Τι θα θυμάμαι από τον τελικό…

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος καταγράφει τα συμπεράσματα από τον τελικό του κυπέλλου και αναλύει τα δεδομένα για την επόμενη μέρα στον Ολυμπιακό.

Τι θα θυμάμαι από τον τελικό…
INTIME SPORTS

Την ώρα που ο μεγάλος Τσάβι έφτασε στο τέλος της διαδρομής μετά από 17 χρόνια με τη φανέλα της Μπάρτσα και απευθυνόταν με λυγμούς στους οπαδούς της, ο μεγάλος Τσόρι «σόλαρε» στο τερέν του ΟΑΚΑ και οδηγούσε εκ του ασφαλούς τον Ολυμπιακό στο 27ο Κύπελλο της ιστορίας του και το 17ο ντάμπλ.

Μια ενέργεια βγαλμένη από τα κιτάπια των μεγαλύτερων εραστών της μπάλας ήταν αρκετή, προκειμένου οι «ερυθρόλευκοι» να κλειδώσουν το τρόπαιο στον Πειραιά και να κλείσουν μια δύσκολη σεζόν όπως την ήθελαν. Με όλες τις κούπες συγκεντρωμένες στην Πλατεία Αλεξάνδρας. Η γεύση στο φινάλε ήταν γλυκιά, συνολικά η χρονιά όχι και τόσο. Η αυλαία τουλάχιστον έπεσε με διάθεση για κάτι καλύτερο την επόμενη.

Αν ρωτήσεις όλους όσους παρακολούθησαν τον αγώνα με την Ξάνθη, τι θα έχουν να θυμούνται, λίγα πράγματα θα τους μείνουν για καιρό στη μνήμη. Το κορυφαίο από αυτά, μάλιστα, συνέβη μετά από τη λήξη της αναμέτρησης, στη διάρκεια της απονομής. Η απόφαση να σηκώνουν το Κύπελλο ο λαβωμένος αρχηγός Γιάννης Μανιάτης στο γήπεδο που πληγώθηκε και η «ψυχή» της ομάδας Κούλης Δουρέκας, ο οποίος τους τελευταίους μήνες δίνει τεράστια μάχη, έκανε το σύνθημα «αυτό είναι σωστό…» πιο ταιριαστό από ποτέ…

Δεν έθελξε

Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο Ολυμπιακός για μία ακόμη φορά φέτος δεν έθελξε με την απόδοσή του, τουλάχιστον στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Η αγωνία του Περέιρα να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση τον οδήγησε στην απόφαση να θυσιάσει κάθε ρίσκο. Πήγε στα σίγουρα ο Πορτογάλος κάτι που φάνηκε και από τις επιλογές του στην ενδεκάδα, αλλά και από την προσέγγισή του στο πρώτο κομμάτι της αναμέτρησης.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπήκαν στο τερέν για να κυνηγήσουν έναν θεωρητικά ασθενέστερο αντίπαλο όπως η γάτα το ποντίκι. Αντίθετα, επέλεξαν να ψάχνουν με μεγάλες πάσες από την άμυνα στην επίθεση τον φιλότιμο Χάρα, να δώσουν χώρο στους Θρακιώτες και να παίζουν κλεφτοπόλεμο στην κόντρα. Χωρίς ίχνος υπερβολής η Ξάνθη προσέγγισε ως… Ολυμπιακός το παιχνίδι, αφού ο Λουτσέσκου ήταν εκείνος που τόλμησε να πιέσει ψηλά, να ανεβάσει τις γραμμές, να «πνίξει» με επιθέσεις κατά κύματα την άμυνα των πρωταθλητών.

Το γκολ δεν ήρθε για την «σταχτοπούτα» με τα μοβ στο διάστημα της κυριαρχίας της, ήρθε, όμως, για τον Ολυμπιακό στο ένα και μοναδικό σοβαρό λάθος της Ξάνθης, το οποίο, μάλιστα, έγινε σε ένα χρονικό σημείο που κόβει… πόδια. Δευτερόλεπτα πριν το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου και κόντρα στη ροή του αγώνα. Ήταν σαφές ότι ο Περέιρα προσέγγισε το ματς με τη λογική «δεν τρώω γκολ και κάποια στιγμή θα μου κάτσει», ό,τι ακριβώς δηλαδή είχε κάνει στο ίδιο γήπεδο και με την ΑΕΚ, στη ρεβάνς του 1-1. Και του έκατσε με τον ίδιο πρωταγωνιστή, τον Φράνκο Χάρα, ο οποίος έβαλε τις βάσεις για να μετατραπεί το ασχημόπαπο του πρώτου ημιχρόνου στην κύκνο του δευτέρου.

Στα 45' της επανάληψης, οι «ερυθρόλευκοι» πάτησαν καλύτερα στο γήπεδο, οι τρεις αλλαγές και δη αυτή του Κώστα Φορτούνη, βελτίωσαν την κυκλοφορία, το κράτημα μπάλας και το transition, αλλά και πάλι χρειάστηκε να βάλει ο Τσόρι γκολ αλά Μαραντόνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σεμνή τελετή. Ο Φορτούνης έβαλε απλά το κερασάκι στην τούρτα με ένα άπιαστο φάουλ για να ενισχύσει την άποψη πως πέρα από ταλέντο και ποιότητα, διαθέτει και τσαγανό στοιχείο απαραίτητο, προκειμένου να κάνει καριέρα σε αυτή την πολύ απαιτητική ομάδα.

"Βίασε" το dna αυτής της ομάδας

Το νταμπλ βάφτηκε κόκκινο, λοιπόν, η Skoda επέστρεψε στη γωνία της, όπως ο ίδιος ο Χρήστος Πανόπουλος αντρίκεια παραδέχθηκε λίγα λεπτά μετά από το τελικό σφύριγμα του Κουκουλάκη, αλλά το ερώτημα παραμένει. Αξίζει ο Περέιρα την ευκαιρία να χτίσει τον Ολυμπιακό της επόμενης σεζόν όταν σε ένα ακόμη μεγάλο παιχνίδι, παρότι νίκησε, «βίασε» το dna αυτής της ομάδας;

Εδώ οι απόψεις διίστανται. Άλλοι έχουν καταλήξει καιρό τώρα στο συμπέρασμα ότι ο τελειομανής, αλλά συνάμα ανασφαλής, Πορτογάλος δεν έχει το ειδικό βάρος για να σηκώσει τον Ολυμπιακό. Άλλοι πάλι σε μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση εκτιμούν πως «με τα όπλα που είχε δεν μπορούσε να κάνει και πολλά περισσότερα. Αν γίνει καλύτερο το ρόστερ θα φανεί περισσότερο και η δουλειά του». Η τελική απόφαση ανήκει στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Όπως στήριξε τον Μίτσελ μετά από το πρώτο του τραγικό εξάμηνο στην ομάδα, μπορεί να κάνει το ίδιο και με τον Περέιρα, αν διαγνώσει προοπτική. Μην ξεχνάμε ότι και ο Ισπανός βρέθηκε δύο φορές με την αγχόνη στο λαιμό, πριν πατήσει γερά στα πόδια του…

Ο Πορτογάλος, πάντως, απέδειξε χθες ότι προσπαθεί να λειτουργήσει δίκαια. Την ώρα που πολλοί είδαν το φιλικό του προηγούμενου Σαββάτου με τον Παναιτωλικό ως αγγαρεία, εκείνος το αντιμετώπισε ως πρόβα τελικού. Και είχε το σθένος και τα άντερα να δώσει την ευκαιρία της ενδεκάδας στον Φουστέρ και τον Χάρα που έδειξαν ότι… ήθελαν να παίξουν χθες. Έστειλε μήνυμα πως όποιος συμπεριφέρεται επαγγελματικά θα τυγχάνει και της ανάλογης αντιμετώπισης. Αντίθετα όσοι επιμένουν να βάζουν το «εγώ» τους πάνω από το «εμείς», βρέθηκαν και χθες μεταξύ πάγκου και εξέδρας…

Καθοριστική εβδομάδα

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική σε πολλά μέτωπα. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνω την υπόθεση Φουστέρ επειδή πολύ απλά εδώ και καιρό έχω εκφράσει την πεποίθηση ότι ο Ισπανός θα συνεχίσει στον Πειραιά. Για όλα τα άλλα, ωστόσο, χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και γενναίες αποφάσεις. Η φετινή χρονιά ήταν επιτυχημένη σε τίτλους, αλλά αποτυχημένη σε θέαμα και ποιότητα. Η κατάκτηση του νταμπλ δεν κρύψει τις αδυναμίες κάτω από το χαλάκι της εξώπορτας. Όσοι λένε και προσπαθούν να πείσουν τον Μαρινάκη ότι «αφού πήραμε πρωτάθλημα και Κύπελλο όλα καλά» είναι μακριά νυχτωμένοι.

Το να κατακτάς δύο κούπες… σβηστός καταδεικνύει τη χαώδη διαφορά από τους άλλους διεκδικητές. Το να μη βλέπεις το αυτονόητο, όμως, είναι έγκλημα, το οποίο σε βάθος χρόνου συνοδεύεται από την ανάλογη τιμωρία. Η επόμενη σεζόν θα είναι πιο απαιτητική απ’ όλες τις απόψεις. Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, δεν οφείλει απλά, αλλά είναι υποχρεωμένος να σταθεί στο ύψος του, για να γεμίσει ξανά το γήπεδο, να πολλαπλασιάσει τα χαμόγελα στην εξέδρα και να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες. Εντός κι εκτός συνόρων…

Διαβάστε ακόμη:

Ολυμπιακός-Ξάνθη 3-1

Στα αποδυτήρια ο Μαρινάκης

Μαρινάκης: "Ευρωπαϊκό το όραμα"

Περέιρα: "Μεγαλύτερο μπάτζετ"

Πανόπουλος: "Τον ήπιαμε"

Λύγισε στα αποδυτήρια ο Πανόπουλος

Το σήκωσε με Δουρέκα ο Μανιάτης

Έτσι μοιράζονται τα ευρωπαϊκά εισιτήρια

News 24/7

24MEDIA NETWORK