Το exit poll για τον Νέτο και ο διάδοχος του Τσόρι!

Ο Ολυμπιακός του Περέιρα που ξέρει να πολεμά, ο Κώστας Φορτούνης που προβάλλει ως διάδοχος του Τσόρι, οι ανεπαρκείς Ντοσεβί και Ντουρμάζ και η υπόθεση Νέτο που απασχολεί τους ερυθρόλευκους, αντικείμενο σχολιασμού από τον Σταύρο Γεωργακόπουλο.

Το exit poll για τον Νέτο και ο διάδοχος του Τσόρι!

Άλλο ένα crash test αποτέλεσε για τον Ολυμπιακό η χθεσινή αναμέτρηση με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Τι κι αν η ομάδα του Νίκου Αναστόπουλου αγωνίστηκε με ενδεκάδα ανάγκης και με πολλούς πιτσιρικάδες στο αρχικό σχήμα. Το κλίμα –όπως αναμενόταν- ήταν πολεμικό, η εξέδρα κόχλαζε, το… μίσος περίσσευε και οι «ερυθρόλευκοι» του Περέιρα χρειάστηκε να δείξουν χαρακτήρα για να μείνουν όρθιοι.

Ξέρει να πολεμά

Είναι δεδομένο, μετά απ’ όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, πως για να μπορέσει η ομάδα της Κρήτης να σταθεί ζωντανή και να πετύχει τον άθλο της παραμονής θα πρέπει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο και με κάθε τρόπο την «καυτή» έδρα της. Η ομάδα του Βίτορ Περέιρα, όμως, έχει δείξει από την πρώτη παρουσία του Πορτογάλου κόουτς στο τιμόνι της ότι ξέρει και να πολεμά. Δεν αρκείται μόνο στην αναμφισβήτητη ποιότητά της. Παλεύει σε κάθε φάση, σε κάθε αγώνα και στο τέλος δικαιώνεται όπως έγινε και στα δύσκολα ματς που προηγήθηκαν με την Ξάνθη στα Πηγάδια και με τον Παναιτωλικό στο Φάληρο.

Αν είχε κάποιος να χάσει στη χθεσινή αναμέτρηση, αυτός ήταν μόνο ο Ολυμπιακός κι όχι ο ΟΦΗ. Οι γηπεδούχοι τι είχαν τι έχασαν. Με 15 όλους κι όλους παίκτες παρατάχθηκαν στο τερέν, κάποιοι από τους οποίους είναι αμούστακα παιδιά, έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, προσπάθησαν να φρενάρουν με κάθε τρόπο τους πρωταθλητές Ελλάδας, αλλά δεν τα κατάφεραν, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» δεν τους έδωσαν πολλά περιθώρια, ούτε επέτρεψαν να τους πάρουν τον αέρα. Ακόμη και σε κάποιες κοκορομαχίες που δεν έλειψαν, οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν μάσησαν, παρότι κάποιοι ανεγκέφαλοι είχαν φτάσει ακόμη και πάνω από τον πάγκο τους και στο τέλος πανηγύρισαν ένα ακόμη πολύτιμο τρίποντο.

Ο διάδοχος του Τσόρι

Ενδεικτικός της διάθεσης, του πάθους και της θέλησης που υπήρξε από πλευράς Ολυμπιακού για το τρίποντο ήταν ο πανηγυρισμός του Κώστα Φορτούνη, ο οποίος στην πρώτη του ενέργεια από τη στιγμή που πέρασε στο γήπεδο, τράνταξε τα δίχτυα των Κρητικών και το γιόρτασε καλώντας την «κολασμένη» εξέδρα να σωπάσει.

Όταν ένα 22άχρονο παιδί, το οποίο ελάχιστες φορές εκνευρίζεται στη διάρκεια ενός αγώνα και σπάνια κάνει ακόμη και φάουλ, φτάνει στο σημείο να «εκραγεί» δύο πράγματα μπορεί να συμπεράνει κανείς. Πρώτον ότι οι συνθήκες ήταν άθλιες και δεύτερον ότι ο Ολυμπιακός μπήκε «ορκισμένος» στο γήπεδο για να πάρει κι αυτή τη νίκη.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο Ολυμπιακός έχει βρει στο πρόσωπο του Κώστα Φορτούνη τον ιδανικό διάδοχο του Τσόρι Ντομίνγκες. Μπορεί ο 22χρονος μπαλαντέρ από τα Τρίκαλα να μην έχει ούτε την εμπειρία, ούτε την απαράμιλλη τεχνική, αλλά ούτε και τον τσαμπουκά του τεράστιου Αργεντινού άσου, αλλά διαθέτει το δικό του «πακέτο» για να καθιερωθεί και να κάνει τη διαφορά για πολλά χρόνια.

Ο νεαρός χαφ με το γλυκό πόδι, το ελαφίσιο τρέξιμο, την εξαιρετική αίσθηση του χώρου, την οξυδέρκεια και την μοναδική ικανότητα να τα κάνει όλα σωστά και γρήγορα στο transition (μεταφορά μπάλας) τείνει να εξελιχθεί στην καλύτερη φετινή μεταγραφή του Ολυμπιακού κι ας τον πίστεψαν ελάχιστοι όταν αποκτήθηκε μέσα από τα χέρια του Ιβάν Σαββίδη για να μην ξεχνιόμαστε. Φανταστείτε πόσοι θα χτυπούσαν τώρα το κεφάλι τους στον τοίχο αν ο ταλαντούχος μέσος είχε καταλήξει το καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ και είχε πάρει μέχρι τώρα τις ευκαιρίες που έδωσε ο Άγγελος Αναστασιάδης στον Τζανδάρη… Ο Φορτούνης, αν συνεχίσει έτσι, θα εξελιχθεί στο next best thing όχι μόνο για την ομάδα του, αλλά και για την Εθνική και να το θυμάστε…

Δεν μπορεί να στηριχτεί σε Ντοσεβί και Ντουρμάζ

Το χθεσινό παιχνίδι, ωστόσο, έστω κι αν συνδυάστηκε με μια ακόμη επικράτηση για τους πρωταθλητές Ελλάδας φανέρωσε και μια μεγάλη αδυναμία τους. Ποια είναι αυτή; Το γεγονός ότι δεν μπορούν να στηριχθούν σε Ντοσεβί και Ντουρμάζ για το δεξί άκρο της επίθεσης. Μπορεί ο Γάλλος εξτρέμ να πέτυχε δύο πολύ ωραία και σημαντικά γκολ στα ματς που προηγήθηκαν, μπορεί να αναδείχθηκε mvp στο προηγούμενο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, αλλά δεν μπορεί να νικά συνεχώς τον κακό εαυτό του. Δεν μπορεί, όσο κι αν έχει τη διάθεση, να βελτιώσει σημαντικά την χτυπητή αδυναμία του στην τελική προσπάθεια.

Στη διάρκεια της αναμέτρησης με τον ΟΦΗ ο ταχύτατος Γάλλος βρέθηκε τουλάχιστον δέκα φορές σε επίκαιρη θέση για να τελειώσει τη φάση είτε με ασίστ, είτε με σουτ και σε καμία από αυτές δεν είχε σωστή επιλογή. Αν έκλεινε τα… μάτια και πάσαρε στην τύχη, έστω και μία τελική θα έβρισκε στόχο! Κι αν αυτό δεν στοίχισε στο χθεσινό παιχνίδι σε κάποιο από τα επόμενα θα στοιχίσει, καθώς πλησιάσουν οι εκτός έδρας αναμετρήσεις με Βέροια, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό! Άρα η ανάγκη απόκτησης ενός ακόμη εξτρέμ πρώτης γραμμής είναι επιτακτική εκτός κι αν ο Περέιρα προορίζει για τις πτέρυγες τον Αργεντινό Χάρα, ο οποίος είναι γρήγορος με καλή τεχνική, ικανότητα στις ασίστ, ενώ έχει αγωνιστεί σε ανάλογο ρόλο και στο παρελθόν.

Η υπόθεση Νέτο

Από ‘κει και πέρα, το μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι το γεγονός ότι δεν έχει καθαρίσει ακόμη το θέμα του κεντρικού αμυντικού. Όλες οι τάσεις στο εσωτερικό του συλλόγου βρήκαν κοινό σημείο αναφοράς στο πρόσωπο του Πορτογάλου Νέτο της Ζενίτ. Με τον 26χρονο διεθνή στόπερ υπάρχει συμφωνία σε όλα, ενώ συμφωνία υπάρχει και με την ομάδα του, αλλά σε προφορικό επίπεδο και με ένα μεγάλο «αν». Ποιο είναι αυτό; Το ότι η ομάδα του δεν συναινεί σε παραχώρησή του αν προηγουμένως δεν τον αντικαταστήσει και μέχρι τώρα αυτή η προσπάθεια δεν έχει στεφθεί με επιτυχία.

Το θέμα δηλαδή δεν είναι οικονομικό, αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Επίσης, είναι σημαντικό ότι ο ίδιος ο Νέτο έχει «ψηθεί» στην προοπτική του Ολυμπιακού και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Κι όταν ένας ποδοσφαιριστής λέει ή «δείχνει» ότι «θέλω να φύγω» είναι δύσκολο για την ομάδα του να τον κρατήσει με το ζόρι εκτός κι αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Σε περίπτωση που «χαλάσει» τελικά η υπόθεση Νέτο, κάτι που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται στην Πλατεία Αλεξάνδρας και γι’ αυτό κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, τότε είναι πιθανό να κινηθούν εκ νέου προς τον Νοβαρέτι της Λάτσιο.

Προσωπικά έχω εκφράσει δημόσια τις ενστάσεις μου για τη συγκεκριμένη επιλογή, καθώς ο 29χρονος Αργεντίνος είναι ουσιαστικά ανενεργός φέτος, ωστόσο, οι αρμόδιοι του συλλόγου τον θεωρούν καλή εναλλακτική επιλογή και ίσως τον προτιμήσουν αν δεν τους προκύψει κάτι ακόμη καλύτερο. Ο βαθμός δυσκολίας της επιλογής, πάντως, ανεβαίνει ακόμη περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι αυτός που θα έρθει θα πρέπει να είναι έτοιμος, προκειμένου να μπορεί να αγωνιστεί ακόμη και στην κρίσιμη αναμέτρηση της Τούμπας. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται μέχρι τελευταία στιγμή το ενδεχόμενο έκπληξης με όνομα που θα προκύψει στο παρά 5, κάτι που συνηθίζεται πάντως πλησιάζοντας στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου…

Διαβάστε ακόμη:

ΟΦΗ - Ολυμπιακός 0-3 (VIDEOS)

Με αγορά ο Χάρα

Αιχμές Καραπαπά για τους ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ

News 24/7

24MEDIA NETWORK