Ο Καμπιάσο, ο Τσόρι και ο δίκαιος Σίλβα

Ο Καμπιάσο που προτιμήθηκε του Τσόρι στην Τούμπα για να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες και η ώρα του Ερνάνι.Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει τον τρόπο με τον οποίο ο Μάρκο Σίλβα διαχειρίζεται το ρόστερ του Ολυμπιακού.

Ο Καμπιάσο, ο Τσόρι και ο δίκαιος Σίλβα

Πολλά έχουν γραφτεί κι ακόμη περισσότερο ειπωθεί τον τελευταίο καιρό για τον τρόπο που ο Μάρκο Σίλβα διαχειρίζεται το ρόστερ του Ολυμπιακού. Είναι γεγονός ότι ο Πορτογάλος τεχνικός αντιμετωπίζει με δικαιοσύνη τους παίκτες του και από τη στιγμή που κατάφερε να τους πείσει γι’ αυτό τα οφέλη είναι πολλαπλά για τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Δεν είναι κι εύκολο πράγμα, εξάλλου, για έναν προπονητή μόλις στα 38 χρόνια του να μπορεί να επιβληθεί σε ποδοσφαιριστές πολύ υψηλού επιπέδου, ενώ κάποιοι από τους είναι περίπου συνομήλικοί του! Όπως για παράδειγμα ο 35χρονος Εστέμπαν Καμπιάσο και ο 34χρονος Τσόρι Ντομίνγκες. Κάπου εδώ ξεκινά η σημερινή μας ιστορία, η οποία είναι άκρως διδακτική για το πώς σκέφτεται και λειτουργεί ο κόουτς των "ερυθρολεύκων".

Ο MVP Τσόρι, το Λονδίνο και η Τούμπα

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, ο Τσόρι Ντομίνγκες αναδείχθηκε MVP της προηγούμενης σεζόν. Η ηγετική του παρουσία σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν. Ούτε φίλο, ούτε αντίπαλο. Δεν είναι τυχαίο ότι το "αλάνι" από το Μπουένος Άιρες "έκλεισε" μια πολύ απαιτητική σεζόν με 43 συμμετοχές συνολικά, 18 γκολ και 16 ασίστ. Ήταν η πιο παραγωγική χρονιά του Τσόρι απ' όποια πλευρά κι αν το εξετάσει κανείς.

Φέτος τα πράγματα δεν ξεκίνησαν το ίδιο καλά για τον "μαέστρο" του Θρύλου, ο οποίος λόγω τραυματισμών έχει αγωνιστεί μόλις σε τρία παιχνίδια. Δύο για το πρωτάθλημα (ένα γκολ, μία ασίστ) και άλλο ένα για το Champions League (σ.σ. στην πρεμιέρα με τη Μπάγερν). Από την άλλη πλευρά, ο Ντομίνγκες "ζει και αναπνέει" για να παίζει μπάλα και δεν είναι τυχαίο ότι ακολούθησε την αποστολή για το Λονδίνο και τον αγώνα με την Άρσεναλ, προκειμένου να βοηθήσει την ομάδα του για όσο χρειαστεί ακόμη και με ένα πόδι, καθώς ήταν ανέτοιμος.

Ο Καμπιάσο, ο Τσόρι και ο δίκαιος Σίλβα
INTIME SPORTS

Τελικά η παρουσία του στο "Emirates" περιορίστηκε στη συνέντευξη Τύπου την παραμονή του παιχνιδιού. Κάθισε στον πάγκο και δεν αγωνίστηκε, καθώς οι συμπαίκτες του ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και έφτασαν σε ένα "διπλό" που γράφτηκε στην ιστορία, το οποίο θα διηγούνται μετά από πολλά χρόνια και στα εγγόνια τους.

Πέντε ημέρες αργότερα, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ο Τσόρι δεν ήταν έτοιμος να επιστρέψει στην αρχική ενδεκάδα της ομάδας του, ήταν, όμως, έτοιμος να αγωνιστεί ακόμη κι ένα ημίχρονο αν το επέλεγε η τεχνική ηγεσία.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η πρώτη σκέψη του Μάρκο Σίλβα όταν αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Κώστα Φορτούνη, ήταν ο Τσόρι κι όχι ο Καμπιάσο! Μπορεί ο πολύπειρος Εστέμπαν να "έσβησε" το παιχνίδι με το πού πάτησε το πόδι του στο χορτάρι ως τρίτος κεντρικός χαφ, αλλά ο Πορτογάλος τεχνικός αρχικά σκόπευε να περάσει τον Ντομίνγκεζ στη θέση του Φορτούνη.

Στα αποδυτήρια μετά από το τέλος του αγώνα, μάλιστα, εκμυστηρεύθηκε αυτή του τη σκέψη στους συνεργάτες του αλλά και στον ίδιο τον Τσόρι. Πίστευε, μάλιστα, κι αυτό δεν είναι ψέμα ή υπερβολή ότι αν έβαζε τον Αργεντινό μπαλαντέρ, η ομάδα του θα μπορούσε να πετύχει κι άλλο ή άλλα γκολ, καθώς ο Φορτούνης και κουράστηκε, αλλά και επηρεάστηκε από τις "περιποιήσεις" των αμυντικών του ΠΑΟΚ στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, διάστημα στο οποίο πρόλαβε να μοιράσει τις δύο ασίστ στα γκολ του Ιντέγε και του Μιλιβόγεβιτς.

Ο δίκαιος Μάρκο Σίλβα

Για ποιο λόγο, όμως, ο Τσόρι δεν μπήκε τελικά στο τερέν και παρακολούθησε όλο το παιχνίδι από τον πάγκο; Σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο Μάρκο Σίλβα του είπε αποφάσισε τελικά να ρίξει στο παιχνίδι τον Καμπιάσο και στη συνέχεια τον Φινμπόγκασον για να μην διαταράξει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της ομάδας.

Ο Καμπιάσο, ο Τσόρι και ο δίκαιος Σίλβα
INTIME SPORTS

Επειδή και ο Καμπιάσο και ο "Φίνμπο" είχαν αγωνιστεί στο Λονδίνο και ήταν από τους καλύτερους ήθελε πάση θυσία να τους δώσει χρόνο συμμετοχής και στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Προτίμησε, λοιπόν, να τους ρίξει στο ματς έστω και στη διάρκειά του, παρά να τους "ξεχάσει" στον πάγκο, ενώ τα είχαν δώσει όλα στη μεγάλη νίκη επί της Άρσεναλ. Κι όταν εξήγησε το σκεπτικό του στον Τσόρι, ο Αργεντινός κούνησε το κεφάλι με κατανόηση. Κατάλαβε ότι αυτή ήταν η σωστή προσέγγιση από τον προπονητή, καθώς και η ροή του αγώνα του παρείχε αυτή τη δυνατότητα.

Τελικά στην Τούμπα αγωνίστηκε έστω και από σπόντα ένας ακόμη μικρός ήρωας του "Έμιρεϊτς", ο Λεάντρο Σαλίνο, ο οποίος πήρε τη θέση του Ομάρ που παρέδωσε πνεύμα από την κούραση στα τελευταία λεπτά. Ο μόνος που δεν έπαιξε από την… παρέα του Λονδίνου ήταν ο Ερνάνι. Ο Πορτογάλος, όμως, είναι ακόμη έξω από τα νερά του και διανύει περίοδο προσαρμογής. Θα έρθει και η δική του ώρα όπως ήρθε και του Σεμπά –για να μην ξεχνιόμαστε- από εκεί που δεν το περίμενε κανείς…

Όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά μικρές λεπτομέρειες που μας βοηθούν να κατανοήσουμε πως ο Μάρκο Σίλβα σχηματίζει το παζλ της διαχείρισης των παικτών του. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, μάλιστα, καταλήγει με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο…

Διαβάστε ακόμη:

Longread: Πέντε ιστορίες για τον Κώστα Φορτούνη

News 24/7

24MEDIA NETWORK