Βαλβέρδε: Τι Δραπετσώνα, τι Μπαρτσελόνα...

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος με τη βοήθεια του Ιεροκλή Στολτίδη θυμάται το πέρασμα του Ερνέστο Βαλβέρδε από τον Ολυμπιακό. Την κόντρα με Κοβάσεβιτς, Λέτο, τον οδυνηρό αποκλεισμό από την Ανόρθωση, τη σχέση στ-οργής με Κόκκαλη, το ραντεβού με Ντέμη, το προξενιό του Ίβιτς και τον Μαρινάκη...

Βαλβέρδε: Τι Δραπετσώνα, τι Μπαρτσελόνα...

Λίγοι γνωρίζουν ότι το πρώτο ταξίδι του Ερνέστο Βαλβέρδε με προορισμό την Ελλάδα, τον Ιούνιο του 2006, δεν έγινε για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Η πρώτη ομάδα που ενδιαφέρθηκε να τον τοποθετήσει στον πάγκο της, ήταν η ΑΕΚ του Ντέμη Νικολαΐδη. Την ιδέα στο μυαλό του πρώην διεθνούς άσου και μετέπειτα διοικητικού ηγέτη της Ένωσης είχε βάλει ο παλιός του συμπαίκτης, καλός του φίλος και συνεργάτης Ίλια Ίβιτς. Οι δύο τους δούλεψαν μαζί εκείνο το διάστημα και ο Ίλια ως τεχνικός διευθυντής συμβούλευσε τον πρόεδρο Ντέμη να ασχοληθεί σοβαρά με την περίπτωση του ανερχόμενου και πολλά υποσχόμενου Βάσκου κόουτς...

Είχαν συναντηθεί οι τρεις τους, επί ελληνικού εδάφους, έκαναν μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, ωστόσο, ο Ντέμης καθυστέρησε μερικές ημέρες να αποφασίσει. Ο Ερνέστο συμφώνησε στο μεσοδιάστημα με την Εσπανιόλ, ενώ ο Νικολαΐδης κατέληξε τελικά για τον πάγκο της ΑΕΚ με έναν άλλο Ισπανό, τον Λορένθο Σέρα Φερέρ.

Η... επιμονή του Ίλια Ίβιτς, ωστόσο, έφερε τελικά το “μυρμήγκι” στην Ελλάδα δύο χρόνια αργότερα. Φεύγοντας από την ΑΕΚ, μετακόμισε στον Ολυμπιακό, αναλαμβάνοντας το πόστο του αθλητικού διευθυντή και στο τέλος της περιόδου 2007-2008 πρότεινε τον Βαλβέρδε στον Σωκράτη Κόκκαλη. Εκείνος γνωρίζοντας από πρώτο χέρι, τι είχε προηγηθεί και με την ΑΕΚ, άναψε το πράσινο φως και τον κάλεσε στην Ελλάδα, για να συζητήσουν και -τελικά- να συμφωνήσουν σε χρόνο dt.

Τώρα που ο 53χρονος πλέον κόουτς περιμένει την τυπική ανακοίνωση για να στρογγυλοκαθίσει στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, κανείς δεν θυμάται ότι το ξεκίνημά του στον Ολυμπιακό ήταν πολύ δύσκολο. Οι καινοτόμες και πρωτοποριακές -εκείνη την εποχή- ιδέες του είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση ακόμη και παικτών της ομάδας!

Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ "ΙΕΡΟ"

Ο Ιεροκλής Στολτίδης σε παλιότερη συνέντευξή του στο Contra.gr είχε δηλώσει ότι ένας από τους παίκτες που είχαν... τρελαθεί με τις οδηγίες Βαλβέρδε, θεωρώντας ότι είναι ανέφικτο να εφαρμοστούν στο γήπεδο ήταν ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς, τον οποίο, επίσης, έφερε ο Ίβιτς στην Ελλάδα. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Ντάρκο... κόντραρε τις ιδέες του Βαλβέρδε, παρότι είχαν τον ίδιο ατζέντη (τον Ινιάκι Ιμπάνιεθ).

Βαλβέρδε: Τι Δραπετσώνα, τι Μπαρτσελόνα...

Ο Ιεροκλής Στολτίδης είχε πει σχετικά:

- Από προπονητές που συνεργάστηκες ποιον ξεχωρίζεις;

Ο Βαλβέρδε μου άρεσε πιο πολύ ως προπονητής απ’ όσους είχα.

-Γιατί;

Γιατί ήταν καλός προπονητής.

- Κάποιος πρώην συμπαίκτης σου είχε πει όταν πρωτοήρθε ο Βαλβέρδε πως «είναι τρελός ο άνθρωπος. Μας ζητάει οι αμυντικοί να μαρκάρουν ψηλά στη σέντρα. Θα τρώμε 5 γκολ σε κάθε ματς»...

Μην ξεχνάς ότι αυτό το έκανε η Μπαρτσελόνα και το εφάρμοσε πιο τέλεια απ’ όλους.

- Ζοριστήκατε με τη φιλοσοφία του Βαλβέρδε;

Ήταν πολύ δύσκολο αυτό που μας ζητούσε.

- Τον περάσατε όντως για τρελό;

Για τρελό όχι, αλλά δεν σου κρύβω ότι υπήρχαν παίκτες που είχαν αντιρρήσεις και δεν ήθελαν να το κάνουν. Ο Κοβάσεβιτς για παράδειγμα! Στην προετοιμασία είχε πρόβλημα. Έλεγε πως δεν μπορούμε να το κάνουμε. Τελικά, το κάναμε. Δεν ήταν εύκολο, αλλά ούτε και δύσκολο. Θέλει όμως, πολύ δουλειά και εάν το κάνεις καλά, τον σκοτώνεις τον αντίπαλο. Με τον Βαλβέρδε είχα την ατυχία να τραυματιστώ. Έπαιξα μέχρι το Νοέμβριο και έχασα την υπόλοιπη χρονιά λόγω τραυματισμού στον αστράγαλο.

Ήθελα μ’ αυτόν τον προπονητή να δουλέψω περισσότερο γιατί εφάρμοζε το σύστημα που ταίριαζε άψογα στον Ολυμπιακό! Έτσι φανταζόμουν κι εγώ τον Ολυμπιακό, όπως τον ήθελε ο Βαλβέρδε! Ψηλά και ειδικά μέσα στο Καραϊσκάκη να μην περνάνε οι αντίπαλοι ούτε τη σέντρα!

ΜΕ ΤΟ... ΑΡΙΣΤΕΡΟ

Στις αγωνιστικές υποχρεώσεις, πάντως, η ομάδα ξεκίνησε με το αριστερό. Αποκλεισμός από την Ανόρθωση του Τιμούρ Κετσπάγια με ήττα 3-0 Κύπρο (χαμένο πέναλτι Μήτρογλου) στα προκριματικά του Champions League και μια ενδεκάδα που συζητήθηκε πολύ, αναφορικά με τις επιλογές του Βάσκου. Στη ρεβάνς, η νίκη του Ολυμπιακού με 1-0 (Μπελούτσι) ήταν απλώς για την τιμή των όπλων... Αυτός ο αποκλεισμός, όπως φάνηκε στην πορεία, αποτέλεσε και το λόγο του διαζυγίου των δύο πλευρών στο φινάλε της σεζόν...

Βαλβέρδε: Τι Δραπετσώνα, τι Μπαρτσελόνα...

Πέρα από τις τακτικές εντολές, όλες οι προπονήσεις του Βαλβέρδε ήταν με υψηλή ένταση και πολλή μπάλα. Στη διάρκεια του προγράμματος, συνήθως παρακολουθούσε. Έλεγε λίγα, τα απολύτως απαραίτητα. Όλη η δουλειά περνούσε από τα χέρια των δύο πιστών συνεργατών του που έχει δίπλα του μέχρι σήμερα. Του βοηθού του, Γιον Ασπιάθου και του γυμναστή Χοσέ Αντόνιο Ποθάνκο.

Ο Ασπιάθου ήταν ο “φωνακλάς” της παρέας, ο Ποθάνκο το “μαύρο σκυλί” της προπόνησης. Δεν υπήρχε παίκτης που να μην θαυμάσει το πόσο καλά προπονημένος ήταν και τις επιδόσεις του στη διάρκεια της προπόνησης, μιας κι ως... λαγός έδινε καθημερινά το ρυθμό.

Ο Βαλβέρδε έμπαινε στην κουβέντα συνήθως όταν έπρεπε να πει ένα “μπράβο”, να τραβήξει στη γραμμή κάποιον από τους παίκτες του για να του εξηγήσει στο αυτί κάτι που δεν μπορούσε να εμπεδώσει. Τα περισσότερα τα αντιμετώπιζε με χαμόγελο. Η επιβράβευση ή η δυσαρέσκεια εκφραζόταν κάπως έτσι. Όταν κάτι δεν του άρεσε, το χαμόγελο ήταν ειρωνικό...

Δεν υπήρχε παίκτης που να έχει τσακωθεί μαζί του. Ακόμη κι όταν έφτασε σε σημείο να μη θέλει να βέλει τον Λέτο (κλώτσησε τσαντισμένος μια μπάλα προς το μέρος του) που ήρθε από τη Λίβερπουλ με δανεισμό, κατόπιν δικής του εισήγησης, δεν “αρπάχτηκε” μαζί του. Τον αγνόησε κι "έληξε" το θέμα στα αποδυτήρια.

Όταν κάποιος έκανε το λάθος να παραβεί τους κανόνες, η αντίδραση του Βαλβέρδε ήταν μια απλή κίνηση. Σήκωνε το δεξί χέρι και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη έδειχνε με τα δάχτυλα. Όσα δάκτυλα σήκωσε τόσα χιλιάρικα πρόστιμο. Συνήθως “έριχνε” καμπάνες 2 ή 3 χιλιάρικα, όταν κάποιος αργούσε να βγει από τα αποδυτήρια για την προπόνηση, ή να επιβιβαστεί στο πούλμαν...

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ

Στο τέλος εκείνης της σεζόν, το μονοετές -όπως συμβαίνει συνήθως- συμβόλαιο του Βαλβέρδε, δεν ανανεώθηκε. Ο Βάσκος κόουτς λόγω προβλήματος που αντιμετωπίζει το ένα από τα τρία παιδιά του (σ.σ. μια μορφή αυτισμού) δεν υπογράφει ποτέ πολυετή συμβόλαια. Γενικά και λόγω... καταγωγής δεν τρελαίνεται με τις μεγάλες “δεσμεύσεις”. Ίσως αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που με τη Μπάρτσα, της οποίας έχει φορέσει τη φανέλα, συμφώνησε για 2+1 χρόνια...

Βαλβέρδε: Τι Δραπετσώνα, τι Μπαρτσελόνα...

Ο λόγος που ο Ερνέστο δεν συνέχισε στον Ολυμπιακό μετά την κατάκτηση του νταμπλ, ήταν η απόφαση του Σωκράτη Κόκκαλη να αλλάξει τους όρους που είχαν συμφωνηθεί αρχικά. Ο αποκλεισμός από την Ανόρθωση, σε συνδυασμό με την αναβλητικότητα του Βαλβέρδε που από τον Φλεβάρη τρέναρε το ραντεβού της ανανέωσης παραπέμποντας τους πάντες στον μάνατζέρ του, ενόχλησε τον Κόκκαλη, ο οποίος του έστειλε επιστολή!

Σε εκείνη την επιστολή, αφού εξηγούσε το πόσο σημαντικό ήταν για την ομάδα να προκριθεί στους ομίλους του Champions League, καθώς είχε υποστεί τεράστια χασούρα σε πρεστίζ και ταμείο, είχε “σπάσει” την πάγια αποζημίωση του Ερνέστο. Του πρότεινε περίπου τα 2/3 του ποσού ως πάγιο και το υπόλοιπο ποσό, συν μπόνους, σε περίπτωση πρόκρισης. Ο Βαλβέρδε δεν το αποδέχθηκε κι αποχώρησε... βελούδινα. Επέστρεψε στην πατρίδα, εργάστηκε στη Βιγιαρεάλ, για να γυρίσει ένα χρόνο αργότερα, όταν ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήρε το αεροπλάνο και του προσέφερε Γη και ύδωρ για να τον πείσει να ξεκινήσουν μαζί το νέο project. Όπως κι έγινε. Μαζί κατέκτησαν τα δύο πρώτα πρωταθλήματα από τα 7 σερί που φτάσαμε φέτος κι ένα Κύπελλο.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε που αποχώρησε ως φίλος και με δημόσια τοποθέτηση Μαρινάκη ότι η πόρτα για εκείνον θα είναι πάντα ανοικτή, συχνά-πυκνά έρχεται στη χώρα μας, έστω για βόλτα ή διακοπές. Έχει κρατήσει πολύ καλές σχέσεις με ανθρώπους της ομάδας. Ένας από αυτούς είναι ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος Κυριάκος Δουρέκας, ενώ συμπαθεί ιδιαίτερα και τον μάγειρα του Ολυμπιακού Σπύρο Σταματόπουλο. Μάλιστα, είχε πάει αρκετές φορές και στην ταβέρνα που διατηρούσε ο "ερυθρόλευκος" σεφ στην περιοχή της Δραπετσώνας.

Τι Δραπετσώνα, τι Μπαρτσελόνα. Ο Ερνέστο για όσους τον ξέρουν έχει μείνει ο ίδιος. Απλός, σεμνός, ταπεινός, εργατικός, πιστός στις αρχές του, με σπάνια αίσθηση του χιούμορ, αλλά και Βάσκος “πολεμιστής” που δεν ξεχνά λεπτό την καταγωγή και δεν διαπραγματεύεται την υπερηφάνεια του...

Υ.Γ.: Πάντα αγαπούσε τους εργατικούς παίκτες, εκείνους που έδιναν τα πάντα για την ομάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο από τις αγαπημένες του επιλογές ήταν ο Νταβίντ Φουστέρ και ο Τάσος Πάντος, τον οποίο, μάλιστα, άρεσε να πειράζει, αφού ήξερε ότι είναι μέγας πλακατζής. Έλεγε του “Παντούρου”: “Όταν γυρίσω στην Ισπανία, αν χρειαστώ ποιοτικό 10άρι, θα είσαι η πρώτη μου επιλογή...”.

Photo credits: Eurokinissi, AP Photo/Alvaro Barrientos

News 24/7

24MEDIA NETWORK