Θα τον στηρίξουν εκείνοι που στήριξε;

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την τελευταία ευρωπαϊκή δοκιμασία του Ολυμπιακού το 2014 κόντρα στη Μάλμε και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο μετά τη νέα απώλεια βαθμών στο πρωτάθλημα.

Θα τον στηρίξουν εκείνοι που στήριξε;

Δεν χωράει αμφιβολία ότι αύριο βράδυ ο Ολυμπιακός δίνει ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι στην ευρωπαϊκή ιστορία του. Μπορεί οι πιθανότητες να επαναλάβει το περσινό κατόρθωμα της πρόκρισης στους «16» του «UCL» να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από τα πόδια των ποδοσφαιριστών του, ωστόσο, με νίκη ή έστω με ισοπαλία κόντρα στη Μάλμε, εξασφαλίζει σίγουρα την παραμονή του στα διεθνή «σαλόνια», έστω και μέσω του Europa League.

Όλοι μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει η αναμέτρηση με τους πρωταθλητές Σουηδίας στο «Καραϊσκάκη», όπως, επίσης, και τι μπορεί να προκαλέσει μια νέα γκέλα των «ερυθρολεύκων», η τρίτη διαδοχική μέσα σε διάστημα έξι ημερών. Από το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης μέχρι αύριο μπορούν να έρθουν τα πάνω-κάτω.

Στο... απόσπασμα ο Μίτσελ

Εκείνος που έχει βρεθεί –δικαίως ή αδίκως- στο… απόσπασμα δεν είναι άλλος από τον Μίτσελ. Κακά τα ψέματα. Ο Ισπανός τεχνικός βρίσκεται στην ίδια θέση που βρισκόταν και πέρυσι στο ξεκίνημα της περιόδου, πριν από την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Άντερλεχτ. Τότε η μπίλια έκατσε στο… κόκκινο, γλίτωσε την απόλυση στο παραπέντε και ο Ολλανδός Μααρβάικ που είχε ήδη συμφωνήσει προφορικά για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία, έμεινε με την… όρεξη.

Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει τώρα; Θα αποδειχθεί για άλλη μία φορά εφτάψυχος ο 51χρονος κόουτς ή δεν θα αποφύγει τους «τίτλους τέλους»; Την προσωπική μου άποψη την κατέθεσα και χθες, γράφοντας ότι για μένα η αντικατάσταση του Μίτσελ στην παρούσα φάση θα είναι «έγκλημα», αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που αποφασίζει. Οι δικές μου ενστάσεις, ωστόσο, αφορούν κυρίως το τάιμινγκ, αλλά και τον… επόμενο. Ο νοών νοείτο. Όπως φαίνεται, ωστόσο, για εκείνους που αποφασίζουν οι εξελίξεις έχουν μάλλον δρομολογηθεί και ίσως εφαρμοστούν ακόμη και σε περίπτωση πρόκρισης σε βάρος των Σουηδών.

Όλα τα παραπάνω μπορεί κανείς να τα οσμιστεί χωρίς να έχει ιδιαίτερη γνώση του ρεπορτάζ. Προκύπτουν από τις σχετικές αναφορές και τους τίτλους στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και όχι μόνο. Για όσους, μάλιστα, έχουν την άποψη ότι «οι δημοσιογράφοι γράφουν ό,τι θέλουν από την… κοιλιά τους», αυτό –πιστέψτε με- δεν ισχύει, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Πως καταφέραμε τώρα ο πανίσχυρος - μέχρι πριν από λίγο καιρό- Μίτσελ να βρεθεί ξαφνικά ένα βήμα πριν την πόρτα της εξόδου, αυτό μπορεί να εξηγηθεί από μια σειρά λόγους, για τους οποίους ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Η βασική αιτία δεν είναι άλλη από την ασθενική παρουσία στο πρωτάθλημα, τις «μαζεμένες» γκέλες, την άσχημη εικόνα και το γεγονός ότι αυτή η ομάδα που ταπείνωσε στο Φάληρο Ατλέτικο και Γιουβέντους δεν έχει βρει ακόμη την αγωνιστική της ταυτότητα και ζορίζεται αφάνταστα να πάρει ένα παιχνίδια στα ίσια, όταν ο αντίπαλος παίζει κλειστά και οργανωμένα στο ανασταλτικό σκέλος.

Παραδέχονται τα λάθη

Και στη διοίκηση παραδέχονται ότι έγιναν λάθη το καλοκαίρι τα οποία αφορούν τον σχεδιασμό. Βασικοί παίκτες όπως ο Μανωλάς καιο Κάμπελ δεν αντικαταστάθηκαν ούτε κατά προσέγγιση, υπήρξαν ποδοσφαιριστές για τους οποίους δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα, οι οποίοι, όμως, αποδέχθηκαν στο γήπεδο από ανεπαρκείς έως ανύπαρκτοι, ενώ το ρόστερ βάρυνε περισσότερο στον άξονα και πολύ λιγότερο στα άκρα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα προβλέψιμο αγωνιστικό στιλ.

Ακόμη κι έτσι, πάντως, η άποψη που κυριαρχεί στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης είναι ότι η εικόνα στο πρωτάθλημα θα έπρεπε να είναι πολύ καλύτερη και η βαθμολογική συγκομιδή επίσης, επειδή πολύ απλά «ακόμη κι αν το ρόστερ έχει ελλείψεις, είναι πολύ καλύτερο απ’ όλων των άλλων». Κι εδώ μάλλον πρέπει να συμφωνήσουμε, από τη στιγμή που συμφωνούν μέχρι και οι προπονητές των άλλων μνηστήρων του τίτλου.

Σε ποιους τομείς, όμως, φαίνεται να έχει χάσει το παιχνίδι ο Μίτσελ; Από τι κάποιοι πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να επανακτήσει τον έλεγχο; Κατ’ αρχήν αυτό που ακούγεται έντονα είναι ότι ο Ισπανός έχει «χάσει» αρκετούς από τους παίκτες του. Σταμάτησε να τους εμπνέει και να παίρνει το 100%, κάτι που έκανε με μαεστρία πέρυσι στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν.

Δεν μονιμοποίησε ένα στάνταρ σχήμα στην ενδεκάδα, με αποτέλεσμα οι συχνές αλλαγές να μην επιτρέπουν στην ομάδα να βρει ρυθμό με τα γνωστά επακόλουθα. Κάποιοι μιλούν και για αλαζονεία από πλευράς τεχνικής ηγεσίας υπό την έννοια ότι θεωρεί «εύκολη υπόθεση» του ελληνικό πρωτάθλημα κι έχει ρίξει το μεγαλύτερο βάρος στην ευρωπαϊκή διάκριση. Ως κερασάκι στην τούρτα αναφέρουν την απόφασή του να αλλάξει τους 8 από τους 11 που αγωνίστηκαν στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, για το παιχνίδι με τον ΠΑΣ, στο οποίο –για παράδειγμα- δεν έπαιξε ούτε λεπτό ο κορυφαίος από πλευράς Ολυμπιακού και σκόρερ στο ματς της Τετάρτης, Νταβίντ Φουστέρ.

Με άλλα λόγια, προκαλεί εντύπωση στην Πλατεία Αλεξάνδρας πως γίνεται σχεδόν όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, να βρίσκονται μακριά από τον καλό τους εαυτό ή από τα στάνταρ της απόδοσης που μπορούν να πιάσουν. Και τα παραδείγματα είναι πολλά με κορυφαία εκείνα των Μήτρογλου, Ντουρμάζ, Ντοσεβί, Αμπιντάλ, Αφελάι και δεν συμμαζεύεται…

Καταλήγουν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι η ομάδα θα χρειαστεί ένα ηλεκτροσόκ κι όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πρώτος που πληρώνει το μάρμαρο είναι ο προπονητής. Ένας προπονητής για τον οποίο μέχρι πολύ πρόσφατα ακουγόταν ότι μπορεί να του προσφερθεί μέχρι και νέο διετές συμβόλαιο. Όλα αυτά, όμως, μπορούν να αλλάξουν μέσα σε μια μέρα…

Περιμένει να τον στηρίξουν

Ενόψει του αυριανού αγώνα με τη Μάλμε, λοιπόν, ο Μίτσελ περιμένει πέρα απ’ όλα τ’ άλλα να διαπιστώσει αν θα τον στηρίξουν εκείνοι που στήριξε περισσότερο από το ξεκίνημα της σεζόν. Όσοι μπουν στο γήπεδο θα παίξουν και για εκείνον, θα δώσουν το «κάτι παραπάνω» ή θα «βοηθήσουν» με την απόδοσή τους να φύγει μια ώρα αρχύτερα; Ο Κασάμι, πάντως, για τον οποίο έχει γίνει μεγάλη κουβέντα μέχρι τώρα έσπευσε να του αφιερώσει το γκολ που πέτυχε κόντρα στα Γιάννενα…

Όλα αυτά θα τα δούμε στο γήπεδο, σε ένα παιχνίδι, πάντως, που δεδομένων των συνθηκών αποκτά ακόμη μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, μιας και στην πρώτη στραβή κανείς δεν ξέρει τι αντιδράσεις θα υπάρξουν. Καλώς ή κακώς το ποτήρι της οργής και στις τάξεις των φιλάθλων κοντεύει να ξεχειλίσει… Οι μουρμούρες και τα σφυρίγματα, έχουν γίνει αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα, άρα κάπως πρέπει να μπει ένα τέλος πριν φτάσουμε στο «οργή λαού» που δεν αφήνει κανέναν στο απυρόβλητο.

Αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή του συνέχεια, έστω και μέσα από το θεσμό του Europa, τότε ο Μίτσελ θα κερδίσει άλλο ένα «κανονάκι» και μπορεί στην πορεία να ισχύσει ξανά το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Το έχει ξαναδεί το έργο, άλλωστε, και το ξέρει καλά. Τι γίνεται, όμως, αν κρίνουν οι αρμόδιοι ότι έφτασε η ώρα να αλλάξουν σελίδα; Ποιος θα αναλάβει και με ποιες προϋποθέσεις;

Αυτό το κεφάλαιο θα έχουμε την ευκαιρία να το ανοίξουμε, αν και εφόσον, από το βράδυ της Τρίτης, ανάλογα με τις όποιες εξελίξεις. Μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, εξάλλου, πολλά αλλάζουν μέσα σε ένα λεπτό. Οπότε δεν είναι σωστή ούτε επίκαιρη η εξαγωγή πρόωρων συμπερασμάτων, ούτε μπορούμε να βάλουμε τον κόουτς στο αεροπλάνο της «Iberia» για Μαδρίτη πριν υπάρξουν οριστικές αποφάσεις.

Ψήφο εμπιστοσύνης, ωστόσο, θα κληθεί να δώσει όχι μόνο στον προπονητή, αλλά κυρίως στην ομάδα, ο κόσμος. Οι φίλαθλοι γύρισαν την πλάτη στον αγώνα με τον ΠΑΣ, λόγω της απογοήτευσης από την εντός έδρας ήττα με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, αλλά αύριο βράδυ είναι σίγουρο πως την πλάστιγγα του αγώνα θα κρίνει και η δική τους «απόδοση».

Όχι στην ισοπέδωση

Είμαι υπέρ της άποψης, πως όποιος έχει σκοπό να πάει στο γήπεδο για να «κράξει» στο πρώτο λάθος, καλύτερα -σε αυτό το ματς- να μείνει στο σπίτι του. Όσοι, αντίθετα, αποφασίσουν να κατηφορίσουν στο «Καραϊσκάκη» θα πρέπει να έχουν στην άκρη του μυαλό τους πως στην παρούσα φάση η ομάδα έχει ανάγκη από στήριξη και μόνο, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Ο στόχος, άλλωστε, είναι κοινός και αφορά όλους όσους αγαπούν αυτή την ομάδα ανεξάρτητα από το ότι τους έχει πικράνει τελευταία. Είναι πολύ περισσότερες οι χαρές, άλλωστε, κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, ούτε να τα ισοπεδώνει όλα…

Θα είναι κρίμα κι άδικο σε τελική ανάλυση ο Ολυμπιακός να μην κρατήσει από κάτω, έστω τη Μάλμε, μια ομάδα σαφώς υποδεέστερη, αλλά ομάδα. Όλα τα άλλα θα τα δούμε στο γήπεδο και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν ο Μίτσελ καταφέρει ξανά να διαψεύσει τα προγνωστικά και επιστρέψει καβάλα στ’ άλογο… Μακάρι να τα καταφέρει.

Διαβάστε ακόμη:

Η Μάλμε και το μέλλον του Μίτσελ

Πλήγμα με Μιλιβόγεβιτς!

Το ματς με τη Μάλμε κριτήριο για πολλούς, ακόμα και για τον Μίτσελ

News 24/7

24MEDIA NETWORK