Τα δύο "όχι" για Μπερμπάτοφ και οι βάσεις για απογείωση

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος εξηγεί τους λόγους του διπλού "όχι" του Μάρκο Σίλβα για τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, αλλά και την επιλογή Ιντέγε η οποία θα αλλάξει επίπεδο τον Ολυμπιακό.

Τα δύο "όχι" για Μπερμπάτοφ και οι βάσεις για απογείωση
Ολυμπιακός

Σε ρυθμούς Μπερμπάτοφ χορεύει πλέον η Θεσσαλονίκη. Λογικό αν το καλοσκεφτεί κανείς, καθώς ο Βούλγαρος άσος, ο οποίος φλέρταρε έντονα με τον Ολυμπιακό τα δύο προηγούμενα χρόνια, αποτελεί τον κορυφαίο ξένο που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ, στην 90άχρονη ιστορία του…

Τον "έκοψε" ο Σίλβα

Οι "ερυθρόλευκοι", για όσους δεν το γνωρίζουν, είχαν συμφωνήσει προφορικά με τον 34χρονο επιθετικό με 1,3 εκατομμύρια ευρώ ως πάγια αποζημίωση και 200.000 μπόνους κατάκτησης στόχων. Δηλαδή το συνολικό πακέτο πήγαινε στο 1,5 εκατομμύριο, ωστόσο, η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε λόγω Μάρκο Σίλβα, ο οποίος είχε τους λόγους του.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στον άξονα του Ολυμπιακού υπάρχουν δύο σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, αλλά σε ανάλογη ηλικία. Ο 34χρονος Τσόρι Ντομίνγκες, MVP της προηγούμενης σεζόν, αλλά και ο πολύπειρος Εστέμπαν Καμπιάσο που έχει πατήσει ήδη τα 35. Λογικό ήταν, λοιπόν, να πει "όχι" ο προπονητής για άλλον έναν παικταρά όπως ο Μπερμπάτοφ, αλλά συνομήλικο με τους δύο προηγούμενους…

Προτίμησε Ιντέγε

Μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της μεταγραφικής περιόδου, αμέσως μετά από την αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό όταν πείστηκαν άπαντες ότι η ομάδα έχει ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης στο επιθετικό σκέλος, το όνομα του Μπερμπάτοφ συζητήθηκε εκ νέου, αλλά ο κόουτς ήταν αμετάπειστος. Κι αντί η διοίκηση να επιμείνει στην "εύκολη" λύση και να προχωρήσει στην απόκτηση του Μπερμπάτοφ, ο οποίος κυκλοφορούσε ακόμη ελεύθερος και ελκυστικός, προτίμησαν να πληρώσουν γύρω στα 7 εκατομμύρια για τον 26χρονο διεθνή Νιγηριανό Ιντέγε (σ.σ. 6 εκατ. ευρώ στη Μπρόμιτς κι άλλο ένα στον ίδιο ετησίως για τριετές συμβόλαιο), προκειμένου να κάνουν άλλο ένα χατίρι του προπονητή.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, απέκτησε τον επιθετικό που ήθελε ο προπονητής του, δαπανώντας περίπου τα ίδια χρήματα που στοίχισε ο Ριέρα ως αγορά από τη Λίβερπουλ την πρώτη σεζόν Μαρινάκη, αλλά και ο Ρομπέρτο όταν από δανεικός έγινε μόνιμος κάτοικος Ρέντη. Παράλληλα ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον Μπερμπάτοφ, τον οποίο ο Σαββίδης πλήρωσε με… καπέλο, καθώς του πρόσφερε τα διπλάσια απ’ όσα του έδινε η Άστον Βίλα (σ.σ. 700 χιλιάδες καθαρά), τα μισά μπροστά και μπόνους που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ. Μαγκιά του και μπράβο του. Μόνο και μόνο το ότι απογείωσε τον κόσμο του ΠΑΟΚ φτάνει, ενώ είναι δεδομένο ότι από τέτοιες κινήσεις έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο και για λόγους πρεστίζ, αλλά και για λόγους ανταγωνισμού.

Το θέμα μας, ωστόσο, είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος πέρα από τον Ιντέγε, ο οποίος αν παίξει ανάλογα με τις δυνατότητές του θα τρελάνει κόσμο, απέκτησε την ύστατη ώρα και τον ζογκλέρ Ερνάνι. Για όσους δεν το γνωρίζουν και για τον Πορτογάλο εξτρέμ χρειάστηκε να μπει στη "μάχη" ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος εκεί όπου όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει αύξησε σημαντικά την προσφορά προς την Πόρτο και άλλαξε τα δεδομένα.

Κράτησε τον κορμό του

Αμέσως μετά από το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό είχα γράψει ότι ο Ολυμπιακός θέλει Ερνάνι και φορ για να αλλάξει επίπεδο. Λίγες ημέρες αργότερα και ο Ερνάνι κι ένας φορ αξίας 6 εκατομμυρίων πάτησαν το πόδι τους στο Ρέντη. Οι επενδύσεις των "ερυθρολεύκων" στο παζάρι του καλοκαιριού ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια και παρά τις σειρήνες που ήχησαν στα αυτιά πολλών βασικών παικτών του, ο μόνος που πουλήθηκε ήταν ο Βέλγος πιτσιρικάς Ενέν με ένα εκατομμύριο στην Έβερτον. Από τους παίκτες που αποτελούν τον κορμό της ομάδας, λοιπόν, δεν έφυγε κανείς και έμειναν στο συρτάρι προτάσεις που ξεπερνούσαν συνολικά τα 25 εκατομμύρια για Ρομπέρτο, Μαζουακού, Ομάρ και Μιλιβόγεβιτς.

Αν επιχειρήσει κάποιος να κάνει τη σούμα θα διαπιστώσει το εξής: Ο Ολυμπιακός γέμισε σε όλες τις θέσεις. Ακόμη και στα στόπερ έχει 6 παίκτες (Ντα Κόστα, Σιόβας, Μποτία, Γούτας, Αυλωνίτης, Βούρος), άρα είναι στο χέρι του προπονητή είναι να βρει το καλύτερο δίδυμο και να πορευθεί μαζί του. Η άμυνα, άλλωστε, κι έχω βαρεθεί να το γράφω δεν είναι θέμα των δύο στόπερ, αλλά της συνολικής ανασταλτικής λειτουργίας που ξεκινά από τον… σέντερ φορ. Και τον Καναβάρο με τον Νέστα στα ντουζένια τους να έχει μια ομάδα, αν δεν μαρκάρουν οι υπόλοιποι οκτώ (πλην του κίπερ) το αποτέλεσμα θα είναι μια τρύπα στο νερό.

Αλλάζει επίπεδο

Πλέον οι πρωταθλητές Ελλάδας μπαίνουν στη μάχη της επόμενης σεζόν με ένα ρόστερ αξίας 90 εκατομμυρίων (σ.σ. σύμφωνα με το Transfermarkt.com), με 33 ποδοσφαιριστές, μέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια και ατενίζει με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον. Προσθέστε στην εξίσωση και το γεγονός ότι 20 από τις 30.000 θέσεις του "Καραϊσκάκη" θα έχουν φέτος μόνιμους θαμώνες, μετά την απόφαση της διοίκησης να μειώσει σημαντικά τις τιμές των διαρκείας, ώστε να φέρει τον κόσμο ακόμη πιο κοντά στην αγαπημένη του ομάδα.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι φέτος ο Ολυμπιακός έθεσε πολύ γερά θεμέλια για ομάδα που όχι απλά θα διεκδικήσει το νταμπλ και μια αξιοπρεπή πορεία στα "αστέρια" του Champions League, τα κεκτημένα δηλαδή, αλλά μπορεί να αλλάξει επίπεδο για τα επόμενα χρόνια. στο χέρι του Σίλβα είναι πλέον να αξιοποιήσει τα εργαλεία που έχει στα χέρια του και την εμπιστοσύνη της διοίκησης, ώστε να παρουσιάσει έναν Ολυμπιακό βγαλμένο από τα θέλω και τις μεγάλες προσδοκίες του κόσμου του.

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. Το μόνο που απομένει πλέον είναι η μεθοδική δουλειά, η σωστή διαχείριση του υλικού και η στήριξη από όλους στον προπονητή και τους παίκτες. Το τελευταίο είναι μάλλον δεδομένο, άρα από τον Σίλβα εξαρτάται να περάσει σε άλλη φάση τον Ολυμπιακό. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο…

News 24/7

24MEDIA NETWORK