Κλείστε τις τηλεοράσεις μέχρι να αρχίσουν τα επίσημα

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τα φιλικά Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ και τις αντιδράσεις των φιλάθλων.

Κλείστε τις τηλεοράσεις μέχρι να αρχίσουν τα επίσημα

Σε κάτι που επιμένω σε κάθε καλοκαιρινή περίοδο εδώ και 15 χρόνια που βρίσκομαι στο Contra.gr, είναι ότι δεν πρέπει να μεταδίδονται τηλεοπτικά τα φιλικά των ελληνικών ομάδων. Κανένα. Ούτε αυτά στα βουνά της Αυστρίας και της Ολλανδίας ούτε αυτά επί ελληνικού εδάφους.

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αυτά τα παιχνίδια γίνονται για τους προπονητές. Για κανέναν άλλον. Αυτά τα ματς θέλουν για να ετοιμάσουν την ομάδα που θα δει ο κόσμος τη χρονιά. Εκεί "καίγεται" ο οπαδός, εκεί θέλει να δει πράγματα.

Τα φιλικά μόνο κακό κάνουν στους φιλάθλους

Ακόμα θυμάμαι (και προφανώς θυμάστε) τα φιλικά του Ολυμπιακού επί Σόλιντ, όπου κέρδιζε τη Λίβερπουλ. Και μετά ήρθαν τα επίσημα. Μετά ήρθε η Ρόζενμποργκ στο Καραϊσκάκη και... 1-3.

Ακόμα φρέσκο είναι στο μυαλό το τουρνουά του Παναθηναϊκού με Μίλαν και Ίντερ στο Τορόντο. Εξαιρετικές εμφανίσεις, νίκες, χαμόγελα, αισιοδοξία και μετά ήρθαν οι κατραπακιές.

Η μόνη που περνάει... ήσυχα την προετοιμασία της είναι η ΑΕΚ. Δεν έχει πρόσφατο μέτρο σύγκρισης, δεν είναι του ύψους ή του βάθους. Πηγαίνει βήμα-βήμα για το πρώτο επίσημο ματς με τη Σεντ Ετιέν, χωρίς τον κόσμο στα... σύννεφα, με τους φιλάθλους να αναγνωρίζουν τη χαμηλή δυναμικότητα του Άρη Λεμεσού.

Τα φιλικά της Τετάρτης το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δώσουν διάφορα συναισθήματα με... ημερομηνία λήξης. Μέχρι να έρθουν τα πρώτα επίσημα ματς εκεί όπου πραγματικά θα φανεί η δυναμικότητα κάθε ομάδας. Εκεί όπου το κίνητρο αλλάζει και ο στόχος είναι ξεκάθαρος.

Πάμε να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:

ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η... ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ

Στον Ολυμπιακό δεν είχαμε τηλεοπτική μετάδοση. Ό,τι ακούσαμε και ό,τι διαβάσαμε. Ξεκάθαρη εικόνα είχαν αυτοί που βρέθηκε στο Περιστέρι. Για προβληματική άμυνα διαβάσαμε, για χαμένες ευκαιρίες στο πρώτο μέρος ακούσαμε, για διάφορες επιλογές του Σάντσεθ στο πρώτο μέρος (χωρίς κάποιους εκ των βασικών) μάς είπαν.

Ο Ολυμπιακός έχει το πιο απαιτητικό κοινό από τις τρεις ομάδες του τέως ΠΟΚ που έπαιξαν φιλικά την Τετάρτη. Και πριν το ματς με τον Ατρόμητο η πλειοψηφία θα ζητούσε στόπερ, εξτρέμ και επιθετικό. Πόσο μάλλον τώρα. Όλα αυτά θα γιγαντωθούν τις επόμενες μέρες και θα εκφραστεί η ανησυχία ενόψει της Χάποελ. Καταστροφολογία, απογοήτευση και γκρίνια θα συνθέσουν μία εικόνα συνηθισμένη στο "ερυθρόλευκο" στρατόπεδο. Είπαμε, ο κόσμος του με τίποτα δεν είναι ικανοποιημένος και επειδή με τίποτα δεν είναι ικανοποιημένος εύκολα αλλάζει γνώμη.

Δεν λέμε ότι όλα είναι ρόδινα. Προφανώς υπάρχουν στοιχεία που παρουσιάζουν τον Ολυμπιακό πιο αδύναμο σε σχέση με πέρυσι. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι βρισκόμαστε μεσούσης της μεταγραφικής περιόδου και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα υπάρξει ενίσχυση. Πιθανόν στον Ολυμπιακό θεωρούν πως δεν χρειάζεται να γίνει αυτή τώρα. Προφανώς θεωρούν ότι αυτός ο Ολυμπιακός μπορεί να περάσει τη Χάποελ. Και μάλλον έχουν δίκιο.

ΕΧΕΙ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ;

Στον Παναθηναϊκό, η εμφάνιση με την Τσβόλε σκόρπισε χαμόγελα. Με μέτρο, φυσικά, αφού πάντα υπάρχουν αυτοί που επαναφέρουν τους υπόλοιπους στην τάξη. Τα παθήματα της τελευταίας πενταετίας είναι πολλά, οπότε ο κόσμος του τριφυλλιού δεν πέφτει, πλέον, στην παγίδα να πανηγυρίζει για μία φιλική νίκη. Άλλο αν χόρτασε ποδόσφαιρο. Άλλο αν αυτό που είδε το βράδυ της Τετάρτης του άρεσε. Μέχρις εκεί όμως. Από αύριο τα κεφάλια μέσα και προσγείωση στην πραγματικότητα.

Το κακό για τους "πράσινους" είναι ότι η Γκαμπάλα έχει αφήσει ανεπανόρθωτα τραύματα. Έχει πληγώσει το γόητρο του κόσμου, τον έχει κάνει επιφυλακτικό σε ό,τι βλέπει. Και δεν έχει άδικο. Εγώ είμαι από αυτούς που τόνιζα πέρυσι πως δεν έφταιγε ο Παναθηναϊκός για το στραπάτσο από την Γκαμπάλα. Δεν έφταιγε ο Βέμερ, ο Σάντσεθ και οι υπόλοιποι. Εννοείται πως και αυτοί θα μπορούσαν να την αποκλείσουν. Έφταιγε, κυρίως, ο Γιάννης Αναστασίου και η λανθασμένη διαχείρισή του.

Φέτος ο Παναθηναϊκός είναι διαφορετικός. Το λέω και στο ραδιόφωνο και οι περισσότεροι με χλευάζουν. Έχει ποιότητα, έχει παίκτες σε συγκεκριμένες γραμμές που είναι καλύτεροι από τους υπόλοιπους διεκδικητές του πρωταθλήματος, αλλά έχει και χτυπητές αδυναμίες. Οι "πράσινοι" χτίζονται με στόχο να βγάζουν στα παιχνίδια τους επιθετική διάθεση. Δείχνουν να πηγαίνουν στο δρόμο του "ας τρώω τέσσερα, αρκεί να βάζω πέντε". Αυτό που ήθελε κάποτε ο Χενκ τεν Κάτε μέχρι να καταλάβει ότι το "τσούκου τσούκου μπολ" φέρνει αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, δεν μου άρεσε που η ομάδα του Στραματσόνι έπαιζε τόσο ψηλά κόντρα στην ολλανδική ομάδα. Αυτό την κάνει τρωτή στις αντεπιθέσεις. Υπήρχαν φάσεις που αν η Τσβόλε έβγαινε στην κόντρα, θα το έκανε με παίκτη (ή παίκτες) παραπάνω. Η Τσβόλε πιθανόν είναι στο ίδιο στιλ με την ΑΪΚ. Σε δυναμικότητα και τρόπο παιχνιδιού. Τσβόλε θα συναντήσει κι άλλες στο πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός. Φέτος δείχνει ότι εκεί πιθανόν δεν θα έχει πρόβλημα, δεν θα έρχεται στη Λεωφόρο ο κάθε Πανθρακικός (με σεβασμό στην ομάδα, ως παράδειγμα την αναφέρω) πιστεύοντας στο διπλό. Το θέμα, όμως, είναι αν ο Στραματσόνι έχει και δεύτερο πλάνο. Για πιο σφιχτό Παναθηναϊκό. Που θα παίζει άμυνα στα παιχνίδια που χρειάζεται.

ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΦΑΣΕΙΣ, ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΓΚΟΛ

Η ΑΕΚ, τέλος, έπαιξε κόντρα στον Άρη Λεμεσού την πρόβα τζενεράλε ενόψει Σεντ Ετιέν. Λάθος αντίπαλος για να μπει στη ζυγαριά με τους Γάλλους. Η κυπριακή ομάδα ήταν αδύναμη και αυτό φάνηκε όταν προς το τέλος του φιλικού οι τελικές ήταν 20-1 υπέρ της Ένωσης. Αν, όμως, αφήσουμε στην άκρη τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων και σταθούμε στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, βλέπουμε ξεκάθαρα ότι ο Κετσπάγια φτιάχνει μία ομάδα που πρώτα θα παίζει άμυνα και μετά θα δημιουργεί.

Το έκανε με επιτυχία στα περισσότερα φιλικά της Πολωνίας, ενώ όσο περνούσε ο καιρός στο παιχνίδι της ΑΕΚ έμπαινε και η επίθεση. Η Ένωση έβγαζε φάσεις, δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για το γκολ, αλλά εκεί παρουσιάζει πρόβλημα. Δεν το έχει εύκολο. Βέβαια, εδώ μπαίνει αστερίσκος: ήρθε ο Αλμέιδα ακριβώς γι' αυτό το λόγο, να βάζει τη μπάλα στα δίχτυα.

Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, για παράδειγμα, η ΑΕΚ περιμένει να μπουν παίκτες στην 11άδα. Οι "πράσινοι" αυτούς πήραν και με αυτούς θα πορευθούν (με αστερίσκο την απόκτηση του επιθετικού). Ο Κετσπάγια, όμως, περιμένει να μπουν και οι καινούργιοι, περιμένει αυτοί να του απαντήσουν στα ερωτήματα που προκύπτουν από τα φιλικά.

Αυτό ισχύει και για τον Ολυμπιακό. Ο μεταγραφικός σχεδιασμός είναι σε εξέλιξη, ο Σάντσεθ περιμένει προσθήκες, ξέρει ότι μέχρι τον Αύγουστο θα έχει νέα πρόσωπα στην ομάδα, άρα έχει περιθώρια βελτίωσης. Και θα έχει.

Προσέξτε: όλα τα παραπάνω αφορούν τα ευρωπαϊκά ματς. Δεν πάμε με ορίζοντα τη Super League. Μιλάμε πάντα για το βαθμό ετοιμότητας των εκπροσώπων μας στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Το πρωτάθλημα είναι μαραθώνιος, τα παιχνίδια των προκριματικών είναι "100άρι". Το πρωτάθλημα είναι μία διοργάνωση ειδικών συνθηκών (που ενδεχομένως να κουβαλά στην αρχή της μία ευρωπαϊκή αποτυχία), ενώ η Ευρώπη είναι ένα συγκεκριμένο μονοπάτι. Αυτό που καλούνται να περάσουν τώρα και οι τρεις (τέσσερις μαζί με τον ΠΑΟΚ), με στόχο τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ή για να το θέσω καλύτερα, με στόχο να... επιτευχθεί ο στόχος. Τώρα δεν απασχολεί η μπάλα και το θέαμα. Αυτά είναι για πιο μετά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ατρόμητος-Ολυμπιακός 3-1
Παναθηναϊκός-Τσβόλε 4-0
ΑΕΚ-Άρης Λεμεσού 2-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK