Οι δρόμοι του Σίλβα και το παρελθόν του Σεμπά!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος καταγράφει τα δεδομένα στο "στρατόπεδο" του Ολυμπιακού, λίγες ώρες πριν από τη σέντρα στο ντέρμπι των "αιωνίων".

Οι δρόμοι του Σίλβα και το παρελθόν του Σεμπά!

Δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι, άλλη φιλοσοφία, ένας αγώνας. Μάρκο Σίλβα και Ανδρέα Στραματσόνι θα διασταυρώσουν το βράδυ της Κυριακής τα ξίφη τους, αλλά μόνο ένας θα νικήσει. Η ισοπαλία μοιάζει με ήττα και για τους δύο. Ο γηπεδούχος Ολυμπιακός έχει μόνο νίκες φέτος στο γήπεδό του σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος και οι φίλοι του που ετοιμάζονται να γεμίσουν το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" ούτε καν φαντάζονται ότι σε αυτό το ματς μπορεί να γίνουν εκπτώσεις.

Παιχνίδι της χρονιάς για τον Παναθηναϊκό

Ο φιλοξενούμενος Παναθηναϊκός έχει αναγάγει αυτό το παιχνίδι ως αγώνα της χρονιάς δια στόματος του προπονητή του. Αν η τελευταία γεύση είναι γλυκιά μπορεί να διώξει έστω και προσωρινά την πίκρα μιας χρονιάς που όλοι οι στόχοι χάθηκαν ο ένας μετά τον άλλον. Πρώτα η Ευρώπη, το πρωτάθλημα, το Κύπελλο. Τρεις βαθμοί αύριο βράδυ μπορεί να μην είναι τίποτα μπροστά στους 22 που υπολείπονται οι "πράσινοι" από την κορυφή της κατάταξης, αλλά υπάρχει και το γόητρο, η φανέλα, που μετράει περισσότερο από ένα "τρίποντο".

Ένα καλό αποτέλεσμα για τον Παναθηναϊκό επί της ουσίας δεν θα αλλάξει τίποτα, αλλά θα δικαιολογήσει πολλά. Πέρα από την τέρψη των οπαδών θα αποτελέσει και νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης. Όλα όσα επικοινωνεί η διοίκηση των "πρασίνων" θα ακουστούν πιο δυνατά, αν καταφέρει ένα χτύπημα μέσα στο σπίτι του μεγάλου και πανίσχυρου εχθρού. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ολυμπιακός δεν μπαίνει ποτέ σε ένα τέτοιο παιχνίδι απλά για να το νικήσει. Καλείται όχι απλά να επιβληθεί, αλλά να κάνει επίδειξη δύναμης για να κλείσει στόματα.

Δεν είπε τίποτα ο Σίλβα

Ο Μάρκο Σίλβα είναι πρωτάρης σε ντέρμπι "αιωνίων", όπως και ο Αντρέα Στραματσόνι. Ο Πορτογάλος, ωστόσο, αν κρίνουμε από τις κινήσεις των τελευταίων ημερών, έχει καταλάβει ότι ματς όπως αυτό προκαλούν άγχος στους ποδοσφαιριστές και σε μια ομάδα που –σε τελική ανάλυση- δεν έχει τίποτα να αποδείξει.

Γι’ αυτό δεν έχει πει το παραμικρό στους παίκτες του από το ξεκίνημα της εβδομάδας. Κοιτάζει να τους προετοιμάσει όσο γίνεται καλύτερα στη διάρκεια της προπόνησης, να τους κρατήσει σε ετοιμότητα παρότι έχουν μπει στη… ναφθαλίνη εδώ και δέκα μέρες, από το ματς Κυπέλλου της Τούμπας, και αφήνει τον κόσμο να τους βάλει στην πρίζα μόλις πατήσουν το πόδι τους στο χορτάρι. Θα είναι τόσο "καυτή" η ατμόσφαιρα που αρκεί για να "φτιάξει" τους παίκτες πριν από τη "μητέρα των μαχών"…

Τα διλήμματα

Στο αγωνιστικό σκέλος δύο είναι τα ερωτηματικά που θα μας απασχολήσουν μέχρι την τελευταία στιγμή. Το πρώτο αφορά το κέντρο της άμυνας εκεί όπου ο Αλμπέρτο Μποτία δείχνει να κερδίσει τη μάχη από τον Δημήτρη Σιόβα για τη θέση δίπλα στον ανεβασμένο Ντα Κόστα. Το δεύτερο αφορά το αριστερό άκρο της επίθεσης, με τον Φελίπε Πάρντο να επιστρέφει δριμύτερος και να διεκδικεί τη θέση του Σεμπά. Ο πρώτος είναι καλύτερος επιθετικά και πιο γρήγορος, αλλά προέρχεται από τραυματισμό ενός μήνα. Ο δεύτερος πιο χρήσιμος και φιλότιμος, αλλά με πολύ περιορισμένες δυνατότητες στο γκολ.

Βέβαια, ο Σεμπά έχει αγωνιστεί στο πρόσφατο παρελθόν κόντρα στον Παναθηναϊκό ως παίκτης της Εστορίλ! Δύο φορές, μάλιστα, στη διάρκεια της περσινής περιόδου στο πλαίσιο του ομίλου στο Europa League και αναδείχθηκε MVP. Στο πρώτο παιχνίδι, στην Πορτογαλία, νίκησε τους "πράσινους" και στο δεύτερο έφυγε με τον βαθμό από τη Λεωφόρο. Η καλή του παράδοση, λοιπόν, ίσως μετρήσει στην τελική επιλογή του Μάρκο Σίλβα.

Μια πιθανή ενδεκάδα του Ολυμπιακού αύριο αποτελείται από τους Ρομπέρτο –Σαλίνο, Μποτία, Ντα Κόστα, Μαζουακού- Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο- Φουστέρ, Φορτούνη, Σεμπά ή Πάρντο- Ιντέγε στην αγαπημένη του 38χρονου κόουτς διάταξη (4-2-3-1).

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το ακόλουθο:

Θα το κυνηγήσει το ματς από το πρώτο λεπτό ο Μάρκο Σίλβα; Θα λύσει τα γκέμια και θα ζητήσει φουλ επίθεση από το πρώτο λεπτό ή θα επιλέξει παιχνίδι υπομονής μέχρι να βρει την ευκαιρία για το γκολ ώστε να αναγκάσει τον ΠΑΟ να ανοιχθεί και να ψάξει το επόμενο με περισσότερους χώρους δράσης;

Αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο γήπεδο και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα κέφια των παικτών του. Ανάλογα με το πώς θα "πατήσουν" στο τερέν θα φανεί και το αν πρέπει να ρισκάρει ο κόουτς από την αρχή ή θα περιμένει να χτυπήσει στα… σημεία. Όλα αυτά θα τα δούμε στο γήπεδο. Είναι σίγουρο, πάντως, πως τόσο ο Σίλβα όσο και ο Στραματσόνι θα έχουν πολλή δουλειά και στο κομμάτι της τακτικής, αλλά και σε αυτό της ψυχολογικής προσαρμογής.

Θα είναι ματς για γερά νεύρα και δεν αποκλείεται να κριθεί όχι από τις αρχικές ενδεκάδες, αλλά από εκείνους που θα προκύψουν στη διάρκεια ως εναλλακτικές επιλογές. Και σε αυτό τον τομέα ο Ολυμπιακός υπερτερεί, αλλά πριν τραγουδήσει η χοντρή που θα έλεγε και ο Στιβ Γιατζόγλου τίποτα δεν αποκλείεται. Μπάλα είναι και γυρίζει. Μερικές φορές σαν πόρνη κατά τον Ίβιτσα Όσιμ…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σίλβα: "Δεν θα έπαιρνα κανέναν παίκτη του Παναθηναϊκού"

Προβλήματα για Ελαμπντελαουί, Ντουρμάζ, Μπουχαλάκη στον Ολυμπιακό

ΠΑΕ Ολυμπιακός: "Κακόβουλα άτομα θέλουν να προκαλέσουν διακοπή!"

Photo Credits: Action Images

News 24/7

24MEDIA NETWORK