Πρώτη φορά αριστερά!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τα πλάνα του Μάρκο Σίλβα ενόψει της πρεμιέρας στο Champions League κόντρα στην Μπάγερν και εξηγεί γιατί ο... προσανατολισμός του Ολυμπιακού θα έχει αριστεροπόδαρη... κατεύθυνση.

Πρώτη φορά αριστερά!

Την ώρα που ο Πεπ Γκουαρδιόλα θα στερηθεί των υπηρεσιών ενός από τους κορυφαίους αριστεροπόδαρους του πλανήτη, όπως είναι ο Άριεν Ρόμπεν, ο Μάρκο Σίλβα ετοιμάζει… κυβέρνηση της αριστεράς για τη μεγάλη μάχη με τη Μπάγερν στις 16 του μήνα, σε μια βδομάδα από σήμερα…

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο Ολυμπιακός καλείται να ορθώσει ανάστημα κόντρα σε μία από τις ομάδες που σε θεωρητικό επίπεδο δεν… παίζονται. Από την άλλη πλευρά, όμως, ποιος μπορεί να ξεχάσει τις διαδοχικές υπερβάσεις που έχουν καταφέρει οι "ερυθρόλευκοι" στο γήπεδό τους κόντρα σε συλλόγους-μεγαθήρια; Πέρυσι ήταν η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Γιουβέντους. Πρόπερσι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπενφίκα, παλιότερα η Άρσεναλ, η Ντόρτμουντ, η Μονπελιέ (σ.σ. ως πρωταθλήτρια Γαλλίας) και δεν συμμαζεύεται…

Η εξίσωση του Σίλβα

Σε αυτή την προσπάθεια, η τεχνική ηγεσία των πρωταθλητών Ελλάδας έχει τα δικά της προβλήματα να αντιμετωπίσει. Μπορεί το γήπεδο να είναι καμίνι για μία ακόμη φορά, μπορεί τα εισιτήρια να εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού, ωστόσο, αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα αφορά την αγωνιστική συμπεριφορά των έντεκα που θα πατήσουν το χορτάρι. Κι εδώ ο 38χρονος Σίλβα έχει δύσκολη εξίσωση μπροστά του.

Δεν αναφέρομαι μόνο στην απουσία του Λούκα Μιλιβόγεβιτς, λόγω τιμωρίας, ο οποίος θα χάσει και το παιχνίδι του Λονδίνου με τους "κανονιέρηδες" του Βενγκέρ, αλλά και σε εκείνη του Γιάννη Μανιάτη που όσο κι αν θέλει να αγωνιστεί δεν μπορεί να νικήσει το χρόνο. Αν ο κόουτς του έλεγε "μπες και παίξε" ο αρχηγός θα το έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη, ωστόσο, οι γιατροί είχαν επιφυλάξεις ακόμη και για τη συμμετοχή του διεθνούς μέσου στη λίστα της UEFA, άσχετα αν τελικά η τεχνική ηγεσία πήρε το ρίσκο.

Έτσι όπως ήρθε τα πράγματα, αποδεικνύεται όχι μόνο ορθή αλλά και επιβεβλημένη η απόφαση για μία ακόμη ευκαιρία στον Παϊτίμ Κασάμι από τη στιγμή που δεν υπήρξε σοβαρή πρόταση για να μετακομίσει σε κάποιο άλλο πρωτάθλημα. Ο Ελβετός και ποιότητα έχει και τσαμπουκά και τη διαφορά μπορεί να κάνει στην καλή του μέρα όπως συνέβη πέρυσι στην αναμέτρηση με την παρέα του Μπουφόν και του Πίρλο. Αρκεί κάποιος να βρει τα κουμπιά του και να τον κουρδίσει ανάλογα. Αυτή τη δουλειά καλείται να κάνει ο νέος κόουτς με δεδομένο το ότι είχε τον Κασάμι εκτός 18άδας στα δύο πρώτα επίσημα παιχνίδια της σεζόν.

Αν ο Ανδρέα Μπουχαλάκης δεν είχε σταθεί άτυχος με τη θλάση ελαφράς μορφής που τον ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ πιθανό να έπαιζε ο Ολυμπιακός με τρεις… αριστερούς στον άξονα κόντρα στους Βαυαρούς, καθώς θεωρείται δεδομένη και η παρουσία του πολύπειρου Εστέμπαν Καμπιάσο. Ο "Μπούχα" τρέχει να προλάβει το χρόνο, αλλά δύσκολα ο Σίλβα θα του εμπιστευθεί μια θέση στο αρχικό σχήμα, σε ένα ματς που θα πέφτουν κορμιά.

Ο κλήρος στους Κασάμι-Καμπιάσο

Ο κλήρος, λοιπόν, θα πέσει στους Κασάμι, Καμπιάσο, προκειμένου να μοιραστούν τα τρεξίματα στον άξονα και να φρενάρουν παίκτες επιπέδου Τσάμπι Αλόνσο, Αρτούρο Βιδάλ και Τιάγκο. Δύσκολη δεν σας φαίνεται η αποστολή τους; Τέτοια είναι και ο Μάρκο Σίλβα είναι υποχρεωμένος να τους παρέχει τις ανάλογες βοήθειες. Γι’ αυτό περιμένει πολλά στο ανασταλτικό σκέλος και από τους δύο ακραίους επιθετικούς ( Ερνάνι, Πάρντο), αλλά και από τον παίκτη που θα επιλεγεί ανάμεσά τους ( Τσόρι ή Φορτούνης).

Παρά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες μάλλον δεν θα δούμε έναν ακόμη αριστεροπόδαρο, τον Δημήτρη Σιόβα, στον άξονα σε ρόλο κόφτη, καθώς αναμένεται να διατηρηθεί στο κέντρο της άμυνας με παρτενέρ τον Μάνουελ Ντα Κόστα.

Για την κορυφή της επίθεσης ο Άλφρεντ Φινμπόγκασον έχει ένα μικρό προβάδισμα, λόγω υψηλότερου δείκτη ετοιμότητας και προσαρμογής από τον Νιγηριανό Ιντέγε, ο οποίος θα πάρει το βάπτισμα του πυρός στο ματς πρωταθλήματος με τον Πλατανιά, ώστε να ανεβάσει στροφές ενόψει της ερχόμενης Τετάρτης.

Οι πέντε αριστεροπόδαροι

Το πιο μεγάλο ερωτηματικό από πλευράς Ολυμπιακού ενόψει της πρεμιέρας με τη Μπάγερν αφορά το πώς θα ανταποκριθούν οι παίκτες που θα επιλέξει ο Σίλβα στις απαιτήσεις του αγώνα, καθώς πολλοί από αυτούς θα έχουν παίξει μεταξύ τους, αλλά και με την ομάδα από ελάχιστα έως καθόλου.

Ο Μαζουακού έχει παίξει σε ένα από τα δύο ματς που έγιναν ως τώρα. Ο Καμπιάσο μέτρησε μια ώρα, ο Κασάμι δεν ήταν ούτε στον πάγκο, όπως και οι Ερνάνι, Ιντέγε που δεν είχαν καν αποκτηθεί. Ο Τσόρι έπαιξε λίγα λεπτά κόντρα στον Λεβαδειακό, ο "Φίνμπο" αγωνίστηκε μόνο στην πρεμιέρα και καθόλου στο δεύτερο ματς πρωταθλήματος, κάτι που ισχύει και για τον Μπουχαλάκη.

Με άλλα λόγια, όλο το βάρος πέφτει πλέον στον Σίλβα, ο οποίος καλείται να μη λαθέψει ούτε στις επιλογές, ούτε στις αλλαγές, αλλά ούτε και στο αγωνιστικό πλάνο, προκειμένου να αυξήσει τις ούτως ή άλλως περιορισμένες πιθανότητες του Ολυμπιακού κόντρα σε ένα μεγαθήριο ( στο 8.50 η νίκη των ερυθρόλευκων στο Stoiximan.gr). Το δεδομένο είναι ότι οι "ερυθρόλευκοι" θα παραταχθούν με πέντε αριστεροπόδαρους μίνιμουμ στο αρχικό σχήμα…

Και κάτι ακόμη. Ο Σίλβα ξέρει καλά πως οι συμπατριώτες του της Πόρτο, όχι απλά φρέναραν, αλλά επιβλήθηκαν της Μπάγερν με 3-1 στο περσινό παιχνίδι των δύο ομάδων στη φάση των 16 του Champions League. Και θα επιχειρήσει να το… επαναλάβει με πίεση ψηλά. Το κακό είναι ότι αυτό το παιχνίδι δεν το έχει ξεχάσει ούτε ο Γκουαρδιόλα και δύσκολα θα επιτρέψει στους αμυντικούς του να μπουν στο γήπεδο με την ίδια χαλαρότητα και να επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Ίδωμεν…

Διαβάστε ακόμη:

Σίλβα: "Δεν θα είναι εύκολη η κατάκτηση του πρωταθλήματος"

Sold out σε μία ημέρα τα εισιτήρια με την Μπάγερν!

Συνέντευξη Μασάδο στο Contra.gr: "To 0-3 η χειρότερη εμπειρία, με έδιωξε ο Μίτσελ"

News 24/7

24MEDIA NETWORK