Η βία του Σχορτσανίτη και η βία των φιλάθλων

Ο Σταύρος Καραΐνδρος καταπιάνεται με την αντίδραση του Σοφοκλή Σχορτσανίτη στον αγώνα της Μακάμπι με την Χαποέλ Τελ Αβίβ, σχολιάζει την υποκειμενική ερμηνεία της βίας και αναφέρει τις περιπτώσεις του Δημήτρη Διαμαντίδη, του Βασίλη Σπανούλη και του... Ηλία Κασιδιάρη.

Η βία του Σχορτσανίτη και η βία των φιλάθλων

Η κίνηση του Σοφοκλή Σχορτσανίτη είναι μία φυσιολογική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι σε ύβρεις και προκλήσεις. Να το θέσω πιο ξεκάθαρα, είναι μία από τις αντιδράσεις. Κάποιος άλλος, ως τέρας ψυχραιμίας, δεν θα έδινε σημασία, κάποιος άλλος μπορεί να ακολουθούσε τη δικαστική οδό, κάποιος άλλος θα μπορούσε να απαντήσει με λεκτική βία. Ο "Σόφο" επέλεξε αυτό τον τρόπο αντίδρασης.

Παρένθεση: Όσοι έχουν γνωρίσει τον Σχορτσανίτη κάνουν λόγο για ένα κλειστό παιδί ως προς τις κοινωνικές συναναστροφές -εκτός αν είναι στα φεγγάρια του, όπως για παράδειγμα τότε που τον είδα να μιλά στην κάμερα του Star (!) δευτερόλεπτα πριν παντρευτεί με πολιτικό γάμο- ο οποίος δεν κρύβει τα συναισθήματά του, ειδικά αν αυτά εμπεριέχουν... ενόχληση. Κλείνει η παρένθεση.

Προφανώς, ο οπαδός της αντίπαλης ομάδας δεν τον αποκάλεσε "χοντρό" ή "μπουχέσα" ή φώναξε το σύνθημα για τον Σκλαβενίτη. Κλάιν μάιν, που λένε και στη Θεσσαλονίκη, κάτι τέτοιο για τον Σοφοκλή. Προφανώς, ο οπαδός άγγιξε ευαίσθητη χορδή που τον έβγαλε από τα ρούχα του και ακολούθησε ό,τι ακολούθησε. Εδώ ερχόμαστε στην πρώτη παράγραφο: ο "Σόφο" επέλεξε την αντίδραση της επίθεσης.

Η βία του Σχορτσανίτη και η βία των φιλάθλων

Όπως με Σπανούλη και Διαμαντίδη

Το θέμα σε όλο αυτό που ακολούθησε του συμβάντος, είναι η κριτική στάση. Υπάρχει η μία πλευρά που επικροτεί την πράξη του Σχορτσανίτη, υπάρχει η άλλη πλευρά που την καταδικάζει γενικότερα -πόσο μάλλον τώρα που πρόκειται για επαγγελματία παίκτη- υπάρχει και η ουδέτερη που βάζει στη ζυγαριά τη βία. "Ναι, είμαι κατά της βίας, αλλά υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις...". Όταν μπαίνει το "αλλά", το νόημα αλλάζει. Αυτά μαθαίναμε στο σχολείο. Ή είσαι κατά της βίας ή δεν είσαι. Βία μπορεί να θεωρηθεί και η αυτοάμυνα, βία μπορεί να θεωρηθεί και η προσπάθεια να προστατευτείς από τη... βία. Οπως το βλέπει κανείς και όπως το ερμηνεύει.

Δεν πρόκειται να μπω στη διαδικασία να κρίνω τον Σχορτσανίτη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποτε πρέπει να βρεθεί μία γενικότερη και ξεκάθαρη λύση στο θέμα των κάφρων που βρίζουν. Είτε πρόκειται για τον Σοφοκλή είτε για τον Διαμαντίδη είτε για τον Σπανούλη (για να βάλουμε στην κουβέντα και τα δικά μας). Βρίζεις παίκτη, διακοπή αγώνα και προειδοποίηση από τα μεγάφωνα (το ίδιο ισχύει και για διάφορα κατάπτυστα πανό). Συνεχίζεις; Οριστική διακοπή και τιμωρία. Ξεκάθαρα μέτρα, όχι ημίμετρα.

Η βία του Σχορτσανίτη και η βία των φιλάθλων

Η βία και του Κασιδιάρη

Το σίγουρο είναι ότι ο Σχορτσανίτης αντέδρασε ως άνθρωπος και όχι ως επαγγελματίας. Ως επαγγελματίας ίσως τιμωρηθεί, ως άνθρωπος θα κριθεί. Από το βράδυ της Δευτέρας και έπειτα, έχω διαβάσει πολλά. Αποθεωτικά σχόλια για την κίνηση να επιτεθεί στον οπαδό. Το αστείο είναι ότι τέτοια σχόλια έγιναν και από ανθρώπους που καταδίκασαν τον (αισχρό και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, για να είμαι ξεκάθαρος απέναντι σε διάφορες παρερμηνείες που ίσως υπάρξουν) προπυλακισμό της Λιάνας Κανέλλη από τον Ηλία Κασιδιάρη. Προφανώς για αυτούς, η βία διαχωρίζεται: η "καλή" και η "κακή" βία. Η "δικαιολογημένη" και η "αδικαιολόγητη".

Τα όσα γράφω είναι απλά τροφή για σκέψη. Προφανώς πολλοί θα βγάλουν συμπεράσματα και θα αρχίσουν τα σχόλια του στιλ: "Να δω εσένα ρε Καραΐνδρε τι θα έκανες αν σου έβριζαν το παιδί σου". Η απάντηση μπορεί να είναι προφανέστατη, μπορεί και όχι. Το θέμα είναι η αντιμετώπιση, ή όπως είπε χαρακτηριστικά μία φίλη και συνάδελφος: "Για να καταλάβω, υπάρχει δικαιολογημένη βία και μη δικαιολογημένη; ´Η κρίνουμε ανάλογα με το αν το θύμα -εναλλακτικά ο θύτης- είναι φίλος μας, γιατί ψιλομπερδεύτηκα;"

Διαβάστε ακόμη

Επιτέθηκε σε οπαδούς ο Σχορτσανίτης (VIDEO+PHOTOS)

Ζητούν απέλαση του Σχορτσιανίτη

Σχορτσανίτης: "Μου είπε ότι θα βιάσει τα παιδιά μου"

News 24/7

24MEDIA NETWORK