Όταν ο Σωκράτης πάει στο Ρέντη

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την επίσκεψη του Σωκράτη Κόκκαλη στο προπονητικό κέντρο του Ολυμπιακού και τη λατρεία του πρώην αφεντικού της ΠΑΕ με τον Μάρκο Σίλβα.

Όταν ο Σωκράτης πάει στο Ρέντη

Όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσιζε στα χρόνια της προεδρίας του να εγκαταλείψει το γραφείο του και να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις του Ρέντη υπήρχε λόγος σοβαρός. Τις περισσότερες φορές αυτές οι επισκέψεις αφορούσαν την εικόνα τoυ Ολυμπιακού και γίνονταν συνήθως όταν κάτι δεν πήγαινε καλά.

Με άλλα λόγια όταν ο Κόκκαλης έκρινε πως έπρεπε να μιλήσει σε προπονητή και παίκτες το έκανε για να "τσιτώσει" την κατάσταση. Είτε να σφίξει τα λουριά πριν από κάποιο σημαντικό παιχνίδι, συνήθως ντέρμπι, με κάποιες από τις ατάκες του να έχουν μείνει στην ιστορία των αποδυτηρίων και όχι μόνο, είτε για να βάλει… χέρι και να θέσει τον κόσμο προ των ευθυνών του όταν κάτι δεν πήγαινε καλά.

Λογικό είναι, λοιπόν, σε ένα βαθμό να έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες διάφορα σενάρια αναφορικά με την ξαφνική του επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Ρέντη την Παρασκευή. Δημιουργήθηκαν διάφορα σενάρια, ενώ ορισμένοι την πήγαν –ομολογουμένως- πολύ μακριά τη βαλίτσα… Μέσα στις θεωρίες συνωμοσίας που πήγαν να δημιουργηθούν, ωστόσο, με επίκεντρο τον Βαγγέλη Μαρινάκη, υπάρχει μία και μοναδική αλήθεια την οποία οφείλουμε να καταδείξουμε.

"Καψούρα" με τον Μάρκο Σίλβα

Ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει… τρελαθεί με τον φετινό Ολυμπιακό, αλλά και με τη δουλειά του Μάρκο Σίλβα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στη διάρκεια της φετινής σεζόν έχει… πυκνώσει τις επισκέψεις του στην προεδρική σουίτα του "Γ. Καραϊσκάκης", δίπλα στον Βαγγέλη Μαρινάκη, με τον οποίο οι σχέσεις ήταν και είναι εξαιρετικές από την ημέρα που υπήρξε αλλαγή στον θώκο.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ μπορεί να αποτραβήχτηκε κάποια στιγμή εκτιμώντας ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, αλλά ουδέποτε έπαψε να ασχολείται με τον Ολυμπιακό. Ενημερώνεται καθημερινά για τις εξελίξεις, παρακολουθεί οτιδήποτε αφορά την μεγάλη του "καψούρα", ενώ είναι έτοιμος να επέμβει όποτε κρίνει ότι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον σύλλογο και την ομάδα. Απλώς, οι παρεμβάσεις του γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αφού γνωρίζει καλά ότι ο δικός του ρόλος είναι πλέον συμβουλευτικός και υποστηρικτικός.

Όσοι δεν έχουν ασθενή μνήμη θα θυμούνται ασφαλώς ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης το καλοκαίρι του 2012 είχε απαντήσει μέσω επιστολής του στον τότε πρόεδρο της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας" Γιάννη Αλαφούζο, με το υστερόγραφο να αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

ΥΓ.: Όσο για την αναφορά του νέου στο ποδόσφαιρο κ. Αλαφούζου για το "πώς κατακτούσε ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ τα πρωταθλήματα", η απάντηση είναι απλή. Είχε πάντα τους καλύτερους ποδοσφαιριστές και τους καλύτερους προπονητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε τον περισσότερο και πιο αφοσιωμένο κόσμο δίπλα στην ομάδα και εδώ και μια δεκαετία σχεδόν είχε και έχει το πιο σύγχρονο προπονητήριο και ένα γήπεδο-κόσμημα. Είχε με άλλα λόγια οργάνωση και υποδομές που άλλες ομάδες τις έχουν με ενοίκιο ή σε μακέτες. Επίσης για να πάρει απάντηση στην απορία του "τι άλλο κέρδισε ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ εκτός από τα χρήματα του Champions League" καλά θα κάνει να απευθυνθεί στους δασκάλους των σχολείων όλης της Ελλάδας για να του μιλήσουν για τις γενιές Ολυμπιακών που έρχονται...

Οι παροικούντες του Ρέντη, αλλά και της Πλατείας Αλεξάνδρας επισήμαναν τις προηγούμενες ώρες ότι ο πρώην πρόεδρος πέρασε από το αθλητικό κέντρο της ομάδας για να μιλήσει με τον Μάρκο Σίλβα, κάτι που –όπως υπογράμμισαν- είχαν συμβεί και παλιότερα με τους προκατόχους του Πορτογάλου, τον Μίτσελ και τον Βίτορ Περέιρα. Η διαφορά, ωστόσο, έχει να κάνει με τη συμπάθεια και τον θαυμασμό που του έχει προκαλέσει ο νέος προπονητής της ομάδας.

Έσκυψε το κεφάλι

Ο Σωκράτης Κόκκαλης –και δεν είναι ο μόνος- σύμφωνα με δικούς του ανθρώπους γουστάρει πολύ και τον τρόπο δουλειάς, αλλά και το προφίλ του 38χρονου κόουτς. Κάποιοι, μάλιστα, λένε πως στη διάρκεια του τετ α τετ που είχαν στου Ρέντη ο Σίλβα έσκυψε το κεφάλι από σεμνότητα όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης του απένειμε τα εύσημα για την πολύ καλή του δουλειά.

Τέτοιος άνθρωπος είναι ο Σίλβα για όσους δεν το γνωρίζουν κι αυτό του το αναγνωρίζουν άπαντες το ότι "μιλάει" με τη δουλειά του και δεν κάνει φιγούρα για να γίνει αρεστός. Από ‘κει και πέρα, είναι γεγονός ότι αν ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ χρειαστεί να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο του ζητηθεί από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, είναι έτοιμος να το κάνει στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας και της αγάπης του για τον Ολυμπιακό.

Ας μη νομίσει κανείς πως ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν έχει ενοχληθεί από τις "επιθέσεις" που δέχεται συχνά-πυκνά ο Ολυμπιακός και η διοίκησή του από εκείνους οι οποίοι έχουν όφελος να το κάνουν κι επειδή δεν διαθέτουν άλλα μέσα επιλέγουν το δρόμο της αμφισβήτησης, ενίοτε και της συκοφαντίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει τη διάθεση να πάρει θέση και να δώσει απαντήσεις, αλλά έχει εμπιστοσύνη στον διάδοχό του και σέβεται απόλυτα την ιεραρχία, κάτι που ίσχυε φυσικά και στο μεγάλο διάστημα της δικής του ισχυρής παρουσίας στην ΠΑΕ. Με άλλα λόγια, έχει εμπιστοσύνη στον άνθρωπο που επέλεξε για να αναλάβει μετά από το δικό του "τέλος εποχής".

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σ. Κόκκαλης παραμένει μέλος της διοίκησης του Ολυμπιακού, ενώ ο μικρότερος γιος του, Σωκράτης τζούνιορ, κατέχει τη θέση του β’ αντιπροέδρου στην ΠΑΕ. Άρα και από τη θεσμική διάσταση να το εξετάσει κανείς, δικαιούται και μπορεί να έχει –έστω και διακριτικά- ρόλο πλάι στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ενθουσιασμένος με τον εφετινό Ολυμπιακό

Τέλος να αναφέρουμε ότι κάθε φορά που ο πρώην πρόεδρος αποφασίζει να επισκεφθεί το αθλητικό κέντρο του Ρέντη, έχει μια καλή ευκαιρία να τα πει και με ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε επί σειρά ετών και παραμένουν στην ομάδα όπως είναι ο α’ αντιπρόεδρος Σάββας Θεοδωρίδης, ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος Κυριάκος Δουρέκας, ο αθλητικός διευθυντής Γρηγόρης Γεωργάτος, ο προπονητής τερματοφυλάκων Αλέκος Ράντος και πολλοί άλλοι…

Εκείνο που έχει σημασία και πρέπει να κρατήσουμε, πάντως, είναι ότι ακόμη και ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι ενθουσιασμένος με τη φετινή εικόνα της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πηγαίνει ανελλιπώς στο "Καραϊσκάκη" τον τελευταίο καιρό στα "μεγάλα" ματς, ενώ είναι από εκείνους που βλέπουν ότι φέτος ο Ολυμπιακός δείχνει έτοιμος να αλλάξει επίπεδο. Σε τελική ανάλυση, αν «έτρεχε» κάτι άλλο, όπως διαρρέουν ορισμένοι, δεν υπήρχε κάποιος λόγος να συνδυαστεί με επίσκεψη του πρώην προέδρου από του Ρέντη. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Xωρίς Τσόρι, Ομάρ και Πουλίδο

Κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Κολομβίας ο Πάρντο

News 24/7

24MEDIA NETWORK