Η χαμένη ευκαιρία του Παναθηναϊκού και η διαιτησία

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τη χαμένη ευκαιρία του Παναθηναϊκού να βάλει από νωρίς δύσκολα στον Ολυμπιακό και αναρωτιέται ως πότε θα μένει απροστάτευτος από πάσης φύσεως... βοηθούς.

Η χαμένη ευκαιρία του Παναθηναϊκού και η διαιτησία

"Καταλάβατε ή μήπως θέλετε να κάνω και κακά", έλεγε μια παλιά διαφήμιση, η οποία ήρθε στο μυαλό με την ολοκλήρωση των αγώνων του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ και τη "φτωχή" συγκομιδή του μόλις ενός βαθμού.

ΕΝΑΣ ΙΣΟΝ ΚΑΝΕΝΑΣ

Ταιριάζει γάντι στον Παναθηναϊκό αυτή η ατάκα γιατί βάζει σε μια σειρά τη γκρίνια που συσσωρεύθηκε μετά τον αγώνα στο Αγρίνιο. Γκρίνια για την αγωνιστική εικόνα, γκρίνια για τον Στραματσόνι, γκρίνια για τη διαιτησία. Όλα δικαιολογημένα, αλλά ουδείς βγήκε να πει το αυτονόητο: ο κόσμος δεν είναι σαν τις μυξοπαρθένες που του φταίνε όλα δια ασήμαντο αφορμή. Έχει λόγο και αιτία και όλα αυτά οδηγούν στα απλά μαθηματικά. Αντί να πάει στο +3 βρίσκεται στο +1.

Θα μου πείτε αυτοί οι δύο χαμένοι βαθμοί που θα πήγαιναν την ψαλίδα από τον Ολυμπιακό στους τρεις είναι που κάνουν τη διαφορά; Φυσικά και όχι. Μόλις τρεις αγωνιστικές έχουμε παίξει και είναι πάρα πολύ νωρίς να βγουν συμπεράσματα, πόσο μάλλον να πούμε προς τα που πάει το πράγμα.

Αλλά όταν νωρίς-νωρίς βάζεις από κάτω έναν εκ των βασικών ανταγωνιστών σου -για να μη πούμε τον βασικότερο- παίρνεις ψυχολογικό πλεονέκτημα. Ο Παναθηναϊκός της τελευταίας εξαετίας δεν είναι συνηθισμένος να τον κυνηγούν παρά μόνο να κυνηγά. Φυσικά και Ολυμπιακός δεν είναι συνηθισμένος να κυνηγά παρά μόνο να μπαίνει από τις πρώτες αγωνιστικές στη θέση του οδηγού και να τους έχει όλους από κάτω.

ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΤΡΙΠΛΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

Αν, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός έφευγε τελικά με το διπλό από την έδρα του Παναιτωλικού θα είχε τριπλό πλεονέκτημα. Το βαθμολογικό (όσο ισχνό κι αν ήταν), το ψυχολογικό, αλλά και το... ανταγωνιστικό.

Ο Ολυμπιακός θα βρισκόταν ξαφνικά με την πλάτη στον τοίχο στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς, αυτό με την ΑΕΚ την επόμενη Κυριακή. Αυτό το -3 θα αποτελούσε μία... ψυχοβγαλτική διαδικασία στο "πρέπει", δίχως να του αφήνει περιθώριο για άλλο αποτέλεσμα εκτός της νίκης. Όχι πως τώρα διαφοροποιείται η κατάσταση, ειδικά αν απόψε νικήσει η ΑΕΚ, αλλά φανταστείτε έναν Ολυμπιακό να πρέπει να κυνηγήσει από νωρίς δύο αντιπάλους.

Τώρα; Τώρα οι περισσότεροι φίλοι του Ολυμπιακού (ίσως και ο Μπέντο, αν έμαθε την ελληνική συνήθεια) μουτζώνονται μπροστά στον καθρέπτη. Γιατί είδαν ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι η τόσο δυνατή ομάδα που παρουσιάζαμε όλοι και παρουσιάζει συγκεκριμένες αδυναμίες ή περισσότερες προερχόμενες από τον προπονητή του. Ο Παναθηναϊκός απώλεσε την ευκαιρία να του βάλει δύσκολα από νωρίς. Να του δώσει να καταλάβει ότι εφέτος τα "κόζα" άλλαξαν και έχουμε κανονικό πρωτάθλημα. Αντιθέτως, τον έχει από κάτω, αλλά αισθάνεται την καυτή του ανάσα. Ουσιαστικά αισθάνεται σαν να μην τον έχει από κάτω και έδωσε οξυγόνο σε μια ομάδα που ακόμα ψάχνεται.

Αντίθετα, η ΑΕΚ έχει τη δυνατότητα να κάνει ακριβώς αυτό. Ό,τι δεν μπόρεσαν οι "πράσινοι". Παίρνει το τρίποντο κόντρα στον Ηρακλή και πάει στο Καραϊσκάκη με βαθμολογικό προβάδισμα και την πίεση στην πλευρά των γηπεδούχων.

Ο ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Για να επιστρέψουμε στα του Παναθηναϊκού, για όλα τα παραπάνω έχει πολλά να σιχτιρίζει. Πρωτίστως τη διαιτησία που του έδωσε το δικαίωμα να πάρει αποτέλεσμα ακόμα και στην κακή μέρα του και έπειτα τον Στραματσόνι για τους λόγους που αναλύθηκαν από τον Τσάρλυ και όχι μόνο.

Ο Ιταλός συνεχίζει το τροπάρι από την περσινή χρονιά. Ενώ όλα έδειχναν εφέτος ότι άφησε στην άκρη τις προσωπικές του παθογένειες και πάει καλά το καράβι, στα τελευταία τρία παιχνίδια όχι μόνο δεν μπόρεσε να ανατρέψει την κατάσταση, αλλά έβαλε δύσκολα στον εαυτό του με τις ίδιες τις επιλογές.

Όσον αφορά, τέλος, στη διαιτησία, ο Παναθηναϊκός έχει κάθε δίκιο να φωνάζει μόνο που ο τρόπος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια τον έχει κάνει έρμαιο των αντιπάλων. Έμεινε μόνος να διαμαρτύρεται για το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ δείχνει αδύναμος να προστατευτεί από πάσης φύσεως... βοηθούς. Τελείωσε το περασμένο πρωτάθλημα, άρχισε το εφετινό και ο Παναθηναϊκός παραμένει μία ομάδα σαν φτερό στον άνεμο να "δέρνεται" από παντού. Αν από τώρα άρχισε η καταγραφή χαμένων βαθμών λόγω διαιτητικών αποφάσεων, στο τέλος το ταμείο πάλι θα είναι μείον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Στραματσόνι περιμένει αντίδραση: "Δικό μας το λάθος, να το διορθώσουμε"

News 24/7

24MEDIA NETWORK