Η ΑΕΚ κερδίζει αίγλη, ο Παναθηναϊκός ξύνει τον πάτο

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για το αθηναϊκό ντέρμπι, την ΑΕΚ των μονάδων, τον Παναθηναϊκό της πίκρας και τον Στραματσόνι που ζει στον κόσμο του.

Η ΑΕΚ κερδίζει αίγλη, ο Παναθηναϊκός ξύνει τον πάτο

Σε αντίθεση με τα όσα είπε μετά το τέλος του πρόσφατου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο Δημήτρης Μελισσανίδης κράτησε χαμηλούς τόνους. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νίκη επί του Παναθηναϊκού, ενώ ακόμα και οι δηλώσεις του για την ΕΠΟ δεν είχαν την ίδια ένταση με άλλες φορές. Ούτε "νεκροκεφαλές" ούτε "γκρανκάσες". Αντίθετα, είπε μια μεγάλη αλήθεια που "ακουμπά" και τον Παναθηναϊκό. "Η ΑΕΚ χρειάζεται αυτές τις νίκες γιατί είχε χάσει την αίγλη της". Όλη η αλήθεια... για τον Παναθηναϊκό σε μια ντουζίνα λέξεις από τον αντίπαλο.

Ήρωες οι φίλοι του Παναθηναϊκού

Τι άλλο θα μπορούσε να προσφέρει αυτό το ντέρμπι στο νικητή; Βαθμολογικό όφελος; Σιγά τα ωά. Τρεις πόντους έχει η ΑΕΚ στην ειδική βαθμολογία, έναν ο Παναθηναϊκός. Άρα τι μένει; Ψυχολογία, γόητρο και ένα χαμόγελο των νικητών την επόμενη μέρα στη δουλειά. Η ΑΕΚ τα πήρε και με το παραπάνω, αφού συμπλήρωσε τριάδα ντέρμπι με το απόλυτο. Ο Παναθηναϊκός μία από τα ίδια. Κι όπως έγραψε εύστοχα ένας φίλος στο facebook: "Θέλει τεράστια ψυχικά αποθέματα να είσαι φίλαθλος του Παναθηναϊκού αυτή την εποχή".

Ας πιάσουμε το αγωνιστικό πρώτα. Το ματς ήταν σούπα. Από αυτές τις νερόβραστες που δίνουν στα νοσοκομεία. Ελάχιστες φάσεις, ακόμα πιο λίγες συγκινήσεις και η γιούχα του κόσμου στο τέλος του πρώτου μέρους να συνθέτει την εικόνα ενός αγώνα που ο Γιάννης φοβόταν το θεριό και το θεριό τον Γιάννη. Μόνο που ουδείς από τους δύο δεν ήξερε ποιος είναι ο Γιάννης.

Ο Πογέτ γελούσε με τον Στραματσόνι

Ο Παναθηναϊκός κατέβηκε πρωτίστως να μη χάσει. Κι αφού εκμεταλλεύτηκε το "βραχυκύκλωμα" της ΑΕΚ στη δημιουργία, είπε να βγει μπροστά και να απειλήσει. Αν εξαιρέσουμε ένα σουτ του Εσιέν, από αυτά που κάνουν οι ποδοσφαιριστές πριν την προπόνηση για να ξεμουδιάσουν, δεν είδαμε τίποτε άλλο. Θεωρητικά ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος. Πρακτικά, απλά δεν απειλήθηκε.

Ο Πογέτ μάλλον γελούσε στα αποδυτήρια με την χαμένη ευκαιρία του Παναθηναϊκού να προηγηθεί και είπε να δράσει. Χωρίς Μάνταλο, Γκάλο και Ζουκουλίνι, τους βασικούς, δηλαδή, άξονες της δημιουργίας της, δεν είχε πολλά περιθώρια. Αντέδρασε, όμως και αποφάσισε να χτυπήσει το ματς. Να βγάλει την ΑΕΚ από το καβούκι της, να κερδίσει μέτρα και να βάλει δύσκολα στον Παναθηναϊκό. Μέσα ο Τζεμπούρ, μέσα και ο Αραβίδης. Η απάντηση του Στραματσόνι σε όλα αυτά; Τίποτα που να δικαιολογεί την παρουσία του στον πάγκο. Τίποτα που να δικαιολογεί τον μισθό του, που λέμε στην καθομιλουμένη. Καμία κίνηση με ρίσκο, καμία διάθεση για ανατροπή της εικόνας. Μέσα ο Βιγιαφάνες αντί του Καλτσά (εδώ βέβαια υπήρχε και το δίλημμα με τον αρνητικό και πάντα πρόθυμο για το -αχρείαστο- κάτι παραπάνω, Βλαχοδήμο), μέσα ο Κουτρουμπής αντί του Εσιέν (τον οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, δεν τον λες και κακό), μέσα και ο Μαμούτε αντί του Αμπέντ.

Έτρεχε στο τέλος να μαζέψει τα ασυμμάζευτα

Μόνο στα τελευταία λεπτά είδαμε τον Παναθηναϊκό να πιέζει κι αφού είχε δεχθεί το γκολ από τον Βάργκας. Ήταν η φυσιολογική ορμή που σου δίνει το ένστικτο της επιβίωσης. Έχανε και προσπάθησε στο τέλος να σώσει την παρτίδα. Φευ, που λένε και στο χωριό μου. Πού χρόνος και καθαρό μυαλό για κάτι τέτοιο.

Η ΑΕΚ πήρε ένα ντέρμπι που μπορεί να μην άξιζε, αλλά έχει ποδοσφαιριστές με τη δυνατότητα να το κρίνουν. Κακή ήταν η ΑΕΚ, όπως και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όπως και στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Το "κακή" πάει ως γενικότερη έννοια, δεν πάτησε, δηλαδή, τον αντίπαλο. Διαθέτει, όμως, μονάδες που μπορούν να γράψουν την ιστορία μίας αναμέτρησης. Ένα φάουλ χρειάστηκε ο Βάργκας για να σκοράρει, ενώ ο Πράνιτς έστειλε μπάλες στα πέριξ του ΟΑΚΑ και στην στάση του Ηλεκτρικού!

Πιθανότατα στο 0-0 θα λέγαμε για ένα κακό παιχνίδι, αντίστοιχο του πρώτου. Τακτικής, σκακιέρας και όλα τα κλασικά που λέγονται και γράφονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Μόνο που στο ποδόσφαιρο υπάρχει και η "φάση" που αλλάζει τα δεδομένα. Ναι, ήταν το ντέρμπι που θα κρινόταν στο ένα γκολ. Βάσει των όσων βλέπαμε, ποιος είχε τις περισσότερες πιθανότητες να το πετύχει; Ρητορικό το ερώτημα.

Φέξε μου και γλίστρησα

Στα εξωαγωνιστικά, τα γράψαμε και στην αρχή του κειμένου. Ο Μελισσανίδης φρόντισε σε λίγες λέξεις να πει όλα όσα λένε οι φίλαθλοι των δύο ομάδων. Αυτοί της ΑΕΚ έφαγαν την πίκρα του υποβιβασμού και των αγώνων στα χωράφια, αλλά με την επιστροφή τους έχει γελάσει το χειλάκι τους γιατί βλέπουν ότι γίνεται δουλειά. Έχουν πάρει σοβαρό προπονητή, που ξέρει να διαχειρίζεται το ρόστερ και προσαρμόζεται στις αντικειμενικές δυσκολίες. Μεταγραφές δεν είχε, σε αντίθεση με τον Στραματσόνι που ήρθε στον Παναθηναϊκό και του δόθηκε "λευκή κόλλα" για να "γράψει" τα κακώς κείμενα της ομάδας. Έδιωξε όποιον δεν του έκανε και ο Παναθηναϊκός βρέθηκε με 9 καινούργιους ποδοσφαιριστές σε μία χρονιά με μοναδικό στόχο το Κύπελλο. Αυτός χάθηκε και οι παίκτες έμειναν... αμανάτι, ουσιαστικά για τη νέα σεζόν. Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή...

Προφανώς δεν ήρθε η βαθμολογική καταστροφή για τον Παναθηναϊκό με την ήττα από την ΑΕΚ. Αλλά ποιος νοιάζεται για τα πλέι οφ και τη βαθμολογία όταν απέναντι βλέπει μία ομάδα "άρρωστη", χωρίς αρχή μέση και τέλος; Ποιος νοιάζεται για τις ανακοινώσεις κατά του Κοντονή και της ΕΠΟ και τον "πόλεμο" κατά της "εγκληματικής οργάνωσης" όταν στο γήπεδο η ομάδα δεν έχει κάτι να σου δώσει παρά μόνο πίκρες;

Τελειώνουν τα "κανονάκια" του Στραματσόνι

Τα ίδια και τα ίδια, θα πείτε και θα έχετε και δίκιο. Από την αρχή της χρονιάς ένας φαύλος κύκλος. Πρώτα η Καμπάλα, μετά οι "σφαλιάρες" στο πρωτάθλημα, ο αποκλεισμός από το Κύπελλο και οι δύο συνεχόμενες κατραπακιές κόντρα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Κι απέναντι ένας Στραματσόνι που σφυρίζει αδιάφορα και προσπαθεί κάθε φορά να μιλά για χαμένες ευκαιρίες και θετικά στοιχεία. Η διαφορά είναι ότι το βράδυ της Κυριακής εμπλούτισε τις δηλώσεις του με το "μη με κρίνετε ακόμα". Μόνο που τα "κανονάκια" τελειώνουν επικίνδυνα. Όχι του Αλαφούζου, αυτός μπορεί να τον κρατήσει μέχρι να "σκάσει" και ο πιο ήρεμος φίλος της ομάδας. Του κόσμου τελειώνουν τα "κανονάκια". Εκείνου που ψάχνει να πιαστεί από κάπου για να ανέβει από τον γκρεμό.

Το επιμύθιο του κυριακάτικου ντέρμπι είναι ένα και απλό: Κύριε Αλαφούζε γυρίστε το κεφάλι σας και δείτε την ΑΕΚ που χτίζεται βήμα-βήμα με υπομονή και σχέδιο. Με προπονητή και πλάνο. Με ηρεμία και στοχοπροσήλωση. Ανάμεσα στις ανακοινώσεις για Κοντονή και Ολυμπιακό, τι από αυτά έχει ο Παναθηναϊκός; Πάλι ρητορικό το ερώτημα...

Photo Credits: Actionimages.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0

Μελισσανίδης: "Να φύγει αυτή η ΕΠΟ"

Μαύρος: "Βρέθηκα στο κρατητήριο δίπλα σε εγκληματίες"

News 24/7

24MEDIA NETWORK