Η ΑΕΚ είναι πάνω από τον ΠΑΟΚ σε όλα!

Δικαίωμα του ΠΑΟΚ να φωνάζει για την τιμωρία. Ας βγουν στους δρόμους, ας κλείσουν τα διόδια, αλλά πρωτίστως να κάνουν την αυτοκριτική τους. Η ΑΕΚ πορεύεται μόνη της, ήσυχα, χωρίς άναρθρες κραυγές και προηγείται του Δικεφάλου του Βορρά. Οχι μόνο στη βαθμολογία, αλλά ως ποδοσφαιρική νοοτροπία. Του Σταύρου Καραΐνδρου

Η ΑΕΚ είναι πάνω από τον ΠΑΟΚ σε όλα!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Και να λοιπόν που το καλύτερο πρωτάθλημα της τελευταίας δεκαετίας, έτσι όπως μας άρεσε να το αποκαλούμε, γίνεται το πιο επικίνδυνο. Αυτό που αναμένεται να κριθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, με εφέσεις να εκκρεμούν και μία κατάσταση να μυρίζει μπαρούτι.

Ο ΠΑΟΚ φωνάζει για την τιμωρία. Θεωρούν εαυτούς αδικημένους, δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη, δεν πρόκειται να παραδεχθούν τα λάθη τους, προχωράνε δυναμικά για να βρουν το δίκιο τους. Στον Ολυμπιακό έχουν πέσει οι τόνοι, προφανώς υπάρχει ικανοποίηση για την τιμωρία, τη δεδομένη χρονική στιγμή προέχει ο αγωνιστικός σχεδιασμός για μία καλύτερη ομάδα την επόμενη σεζόν.

Στην ΑΕΚ ησυχία. Καμία αντίδραση, ποδόσφαιρο, αποτελέσματα, συναισθήματα που προέρχονται μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Χωρίς φωνές, άναρθρες κραυγές. Ακόμα και η γκρίνια και η μεμψιμοιρία των συνηθισμένων σε αυτά, φίλων της ΑΕΚ, για το αγωνιστικό κομμάτι, έχει μπει στην άκρη. Για το γενικότερο καλό.

Κάποιοι ζητούν επιτακτικά από την ΑΕΚ να βγει μπροστά. Να πάρει θέση για όλο αυτό που γίνεται, να σταθεί δίπλα στον ΠΑΟΚ και να πάρει το μέρος του. Να πάει στην κοινή γραμμή ότι τα πρωταθλήματα δεν κρίνονται στα δικαστήρια. Ειδικά από τη στιγμή που η ίδια το έχει νιώσει αυτό στο πετσί της.

Τον λόγο, βέβαια, δεν μπορώ να τον καταλάβω. Η ΑΕΚ έχει αποφασίσει να ακολουθήσει εφέτος (ειδικά εφέτος) έναν μοναχικό δρόμο. Μόνη της πορεύεται στο πρωτάθλημα, χωρίς επικοινωνιακά τρικ, χωρίς τυμπανοκρουσίες, με λάθη, με παραλείψεις, με κακά αποτελέσματα, αλλά μόνη της. Και ήσυχα.

Το κυριότερο, ήσυχα. Ναι, υπάρχουν λόγοι συζήτησης σχετικά με διαιτητικές αποφάσεις στα παιχνίδια της, ναι υπάρχει αυτό το ματς με τη Λαμία που θα την ακολουθεί στο άλλοθι που θα αναζητούν οι αντίπαλοι. Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο "αλλά" για μία ομάδα που αδικήθηκε, της πήραν πέρυσι από τα χέρια κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει ένα τρόπαιο και στο παρελθόν πέρασε μέσα στο αίμα της κάθε είδους αδικία.

Η ΑΕΚ έχτισε πάνω στον περσινό τελικό κυπέλλου. Εχτισε σε μία ήττα που κρίθηκε με γκολ οφσάιντ (και που τελευταία πολλοί ανακάλυψαν μη υπόδειξη πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ νωρίτερα). Εχτισε τον εγωισμό της, μεγάλωσε κι άλλο, πείσμωσε, έβαλε ως στόχο την επόμενη χρονιά, την τρέχουσα δηλαδή, να βγει πιο ώριμη από μία χαμένη μάχη.

Επαναλαμβάνω, ήσυχα. Χωρίς τις φλέβες να πετάγονται από το λαιμό. Χωρίς δηλώσεις σε τηλεοπτικές κάμερες, χωρίς "πρωθυπουργικές" εμφανίσεις που προσπαθούσαν να προσδώσουν ηγετικό στιλ. Γιατί η ΑΕΚ έπαθε και έμαθε. Από τα λάθη των άλλων και από τα λάθη τα δικά της.

Ο ΠΑΟΚ έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται αδικημένος. Εχει κάθε δικαίωμα να προσπαθεί να περάσει στην κοινή γνώμη το μήνυμα ότι τα πρωταθλήματα πρέπει να κρίνονται μέσα στο γήπεδο. Προφανώς για το δεύτερο σκέλος έχει απόλυτο δίκιο. Προφανώς οι τίτλοι πρέπει να κρίνονται από τον ήχο του τελευταίου σφυρίγματος του διαιτητή και όχι από τον ήχο που κάνει το σφυρί πάνω στην έδρα.

Μέχρι, πότε, όμως, για τον ΠΑΟΚ θα φταίνε πάντα μόνο οι άλλοι; Μέχρι πότε θα φταίνε μόνο οι απέναντι; Η διαιτησία, η ΕΠΟ, οι δικαστές. Ποιος τον άφησε στην αρχή του πρωταθλήματος να παίζει χωρίς κόσμο στην Τούμπα; Ποιος έδωσε την ομάδα Αύγουστο μήνα σε έναν προπονητή που κλήθηκε να φέρει άμεσα αποτελέσματα και ταυτόχρονα να βελτιώσει την αγωνιστική εικόνα με σοβαρό κίνδυνο να χαθεί ακόμα μία χρονιά;

Με γεια τους με χαρά τους οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ να βγουν στους δρόμους, να κλείσουν τα διόδια, να φωνάξουν για την αδικία. Δικαίωμά τους να παλέψουν για τη δικαίωση και να απαιτήσουν τα πρωταθλήματα να κρίνονται εντός αγωνιστικού χώρου. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν δύο πράγματα να κάνουν.

Πρώτον, να κερδίσουν την ΑΕΚ την Κυριακή στην Τούμπα και να διατηρήσουν τις ελπίδες τους για πρωτάθλημα (ακόμα και με αφαίρεση βαθμών, θα είναι πιο μάγκικο) και δεύτερον να κάνουν την αυτοκριτική τους. Να... γυρίσουν πίσω την κασέτα και να δουν τι έλεγαν σε ανάλογες περιπτώσεις όταν αυτοί βρέθηκαν στη θέση του καταγγέλλοντος.

Οσο χρησιμοποιούν ζυγαριά για το κουτάκι μπύρας και το ρολό χαρτί τόσο η ΑΕΚ θα μεγαλώνει τη μεταξύ τους διαφορά. Οχι μόνο στη βαθμολογία, αλλά κυρίως ως ποδοσφαιρικό μέγεθος. Και μη ξεχνάτε πως η Ενωση ξεκίνησε το restart με μειονέκτημα. Με αφετηρία τη Γ' Εθνική την ώρα που ο ΠΑΟΚ είχε Σαββίδη, είχε τις προϋποθέσεις για κάτι καλό και πιο άμεσο. Η Ενωση όχι μόνο ήρθε, αλλά κάλυψε και τη διαφορά. Και τώρα προηγείται. Και θα προηγείται ακόμα κι αν χάσει το εφετινό πρωτάθλημα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK