Πού χάθηκαν Μανιάτης και Σιόβας...

Οι δύο "ελληνικές κολώνες" των προηγούμενων χρόνων, έλαμψαν δια της απουσίας τους από την αποστολή για τον αγώνα με τη Γιουνγκ Μπόις. Ο πρώτος δεν δηλώθηκε καν στην ευρωπαϊκή λίστα. Ο δεύτερος δηλώθηκε, αλλά δύσκολα θα ξαναδεί ενδεκάδα. Τι τους έφερε μέχρι εδώ; Πώς ξημερώνει η επόμενη μέρα; Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αποκαλύπτει...

Πού χάθηκαν Μανιάτης και Σιόβας...

Πολλοί δεν κατάλαβαν τι έγινε ή κατάλαβαν, αλλά δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία. Το γεγονός είναι πως η ανακοίνωση των ονομάτων που ταξίδεψαν σήμερα (9/14) το πρωί για την Ελβετία έδωσε αφορμή για κουβέντα. Ο Πάουλο Μπέντο συμπεριέλαβε συνολικά 20 ποδοσφαιριστές, όλους όσοι θεώρησε ως απαραίτητους για την αναμέτρηση με τη Γιουνγκ Μπόις.

Μεταξύ των ονομάτων που έλαμψαν δια της απουσίας τους ήταν δύο Έλληνες διεθνείς που σημειωτέον, έχουν διατελέσει και αρχηγοί του Ολυμπιακού. Αναφέρομαι στους Γιάννη Μανιάτη και Δημήτρη Σιόβα.

Ο Μανιάτης δεν δηλώθηκε καν στη λίστα για τοEuropa League,παρότι ήταν βασικός στο πρώτο επίσημο φετινό ματς με τη Χάποελ στο Καραϊσκάκη. Είχε χρησιμοποιηθεί και ως αλλαγή στην -οδυνηρή- ρεβάνς του Ισραήλ. Από τότε τα ίχνη του χάθηκαν. Τον... θυμηθήκαμε στα πρόσφατα φιλικά της Εθνικής, της οποίας εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στέλεχος.

Όσο για τον Σιόβα, τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός Ρέντη. Ο μάνατζερ του, πρώην άσος της ομάδας και πρώην αθλητικός διευθυντής, Ίλια Ίβιτς, είχε μεταφέρει πρόταση από τη Μπέτις του -παλιόφιλου- Γκουστάβο Πογέτ, που όμως, δεν κάλυψε τις απαιτήσεις της ΠΑΕ (σ.σ. πιθανότατα ούτε το συμβόλαιο κάλυπτε τον αριστεροπόδαρο άσο) με αποτέλεσμα να μείνει στου Ρέντη, όχι, όμως, ως βασική επιλογή.

Τι έφταιξε, άραγε και δύο από τις πιο σημαντικές μονάδες των προηγούμενων χρόνων βρέθηκαν στο περιθώριο; Τι άλλαξε και δύο παίκτες-κολόνες με ειδικό βάρος και εμπειρία δεν ανήκουν πλέον στα πλάνα της τεχνικής ηγεσίας;

Τα πρωτοβρόχια με Σίλβα

Η αλήθεια δεν είναι μακριά απ' ό,τι μπορεί να σκεφτεί ο καθένας μας. Τα δεδομένα είναι, ίσως, λίγο διαφορετικά, αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Ο Μανιάτης, ο οποίος φόρεσε το περιβραχιόνιο τα τελευταία χρόνια, έχασε ένα μεγάλο διάστημα λόγω του σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο από τον προπέρσινο επαναληπτικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ.

Σε εκείνο το διάστημα, το διάστημα της απουσίας, πραγματοποίησε ακόμη μία -τιμητική- ανανέωση συμβολαίου με τον Ολυμπιακό, με τις ετήσιες αποδοχές του να φτάνουν πλέον στο ένα εκατομμύριο ετησίως.

Χρήματα... ονειρεμένα, θα μπορούσε να πει κάποιος, όταν μιλάμε για έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή, χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές αρετές, ο οποίος, ωστόσο είχε βρει τον τρόπο να κάνει απαραίτητη την παρουσία του στην ενδεκάδα.

Τα... πρωτοβρόχια για τον Μανιάτη ξεκίνησαν πέρυσι επί Μάρκο Σίλβα. Ο Πορτογάλος κόουτς έκρινε ότι ο διεθνής μέσος δεν είχε επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς, μετά από το επίπονο διάστημα της αποθεραπείας και τον είχε συστηματικά εκτός αγωνιστικών επιλογών. Ήταν μια απόφαση του κόουτς που δεν άρεσε στον 29χρονο άσο, ο οποίος χωρίς να το φωνάζει, δεν είχε κρύψει την δυσαρέσκειά του.

Πού χάθηκαν Μανιάτης και Σιόβας...
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Και επειδή ο Σίλβα είχε ως βασικό συστατικό της περσινής επιτυχίας το καλό κλίμα στα αποδυτήρια, εισηγήθηκε την παραχώρηση του δυσαρεστημένου, με τη μορφή δανεισμού. Ο Μανιάτης αφού αρχικά έκανε δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή συνδρομητικού καναλιού, υποστηρίζοντας ότι “για όλα φταίνε οι δημοσιογράφοι”, λίγες ημέρες αργότερα το πήρε απόφαση και μετακόμισε στο Βέλγιο και τη Σταντάρ Λιέγης, όπου μέσα σε διάστημα τριών μηνών μέτρησε δέκα συμμετοχές, ενώ συμμετείχε ενεργά και στην κατάκτηση του εγχώριου κυπέλλου.

Η -ΧΑΜΕΝΗ- ΕΥΚΑΙΡΊΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΚΤΟΡ

Η επιστροφή στου Ρέντη, συνδυάστηκε με την -σύντομη- παρουσία του Βίκτορ Σάντσεθ. Ο Μανιάτης ήταν από τα αγαπημένα παιδιά του Μίτσελ και ο Βίκτορ, ως βοηθός του εκείνο το διάστημα, είχε αναπτύξει καλές σχέσεις με τον ερυθρόλευκο μέσο. Τον εμπιστεύθηκε, λοιπόν, στα δύο πιο κρίσιμα παιχνίδια της περιόδου. Στο πρώτο, μάλιστα, ο 29χρονος μέσος έπαιξε χωρίς να είναι 100% έτοιμος, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Ούτε για τον Γιάννη, ούτε για την ομάδα...

Η συνέχεια δεν ήταν εκείνη που είχαν φανταστεί οι αρμόδιοι της ομάδας ή ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής. Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων, του ζητήθηκε εκ νέου θα φέρει πρόταση, για να αλλάξει φανέλα. Σε αυτή την απόφαση, έπαιξαν ρόλο και κάποια παράπονα που εκφράστηκαν για τη συμπεριφορά του στα αποδυτήρια.

Στ' αυτιά της διοίκησης έφτασαν κουβέντες και μουρμούρες για τη στάση του απέναντι ακόμη και σε συμπαίκτες. Ο ίδιος θεωρούσε και ενδεχομένως θεωρεί ότι ως “κάπτεν” μπορεί να πει και δύο κουβέντες παραπάνω. Δεν ίσχυε το ίδιο, όμως, και με ορισμένους από τους υπόλοιπους...

Πού χάθηκαν Μανιάτης και Σιόβας...
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το "βελούδινο" διαζύγιο δεν επετεύχθη. Ο Μανιάτης δεν βρήκε την πρόταση που ήθελε, οι κινήσεις που έγιναν στο μεταγραφικό πεδίο ουσιαστικά τον έθεσαν εκτός ρόστερ, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει... χαθεί και από του Ρέντη. Ουσιαστικά αποτελεί "ξένο σώμα", μέχρι να αλλάξει κάτι, αν αλλάξει.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αν είχε κάνει μια κίνηση προς τον πρόεδρο ανάλογη με εκείνη του Καμπιάσο (επέστρεψε με μειωμένες αποδοχές), ίσως να άλλαζε το αρνητικό κλίμα. Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στο οικονομικό, αλλά θα ήταν μια κίνηση καλής θέλησης για κάποιους ή... μεταμέλειας για άλλους. Υπάρχουν, βέβαια, και ορισμένοι που αφήνουν να εννοηθεί ότι ο γεννημένος στη Λιβαδειά άσος απαίτησε όλο το ποσό που αναγράφεται στο συμβόλαιό του για να δεχθεί να το τελειώσει. Αυτό όμως, μπορεί να είναι μόνο φήμη.

Η ρίζα του κακού στις Βρυξέλλες

Όσο για τον Σιόβα, καλό φίλο του Μανιάτη, η ρίζα του... κακού εντοπίζεται στο περσινό εκτός έδρας παιχνίδι με την Άντερλεχτ, στο Βέλγιο. Παραπονέθηκε για ενοχλήσεις παραμονή του αγώνα και τελικά αποκλείστηκε όχι μόνο από την 11άδα, αλλά και από τη 18άδα. Ο Μάρκο Σίλβα δεν είδε με καλό μάτι αυτό το περιστατικό. Πίστευε πως ο παίκτης θα μπορούσε να αγωνιστεί, έστω κι αν “έσφιγγε τα δόντια” όπως λέμε σε ανάλογες περιπτώσεις. Ο Σιόβας δεν το έκανε και δεν ήταν η πρώτη φορά, σύμφωνα με ανθρώπους της ομάδας.

Από τότε ο Σίλβα τον έβγαλε από το πλάνο της ενδεκάδας. Ο Σιόβας έπαιξε ως βασικός στις 10 Απριλίου στην εκτός έδρας αναμέτρηση πρωταθλήματος με τον Παναιτωλικό (2-5), για 20 λεπτά στο ματς-φιέστα με την Καλλονή (5-0) και ούτε λεπτό στα υπόλοιπα. Τον ξαναείδαμε φέτος για 40 λεπτά στον εντός έδρας αγώνα με τη Μπερ Σεβά, αλλά και πάλι ένας τραυματισμός τον έστειλε νωρίς στα αποδυτήρια.

Κάποιοι θεώρησαν και θεωρούν ότι σύμπτωση επαναλαμβανόμενη δεν είναι σύμπτωση. Αφήνουν να εννοηθεί ότι ο αριστεροπόδαρος στόπερ τίθεται, με το παραμικρό, εκτός ομάδας κι ως εκ τούτου, δεν είναι εύκολο για τον προπονητή να στηριχθεί πάνω του. Ο ίδιος, βέβαια, και η πλευρά του έχει αντίθετη άποψη.

Πού χάθηκαν Μανιάτης και Σιόβας...
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ακόμη κι αν δεχθούμε το θεώρημα που λέει ότι η αλήθεια βρίσκεται συνήθως στη μέση ή κάπου εκεί, η ουσία είναι πως ο Σιόβας έμεινε στην ομάδα ώστε να συμπληρωθεί ο μίνιμουμ αριθμός Ελλήνων στη λίστα τηςUEFAγια τοEuropa. Πλέον βέβαια, είναι ο 5ος στη σειρά στόπερ της ομάδας. Πίσω από Ντα Κόστα, Μποτία, Βιάνα, Ρέτσο και δεν είναι τυχαία η σειρά. Κάποιοι δεν ξεχνούν, επίσης, ότι στη διάρκεια της περσινής σεζόν, παρότι αρχηγός, αρνήθηκε, όσες φορές του ζητήθηκε, να φορέσει το περιβραχιόνιο...

Όπως στη ζωή, έτσι και στο ποδόσφαιρο, πολλά αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Μανιάτης και Σιόβας δεν είναι δύο παίκτες που απλώς πέρασαν από τον Ολυμπιακό. Αποτελούν “κεφάλαια” στην ιστορία της ομάδας, άρα δεν μπορεί να αποκλειστεί η όποια εξέλιξη. Είναι γεγονός, πάντως, ότι αμφότεροι βρίσκονται σε δυσμένεια, χωρίς να είναι άμοιροι ευθυνών. Το να γυρίσουν το χαρτί, ίσως είναι ακόμη στο χέρι τους. Μπορεί, όμως, και να μην είναι. Η πορεία θα δείξει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

"Ζεσταίνει" τα γάντια του ο Λεάλι!
Έβαλε 6 γκολ και δεν είναι ούτε στο 50%!

News 24/7

24MEDIA NETWORK