Το κυνήγι του γκολ και το πιθανό ρίσκο

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τις σκέψεις του Μάρκο Σίλβα ενόψει της αναμέτρησης με την Άντερλεχτ, τους παίκτες-βαρόμετρα και τον Ολυμπιακό που ψάχνει μια εμφάνιση αντίστοιχη με αυτή που έκανε στο Λονδίνο κόντρα στην Άρσεναλ.

Το κυνήγι του γκολ και το πιθανό ρίσκο

Είναι γεγονός ότι το απρόοπτο στη χθεσινή προπόνηση με τον Δημήτρη Σιόβα "συννέφιασε" τον Μάρκο Σίλβα. Μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στον Μανουέλ Ντα Κόστα –δική του επιλογή είναι άλλωστε- αλλά το γεγονός ότι δεν έχει παίξει πολύ πλάι στον Αλμπέρτο Μποτία, τον προβληματίζει.

Θα προτιμούσε δηλαδή από το να σκαρώσει δίδυμο από την Ιβηρική στο κέντρο της άμυνας να έχει στη διάθεσή του τον Έλληνα διεθνή, ο οποίος σε γενικές γραμμές έκανε καλά παιχνίδια με τον Ισπανό δίπλα του. Γι’ αυτό θα τον περιμένει έως την τελευταία στιγμή προκειμένου να διαπιστώσει αν θα είναι διαθέσιμος.

H έγνοια του Σίλβα

Η μεγαλύτερη έγνοια, ωστόσο, του Πορτογάλου κόουτς είναι άλλη. Ξέρει πολύ καλά ότι η Άντερλεχτ είναι πολύ ισχυρή όταν αγωνίζεται στην έδρα της σε αγώνες τουEuropaLeague, σε αντίθεση με τα παιχνίδια του εγχώριου πρωταθλήματος όπου η ομάδα του Μπέσνικ Χάσι ζορίζεται να διασπάσει καλά οργανωμένες άμυνες.

Στη φάση των ομίλων η αποψινή αντίπαλος του Ολυμπιακού έχει να επιδείξει δύο νίκες (με Τότεναμ και Καραμπάχ) και μία ισοπαλία (Μονακό). Με λίγα λόγια είναι αήττητη κι αυτό κάτι δείχνει. Εδώ όπως δεν πρόκειται για φάση ομίλων. Και στα τρία παιχνίδια που ήδη αναφέραμε η Άντερλεχτ δεν έχει καταφέρει να κρατήσει ανέπαφη την εστία της. Οι νίκες της ήταν με το ίδιο σκορ (2-1και η ισοπαλία με γκολ (1-1).

Εν ολίγοις, παρότι δεν χάνει, δεν μπορεί και να νικήσει με καθαρό σκορ. Αυτό το "χρυσό" γκολ, λοιπόν, θα κυνηγήσει απόψε ο πρωταθλητής Ελλάδας. Ένα γκολ το οποίο ακόμη κι αν δεν έρθει… σκέτο θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο της πρόκρισης. Ο Μάρκο Σίλβα, βέβαια, θα ήθελε να νικήσει με καθαρό σκορ ώστε να μετατρέψει τη ρεβάνς σε τυπική διαδικασία, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι εύκολο. Παίζουν και οι άλλοι…

Οι δύο σκέψεις

Από το μυαλό του 38χρονου κόουτς περνούν δύο σκέψεις. Το πρώτο είναι να περιμένει τους Βέλγους και να επιχειρήσει να τους πλήξει στην αντεπίθεση. Δοκιμασμένη και επιτυχημένη η συνταγή. Όλοι οι Πορτογάλοι τεχνικοί, εξάλλου, που σέβονται την καταγωγή τους και τον "πρωτομάστορα" Ζοσέ Μουρίνιο έχουν αυτή τη φιλοσοφία. Να μη δεχθούν γκολ κι αν βάλουν έβαλαν. Αν, μάλιστα, βρουν μπόσικο τον αντίπαλο και τον βγάλουν από το καβούκι του μπορεί και να τον "σκοτώσουν".

Υπάρχει, ωστόσο, κι ένα δεύτερο σενάριο, το οποίο προϋποθέτει ρίσκο. Να επιχειρήσει ο Ολυμπιακός να αιφνιδιάσει τους Βέλγους μπαίνοντας με πατημένο το γκάζι στο γήπεδο την ώρα που εκείνοι θα περιμένουν ένα προσεκτικό και "μαζεμένο" ξεκίνημα από τους αντιπάλους τους. Δεν αποκλείεται να το δούμε κι αυτό, καθώς ο Σίλβα αρέσκεται σε εκπλήξεις στην σκακιέρα της τακτικής.

Οι ρυθμιστές

Το σχέδιο του κόουτς, βέβαια, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση που θα παρουσιαστούν τα μεγάλα του ατού. Αν δεν ότι μπαίνουν καλά στο γήπεδο Φορτούνης, Ντουρμάζ, Ιντέγε και Σεμπά τότε το πιθανότερο είναι πως θα λασκάρει τα λουριά και θα κυνηγήσει το σκορ από το πρώτο ημίχρονο. Αν πάλι τον ανησυχήσει η εξέλιξη του αγώνα θα κρατήσει την ομάδα του πίσω από τη μπάλα για να ψάξει με καλές προϋποθέσεις την κόντρα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τεχνικό τιμ του Ολυμπιακού γνωρίζουν πως η ομάδα την έχει πατήσει τα τελευταία χρόνια κόντρα σε αντιπάλους του χεριού του. Επί Βαλβέρδε οι "ερυθρόλευκοι" απέκλεισαν τη Ρούμπιν Καζάν, αλλά αποκλείστηκαν από τη Μέταλιστ παρότι έφυγαν με νίκη (0-1) από το πρώτο ματς. Επί Μίτσελ ο αποκλεισμός ήταν ακόμη πιο οδυνηρός από την άσημη Λεβάντε, με δύο ήττες, την ώρα που ο Ισπανός δεν είχε γνωρίσει την ομάδα κι άλλαζε παίκτες κι ενδεκάδες σαν τα πουκάμισα.

Εμφάνιση αντίστοιχη με Άρσεναλ

Ο Πορτογάλος, λοιπόν, δείχνει σύμφωνα με όσα κάνει και όσα λέει στις προπονήσεις των τελευταίων ημερών ότι έχει λάβει τα μέτρα του. Κρατάει σε εγρήγορση τους παίκτες του. Προσπέρασε γρήγορα τα όποια διαιτητικά λάθη στα ντέρμπι του προηγούμενου Σαββάτου και φρόντισε να επισημάνει λεπτομέρειες που θέλει να βελτιωθούν, ώστε η ομάδα του να ανταποκριθεί όπως πρέπει και με την ανάλογη σοβαρότητα σε ένα παιχνίδι που μπορεί να αποτελέσει το ξεκίνημα μιας αξιοπρόσεκτης πορείας στη διοργάνωση…

Για να πάνε όλα καλά, πάντως, ίσως να μη φτάνει στον Ολυμπιακό μια εμφάνιση ανάλογη με εκείνη κόντρα στη Ντιναμό στο Ζάγκρεμπ, αλλά μια εμφάνιση ανάλογη με εκείνη κόντρα στην Άρσεναλ στο Λονδίνο. Εκεί όπου οι "ερυθρόλευκοι" μασούσαν σίδερα και δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να κυνηγούν τη νίκη κόντρα σε έναν αντίπαλο κλάσεις ανώτερο από τον αποψινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ενοχλήσεις ο Σιόβας, αμφίβολος για Άντερλεχτ

Ο Ζντιέλαρ, ο Κασάμι και η δοκιμή με Πουλίδο…

News 24/7

24MEDIA NETWORK