Η ΑΕΚ δεν έχει ανάγκη τον Τζεμπούρ

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τον Ραφίκ Τζεμπούρ που δημιουργεί προβλήματα στην ΑΕΚ αντί να τις λύνει.

Η ΑΕΚ δεν έχει ανάγκη τον Τζεμπούρ

Η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα, έχει τεράστια ιστορία, επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια και όλα τα συναφή, αλλά υπάρχει και ένας αστερίσκος που κάνει την επάνοδο της ομάδας στη μεγάλη κατηγορία ξεχωριστή. Η ΑΕΚ επιστρέφει, ήρθε όχι με στόχο να μείνει και να πρωταγωνιστήσει, αλλά πρωτίστως να αποτινάξει το παρελθόν και όλες τις παθογένειες.

Η ΑΕΚ δίνει εξετάσεις σε αυτό το κομμάτι. Αυτό που την παίδεψε τόσα χρόνια και της κατακρεούργησε την ιστορία. Η ΑΕΚ χωριζόταν σε στρατόπεδα. Αυτοί που ήθελαν τον Ντέμη κι αυτοί που δεν τον ήθελαν. Αυτοί που ζητούσαν επιστροφή Μελισσανίδη και αυτοί που εύχονταν για το αντίθετο. Αυτοί που δέχθηκαν τον Μπάγεβιτς κι αυτοί που δεν ξέχασαν. Η ιστορία, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται, όχι όμως σε υπερθετικό βαθμό. Τουλάχιστον ακόμα.

Δεν αλλάζει ο Τζεμπούρ

Ο Τζεμπούρ ήρθε. Μια μεταγραφή χαμηλού ρίσκου, δεδομένης ποιότητας, αλλά και συγκεκριμένων μειονεκτημάτων. Αυτό το γνώριζαν, κι αν όχι όφειλαν, άπαντες στην ΑΕΚ. Πόσο μάλλον ο Ντούσαν Μπάγεβιτς που είχε κοινή θητεία μαζί του και τράβηξε ουκ ολίγα. Προφανώς όλα αυτά μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας για το καλό της ομάδας. Προφανώς ο Τζεμπούρ ήρθε ως άλλος Τζεμπούρ για να βοηθήσει στην αναγέννηση της ΑΕΚ.

Καλά ως εδώ; Οχι. Ο Τζεμπούρ είναι γνωστός. Κι ο άνθρωπος δεν αλλάζει όση καλή διάθεση κι αν δείξει. Ο Τζεμπούρ ανήκει στο παρελθόν της ΑΕΚ. Σε αυτό που θέλει να βγάλει από πάνω της ο σύλλογος, να κρύψει κάτω από το χαλί, να εξαφανίσει με το πέρασμα του χρόνου. Ο Αλγερινός ενώνει εκείνη την ΑΕΚ με την τωρινή και η τωρινή ΑΕΚ δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη τα παλιά. Θέλει (και χρειάζεται) αλλαγή σελίδας, νέο κεφάλαιο, νέα δεδομένα. Ιστορία σε λευκό χαρτί. Φτου κι από την αρχή.

Δέχομαι ότι όσα έγιναν την Τετάρτη ήταν μια παρεξήγηση. Δέχομαι τη δικαιολογία του παίκτη ότι δεν γνώριζε για την πρωινή προπόνηση. Ακόμα, όμως, και το ανθρώπινο λάθος δεν επιτρέπεται σε μια επαγγελματική ομάδα που θέλει να χτίσει ρόλο πρωταθλητισμού, τουλάχιστον σε βάθος χρόνου. Ανθρώπινο λάθος είναι ένα αυτογκόλ. Το να μπερδεύεις τις προπονήσεις είναι δείγμα ερασιτεχνισμού. Κι αν μη τι άλλο δείγμα προς τους συμπαίκτες σου ότι στο μέλλον κάτι τέτοιο θα γίνει αποδεκτό αν επαναληφθεί από κάποιον άλλον ποδοσφαιριστή. Με τη δικαιολογία του ανθρώπινου λάθους.

Ήρθε για να λύσει προβλήματα όχι να δημιουργήσει

Ο Ραφίκ Τζεμπούρ δεν ήρθε στην ΑΕΚ με μαξιλαράκι. Δεν ήρθε στην ΑΕΚ με οδηγίες χρήσεων για τη συμπεριφορά του και τις παραξενιές του. Ηρθε με ηγετικό ρόλο για να βοηθήσει την ομάδα να ορθοποδήσει. Και στην τελική δεν έχει ανάγκη η ΑΕΚ τον Τζεμπούρ, από δαύτους μπορεί να βρει πολλούς που δεν θα ξεχνούν τις προπονήσεις. Ο Τζεμπούρ έχει ανάγκη την ΑΕΚ. Για να αποτινάξει τον χαρακτηρισμό "τελειωμένος ποδοσφαιριστής" και να αποδείξει ότι έχει αλλάξει.

Η ΑΕΚ έχει τα δικά της προβλήματα. Την επιστροφή στη Super League, την παρουσία της εκεί, την επανάκτηση της δυναμικής της και τις εξετάσεις στον κόσμο ότι είναι κάτι νέο, διαφορετικό, καθαρό και υγιές δημιουργείται. Δεν χρειάζεται να φορτώνεται και τις παραξενιές ενός ποδοσφαιριστή που τις γεμίζει προβλήματα αντί να τις τα λύνει.

Οι αποδοκιμασίες που ακούστηκαν στο φιλικό με τη Σεβίλλη χάθηκαν στη γενικότερη βοή του κόσμου. Δεν έγινε μέγα θέμα, αλλά έγινε. Πιθανόν στο μέλλον να γίνουν περισσότεροι αυτοί που θα γιουχάρουν τον Αλγερινό και μπορεί αυτό να γίνει σε μια κρίσιμη καμπή της σεζόν. Και ο Δέλλας θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα θέμα που ουσιαστικά δεν ζήτησε ποτέ. Παίκτες σαν τον Τζεμπούρ βρίσκεις πολλούς. Καλύτερους και με ευνοϊκότερους οικονομικούς όρους. Η ΑΕΚ δεν είναι παιδαγωγικό τμήμα. Ήταν τις δύο προηγούμενες χρονιές όταν έχτιζε παίκτες και χαρακτήρες για την επιστροφή της. Τώρα πρέπει να χτίσει ομάδα. Κι αν τα υλικά είναι σαθρά, τότε το οικοδόμημα θα καταρρεύσει. Και είναι κρίμα να γκρεμιστεί μία προσπάθεια δύο ετών για έναν ποδοσφαιριστή που ήρθε επειδή ήταν η αδυναμία ενός...

ΥΓ: Ατίθασος παίκτης, αλλά καλό παιδί. Γκρινιάρης, αλλά παικταράς. Χθες άργησε στην προπόνηση, αύριο μπορεί να τσακωθεί, μεθαύριο να χτυπήσει κάποιον. Η ΑΕΚ μπορεί να τα προλάβει όλα αυτά. Αλλιώς ας μάθει να ζει με τις παραξενιές του...

News 24/7

24MEDIA NETWORK