Της αμύνης τα παιδιά

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τις δύσκολες αποστολές του Ολυμπιακού σε Ουκρανία και Λεωφόρο και εξηγεί πως οι "ερυθρόλευκοι" θα... καθαρίσουν δύο στόχους εάν τα μετόπισθεν σταθούν στο ύψος τους.

Της αμύνης τα παιδιά

Για το παγωμένο Κίεβο της Ουκρανίας αναχώρησε τα ξημερώματα της Τετάρτης η αποστολή του Ολυμπιακού ενόψει της αυριανής αναμέτρησης με τη Ντνίπρο. Εκεί οι πρωταθλητές Ελλάδας θα κυνηγήσουν ένα σκορ πρόκρισης κόντρα σε έναν επικίνδυνο και σε έναν βαθμό "άγνωστο" αντίπαλο, ο οποίος, ωστόσο, δεν αποτελεί φόβητρο. Αντίθετα, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως η πρόκριση αποτελεί υπόθεση των "ερυθρολεύκων", αρκεί να πιάσουν υψηλά στάνταρ απόδοσης και στις δύο αναμετρήσεις.

Αυτή είναι η γενική προσέγγιση των συναντήσεων με την ομάδα του Μίρον Μάρκεβιτς, ωστόσο, η ειδική, σε συνδυασμό και με το ντέρμπι "αιωνίων" στη Λεωφόρο το βράδυ της Κυριακής, αποτελεί κι ένα πολύ σημαντικό crash test για το κέντρο της "ερυθρόλευκης" άμυνας, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για του χρόνου.

Άλλη άμυνα

Όλοι γνωρίζουμε ότι άλλαξαν πολλά στην αμυντική τετράδα του Ολυμπιακού από το καλοκαίρι ως τον Γενάρη. Ο Κώστας Μανωλάς γοητεύθηκε από τις "Σειρήνες"της Ρόμα, την προοπτική και τα εκατομμύρια που στρώθηκαν στα πόδια του. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος επέλεξε να ανοίξει την πόρτα της εξόδου λόγω διαφωνίας χαρακτήρων με τον Μίτσελ.

Ο Ερίκ Αμπιντάλ αποφάσισε να κρεμάσει πρόωρα τα παπούτσια του, πριν ολοκληρωθεί η σεζόν και θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως διεθνής πρεσβευτής των "ερυθρολεύκων", όπως επισημοποίησαν πριν από μερικές ώρες ο ίδιος και η ΠΑΕ. Επίσης, αποχώρησε σχεδόν για τους ίδιους λόγους με τον Αβραάμ και ο Χοσέ Χολέμπας, του οποίου το κενό, ωστόσο, καλύφθηκε από τον απίθανο Αρτούρ Μασουάκου, ο οποίος έχει αποδειχθεί ως τώρα "λαχείο" για την ομάδα.

Παράλληλα, ένα ακόμη "λαχείο" αποδεικνύεται και ο Ομάρ Ελαμπντελαουί, ο οποίος προσπέρασε με σχετική ευκολία τον προκάτοχό του στην ενδεκάδα, Λεάντρο Σαλίνο, και πήρε με σχετική άνεση και μάλλον δίκαια τη φανέλα του βασικού.

Για να επιστρέψουμε στο σήμερα, ο Ολυμπιακός καλείται στο Κίεβο, αλλά και στη Λεωφόρο να "καθαρίσει" δύο στόχους. Αρχικά, την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League, κάτι που θα συμβεί με ένα σκορ διαχειρίσιμο ενόψει της ρεβάνς του "Καραϊσκάκη", και, φυσικά, τον τίτλο του πρωταθλήματος, σε περίπτωση νίκης ή ισοπαλίας με τον Παναθηναϊκό.

Είναι λογικό ότι η άμυνα των "ερυθρολεύκων" θα δεχθεί πίεση και στην Ουκρανία και στη Λεωφόρο, κόντρα σε αντιπάλους που θα έχουν ως μοναδικό στόχο τη νίκη. Από τη στιγμή, μάλιστα, που το νικηφόρο αποτέλεσμα αποτελεί μονόδρομο και για τη Ντνίπρο και τους "πράσινους", είναι σαφές ότι τα μετόπισθεν του Ολυμπιακού θα κληθούν να σταθούν στο ύψος τους.

Θα δώσουν... εξετάσεις

Πέρα από τις επιλογές του Βίτορ Περέιρα, ο οποίος έχει πλέον στη διάθεσή του και τον Αλμπέρτο Μποτία, τόσο ο Ισπανός στόπερ, όσο και οι Σαντάνα, Σιόβας, Αυλωνίτης θα περάσουν από εξετάσεις, αρχικά για το ποιοι θα ξεχωρίσουν ως βασικοί και στη συνέχεια για το ποιοι αξίζουν να μείνουν στο ρόστερ και για την επόμενη περίοδο, ανεξάρτητα με το αν δεσμεύονται με συμβόλαιο...

Σύμφωνα με όσα έχουμε δει ως τώρα, ο Δημήτρης Σιόβας είναι ο πιο... βασικός από τους στόπερ της ομάδας, παρότι έμεινε για μεγάλο διάστημα εκτός δράσης, λόγω του σοβαρού τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε από πέρυσι. Ο αριστεροπόδαρος άσος μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γρήγορος στα πόδια, αλλά είναι γρήγορος στη σκέψη, ενώ διακρίνεται για την υψηλού επιπέδου τεχνική κατάρτιση.

Ο Τάσος Αυλωνίτης έμεινε στου Ρέντη από το... παράθυρο, καθώς ήταν έτοιμος να επιστρέψει ως δανεικός στη Νέα Σμύρνη, αλλά τον πρόλαβε το αίτημα αποχώρησης του Αβραάμ. Ο 25χρονος κεντρικός αμυντικός αθόρυβα, σοβαρά και με μεγάλη προσπάθεια, κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, παρότι άπειρος σε αυτό το επίπεδο, ενώ ήταν κι εκείνος που χάρισε τη νίκη στο "φτωχό" ντέρμπι "αιωνίων" του πρώτου γύρου.

Ο Αλμπέρτο Μποτία δέχθηκε έντονη κριτική από το ξεκίνημα της σεζόν, όχι επειδή είναι ανεπαρκής, αλλά επειδή δεν μπορούσε να σταθεί ισάξια στην αναπόφευκτη σύγκριση με τον Κώστα Μανωλά. Πλέον, ξεπέρασε το πρόβλημα που αντιμετώπισε το τελευταίο διάστηκα και τέθηκε στη διάθεση της τεχνικής ηγεσίας. Το ζητούμενο είναι αν θα τον πιστέψει και πόσο ο νέος κόουτς από τη στιγμή που δεν ήταν και δική του επιλογή, αλλά του Ισπανού προκατόχου του.

Αδύναμος ο Σαντάνα

Εκτός εξίσωσης δεν μπορεί να μείνει ο Βραζιλιάνος Σαντάνα, ο οποίος αποκτήθηκε ως πολύπειρος και ικανότατος στην... αεροπορία, ωστόσο, από τις πρώτες του εμφανίσεις φανέρωσε αδυναμίες με τη μπάλα κάτω, μειονέκτημα που τον έχει στοιχειώσει όπου κι αν αγωνίστηκε στο παρελθόν. Αυτός ήταν και ο λόγος που έμεινε για χρόνια στο ρόστερ της Ντόρτμουντ και της Σάλκε, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να γίνει μόνιμος στην ενδεκάδα.

Από αυτούς τους τέσσερις, λοιπόν, θα κληθεί να διαλέξει ο Περέιρα για τα δύο καθοριστικά εκτός έδρας παιχνίδια και από τις επιλογές του θα κριθούν πολλά. Ακόμη περισσότερα θα κριθούν από την απόδοση των "εκλεκτών" καθώς τα σημαντικά παιχνίδια αποτελούν και τον "καθρέφτη" για το τι τελικά μπορεί κανείς και τι δεν μπορεί. Αυτά τα παιχνίδια μένουν, άλλωστε και μπορούν να απογειώσουν ή να "τελειώσουν" καριέρες!

Ο κόουτς θα δώσει το γενικό πρόσταγμα, αλλά το ζητούμενο είναι τι θα γίνει μέσα στο γήπεδο. Θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα δώσουν απαντήσεις ο Σαντάνα με τον Μποτία ή θα ενισχύσουν την άποψη ότι είναι "λίγοι" για τον Ολυμπιακό; Θα μπορέσει να ανέβει ακόμη πιο ψηλά ο Αυλωνίτης ή θα συνεχίσει στο ρόστερ ως μια αξιόπιστη, αλλά εναλλακτική λύση; Έχει το ειδικό βάρος ο Σιόβας για να επωμισθεί το βάρος που σήκωσαν ο Αμπιντάλ, ο Αβραάμ, ο Μέλμπεργκ και να εξελιχθεί σε νέο ηγέτη της άμυνας των πρωταθλητών; Κι αν ναι, με ποιον παρτενέρ; Μέχρι το τέλος της εβδομάδας λογικά θα έχουμε και τις σωστές απαντήσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν και οιωνούς για το μέλλον...

Διαβάστε ακόμη

Οι εκλεκτοί του Περέιρα για Ντνίπρο

Ο νέος ρόλος του Αμπιντάλ στον Ολυμπιακό

News 24/7

24MEDIA NETWORK