Όπλα, ντου και ξύλο

Το ελληνικό ποδόσφαιρο των παραγόντων έχει ουκ ολίγες καλτ στιγμές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι απλώς ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της ιλαροτραγωδίας. Από τα πιστόλια στο Members Club, μέχρι τον "Ρίνγκο" Βαρδινογιάννη και τον... μποξέρ Σαλιαρέλη. Γυρίζουμε το χρόνο πίσω και θυμόμαστε.

Όπλα, ντου και ξύλο

Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι παραγοντικό. Πάντα θα είναι ένα κλικ πιο κάτω από τους προέδρους και τους μεγαλομετόχους και πάντα αυτοί είναι εκείνοι που κρατούν γράφουν την ιστορία τους, πολλές φορές σε μαύρες σελίδες.

Τα γεγονότα της Τούμπας και η εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο με το πιστόλι στο πίσω μέρος του παντελονιού δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακόμη επεισόδιο μίας ιλαροτραγωδίας που εκτυλίσσεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία επίδειξη παραγοντικής δύναμης. Τη... μονάδα μέτρησης ας την ορίσουν αυτοί που αρέσκονται στις συγκρίσεις. Ποιος έκανε χειρότερα, ποιος είναι αδικημένος, ποιος δικαιολογείται.

Εμείς αποφασίσαμε να καταγράψουμε κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές που οι παράγοντες (ή οι μπράβοι αυτών)... πήραν το νόμο στα χέρια τους. Να θυμηθούμε τις στιγμές εκείνες που είδαμε πιστόλια να "πρωταγωνιστούν" στο ελληνικό ποδόσφαιρο και προέδρους να θεωρούν εαυτούς... πλανητάρχες. Γυρίζουμε το χρόνο πίσω και καταγράφουμε κάποιες από τις στιγμές εκείνες που ορίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο ως το πιο καλτ προϊόν της χώρας.

1995: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΕΚ

Όπλα, ντου και ξύλο

Σε αυτή την περίπτωση πιστόλια δεν είχαμε, αλλά είχαμε μία επίδειξη... παραγοντικής δύναμης ακόμα και σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Βρισκόμαστε στη σεζόν 1994-95, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ κοντράρονται στο ΟΑΚΑ στον τελικό του κυπέλλου, το ντέρμπι "μυρίζει μπαρούτι" μέρες πριν, οι "πράσινοι" κατακτούν το τρόπαιο με το περίφημο πέναλτι του Βαζέχα στην παράταση, ο Σαραβάκος, με την φανέλα της ΑΕΚ, χάνει πέναλτι στην κανονική διάρκεια απέναντι στην παλιά του ομάδα και στο ημίχρονο γίνεται ο... κακός χαμός.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης έχει κατέβει στη φυσούνα, έρχεται σε αντιπαράθεση με ανθρώπους της ΑΕΚ και πάνω στην ένταση ένας αστυνομικός τον σπρώχνει. Ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός βγαίνει εκτός εαυτού και κάνει έντονες παρατηρήσεις στο εμβρόντητο όργανο.

Πάντως, για τον "Καπετάνιο" είναι πολλές οι, ανεπιβεβαίωτες, ιστορίες που τον ακολουθούσαν για χρόνια σχετικά με το... πιστόλι του. Δεν είναι τυχαίο το παρατσούκλι "Ρίνγκο" που του είχε δώσει ο "αποδυτηριάκιας" του "Φιλάθλου" επειδή υπήρχαν φήμες πως είχε βγάλει πιστόλι πάνω στα νεύρα του σε παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Οπως για παράδειγμα το 1985 κόντρα στην Τορίνο. Λέγεται ότι ο "Καπετάνιος" θεώρησε ότι ο Γάλλος διαιτητής Μισέλ Βοτρό αδικούσε τον Παναθηναϊκό και με το όπλο ανά χείρας λίγο έλειψε να έρθει στα χέρια με τον διαιτητή.

1999: ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Όπλα, ντου και ξύλο

Τη σεζόν 1999-2000 η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στην άδεια, λόγω τιμωρίας, Νέα Φιλαδέλφεια. Τα γεγονότα γνωστά και τα έχει περιγράψει αναλυτικά σε παλαιότερο κείμενό του στο Contra.gr ο Zastro. Η ΑΕΚ χάνει 2-0, οι άνθρωποί της έχουν τρομερά παράπονα από τη διαιτησία του Δημητρόπουλου, ο τότε πρόεδρος της τότε ΕΠΑΕ βρίσκεται στο στόχαστρο και στο περίφημο Members Club του γηπέδου γίνεται το έλα να δεις μετά το τέλος του αγώνα. Αντιγράφουμε από το κείμενο του Zastro:

"Οι αστυνομικοί δεν ξέρουν ποιόν να πρωτοπροστατεύσουν, αφού την ίδια στιγμή στο Members Club που έχει καταφύγει προσωρινά ο Βίκτωρας, εκτυλίσσονται σκηνές από ταινία με πυροβολισμούς, μαχαίρια, μπουνιές, καρεκλιές, σπασμένα τζάμια και ιπτάμενα τραπέζια. Σχεδόν ταυτόχρονα με τη λήξη, ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει καταφθάσει στο γήπεδο και βρίσκεται κι αυτός στο Members Club ψάχνοντας το Βίκτωρα. Τον βρίσκει σε μια γωνία της αίθουσας να παρακολουθεί σε μια τηλεόραση στιγμιότυπα του αγώνα από το συνδρομητικό, παρουσία δύο ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας.

Ο Τίγρης εκτός εαυτού φωνάζει «αν είσαι άντρας διώξε τους φουσκωτούς σου κι έλα έξω να τα πούμε σαν άντρες οι δυο μας», ο Βίκτωρας απαντάει «και ποιος είσαι εσύ; Τι είσαι εσύ;» και ο Μελισσανίδης θολώνει: «Τι ποιος είμαι εγώ ρε πούστη; Τι‘να αυτά που κάνατε στην ΑΕΚ απόψε γ@μώ την κοινωνία μου; Δε ντρέπεστε λίγο ρε πούστηδες;» Εκείνη τη στιγμή, ένας εκ των μόνιμων συνοδών του Βίκτωρα Μητρόπουλου, ο Νίκος Γιαννουδάκος, βγάζει από την εσωτερική θήκη ένα 22άρι περίστροφο και πυροβολεί δύο φορές στον αέρα.

Κάποιοι αυτόπτες θα ισχυριστούν αργότερα ότι έριξε και δύο ακόμη στο πάτωμα. Ως φυσικό επακόλουθο, έγινε της... ελευθέρων ηθών εκδιδομένης γυναικός το κιγκλίδωμα: καρέκλες και τασάκια ίπτανται στον αέρα, βγαίνουν μαχαίρια και παρευρισκόμενοι σπάνε ότι βρίσκουν μπροστά τους. Ένας όμιλος ατόμων πέφτει πάνω στους γεροδεμένους συνοδούς του Βίκτωρα, που φυγαδεύεται από το Βασίλη Δημητριάδη μαζί με το Μελισσανίδη στα αποδυτήρια της ΑΕΚ.

Στο Members Club πέφτει απίστευτο ξύλο, με το Γιαννουδάκο να καταλήγει αιμόφυρτος στο πάτωμα και τις αστυνομικές δυνάμεις να καταφθάνουν αργοπορημένες στο χώρο αφού έπρεπε αφ’ ενός να συνοδεύσουν την αποστολή του Ολυμπιακού στο πούλμαν και κατά δεύτερον να προστατεύσουν το διαιτητικό τρίο που έμενε κλειδαμπαρωμένο στο καμαράκι περικυκλωμένο".

2002: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ

Όπλα, ντου και ξύλο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι δύο ομάδες αναμετρώνται στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για το κύπελλο Ελλάδας. Ο τότε ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ, Μάκης Ψωμιάδης, εξαπολύει επίθεση προς τον διαιτητή θεωρώντας την Ενωση αδικημένη από τις αποφάσεις του. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και τον παρατηρητή, Β. Μπαλόκα, ο οποίος κατέγραψε τα γεγονότα, ο Ψωμιάδης επιτέθηκε στους διαιτητές κρατώντας πιστόλι και απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει.

ΒONUS: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1989

Όπλα, ντου και ξύλο

Και σε αυτή την περίπτωση δεν είχαμε χρήση όπλου, αλλά είχαμε χειροδικία. Πρωταγωνιστής ο Αργύρης Σαλιαρέλης, στο αξέχαστο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη. Η αναμέτρηση που είχε τον... ατελείωτο βρήκε νικητές τους "πράσινους" με 4-3 και ο τότε παράγοντας των Πειραιωτών... πέρασε στην ιστορία για την επίθεση στον καμεραμάν της ΕΡΤ, Σωκράτη Ζάππα. Ντου στο γήπεδο, μία μεγαλοπρεπέστατη σφαλιάρα στον άνθρωπο που έκανε απλά τη δουλειά του και ένα στιγμιότυπο που έχει περάσει στα... κατάστιχα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK