Στο ντέρμπι νίκησε ο Καλογερόπουλος

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την ήττα του Ολυμπιακού και τη διαιτησία του Καλογερόπουλου.

Στο ντέρμπι νίκησε ο Καλογερόπουλος

Μόνο έτσι θα μπορούσε να σπάσει το αήττητο του Ολυμπιακού. Με έναν διαιτητή καμικάζι, ο οποίος τα είδε όλα… κίτρινα, έκοψε τα πόδια των "ερυθρολεύκων" κι έσπρωξε την ΑΕΚ σε μία νίκη που δεν θα έπαιρνε ποτέ, αν δεν είχαν διαταραχθεί τόσο ετσιθελικά οι ισορροπίες του αγώνα.

Σε ένα παιχνίδι μοιρασμένο, με τους "ερυθρόλευκους" να έχουν ελαφρά υπεροχή και πρωτοβουλία στο πρώτο ημίχρονο, ο ρέφερι της αναμέτρησης έκρινε με τις αποφάσεις του την αναμέτρηση, σφάζοντας στο γόνατο τους πρωταθλητές. Έδειξε μια τραβηγμένη από τα μαλλιά κόκκινη σε βάρος του Μποτία στο 48’, για φάουλ σε βάρος του Αραβίδη, σε μια φάση που απ’ όσα ριπλέι κι αν την δει κανείς δεν φαίνεται ξεκάθαρα να υπάρχει παράβαση.

Ο Καλογερόπουλος διαμόρφωσε αποτέλεσμα

Ακόμη και με δέκα παίκτες, ωστόσο, ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν κλείστηκε στο καβούκι του, αλλά εκμεταλλεύθηκε τους κενούς χώρους που άφησε η ΑΕΚ για να απειλήσει ακόμη περισσότερο και να αγγίξει το γκολ στις αντεπιθέσεις. Κάπου εκεί ο "εφευρέτης" Καλογερόπουλος έκρινε ότι έκανε χέρι ο Μιλιβόγεβιτς στην –από μισό μέτρο- προσπάθεια του Ντιντάκ. Έστησε τον Ολυμπιακό στα 11 βήματα κι απέβαλε τον Σέρβο χαφ με δεύτερη κίτρινη, την ώρα που φαίνεται να βρίσκει τη μπάλα στη μασχάλη!

Μέσα από δύο πάρα πολύ δύσκολες φάσεις που σηκώνουν συζήτηση και ενδεχομένως ποτέ να μην υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση, η ετυμηγορία του Καλογερόπουλος ήταν υπέρ της ΑΕΚ και σε βάρος του Ολυμπιακού με αποτέλεσμα να καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών.

Το να χάσει ο Ολυμπιακός και μάλιστα σε ένα ντέρμπι είναι μέρος του παιχνιδιού. Το να τον σφάζουν χωρίς αναισθητικό, ασφαλώς δεν είναι! Ακόμη και ο Πογέτ να σφύριζε θα είχε κρατήσει καλύτερα τις ισορροπίες του παιχνιδιού. Σε δύο τουλάχιστον αμφισβητούμενες φάσεις η διαιτησία όχι απλά δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις, αλλά απροκάλυπτα διαμόρφωσε το τελικό 1-0. Πάλι καλά δηλαδή που δεν απέκρουσε ξανά ο Ρομπέρτο, ο οποίος έβγαλε το πέναλτι του Μπουανανότε, και στο… ριμπάουντ που πήρε ο Βάργκας γιατί σε μια τέτοια περίπτωση ποιος ξέρει τι άλλο θα είχε σκαρφιστεί ο ρέφερι προκειμένου να νικήσουν –με κάθε τρόπο και κάθε κόστος- οι γηπεδούχοι.

Μικρό το κακό για τον Ολυμπιακό

Επί της ουσίας για τον Ολυμπιακό ήταν μικρό το κακό. Έχασε ένα παιχνίδι, επειδή τον ανάγκασαν να το χάσει, μετά από 20 νίκες και μία ισοπαλία. Το πρωτάθλημα έχει κριθεί εδώ και καιρό, άλλωστε. Ο τρόπος, όμως, που οδηγήθηκε στην ήττα αφήνει πικρή γεύση, επειδή όχι μόνο δεν το άξιζε. Αντίθετα αν όσο παίχθηκε ποδόσφαιρο άξιζε μια ομάδα να ξεκολλήσει από την ισοπαλία, αυτή ήταν ο Ολυμπιακός κι όχι η ΑΕΚ.

Στο αγωνιστικό σκέλος, ήταν προφανές ότι και οι δύο προπονητές το πρώτο που ζήτησαν από τους παίκτες τους ήταν το "μηδέν παθητικό". Τόσο ο Γκουστάβο Πογέτ όσο και ο Μάρκο Σίλβα θέλησαν πρώτα απ’ όλα να τακτοποιήσουν τις ομάδες του στο ανασταλτικό σκέλος και στη συνέχεια να επιτεθούν.

Ο κόουτς της ΑΕΚ προκειμένου να είναι συμπαγής στον άξονα, αλλά να μη χάσει και τις δημιουργικές αρετές του Μάνταλου τον χώρεσε στην ενδεκάδα ως αριστερό χαφ, ωστόσο, σε εκείνα τα τετραγωνικά του γηπέδου ο διεθνής μέσος δεν μπόρεσε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Από την άλλη πλευρά, και ο ιθύνων νους του Ολυμπιακού, Κώστας Φορτούνης, στενά μαρκαρισμένος από τον Ζουκουλίνι και με βοήθειες από Γιόχανσον ή Σιμόες έπεσε πάνω σε τοίχο. Πήρε τη μπάλα στα πόδια, επιχείρησε να επιτεθεί κάθετα, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις προσπάθειές του μέσα στο δάσος από πόδια που συναντούσε στη διαδρομή.

Απειλούσε με τον... Σιόβα!

Είναι γεγονός ότι οι "ερυθρόλευκοι" παρά το ασφυκτικό μαρκάρισμα και τους περιορισμένους χώρους δράσης κυκλοφόρησαν καλύτερα τη μπάλα και έγιναν περισσότερο απειλητικοί. Το γεγονός, όμως, ότι κύριος εκφραστής των επιθέσεων στο πρώτο μέρος ήταν ο Δημήτρης Σιόβας με τρεις τελικές προσπάθειες, καταδεικνύει και το βαθμό δυσκολίας, από τη στιγμή που και ο Ιντέγε δεν είχε σωστές επιλογές όσες φορές πήρε τη μπάλα στα πόδια.

Εκείνος που φάνηκε περισσότερο, έπαιξε με μεγαλύτερη ορμή και δημιούργησε τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στην άμυνα των γηπεδούχων ήταν ο Τζίμι Ντουρμάζ, ο οποίος όταν πήρε προσπάθειες πάνω στη γραμμή ταλαιπώρησε τον Γκάλο, ενώ λίγο έλειψε να σκοράρει και με το κεφάλι στη σέντρα του Ομάρ στο 43ο λεπτό.

Ακόμη και με 10 θα μπορούσε να σκοράρει

Οι παίκτες της ΑΕΚ εφάρμοσαν με συνέπεια τις εντολές του προπονητή στο ανασταλτικό σκέλος και έψαξαν τη… μισή αντεπίθεση για να χτυπήσουν στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού. Ο Μπαρμπόσα δεν φάνηκε πολύ στο επιθετικό σκέλος, αλλά βοήθησε πολύ στο ντουμπλάρισμα πάνω στον Ντουρμάζ, ενώ ο Αραβίδης έβγαινε μία δεξιά και μία αριστερά προκειμένου να τραβήξει πάνω του τον έναν από τους δύο αντίπαλους στόπερ, ώστε να δημιουργήσει τρύπα στην αμυντική συνοχή των φιλοξενουμένων.

Στο δεύτερο ημίχρονο η αριθμητική ισορροπία αλλοιώθηκε μόλις στο 48’, αλλά και με παίκτη λιγότερο ο Ολυμπιακός είχε συνοχή στις γραμμές και ορθολογική ανάπτυξη στην κόντρα. Ακόμη και με παίκτη λιγότερο δηλαδή θα μπορούσε να σκοράρει, αλλά στο 75’ ήρθε ο Καλογερόπουλος να στήσει στον τοίχο την ομάδα του Μάρκο Σίλβα και να της ρίξει τη χαριστική βολή.

Φαντάζομαι ότι όλοι όσοι κόπτονται για τη διαιτησία και την ισονομία στο ελληνικό πρωτάθλημα, δεν θα πρέπει να έμειναν και πολύ ευχαριστημένοι απ’ όσα είδαν στο τερέν του ΟΑΚΑ. Ή μήπως όχι, και τώρα που ο Ολυμπιακός υποχρεώθηκε ξεδιάντροπα να χάσει, όλα είναι καλώς καμωμένα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

VIDEO: Απίστευτο ξέσπασμα Κασάμι για τον διαιτητή

ΠΑΕ Ολυμπιακός: "Ιδού η πραγματική εγκληματική οργάνωση"

News 24/7

24MEDIA NETWORK