Τι θέλει ν’ αλλάξει ο Σίλβα για του χρόνου

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει τα δεδομένα της παραμονής ή όχι του Μάρκο Σίλβα στον Ολυμπιακό και ξεκαθαρίζει τις προθέσεις για το μεταγραφικό τοπίο.

Τι θέλει ν’ αλλάξει ο Σίλβα για του χρόνου
Ολυμπιακός-Σίλβα-παίκτες-ομάδα-Κολοβός-Φουστέρ-Καμπιάσο-Μπουχαλάκης

Ανεξάρτητα από τα δεκάδες σενάρια, μεταγραφικά και άλλα, που έχουν κυκλοφορήσει για τον Ολυμπιακό της επόμενης σεζόν, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί, αν δεν υπάρξει οριστική εξέλιξη στο θέμα του προπονητή.

Το αν θα συνεχίσει ή όχι ο Μάρκο Σίλβα αποτελεί τη συνθήκη που θα επηρεάσει τα πάντα στα αποδυτήρια κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι εμπλεκόμενοι, έστω κι αν βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη κάποια ζητήματα μέχρι την τελική έγκριση ή απόρριψη.

Το πρώτο που πρέπει να επισημάνει κανείς είναι ότι τα σύννεφα γύρω από τ’ όνομα του Πορτογάλου κόουτς σχετικά με την παραμονή του έχουν αρχίσει να απομακρύνονται. Μπορεί στην πορεία της χρονιάς να δημιουργήθηκαν ορισμένες ελαφρές αναταράξεις που να αποτέλεσαν αφορμή για δεύτερες σκέψεις, ωστόσο, η ουσία δεν αλλάζει.

Προς παραμονή ο Σίλβα

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι πιθανότητες ενεργοποίησης του δεύτερου χρόνου της συνεργασίας είναι πολύ περισσότερες από εκείνες του πιθανού "βελούδινου διαζυγίου". Όπως γράψαμε εδώ και μέρες, άλλωστε, παρά το δεδομένο ενδιαφέρον των "δράκων" της Πόρτο, οι οποίοι μπορεί και να επιστρέψουν το καλοκαίρι (σ.σ. το συμβόλαιο του Πεσέιρο είναι για 6 μήνες, συν έναν χρόνο, άρα μπορεί και να μην επεκταθεί στο φινάλε της περιόδου), προτεραιότητα του Σίλβα είναι να μην αφήσει στη μέση αυτό που ξεκίνησε στον Πειραιά.

Αν όλα πάνε καλά στο ραντεβού που θα γίνει σύντομα με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο 38χρονος κόουτς θα συνεχίσει κανονικά και πιο ισχυρός από ποτέ, κάτι που κέρδισε τόσο με τη συνολική παρουσία του στη διάρκεια της χρονιάς όσο και με τις δύο (πολύ σημαντικές) νίκες επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα κι επί του Παναθηναϊκού στο Φάληρο. Κακά τα ψέματα, αν σε αυτά τα παιχνίδια το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό, μετά και από τον αποκλεισμό από την Άντερλεχτ, οι συνθήκες δεν θα ήταν το ίδιο γόνιμες...

Ο Σίλβα θέλει να μείνει εδώ κι ας υπήρξαν στιγμές όπως μετά από τη διακοπή του αγώνα της Τούμπας ή την αναβολή του αγώνα με τον Ηρακλή, που άργησε να αντιληφθεί τι συμβαίνει στην Ελλάδα και να ξεπεράσει τη σχετική απογοήτευση.

Θα δεχθεί κι επιλογές άλλων εάν...

Σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι, αυτό που ο Πορτογάλος κόουτς θέλει και θα συζητήσει με τον πρόεδρο είναι να έχει άποψη για όλα τα θέματα του σχεδιασμού. Πέρυσι λόγω και της καθυστερημένης άφιξής του στον Πειραιά, κάποια ζητήματα είχαν δρομολογηθεί χωρίς να δώσει έγκριση, κάτι που φέτος δεν θέλει να συμβεί ώστε να δουλέψει με «εργαλεία» αποκλειστικά δικής του επιλογής.

Δεν είναι από τους προπονητές που θα εγκρίνει μόνο δικές του επιλογές. Δεν έχει πρόβλημα να εξετάσει προσεκτικά και τις προτάσεις του τμήματος σκάουτινγκ και να πάρει τις σχετικές αποφάσεις, αλλά δεν θέλει να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων. Ο Φινμπόγκασον, για παράδειγμα, δεν ήταν δική του επιλογή, με τα γνωστά επακόλουθα. Ούτε ο Καμπιάσο ήταν, αλλά την αποδέχθηκε, βάζοντας δικούς του όρους. Κάτι ανάλογο ισχύει και σε περιπτώσεις Ελλήνων παικτών που είχαν "κλείσει" πριν από εκείνον, όπως ο Γιαννιώτας για παράδειγμα.

Ο κόουτς των "ερυθρολεύκων" μπορεί να είναι επίμονος σε κάποια θέματα, αλλά δεν είναι απόλυτος. Ναι μεν, υπήρχαν παίκτες στη διάρκεια της σεζόν που δεν του γέμιζαν το μάτι, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Φουστέρ, τους οποίους, όμως, στην πορεία εμπιστεύθηκε κι εκείνοι τον δικαίωσαν, με αποτέλεσμα να διεκδικούν ακόμη και νέο συμβόλαιο…

Οι Έλληνες που υπολογίζει

Ένα βασικό "κεφάλαιο" για την επόμενη περίοδο αφορά την παρουσία περισσότερων Ελλήνων και στην ενδεκάδα, αλλά και στη 18άδα του Ολυμπιακού. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η πλάστιγγα έγειρε τόσο πολύ υπέρ των ξένων. Αν εξαιρέσει κανείς τον Σιόβα και τον Φορτούνη, που είχαν σταθερή παρουσία, οι υπόλοιποι ήταν ξένοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Μάρκο Σίλβα δεν έχει κάποιο πρόβλημα με τους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Αντίθετα, θεωρεί ότι έχουν μεγάλες δυνατότητες. Θα ήθελε, για παράδειγμα, να καθιερώσει στην ενδεκάδα τον Μπουχαλάκη, αν ο νεαρός μέσος δεν έμενε τόσο πίσω λόγω του τραυματισμού που τον άφησε εκτός για περίπου πέντε μήνες. Αυτό αποτελεί κι ένα από τα στοιχήματα του κόουτς για την επόμενη σεζόν.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Δημήτρης Κολοβός. που έμεινε παρά τις εκκαθαρίσεις του Γενάρη, ο νεαρός Τσιμίκας, που μπαίνει όλο και περισσότερο στο αριστερό άκρο της άμυνας, ο Καπίνο που θα πάρει τα γάντια του Ρομπέρτο όταν ο Ισπανός αποχωρήσει (σ.σ. ίσως και στη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά ας μην το δέσουμε και κόμπο, αφού και πέρυσι τα ίδια ίσχυαν...). Από 'κει και πέρα, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες η επιστροφή του Γούτα από την Ξάνθη, πιθανότατα πακέτο και με τον Μανώλη Μπέρτο, ο οποίος στα 26 του μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη λύση, έστω και εναλλακτική στα άκρα της άμυνας, αλλά -υπό προϋποθέσεις- και ως στόπερ.

Η μεταγραφική πολιτική

Παράλληλα, ο Μάρκο Σίλβα δεν έχει διάθεση να ζητήσει ξένους που η τιμή τους να είναι απλησίαστη για τα δεδομένα του Ολυμπιακού. Έχοντας ως παράδειγμα τις περσινές εισηγήσεις του, ασχολείται με παίκτες ηλικίας 22 έως 27 ετών, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν εκτοξεύσουν τις μετοχές και την καριέρα τους. Ανεξάρτητα από το τι πρόσφεραν και τι όχι όλοι όσοι αποκτήθηκαν με δική του εισήγηση, για κανέναν δεν δόθηκαν "τσάμπα" λεφτά. Ακόμη και ο Σεμπά, όσο έπαιξε, ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις, έστω και χωρίς ιδιαίτερη λάμψη, ή Μανουέλ ντα Κόστα, έστω κι αν δεν είχε πάντα σταθερή πορεία…

Κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως του Ιντέγε και του Πάρντο, τον δικαίωσαν πανηγυρικά και σκοπεύει να κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο. Να εντοπίσει παίκτες αξίας από δύο μέχρι πέντε εκατομμύρια, να τους φέρει, να τους αξιοποιήσει κι αν κάποιος ή κάποιοι πουληθούν, πάμε παρακάτω για τους επόμενους. Έτσι έμαθε και στην πατρίδα του, το ίδιο θα εφαρμόσει κι εδώ, καθώς οι εποχές που οι ομάδες μόνο αγόραζαν, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Το ακόμη πιο σημαντικό είναι πως σε μια χρονιά που πιθανότατα θα βρει τον Ολυμπιακό να δίνει προκριματικά το καλοκαίρι για την είσοδό του στους ομίλους τουChampionsLeague,o προπονητής δεν θα ξεκινήσει από την αρχή. Θα γνωρίζει την ομάδα, θα έχει θέσει τις βάσεις και το πλάνο του από την προηγούμενη και απλώς θα πρέπει να εντάξει σε αυτήν τα νέα πρόσωπα και να βάλει τις απαραίτητες πινελιές για κάτι ακόμη πιο φρέσκο κι ακόμη καλύτερο. Το πώς θα υλοποιηθούν αυτές οι σκέψεις κι αυτά τα δεδομένα, πάντως, έχουμε πολλούς μήνες μπροστά μας για να το δούμε και να το αξιολογήσουμε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κλήση αθλητικού δικαστή σε Ολυμπιακό για το ντέρμπι

News 24/7

24MEDIA NETWORK