Πού ήταν οι ακριβοπληρωμένοι παίκτες του Ολυμπιακού

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες στους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού για τον αποκλεισμό από την Άντερλεχτ.

Πού ήταν οι ακριβοπληρωμένοι παίκτες του Ολυμπιακού
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Έχουν περάσει αρκετές ώρες από το φινάλε της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με την Άντερλεχτ που άφησε πικρή γεύση στα χείλη των πρωταθλητών Ελλάδας και στα εκατομμύρια των οπαδών τους. Αναζητώντας τα αίτια του αποκλεισμού, ό,τι κι αν πει κανείς, μέσα είναι! Όλοι και όλα φταίνε, όταν κάτι δεν πάει καλά. Οι περισσότεροι έχουν ρίξει το μεγαλύτερο βάρος για την απώλεια της πρόκρισης στον Μάρκο Σίλβα. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω και να εξηγήσω το γιατί...

Ασφαλώς κι έχει κάνει λάθη ο Πορτογάλος. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχει αποβάλλει ακόμη τη νοοτροπία "μικρής ομάδας" που κουβαλάει από την Εστορίλ. Στα 38 του οφείλει να "μεγαλώσει", όπως μεγαλώνουν και οι ομάδες στις οποίες εργάζεται, καθώς να θυμίσω ότι πριν έρθει στον Πειραιά εργάστηκε για ένα χρόνο και στη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Μέχρι τώρα, ο Ολυμπιακός του Σίλβα έχει πετύχει πολλά. "Καθάρισε" το πρωτάθλημα από τον 1ο γύρο με καλές εμφανίσεις, πήρε όλα τα ντέρμπι μέχρι το πρόσφατο με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, κράτησε την ομάδα του αήττητη και με σερί νίκες μέχρι τον Φλεβάρη.

Μάζεψε 9 βαθμούς στο Champions League, κοίταξε στα μάτια την Άρσεναλ, έβαλε από κάτω -σε δύο παιχνίδια- τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, εξασφαλίζοντας -αν μη τι άλλο- την 3η θέση που προσέφερε συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας. Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα διαγράψουμε. Όπως και δεν μπορούμε να διαγράψουμε ότι στα δύο παιχνίδια που ο Ολυμπιακός φέτος κλήθηκε να κάνει την υπέρβαση, δεν τα κατάφερε. Και τα δύο στο "Καραϊσκάκη". Κόντρα στην Άρσεναλ και κόντρα στην Άντερλεχτ.

Δεν φταίει η φυσική κατάσταση

Δεν θα συμφωνήσω με όσους πιστεύουν ότι ο Ολυμπιακός έχει έλλειμμα φυσικής κατάστασης, όπως αυτό αποτυπώθηκε μετά από το 60ό λεπτό της χθεσινής αναμέτρησης. Θα συμφωνήσω με εκείνους που πιστεύουν ότι δεν έγινε σωστή διαχείριση και από τον προπονητή και από τους παίκτες. Μπήκαν στο γήπεδο για να τελειώσουν την πρόκριση από το 1ο ημίχρονο, έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερο από ένα γκολ κι αυτό από ανύπαρκτο πέναλτι, με αποτέλεσμα να μείνουν από δυνάμεις στην εξέλιξη του ματς.

Γενικά, ήταν λάθος που ο Ολυμπιακός επέτρεψε να πάει το παιχνίδι στη δύναμη και τη φυσική κατάσταση, τομείς που δεν υπερτερεί των Βέλγων. Υπερτερεί στην ποιότητα, αλλά για δεύτερη φορά δεν το έδειξε, παρότι απείλησε περισσότερο, κάτι που έγινε και στον αγώνα των Βρυξελλών. Για τον Μάρκο Σίλβα και τις επιλογές του είχα καταθέσει την άποψή μου πριν από το παιχνίδι, οπότε δεν έχω πολλά να προσθέσω μετά. Θεωρώ ότι έπρεπε να ξεκινήσει τον Τσόρι κι όχι να τον βάλει ως αλλαγή κι ότι είτε από το ξεκίνημα είτε στην πορεία, δεν θα έπρεπε να ξεχάσει τον Κασάμι. Όπως, επίσης, ότι θα έπρεπε να έχει και τον πιστό στρατιώτη Φουστέρ στη λίστα της UEFA. Χθες, ο Ισπανός θα ήταν χίλιες φορές πιο χρήσιμος από τον άοσμο και άγευστο Σεμπά.

Κώστα, πασούλες με τον Ντουρμάζ;

Η βασικότερη αιτία του αποκλεισμού, ωστόσο, δεν οφείλεται στα όποια λάθη του Σίλβα, αλλά στις επιδόσεις των παικτών του και δη των πρωτοκλασάτων. Το πιο εύκολο για τον οργανισμό "Ολυμπιακός" δηλαδή, θα ήταν να τα ρίξουμε όλα στον κόουτς. Σε τελική ανάλυση να τον διώξουμε κιόλας βρε αδερφέ κι όλα καλά...

Ρίχνω μια ματιά στους 14 που αγωνίστηκαν χθες και κάνω μια πρόχειρη σούμα. Πού ήταν χθες ο Κώστας Φορτούνης; Ο παίκτης που προορίζεται -και δικαίως με βάση τα προσόντα του- ως ο νέος ηγέτης της ομάδας; Τριάντα πάσες οι είκοσι λάθος και στη συντριπτική πλειονότητα με αποδέκτη τον Ντουρμάζ! Λες και δεν παίζει άλλος με ερυθρόλευκη φανέλα. Έχει καταντήσει κουραστικό, για να μην πω προκλητικό, στα περισσότερα παιχνίδια να παίζουν ο ένας για τον άλλο, λες και δεν μιλάμε για αγώνα, αλλά για "κορόιδο" στην προθέρμανση. Και για όσους λένε ότι τον ενοχλεί να πηγαίνει στο πλάι όταν μπαίνει ο Τσόρι, η δική μου άποψη είναι ότι απαγορεύεται μια τέτοια αλαζονική συμπεριφορά σε ένα 23χρονο παιδί. Αυτό δεν είναι κακό μόνο για την ομάδα, αλλά και για την ίδια του την καριέρα.

Πού ήταν ο ακριβοπληρωμένος Ιντέγε των 6+ εκατομμυρίων, ο οποίος και στα δύο παιχνίδια αν είχε βάλει ένα γκολ, τώρα αντί να ψάχνουμε για ευθύνες, θα κάναμε αναλύσεις για τον επόμενο αντίπαλο; Στο πρώτο ματς σημάδεψε το δοκάρι, στο δεύτερο τον αντίπαλο τερματοφύλακα! Δεν ξέρω αν έχει κάπου αλλού το μυαλό του, αλλά οι εμφανίσεις του μετά από το πρώτο ματς κυπέλλου με αντίπαλο τον Αστέρα Τρίπολης μοιάζουν με... κινέζικο ανέκδοτο! Αρνείται ο Ολυμπιακός πρόταση που ξεπερνάει το διπλάσιο του κόστους αγοράς του για να παίξει με την Άντερλεχτ, άντε και στο κύπελλο, και ο Νιγηριανός αμολάει... χαρταετό!

Τσόρι και Ρομπέρτο έχετε ευθύνη

Εσείς κ. Μαζουακού; Πώς γίνεται για δεύτερη σεζόν να σκίζεστε στα ματς του Champions League και σε εκείνα του Europa League να κάνετε αγγαρεία; Τσαλιμάκια, ντριμπλίτσες επίδειξη υψηλής τεχνικής κι από ουσία μηδέν. Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για τον Ντουρμάζ. Όσο για τον πολύ Τσόρι, για να τα λέμε όλα, δεν γίνεται κάθε φορά που έρχεται από τον πάγκο να συμπεριφέρεται ως ερασιτέχνης! Τρεις πάσες έκανε στα πρώτα λεπτά της παρουσίας του στο χορτάρι, τη μία έδωσε ασίστ στον Πουλίδο που άγγιξε το 2-0 και τις άλλες δύο τροφοδότησε και με μεγάλη επιτυχία τους παίκτες της Άντερλεχτ! Στην πρώτη αστόχησε από το πλάι ο Ατσεαμπονγκ και στη δεύτερη ο Μποτία ανέτρεψε τον Τζούριτσιτς, φλερτάροντας με την κόκκινη κάρτα!

Τέλος, θα σταθώ και σε εκείνον που πρώτος απ' όλους έχω αποθεώσει, τον Ρομπέρτο. Αλλά από αυτούς που αποθεώνεις, από αυτούς που έχουν αξία, έχεις και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις. Δεν είναι συμπεριφορά μεγάλου γκολκίπερ το χάνει τη μπάλα στο ύψος της μικρής περιοχής, να έχουν μεσολαβήσει άλλα τρία παιδαριώδη λάθη από Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Ομάρ και τελικά να δέχεσαι το γκολ στην κλειστή γωνία σου! Ούτε είναι δικαιολογία ότι ήταν μπροστά ο Ομάρ. Εκεί βγαίνεις, παίρνεις παραμάζωμα και τον Ομάρ και δεν επιτρέπεις στον αντίπαλο να σου βάλει τόσο φθηνό γκολ.

Και κάτι ακόμη με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ενώ πέρυσι και πρόπερσι ο Ρομπέρτο έδωσε βαθμούς στον Ολυμπιακό της Ευρώπης, φέτος όχι μόνο δεν έχει δώσει κανέναν, έχει δεχθεί και αστεία γκολ, όπως στο ματς των Βρυξελλών ή στο εντός έδρας με τη Μπάγερν. Δεν έχει λογική στο πρωτάθλημα να πιάνει τα άπιαστα και στην Ευρώπη να μην είναι το ίδιο συγκεντρωμένος όσο τα προηγούμενα χρόνια. Τον εαυτό και την κλάση του αδικεί. Χθες Ρομπέρτο στο Φάληρο ήταν ο Προτό! Ο Βέλγος κράτησε την ομάδα του στα δύσκολα, ο Ισπανός όχι. Κακά τα ψέματα...

Για τους Αλμπέρτο Μποτία και Μανουέλ ντα Κόστα δεν έχουμε να πούμε τίποτα παραπάνω, αφού τόσο μπορούν και τόσο παίζουν. Τους γνωρίζουμε και δεν έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Ας αφήσουν τα social media

Για να καταλήξουμε κάπου, τέτοιες φάπες ο Ολυμπιακός έχει φάει και στο παρελθόν. Και με τον Βαλβέρδε στον πάγκο (Μέταλιστ) και με τον Μίτσελ (Λεβάντε). Το κακό είναι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα και κανείς δεν μπορεί να πείσει τους παίκτες πως το Europa League δεν είναι... παρακατιανή διοργάνωση, ώστε η ομάδα να μην την αντιμετωπίζει με τη δέουσα προσοχή.

Αν για κάτι φταίει ο Σίλβα και η διοίκηση μαζί, είναι γιατί δεν έκαναν δύο σοβαρές μεταγραφές τον χειμώνα. Ο κόουτς ήθελε να ξεφορτώσει όσους περίσσευαν για να γλιτώσει τη μουρμούρα και η διοίκηση το αποδέχθηκε, έστω κι αν κάποια κενά έβγαζαν μάτι. Εκ του αποτελέσματος, έπαιξε ρόλο κι αυτό το γεγονός στον οδυνηρό αποκλεισμό.

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να ισοπεδώσει ό,τι πέτυχαν ως τώρα αυτή η ομάδα, αυτός ο προπονητής κι αυτοί οι ποδοσφαιριστές. Οι ίδιοι πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και να καταλάβουν ότι αδικούν τους εαυτούς τους. Σε τελική ανάλυση, ας θυμηθούν ορισμένοι ότι πληρώνονται για να παίζουν μπάλα κι όχι για να κάνουν κάθε τρεις και λίγο αναρτήσεις στα social media...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τσάρλυ: Το αρνητικό κατόρθωμα και οι λόγοι του αποκλεισμού

Η συζήτηση με τον Θέμη Καίσαρη

Σίλβα: "Συνολικό και ανησυχητικό πρόβλημα το γκολ"

News 24/7

24MEDIA NETWORK