Olympiacos και πάσης Ευρώπης!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για το ιστορικό σερί διπλό του Ολυμπιακού και ονειρεύεται πρόκριση μαζί με Μπάγερν με... ισοπαλία στο Μόναχο.

Olympiacos και πάσης Ευρώπης!
Ολυμπιακός

Θρύλος στην Ελλάδα, Olympiacos στην Ευρώπη. Αυτό που δεν κατάφερε ούτε η Μπάγερν του Πεπ Γκουαρδιόλα το πέτυχαν οι μάγκες Πειραιώτες του Μάρκο Σίλβα. Back to back "διπλό" στο Champions League και γερό θεμέλιο πρόκρισης! Έξι βαθμοί με δύο τεράστιες νίκες και στο Λονδίνο και στο Ζάγκρεμπ!

Παντός καιρού αποδεικνύεται αυτή η ομάδα. Ένα συγκρότημα που δεν φρενάρει πουθενά. Ούτε κόντρα στους "κανονιέρηδες" της Άρσεναλ ούτε κόντρα στους "καμικάζι" της Ντιναμό. Καμία σχέση το ένα παιχνίδι με το άλλο, το αποτέλεσμα ίδιο. Τρέλανε πάλι την Ευρώπη ο πρωταθλητής Ελλάδας, ο οποίος απέδειξε για μία ακόμη φορά πως είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Μια ομάδα που ξέρει να παίρνει τη νίκη και στο "χαλί" του "Έμιρεϊτς" και στο... χάλι" του "Μάξιμιρ".

Σε ένα τερέν που θα ήταν ακατάλληλο ακόμη και για βοσκοτόπι, ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά άριστα διαβασμένος, στημένος αριστοτεχνικά στο ανασταλτικό σκέλος, με αλληλοκαλύψεις, ντουμπλαρίσματα στις πτέρυγες, κοντινές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών, υπομονή στο παιχνίδι και αναμονή για τη μία ευκαιρία που θα μετατραπεί σε γκολ!

Δικαιώθηκε ο Μαρινάκης

Άργησε, άλλα ήρθε τελικά η φάση του γκολ έστω κι αν το "άτι" που ακούει στο όνομα Μπράουν Ιντέγε, χρειάστηκε να περάσει τη μπάλα από το μάτι της βελόνας. Από την κλειστή γωνία, σχεδόν παράλληλα με την γραμμή του άουτ και με το αριστερό παρακαλώ! Ο Νιγηριανός "μπόμπερ" με κεκτημένη ταχύτητα από τις γκολάρες κόντρα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ πρόσθεσε ένα ακόμη στο ενεργητικό του! Ακόμη πιο δύσκολο, ακόμη καλύτερο, ακόμη πιο "βαρύ". Τόσο "βαρύ" που μπορεί να γράψει ιστορία.

Κι επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, ο διεθνής επιθετικός αποκτήθηκε την προτελευταία μέρα των μεταγραφών, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να παίρνει πάνω του τη μεταγραφή (σ.σ. βρισκόταν στο Λονδίνο εκείνες της μέρες) και να κλείσει τη δουλειά με αντάλλαγμα 5,5 εκατομμύρια ευρώ! Την ώρα που οι περισσότεροι έλεγαν ότι το ρόστερ του Ολυμπιακού είναι υπερπλήρες, έγινε και η υπέρβαση με τον Ιντέγε και η προσθήκη του Ερνάνι. Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο κι όποιος επενδύει, αργά ή γρήγορα, δικαιώνεται…

Και ξέρει και θέλει και μπορεί

Από ‘κει και πέρα, θα είναι κρίμα κι άδικο μια ομάδα με διαδοχικά "διπλά" κι έχοντας μπροστά δύο παιχνίδια στην έδρα της κόντρα σε αντιπάλους που νίκησε μέσα στα... σπίτια τους, να μην προκριθεί. Μια ομάδα που πάνω απ’ όλα έπαιξε με πολύ μυαλό. Βγαλμένη από κομπιούτερ έμοιαζε ξανά η ομάδα του Σίλβα, η οποία ήξερε πότε να αμυνθεί, πότε να κυνηγήσει το γκολ και πότε να παγώσει το παιχνίδι. Μπορεί στα δύο δοκάρια των Κροατών να είχε την τύχη με το μέρος της, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο Ιντέγε έβαλε το δύσκολο κι έχασε το εύκολο από ένα μέτρο μερικά λεπτά νωρίτερα.

Σε γενικές γραμμές, ο Ολυμπιακός πλέον και ξέρει και θέλει και μπορεί. Έχει αρχή και τέλος, έχει έναν προπονητή που αποδεικνύει συνεχώς ότι όχι απλά έβαλε θεμέλια, αλλά είναι και πολύ στερεά για να χτίσει κάτι πολύ μεγάλο. Ο Ολυμπιακός φέτος δεν στηρίζεται σε κανέναν από τους πολλούς σπουδαίους παίκτες του, αλλά στο σύνολο κι ας είναι το ρόστερ γεμάτο παικταράδες.

Ολόσωστες οι αλλαγές

Παίζει ο Φορτούνης κάνει διαφορά, παίζει ο Τσόρι τα ίδια, ο Ιντέγε, ο Πάρντο, ο Σεμπά. Όταν σε ένα τέτοιο παιχνίδι με τις μάχες σώμα με σώμα να διαδέχονται η μία την άλλη, τη μπάλα να ανεβοκατεβαίνει και τους παίκτες να καταναλώνουν απίστευτες δυνάμεις (σ.σ. μέχρι και ο "τούρμπο" Ομάρ έδειξε να μένει από βενζίνη στα τελευταία λεπτά), η λύση έρχεται στο τελευταίο 10άλεπτο, κάτι πολύ καλό συμβαίνει.

Ο σχεδόν αμίλητος και απόλυτα ψύχραιμος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα Σίλβα είχε το καθαρό μυαλό να κάνει τις σωστές κινήσεις και στο σκέλος των αλλαγών. Και ο Φορτούνης έπρεπε να βγει παρότι ήταν δραστήριος, αλλά περισσότερο εγωιστής απ’ ό,τι συνήθως, ενώ έμεινε και από δυνάμεις, και ο Σαλίνο έπρεπε να μπει για να δώσει ανάσες στον Ομάρ και ο Ντα Κόστα ήταν απαραίτητος για τις ομηρικές μάχες των τελευταίων πέντε λεπτών έστω…

Αν θυμηθεί κανείς τη φάση του 0-1 θα διαπιστώσει ότι μία πάσα του Σιόβα στην κίνηση του Ιντέγε ήταν αρκετή για να φύγει στο χώρο ο σκόρερ και να σμπαραλιάσει την άμυνά της Ντιναμό. Μιας Ντιναμό η οποία και γρήγορη ομάδα είναι και καλά στημένη και με μεγάλα ψυχικά, αλλά και σωματικά αποθέματα.

Ο Ολυμπιακός, όμως, είναι ακόμη καλύτερη ομάδα, λογικά θα το αποδείξει και στη ρεβάνς με τους Κροάτες στο καυτό "Καραϊσκάκη" και θα αγγίξει την πρόκριση. Θα είναι ωραίο, μάλιστα, αν νικήσουν ξανά οι "ερυθρόλευκοι" τη Ντιναμό και η Μπάγερν την Άρσεναλ στο Μόναχο και να λήξει ισόπαλο το μεταξύ τους παιχνίδι στη Γερμανία και να προκριθούν και οι δύο από την 5η αγωνιστική. Λέτε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Ολυμπιακός 0-1

VIDEO: Οι πανηγυρισμοί του Ολυμπιακού στο φινάλε

Η επική περιγραφή στο γκολ του Ιντέγε από τον Sport 24 Radio 103,3

News 24/7

24MEDIA NETWORK