Ποιο στοιχείο του Μίτσελ "ψάχνουν" στον επόμενο…

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τα στοιχεία που ψάχνει η διοίκηση του Ολυμπιακού στο νέο τεχνικό της ομάδας, αλλά και το σημαντικότερο στόχο των Πρωταθλητών Ελλάδας που δεν είναι άλλως από την αξιοποίηση των "δικών" του παιδιών.

Ποιο στοιχείο του Μίτσελ "ψάχνουν" στον επόμενο…

Τρία σκέλη περιελάμβανε η χθεσινή ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός σχετικά με το θέμα του προπονητή. Πρώτον ότι θέμα επιστροφής του Μίτσελ, τέσσερις μήνες μετά την αποχώρησή του από τον Πειραιά, δεν υφίσταται. Ούτε καν τέθηκε τέτοιο θέμα, άλλωστε. Ο Ισπανός τεχνικός αποχώρησε για πολύ συγκεκριμένους λόγους και δεν πρόκειται να επιστρέψει. Όχι τώρα τουλάχιστον. Μετά από χρόνια… βλέπουμε.

Το δεύτερο που ξεκαθαρίστηκε αφορά τον Βίτορ Περέιρα, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συζητήσει και να συμφωνήσει με τη Φενέρ, κάτι που εκτός απροόπτου θα συμβεί στη διάρκεια της ημέρας. Το γεγονός αποδεικνύει ότι ο Πορτογάλος αποχωρεί κοινή συναινέσει από το μεγάλο λιμάνι και όχι… διωγμένος από τον Ολυμπιακό. Κατάλαβε κάποια στιγμή ότι δεν είναι αρεστός, το συζήτησε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και αποφάσισαν να χωρίσουν πολιτισμένα. Αυτό θα συμβεί άμεσα, αφού προηγουμένως ανακοινωθεί η συμφωνία του με τους Τούρκους, κατά πάσα βεβαιότητα πλέον, και η ζωή συνεχίζεται…

Το τρίτο και σημαντικότερο αφορά, ωστόσο, τον διάδοχό του, με τους αρμοδίους του συλλόγου να παραδέχονται ότι η αναζήτηση θα συνεχιστεί για μερικές ημέρες ακόμη και θα ολοκληρωθεί, όπως όλα δείχνουν προς το τέλος της εβδομάδας. Μπορεί ο πρόεδρος της ΠΑΕ και οι συνεργάτες του να έχουν στρέψει –για μία ακόμη φορά- το ενδιαφέρον τους προς την αγορά της "Πριμέρα", ωστόσο, δεν βιάζονται έστω κι αν ο χρόνος πιέζει. Κι αυτό συμβαίνει επειδή θέλουν ο νέος κόουτς να συνδυάζει ορισμένα προαπαιτούμενα…

Το πιο βασικό από τα κριτήρια της επιλογής, μάλιστα, το διαθέτει ο Μίτσελ κι όχι ο Βαλβέρδε! Είναι σίγουρο ότι αν ο συμπαθέστατος Ερνέστο δεν ανανέωνε τη συνεργασία του με τη Μπιλμπάο, η διοίκηση του Ολυμπιακού θα έστρωνε κόκκινο χαλί για να επιστρέψει ξανά, δεύτερη φορά επί των ημερών της και τρίτη συνολικά. Ο Βάσκος προπονητής θα ήταν ίσως ο ιδανικός να αναλάβει εκ νέου τις τύχες της ομάδας για να χτίσει κάτι νέο και στέρεο, ικανό να φτάσει ξανά στην κατάκτηση των στόχων και παράλληλα να παίξει καλό ποδόσφαιρο, αυτό που τόσο έλειψε φέτος…

Ζητούμενο ο ελληνικός κορμός

Από την άλλη πλευρά, εκείνο που έχει τεράστια σημασία στην παρούσα φάση είναι ο «εκλεκτός» μεταξύ των υποψηφίων κόουτς να δημιουργήσει νέο κορμό αποτελούμενο από Έλληνες παίκτες. Με άλλα λόγια, να πιστέψει στο ταλέντο των παιδιών από το εγχώριο πρωτάθλημα που βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο του Ρέντη. Αυτό τα έκανε με συνέπεια ο Μίτσελ, όχι σε τέτοιο βαθμό ο Βαλβέρδε και σε ακόμη μικρότερο ο Περέιρα, ο οποίος στα τελευταία φετινά παιχνίδια είχε μόλις έναν Έλληνα στην ενδεκάδα κι αυτός ήταν ο Σιόβας, με τον Φορτούνη να έρχεται συχνά-πυκνά από τον πάγκο.

Ο προκάτοχος του Πορτογάλου αντίθετα, προσπαθούσε να έχει στο αρχικό σχήμα τουλάχιστον τρεις με τέσσερις Έλληνες. Και για να το πετύχει δεν δίσταζε να δίνει ευκαιρίες ακόμη και σε «ρεζέρβες» όπως ο Διαμαντάκος φέτος και ο Τάσος Παπάζογλου πέρυσι. Την ώρα, λοιπόν, που ο σύλλογος έχει επενδύσει σε μια σειρά από Ελληνόπουλα που πρέπει να… βγουν, θα πρέπει και ο νέος τεχνικός να διαθέτει αυτό το προσόν.

Το συμβόλαιο του Γιαννιώτα

Για τον Γιάννη Γιαννιώτα, ο οποίος αποτελεί ίσως και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Ολυμπιακός διέθεσε συνολικά ένα ποσό που ξεπερνά κατά πολύ τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Τετρακόσιες χιλιάδες στοίχισε μόνο η αγορά του από τη Φορτούνα του Ντίσελντορφ. Με άλλα τόσα καθαρά θα αμείβεται ετησίως ο διεθνής εξτρέμ, συν 100.000 μπόνους ετησίως για την κατάκτηση του τίτλου. Κι όλα αυτά συμφωνήθηκαν ενώ ο 22χρονος άσος αρχικά ζητούσε από την πρώην ομάδα του, τον Αστέρα Τρίπολης, 300.000 το χρόνο για να συνεχίσει. Οι «ερυθρόλευκοι» διοικούντες του πρόσφεραν απλόχερα και μια σημαντική αύξηση στις αρχικές απαιτήσεις, προκειμένου να μετακινηθεί στον Πειραιά ικανοποιημένος από κάθε άποψη.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη στις περιπτώσεις του, επίσης, 22άχρονου Φάνη Τζανδάρη και του 24άχρονου Γιώργου Κατσικά, οι οποίοι κατηφόρισαν από τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ, με τον πρώτο να έχει αγωνιστεί σε 29 ματς και τον δεύτερο σε 19, μέχρι η ομάδα τους να τους θέσει στο περιθώριο λόγω της διαρροής για συμφωνία με τον Ολυμπιακό. Αν προσθέσουμε στην εξίσωση και τους Δημήτρη Κολοβό, Τάσο Καραμάνο που επιστρέφουν από δανεισμό, αλλά και τους υπόλοιπους Έλληνες που βρίσκονται ήδη στο ρόστερ, καταλαβαίνουμε ότι ο νέος κόουτς, απ’ όπου κι αν έρθει, θα πρέπει να μάθει γρήγορα ελληνικά και να τα… μιλήσει ανάλογα.

Δεν μπορεί να γίνει, αλλιώς, όσοι και όποιοι ξένοι κι αν αποκτηθούν. Αυτοί θα αποτελέσουν απλά το κερασάκι στην τούρτα. Η τούρτα, όμως, για να πετύχει θα πρέπει να έχει ελληνική βάση και ντόπια υλικά. Όσα προσόντα κι αν έχει, λοιπόν, ο εκλεκτός της διοίκησης για να καθίσει στην άκρη του πάγκου, το πρώτο και σημαντικότερο αφορά στην ικανότητά του να αξιοποιήσει και να αναδείξει και τους νεοφερμένους και τους υπόλοιπους Έλληνες.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να αγνοήσει και κάποια άλλα παιδιά που προέρχονται από το εγχώριο πρωτάθλημα, όπως είναι για παράδειγμα ο Αργεντινός τεχνίτης Νίκο Μαρτίνες. Αν αυτό συμβεί, θα έχει δημιουργηθεί αυτόματα και η κατάλληλη υποδομή για να μπουν στο… σύστημα και να αποδώσουν οι τρεις-τέσσερις «top class» παίκτες από την αγορά του εξωτερικού, εκείνοι που καιρό τώρα η διοίκηση του συλλόγου έχει δεσμευθεί, δια στόματος Ισά, ότι θα αποκτήσει!

Διαβάστε ακόμη:

Ο Μπερμπάτοφ δεν μπορεί να περιμένει!

O κόουτς από Primera Division και το "δίκοπο" μαχαίρι

Ο νέος τεχνικός είναι το πρώτο απ’ τα ζητούμενα

News 24/7

24MEDIA NETWORK