Ελπίδες στον ξενερωμένο κόσμο

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τη σημασία της νίκης του Παναθηναϊκού επί του Ατρόμητου και την ανάγκη να σταματήσουν οι ψυχρολουσίες.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΠΑΟ (Eurokinissi Sports / ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΠΑΟ (Eurokinissi Sports / ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ) EUROKINISSI SPORTS

Με το σφύριγμα της λήξης στο Περιστέρι, ένα ερώτημα στριφογύριζε στο μυαλό για αρκετά λεπτά. "Αυτό το ματς θα το κέρδιζε με Στραματσόνι στον πάγκο;" Ρητορικό το ερώτημα, εύλογη η απάντηση, αλλά όπως έχουμε πει και σε προηγούμενα άρθρα, ο Παναθηναϊκός είχε χάσει την κανονικότητά του, οπότε ακόμα και το αυτονόητο φαντάζει... έκπληξη.

ΕΔΕΙΞΕ ΠΑΛΜΟ

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν έγινε ξάφνου μάγος. Ακόμα κι έτσι να ήταν, δεν ξέρω αν το... μαγικό ραβδί του θα έφτανε για να συνεχίσει το νικηφόρο σερί στις τρεις συνεχόμενες εκτός έδρας αναμετρήσεις σε Ριζούπολη, Λάρισα και Περιβόλια. Πιθανότατα σε κάποιο από τα τρία θα έρθει το στραβοπάτημα και τότε πάλι θα λέμε για υπομονή, για μία, έτσι κι αλλιώς, χαμένη χρονιά και για άλλα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία (διοικητικά).

Μισό λεπτό. Ο Παναθηναϊκός είναι πλέον στο -4 από τον Ολυμπιακό που παίζει στους Ζωσιμάδες με τον τρομερό ΠΑΣ Γιάννινα. Για πρώτη φορά φέρνει μια κάποια πίεση στους Πειραιώτες που βρίσκονται στα... σπάργανα της εσωστρέφειάς τους. Υπάρχει ή όχι θέμα Μπέντο; Φταίει ή δεν φταίει ο Πορτογάλος για την αγωνιστική εικόνα των τελευταίων παιχνιδιών; Βέβαια, όλα αυτά είναι ρευστά γιατί πολύ απλά μπορεί να πάει ο Ολυμπιακός και να πάρει ένα μάγκικο διπλό και να αρχίσουν τα γνωστά: "Δημοσιογραφάκια, τι έγινε; Πάλι σας ξενέρωσε ο θρύλος" και, τέλος πάντων, όλα τα συναφή που γράφονται κατά καιρούς όταν εμείς πέφτουμε έξω από τις προβλέψεις μας (ας είναι καλά ο... Περικλής Φελλός που κρατά αρχείο).

ΒΑΖΕΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Προσέξτε, όμως. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με πρόβλεψη. Δεν λέω πως ντε και καλά ο Ολυμπιακός τη Δευτέρα θα γκελάρει στα Γιάννενα. Αλλά παίζει και αυτό. Ειδικά όταν οι "ερυθρόλευκοι" βγάζουν μια κάποια δυσκολία στα τελευταία τους παιχνίδια. Ειδικά όταν απέναντί τους δεν βρίσκουν Στραματσόνι και Κετσπάγια για να φτάνουν σε θριαμβευτικές νίκες.

Δεν μπήκε ξαφνικά στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός. Θα μπορούσε, γιατί η βαθμολογική διαφορά δεν είναι απαγορευτική, αλλά πρέπει πρώτα να λύσει τα δικά του προβλήματα και στη συνέχεια να σκεφτεί αν μπορεί να κυνηγήσει μέχρι τέλους το πρωτάθλημα. Τουλάχιστον, όμως, τώρα έχει προπονητή που βγάζει εγωισμό, που δεν ήρθε για να πουλήσει παραμύθια. Ήρθε να δουλέψει, γνωρίζοντας καλά πως το εργασιακό περιβάλλον δεν είναι το ιδανικό. Θα μπορούσε να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια και να μη δεχθεί την πρόταση του Παναθηναϊκού. Πήρε το ρίσκο και δέχθηκε με το φόβο να φύγει και αυτός ως αποτυχημένος. Όπως τόσοι και τόσοι. Μόνο που ακόμα είναι νωρίς να συμβεί αυτό, ακόμα δεν ήρθε ο άνθρωπος.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΕΡΔΗ

Στο χέρι του είναι να διαφοροποιήσει την κατάσταση και να αναγκάσει τους ποδοσφαιριστές να σκέφτονται μόνο το αγωνιστικό κομμάτι και όχι πόσους μήνες "μέσα" τους έχει ο Αλαφούζος. Στο χέρι τους είναι να αλλάξουν το κλίμα. Δύο νίκες σερί και μάλιστα σε δύσκολα παιχνίδια δεν είχε κάνει φέτος ο Παναθηναϊκός. Το κατάφερε το βράδυ της Κυριακής, φεύγοντας με τρία συγκεκριμένα κέρδη από το Περιστέρι. Θέλετε να τα καταγράψουμε; Πάμε:

1. Ψυχολογία. Μία ομάδα τραυματισμένη σε αυτό το κομμάτι, με ποδοσφαιριστές να βρίσκονται στο στόχαστρο των οπαδών και τα αποδυτήρια να θυμίζουν κάτι από σίριαλ του Φώσκολου. Οι δύο σερί νίκες δεν θα φέρουν ξάφνου τα χαμόγελα και οι παίκτες θα τρέχουν χαρωποί στα λιβάδια, αλλά είναι κάτι και αυτό. Τους δίνει μία ώθηση, τους ηρεμεί το κεφάλι, πιστεύουν και πάλι στους εαυτούς τους. Δεν είναι τόσο άχρηστοι, δεν είναι για πέταμα.

2. Χρόνος. Αυτός αφορά τον Ουζουνίδη. Χρόνο θέλει ο άνθρωπος για να δουλέψει και να φτιάξει μια ομάδα όπως τη θέλει, αλλά βασικά μία ομάδα όπως τη θέλει ο κόσμος. Να βγάζει ψυχή, πάθος και να παλεύει τα παιχνίδια. Να μη θυμίζει παιδική χαρά, αλλά ένα ποδοσφαιρικό οργανισμό που βγάζει υγεία. Θέλει πολλή δουλειά ακόμη, αλλά όσο κερδίζει τόσο δεν αδειάζει εύκολα η κλεψύδρα της υπομονής των οπαδών.

3. Ώθηση. Το γράψαμε και παραπάνω. Ακολουθεί η Ριζούπολη όπου ο Παναθηναϊκός θα παλέψει μήπως και καταφέρει να αποτρέψει το κάζο του πρόωρου αποκλεισμού από το Κύπελλο. Έπειτα ακολουθούν Λάρισα και Χανιά. Αν ο Ολυμπιακός γκελάρει στους Ζωσιμάδες τότε αυτομάτως χαρακτηρίζονται ως επιτακτικές οι νίκες με ΑΕΛ και Πλατανιά. Η ώθηση των δύο νικών κόντρα σε ΠΑΟΚ και Ατρόμητο τότε θα φανεί. Δεν θα γίνει ξαφνικά τούρμπο η ομάδα και θα σαρώνει, αλλά το να βγάζεις αλώβητος δύο δύσκολα σερί παιχνίδια σου δίνει παλμό, σε βγάζει από το κώμα. Τα αυτονόητα που λέγαμε στην αρχή.

ΝΑ ΖΕΣΤΑΝΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Για να μην κουράζουμε, ο Παναθηναϊκός ξεμπέρδεψε με τον Ατρόμητο και καλείται να ξεμπερδέψει και με τα άλλα, που αφορούν τους Αλαφούζο-Παναγόπουλο, για να δείξει στο δεύτερο μισό ό,τι δεν έδειξε στο πρώτο. Ο Ουζουνίδης ήρθε να συμμαζέψει το ποδοσφαιρικό τμήμα, ας αναλάβει η διοίκηση να συμμαζέψει όλα τα υπόλοιπα. Γιατί ο κόσμος κουράστηκε με το κρύο-ζέστη. Κουράστηκε με τις ψυχρολουσίες. Θέλει απλά να πιστέψει σε κάτι. Έστω για αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Μπεργκ βρήκε δίχτυα, ο Παναθηναϊκός δραπεύτευσε από το καλοκαίρι

News 24/7

24MEDIA NETWORK