Πετάει στην επίθεση ρισκάρει στην άμυνα

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος σχολιάζει τη νέα επιτυχημένη αποστολή του Ολυμπιακού και γράφει για τις εξελίξεις στη διαμόρφωση του ρόστερ και το ρίσκο της τεχνικής ηγεσίας με τις αποχωρήσεις στόπερ.

Πετάει στην επίθεση ρισκάρει στην άμυνα

Αποστολή εξετελέσθη σε δύο μέτωπα για τον Ολυμπιακό. Στο αγωνιστικό καθάρισαν μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας σαν αυγά τον Αστέρα για το Κύπελλο και τον ΠΑΣ για το πρωτάθλημα με 8 γκολ στην επίθεση και μηδέν παθητικό στην άμυνα. Εκτός γηπέδου υλοποιήθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εισηγήσεις του Μάρκο Σίλβα, ώστε να μειωθεί το ρόστερ και να μπορέσει να δουλέψει καλύτερα με εκείνους που θεωρεί απαραίτητους.

Ξεκαθαρίζουν οι τελευταίες αποχωρήσεις

Εν αναμονή της απόφασης του Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος εντός της ημέρας θα επιλέξει αν θα αποδεχθεί ή όχι την πρόταση της Σταντάρ Λιέγης που τον θέλει για αντικαταστάτη του Σαμπού Γιαταμπαρέ, όλοι όσοι κρίθηκαν υπεράριθμοι από τον Πορτογάλο τεχνικό μετακινήθηκαν ήδη σε άλλες ομάδες, με τελευταίους τον Τάσο Αυλωνίτη που υπογράφει σήμερα στη Στουρμ Γκρατς και τον Πραξιτέλη Βούρο, ο οποίος είναι έτοιμος να πάει στη Νέα Σμύρνη για να καλύψει το κενό του Χατζηισαΐα, ο οποίος πήρε μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ.

Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς τι θα αποφασίσει τελικά ο Γιάννης Μανιάτης. Μέχρι… χθες επικρατούσε η άποψη ότι θέλει να μείνει στου Ρέντη και να υπερασπιστεί τις πιθανότητες που έχει για να επιστρέψει κάποια στιγμή στην ενδεκάδα. Βλέποντας, όμως, μπροστά του τους Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο, Κασάμι, εσχάτως τον Ζντιέλαρ και ίσως σε λίγο καιρό τον Μπουχαλάκη που επανακάμπτει ίσως τελικά αλλάξει γνώμη την ύστατη ώρα και γίνει μόνιμος κάτοικος Βελγίου μέχρι το τέλος της περιόδου.

Ο παράγοντας Φορτούνης

Στο αγωνιστικό σκέλος, ο Ολυμπιακός εφάρμοσε για δεύτερη φορά με επιτυχία την προτροπή του Μάρκο Σίλβα να μην χαθεί άλλο ημίχρονο. Οι πρωταθλητές μπήκαν πολύ δυνατά στο τερέν, δημιούργησαν τέσσερις ευκαιρίες στο πρώτο δεκάλεπτο και τελικά βρήκαν το γκολ που ζητούσαν από το υπέροχο κτύπημα φάουλ του ακαταμάχητου Φορτούνη. Ο Κώστας στα 23 του, εξελίσσεται στον καλύτερο Έλληνα ποδοσφαιριστή της γενιάς του και σε ηγέτη της ομάδας, διαδεχόμενος τον σπουδαίο Τσόρι Ντομίνγκες.

Πρόκειται για ένα παιδί που πέρα από το ανεξάντλητο ταλέντο του αποκτά ωριμότητα στο παιχνίδι του κι αυτό αποδεικνύεται από τον πλουραλισμό που δείχνει τελευταία στην επίθεση. Δεν τον ενδιαφέρει μόνο το γκολ, αλλά και η ασίστ, γεγονός που βοηθά συνολικά την ομάδα να ξεκλειδώνει τις αντίπαλες άμυνες. Για να μπορέσει ένα νέο παιδί, άλλωστε, να εξελιχθεί σε ηγέτη ενός τόσο μεγάλου και απαιτητικού κλαμπ δεν χρειάζεται να είναι καλός παίκτης, αλλά και καλός συμπαίκτης. Για να φτάσει κανείς ψηλά στην καριέρα του, δεν φτάνει να είναι αποδεκτός και να αποκτήσει τον σεβασμό του προπονητή του. Θα πρέπει να συμβεί το ίδιο και με τους συμπαίκτες του.

Αν θέλουμε να δούμε ολόκληρο το κάδρο, μάλλον θα συμφωνήσουμε ότι η απόφαση του Μάρκο Σίλβα να ξεφορτώσει τους υπεράριθμους μόνο καλό μπορεί να κάνει στην ομάδα, αφού όσοι μείνουν θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν περισσότερο, αρκεί να αποδείξουν ότι αξίζουν μια θέση στην 11άδα.

Ρίσκο με την παραχώρηση των στόπερ

Από την άλλη πλευρά, όμως, έχω την αίσθηση ότι η τεχνική ηγεσία πήρε ρίσκο με την παραχώρηση των μισών στόπερ που ήταν στο ρόστερ από το ξεκίνημα της σεζόν. Δεν ξέρω αν θα έπαιζαν και πόσο από εδώ και πέρα οι Γούτας, Αυλωνίτης και Βούρος, αλλά είμαι περίεργος να δω πως θα βγει η σεζόν από εδώ και πέρα με Μποτία, Ντα Κόστα και Σιόβα για το κέντρο της άμυνας, την ώρα που πολύς κόσμος πιστεύει ότι η ομάδα χρειαζόταν ούτως ή άλλως ενίσχυση σε αυτό τον τομέα με έναν πρωτοκλασάτο κεντρικό αμυντικό.

Δεν αμφιβάλω ότι αυτοί αποτελούν τις βασικές επιλογές του προπονητή και από τη στιγμή που εκείνος πιστεύει ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις, καμία αντίρρηση. Το ερώτημα και συνάμα η απορία έγκειται στο ότι και ο Μποτία και ο Ντα Κόστα είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Ποιος θα παίξει αν υπάρξει θέμα απουσίας; Δεν θα υπάρχει κεντρικός αμυντικός στον πάγκο ή θα αναγκαστεί να γυρίσει πιο πίσω ο Μιλιβόγεβιτς; Μπορεί να υπάρχει κι αυτή η λύση στο μυαλό του κόουτς, αλλά ο Λούκα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη μεσαία γραμμή κι αυτό το επέλεξε ο ίδιος ο κόουτς. Εκτός κι αν εμπιστεύεται τόσο πολύ τον 18χρονο Ρέτσο, ο οποίος προέρχεται από την ομάδα Νέων και ήταν στον πάγκο στα δύο τελευταία παιχνίδια Κυπέλλου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρωτάθλημα είναι τελειωμένο εδώ και καιρό, για το Κύπελλο ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του τρία παιχνίδια για τον… τελικό, εκ των οποίων το πρώτο είναι τυπική διαδικασία, λόγω του 5-0 επί του Αστέρα και της δεδομένης πρόκρισης. Μπορεί τελικά το ρίσκο στην άμυνα να είναι ελεγχόμενο, αλλά αυτό θα φανεί στη διάρκεια της σεζόν. Δεν αποκλείω, πάντως, έστω και την τελευταία στιγμή να υπάρξει μια προσθήκη, ώστε να έχουν όλοι το κεφάλι του ήσυχο και να μη δημιουργηθούν πονοκέφαλοι από το πουθενά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σίλβα: "Στόχος μας είναι να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια"

Η εκτόξευση της χρηματιστηριακής αξίας του Φορτούνη

ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός 0-3

News 24/7

24MEDIA NETWORK