωθεί σε συγκεκριμένες θέσεις με ακόμη καλύτερους ποδοσφαιριστές. Φεύγει, για παράδειγμα, ο 35χρονος Καμπιάσο ή ο 34χρονος Τσόρι Ντομίνγκες; Αυτοί που θα έρθουν θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ισάξιοι και αρκετά μικρότεροι σε ηλικία, ώστε να έχουν και αυξημένο κίνητρο.

Ο επόμενος Ρομπέρτο

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν είναι απαραίτητο ο Ολυμπιακός να κυνηγήσει περιπτώσεις που ξεφεύγουν από τις οικονομικές δυνατότητες της ΠΑΕ. Όπως βρέθηκε πριν από μερικά χρόνια ο Ρομπέρτο, έτσι μπορεί να βρεθεί και ο επόμενος, αν τελικά ο Ισπανός επιλέξει να αλλάξει φανέλα στο φινάλε της σεζόν. Κι αν στηριχθεί τελικά ο Καπίνο για βασικός και δείξει ότι είναι ικανός να πάρει τα γάντια στο σπίτι του, θα πρέπει να έρθει ένας ακόμη γκολκίπερ με ανάλογα προσόντα που θα εντείνει τον ανταγωνισμό και θα βοηθήσει ώστε η μετάβαση στη μετά Ρομπέρτο εποχή να είναι όσο γίνεται πιο ομαλή.

Σχετικά με τα άκρα της άμυνας, όπου -κακά τα ψέματα- υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αποχώρησης με μεταγραφή κυρίως για τον Μασουακού, αλλά και για τον Ομάρ, πιστεύω ότι διοίκηση και Σίλβα δεν θα δυσκολευθούν ιδιαίτερα να βρουν τους κατάλληλους αντικαταστάτες. Καλοί παίκτες είναι και οι δύο, σε πολύ καλή ηλικία, αλλά τον "φευγάτο" δεν μπορείς να τον κρατάς με το ζόρι και να τον πληρώνεις κιόλας! Είναι πολλά και πρόσφατα τα παραδείγματα με πιο χαρακτηριστικά ίσως εκείνα των Τοροσίδη, Χολέμπας, Αβραάμ, Μανωλά. Διαφορετικές περιπτώσεις και δεδομένα, αλλά η ίδια κατάληξη-μονόδρομος…

Μπακ και σέντερ μπακ

Ο Μάρκο Σίλβα ξέρει καλά την αγορά της Ιβηρικής και όχι μόνο, άρα είτε τον έναν, είτε και τους δύο μπακ θα βρει τρόπο να τους αντικαταστήσει επάξια, ακόμη και με καλύτερους. Τώρα αν βρεθεί τρόπος να μείνει και την επόμενη σεζόν 0 –εκτός όλων των άλλων και καλός επαγγελματίας- Ελαμπντελαουί, ακόμη καλύτερα…

Και για το κέντρο της άμυνας αναμένεται να γίνει μια "καλή" ακόμη κίνηση από τη στιγμή που ο Γούτας δείχνει ακόμη "άγουρος" και θέλει παιχνίδια στα πόδια του για να σταθεί στο πιο υψηλό –από την Ξάνθη- επίπεδο.

Στη μεσαία γραμμή, η πιθανή αποχώρηση του Κασάμι, ίσως και του Καμπιάσο, ο οποίος μένει ελεύθερος και δύσκολα θα ξαναβρεί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που πήρε φέτος, κάνει επιτακτική ανάγκη για έναν κεντρικό χαφ "πρώτης γραμμής". Μπορεί ο κόουτς να πιστεύει τον Μπουχαλάκη, να εξετάζει –υπό προϋποθέσεις- και πιθανή επιστροφή του Μανιάτη, αλλά χρειάζεται και μια "σίγουρη λύση" για να μπει "σήμερα" στην ομάδα και να παίξει "αύριο". Κι εδώ έχει γίνει η σχετική προεργασία μέχρι να έρθει η ώρα της τελικής επιλογής…

Ο εξτρέμ και ο φορ

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μάρκο Σίλβα σκοπεύει να ζητήσει κι έναν ακόμη εξτρέμ, ο οποίος να του δώσει τα γκολ που δεν πήρε φέτος από τον Σεμπά κατά κύριο λόγο. Γι’ αυτή τη δουλειά, άλλωστε, επέμεινε τόσο πολύ το καλοκαίρι στον Ερνάνι, ο οποίος έχει το "πακέτο", αλλά όχι και την σωστή νοοτροπία για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να πάρει ακόμη μία ευκαιρία για την επόμενη σεζόν. Πάντως, και ο ίδιος ο παίκτης μάλλον έχει στρέψει ήδη το βλέμμα του στο "Ντραγκάο" και στην ομάδα που ανήκει προσδοκώντας καλύτερες μέρες. Αυτό τουλάχιστον φανερώνουν οι στερεότυπες δηλώσεις του τελευταία στα ΜΜΕ της Πορτογαλίας…

Για την επίθεση, το δίδυμο Ιντέγε, Πουλίδο καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις απαιτήσεις της τεχνικής ηγεσίας, ωστόσο, με δύο φορ, όσο καλοί ή συμβατοί στο πλάνο κι αν είναι, σεζόν δεν βγαίνει. Άρα θα χρειαστεί ένας ακόμη της επιλογής του προπονητή που να του κάνει τη δουλειά, όπως κι όποτε τη θέλει. Να μην είναι… Φινμπόγκασον δηλαδή που μπορεί να έχει μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα, αλλά όσο καλός κι αν είναι, δεν "κολλάει" στα "θέλω" του προπονητή.

Aυτή είναι σε γενικές γραμμές η πρώτη προσέγγιση για το παζλ της επόμενης σεζόν κι έχει σημασία ότι όσα διαβάσατε έχουν ήδη συζητηθεί και με περισσότερες λεπτομέρειες στου Ρέντη και τα γραφεία της Πλατείας Αλεξάνδρας, άσχετα αν θα χρειαστεί υπομονή για να δούμε ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις… Το σκάουτινγκ, άλλωστε, δεν σταματά ποτέ όταν αναφερόμαστε σε ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Poll: Φτιάξε τον Ολυμπιακό του 2016-17

News 24/7

24MEDIA NETWORK