Τι "καίει" τον Μάρκο Σίλβα

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει τα τρικ του Μάρκο Σίλβα για την προετοιμασία του Ολυμπιακού ενόψει Άντερλεχτ.

Τι "καίει" τον Μάρκο Σίλβα
Σίλβα-Ολυμπιακός ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ημέρα Κυπέλλου η σημερινή για τον Ολυμπιακό. Με έναν αντίπαλο που παραδοσιακά δυσκολεύει τους πρωταθλητές Ελλάδας. Ο Αστέρας Τρίπολης έχει συνήθως τον τρόπο να βγάζει το λάδι των "ερυθρολεύκων" σε όλες τις διοργανώσεις, είτε στο Φάληρο είτε στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας. Το αποψινό, άλλωστε, είναι το πρώτο από ένα "μπουκέτο" πολύ δύσκολων και συνεχόμενων αγώνων για την ομάδα του Μάρκο Σίλβα.

Μετά από το αποψινό παιχνίδι, ακολουθεί η εκτός έδρας αναμέτρηση με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα. Την άλλη Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η ρεβάνς του κυπέλλου. Αμέσως μετά ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ. Ακολουθεί η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και η Άντερλεχτ στο Βέλγιο. Όλα αυτά μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων και έπεται συνέχεια...

Σφίγγει τα "λουριά"

Ο Μάρκο Σίλβα, ο οποίος χώρεσε στο πρόγραμμά του κι ένα ταξίδι-εξπρές με προορισμό τις Βρυξέλλες για να παρακολουθήσει την αντίπαλο της ομάδας του στο Europa League, ένα πράγμα έχει στο μυαλό του: το πώς θα κρατήσει την ομάδα του σε εγρήγορση για να φτάσει στο τέλος της διαδρομής με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Ξέρει καλά ο Πορτογάλος τεχνικός, ότι αν δεν περάσει από τώρα τα απαραίτητα μηνύματα στους παίκτες του, με το πρωτάθλημα "τελειωμένο" εδώ και καιρό, θα τους "ψάχνει" και δεν θα τους βρίσκει όταν έρθουν τα πολύ δύσκολα. Αν επιτρέψει τη χαλάρωση, οι συνέπειες θα επηρεάσουν την πορεία της ομάδας. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Γι’ αυτό και όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, βλέπουν ότι έχει σφίξει τα λουριά απέναντι σε όλους και δεν αφήνει κανέναν να ησυχάσει. Είτε λέγεται Φορτούνης είτε Πάρντο, Ιντέγε, Μαζουακού, Σιόβας, Κασάμι και δεν συμμαζεύεται...

Όλοι τους θυμήθηκαν την αίσθηση του πάγκου, την -έστω και προσωρινή- απώλεια της θέσης στην αρχική ενδεκάδα. Αν δεν είναι όλοι στην πρίζα, είναι από δύσκολο έως απίθανο να μπορέσει η ομάδα να αντεπεξέλθει όχι σε δύο, αλλά σε τρία μέτωπα. Αυτό έχει στο μυαλό του και ανακατεύει συνεχώς την τράπουλα, προσπαθεί να βγάλει νέους άσους από το μανίκι (Ζντιέλαρ, Πουλίδο), πριν καθίσει στο τραπέζι για τις κρίσιμες παρτίδες που έρχονται.

Δεν είναι εύκολη η δουλειά του. Το ήξερε κι όταν εισηγήθηκε στη διοίκηση την αποχώρηση μιας σειράς παικτών, προκειμένου το ρόστερ να γίνει καλύτερα διαχειρίσιμο και περισσότερο αποδοτικό. Μπορεί να έγινε κακός ή να κρίθηκε ως άδικος από ορισμένους, όμως, εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να αποδώσει καλύτερα η ομάδα κι όχι να κάνει τα χατίρια του κάθε παίκτη.

Μέχρι και τον Σεμπά άφησε εκτός 18άδας στα τελευταία δύο παιχνίδια (σ.σ. δεν θα αγωνιστεί απόψε ο Βραζιλιάνος, όπως δεν αγωνίστηκε και με την Ξάνθη). Είπαμε, οι κανόνες ισχύουν για όλους απαρέγκλιτα. Και κάτι ακόμη με μεγάλη σημασία.

Δεν τρόμαξε με Άντερλεχτ

Ο Μάρκο Σίλβα δεν τρόμαξε με όσα είδε στο πρόσφατο παιχνίδι της Άντερλεχτ με τη Σαρλερουά. Νεανική ομάδα έχουν οι Βέλγοι, γρήγορη στο transition, με το μυαλό στην επίθεση. "Όσα βάλουμε, όσα φάμε", σε ελεύθερη μετάφραση. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Για όσους έχουν ασθενή μνήμη, κάπως έτσι κύλησε το τελευταίο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Άντερλεχτ εκτός έδρας, επί Μίτσελ, με τελικό αποτέλεσμα 0-3 (σ.σ. χατ τρικ Μήτρογλου).

Και τότε, κάπως έτσι προσέγγισαν το παιχνίδι οι Βέλγοι. Φουλ επίθεση από το ξεκίνημα, πίεση ψηλά, αλλά αν η μπάλα περάσει από τον αντίπαλο και φτάσει στην περιοχή τους, παίζουν σύστημα... σταυρό. Σε ελεύθερη μετάφραση, κάνουν το σταυρό τους για να μη δεχθούν γκολ. Με άλλα λόγια, ο Πορτογάλος κόουτς κατάλαβε ότι κόντρα σε αυτήν την ομάδα ο σοβαρός, πειθαρχημένος και τακτικά οργανωμένος Ολυμπιακός έχει μεγάλο προβάδισμα να προκριθεί και να ανοίξει το δρόμο από το πρώτο ματς. Αρκεί να τους έχει όλους στην πρίζα.

Στην πρίζα

Μέχρι τότε, όμως, ακολουθούν σημαντικά παιχνίδια εντός των συνόρων στα οποία ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι ο εαυτός του και να μην κάνει εκπτώσεις, αρχής γενομένης από την αποψινή αναμέτρηση. Από τώρα πρέπει οι "ερυθρόλευκοι" να ανεβάσουν στροφές και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Μόνο έτσι θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας. Παράλληλα, θα γίνουν και οι σχετικές δοκιμές ενόψει του αγώνα στο "Κονστάντ Βάντεν Στοκ".

Ο Αλμπέρτο Μποτία για παράδειγμα, που θα είναι βασικός στα ευρωπαϊκά ματς, επιστρέφει από σήμερα στην ενδεκάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι με τον Ισπανό στόπερ στη σύνθεσή του, ο Ολυμπιακός πέτυχε και τις τρεις νίκες του στον όμιλο του Champions League, ενώ σε όσα ματς δεν έπαιξε, είχαμε ισάριθμες απώλειες. Όλα παίζουν τον ρόλο του και ο Μάρκο Σίλβα προσπαθεί να μην αφήνει πολλά στην τύχη. Τουλάχιστον όχι εκείνα που περνούν από τα χέρια του...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χωρίς Καμπιάσο και Ντα Κόστα με Αστέρα

Πλήρωσε και έκανε δικό της τον Ντοσεβί η Σταντάρ Λιέγης

News 24/7

24MEDIA NETWORK