Θα το... βρει ο Περέιρα ή θα τον βρει η νύχτα;

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος "καυτηριάζει" τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει ο υπό εξέταση Βίτορ Περέιρα στην προσεχή αναμέτρηση με τον Πανθρακικό, θεωρώντας ότι ενόψει ΑΕΚ θα πρέπει να δοκιμαστούν διαφορετικά σχήματα.

Θα το... βρει ο Περέιρα ή θα τον βρει η νύχτα;
INTIME SPORTS

Φτάνει η ώρα να ξαναδούμε μπαλίτσα. Από το Σάββατο ξεκινά κουτσά-στραβά το πρωτάθλημα μετά από την αναβολή Κοντονή και την αστεία απόφαση να... αποβάλει τον κόσμο από τις εξέδρες. Είναι σα να πας σε μια δίκη κι αντί οι εκπρόσωποι της δικαιοσύνης να τιμωρήσουν τον ένοχο ή τους ενόχους, βάσει του κατηγορητηρίου και του νόμου, να πάνε φυλακή κι όσοι βρίσκονται στην αίθουσα!

Τέλος πάντων, με αυτό το θέμα καταπιάστηκαν πολλοί και πολύ, οπότε προτιμώ να μην επεκταθώ. Τι να γράψεις για το... τίποτα, άλλωστε. Θα περιοριστώ στα του Ολυμπιακού και σε ορισμένες επιλογές του Βίτορ Περέιρα, ο οποίος ετοιμάζεται να δώσει τη δική του μάχη επιβίωσης, κυρίως στον επαναληπτικό κυπέλλου της ερχόμενης Τετάρτης.

Ο Μποτία "πίνει θάνασσα"

Παρακολουθώντας προσεκτικά τις δοκιμές του Πορτογάλου τεχνικού, ο οποίος -όπως και όλοι οι συνάδελφοί του στη λίγκα- είχε την ευκαιρία να φρεσκάρει την ομάδα του και να δοκιμάσει πράγματα στη διάρκεια της εβδομάδας, έχουν γεννηθεί διάφορες απορίες. Κι επειδή δεν είναι δίκαιο να κρίνουμε πάντα εκ του αποτελέσματος, προτιμώ να τις εκφράσω από τώρα.

Πρώτα απ’ όλα δεν έχω καταλάβει με ποια λογική ο προπονητής του Ολυμπιακού δείχνει να επιλέγει τον Μποτία για το κέντρο της άμυνας αντί του προβληματικού Σαντάνα. "Χολέρα έχει ο Αυλωνίτης;", που θα έλεγε και ο Σωκράτης Κόκκαλης.

Ο Βραζιλιάνος αμυντικός έχει πάρει τις ευκαιρίες του, έχει κάνει τα λάθη και τις "πατάτες" του, η παρουσία του δείχνει να έχει αποδιοργανώσει και τον Σιόβα και τον Ρομπέρτο, οι οποίοι μάλλον δεν του έχουν και μεγάλη εμπιστοσύνη όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις τους, άρα καλώς θα πάει στον πάγκο μέχρι νεοτέρας...

Αναρωτιέμαι, ωστόσο, με ποια λογική θα πρέπει να τον αντικαταστήσει ο Ισπανός, ο οποίος και από τραυματισμό προέρχεται, άρα μεγάλο διάστημα αποχής, ενώ δεν είναι και ο πιο σταθερός στόπερ του κόσμου, ιδιαίτερα σε παιχνίδια που ο Ολυμπιακός παίζει ανοιχτά. Σε ματς του Champions League, στα οποία οι "ερυθρόλευκοι" έπαιξαν "κλειστά" κι έψαξαν την κόντρα, ο Μποτία στάθηκε αξιοπρεπώς. Σε άλλα, ωστόσο, που το γήπεδο... άνοιξε και κόντρα σε γρήγορους αμυντικούς "ήπιε θάλασσα".

Αυλωνίτης λόγω ταχύτητας

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, με ποια λογική ο Περέιρα ετοιμάζει τον Μποτία ενόψει ΟΑΚΑ σε ένα παιχνίδι που οι "ερυθρόλευκοι" είναι υποχρεωμένοι να ψάξουν το γκολ ή τα γκολ της πρόκρισης σε βάρος της ΑΕΚ, η οποία θα παίξει σίγουρα στην κόντρα με τους γρήγορους μεσοεπιθετικούς της και τον ικανότατο Αραβίδη στην κορυφή της επίθεσης.

Αν έχει έναν ταχύ στόπερ ο Ολυμπιακός, αυτός ακούει στο όνομα Αυλωνίτης, ο οποίος σεμνά και ταπεινά έχει εκμεταλλευθεί ως τώρα τις ευκαιρίες που του δόθηκαν, έχει ανταποκριθεί στον ρόλο του και αποτελεί επένδυση για το μέλλον, επειδή και Έλληνας είναι και πολλά χρόνια μπάλας έχει μπροστά του. Σε τελική ανάλυση, και η ΑΕΚ με τον Λαμπρόπουλο και τον Τζανετόπουλο παίζει, δύο παιδιά που βγήκαν από το φυτώριο του... Ρέντη, ή με τον Κολοβέτσιο. Δηλαδή από αυτούς είναι χειρότερος ο Αυλωνίτης; Πολύ αμφιβάλλω...

Αντί δηλαδή ο Πορτογάλος κόουτς να κάνει το αναμενόμενο και να εμπιστευθεί τον Σιόβα με τον Αυλωνίτη, πάει από το πείραμα Σαντάνα σε ένα άλλο με ανάλογο ρίσκο, χωρίς κανείς να αντιλαμβάνεται το γιατί. Εκτός κι αν ο Μποτία, ως πιο έμπειρος, μπορεί να προσφέρει και περισσότερα από τον 25άχρονο Αυλωνίτη, κάτι για το οποίο πολύ αμφιβάλλω και δεν είμαι ο μόνος...

Ο Τσόρι θέλει εμπιστοσύνη

Από ‘κει και πέρα, είναι σίγουρο πως πρέπει να πάρουν ανάσες και ο Ομάρ, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει και ενοχλήσεις, αλλά και ο Μαζουάκου, ο οποίος παίζει σχεδόν αδιάκοπα από το ξεκίνημα της σεζόν. Άρα δικαίως ετοιμάζονται να πάρουν άλλη μία συμμετοχή ο Σαλίνο και ο Γιαννούλης. Αν δεν παίξουν και σε ματς όπως αυτό με τον Πανθρακικό, πότε θα παίξουν;

Ο Περέιρα, ωστόσο, δεν φαίνεται να περιορίζει εκεί τις αλλαγές που έχει στο μυαλό του, ούτε τις δοκιμές. Μία από αυτές θέλει τον Αφελάι στον άξονα, σε ρόλο μεσοεπιθετικού πίσω από τον σέντερ φορ. Ο Ολλανδός την ξέρει τη θέση. Κάπου εκεί και λίγο πιο πίσω, σαν 8άρι, τον χρησιμοποιεί και ο Χίντινκ στην εθνική ομάδα.

Το θέμα, ωστόσο, είναι πως σε αυτή την κρίσιμη καμπή της σεζόν, δεν γίνεται να παίζει ούτε ο προπονητής ούτε κανείς άλλος με τον Τσόρι Ντομίνγκες. Αν χρειάζεται κάτι ο Αργεντινός μπαλαντέρ είναι εμπιστοσύνη. Όλα τα άλλα τα ξέρει από μόνος του. Αν κλονιστεί αυτή η εμπιστοσύνη, πολύ φοβάμαι ότι η ψυχολογία μαζί με την απόδοσή του θα πέσουν κατακόρυφα. Κι αν υπάρχει ένας που μπορεί να δώσει το σύνθημα της αντεπίθεσης στο ΟΑΚΑ, αυτός είναι ο Τσόρι και κανείς άλλος...

Μπενίτες αντί Διαμαντάκου

Τέλος, η τεχνική ηγεσία που έμεινε... λειψή μετά από την αποχώρηση Νικοπολίδη σχεδιάζει αλλαγές και στην επίθεση. Ο Μήτρογλου δείχνει κουρασμένος και ίσως πάρει ανάσες, ώστε να είναι έτοιμος για τη ρεβάνς του κυπέλλου. Μέχρι εδώ, όλα καλά. Αυτό που δυσκολεύομαι να καταλάβω είναι η σκέψη να παραταχθεί ο Ολυμπιακός με βασικό τον Διαμαντάκο, αφού -όπως αναφέρει το ρεπορτάζ- κάτι τέτοιο δουλεύει στου Ρέντη ο Περέιρα.

Είμαι από εκείνους που πιστεύουν στο ταλέντο του Διαμαντάκου, ο οποίος, όμως, στα 22 του, χρειάζεται έναν προσεκτικό χειρισμό, αλλά και τα ανάλογα στηρίγματα. Αμφιβάλλω, δηλαδή, για το κατά πόσο μπορεί να ηγηθεί μόνος του της επίθεσης του Ολυμπιακού στον βάλτο της Κομοτηνής, από τη στιγμή που δεν έχει ανεπτυγμένο και το στοιχείο του "εύκολου γκολ". Αν είναι να μείνει στον πάγκο ο Μήτρογλου, χίλιες φορές να παίξει έστω και χωρίς... παρέα στην επίθεση ο Μπενίτες, ο οποίος είναι πιο κινητικός, αλλά και πιο δυνατός από τον συνομήλικο συμπαίκτη του.

Η μάχη του Περέιρα

Για όλα τα παραπάνω, θα πάρουμε τις απαντήσεις μας το Σάββατο αλλά και το βράδυ της Τετάρτης. Αρχικά θα διαπιστώσουμε πόσες από αυτές τις δοκιμές έγιναν για να... γίνουν και πόσες θα υλοποιηθούν στην πράξη. Ανάλογα, λοιπόν, με το αποτέλεσμα, θα μπορούμε να πούμε περισσότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το μόνο σίγουρο είναι πως πέρα από τις μάχες του Ολυμπιακού σε πρωτάθλημα και κύπελλο, δίνει και ο Περέιρα τη δική του μάχη επιβίωσης στον κόκκινο πάγκο. Είναι στο χέρι του να σταθεροποιήσει τη θέση του και να πείσει ότι μπορεί να ηγηθεί της ομάδας και του χρόνου, οπότε θα διαλέξει και τα δικά του εργαλεία, μιας και τώρα δουλεύει με επιλογές άλλων. Μέχρι τότε, όμως, οφείλει να πείσει ότι μπορεί και ότι έχει το ειδικό βάρος για να παρουσιάσει κάτι "δικό" του, κάτι ακόμη καλύτερο απ’ όσα έχουμε δει ως τώρα!

Διαβάστε ακόμη

Οι κορυφαίοι οπαδοί στον κόσμο: Στην 4η θέση ο Ολυμπιακός (VIDEOS)

Περέιρα: "Δεν προκάλεσα, είναι μέρος της δουλειάς μου"

"ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός δεν ξέρουν τι έχουν ψηφίσει;"

News 24/7

24MEDIA NETWORK